КОЙ владее строителството

След овладяването на "Водстрой 98" и милиардни поръчки, Делян Пеевски гледа и към банка

Сградата на "Водстрой 98"
Сградата на "Водстрой 98"    ©  Велко Ангелов
Сградата на "Водстрой 98"
Сградата на "Водстрой 98"    ©  Велко Ангелов

Интересите на тандема Делян Пеевски – Цветан Василев в строителството са отдавна и причината за това е доста очевидна. Обществените поръчки в този сектор са много и за големи суми, така че симбиозата между политически връзки и финансов ресурс води до много добри обороти.

Доскоро разделителна линия между двамата трудно можеше да се постави – КТБ осигуряваше финансиране, а депутатът от ДПС – лоби при спечелването на обществени поръчки. Пример за това беше "Водстрой 98", чийто основен кредитор в продължение на години беше банката, а политически гръб – Делян Пеевски. След разрива в отношенията обаче компанията твърдо мина в орбитата на депутата.

При правителството на ГЕРБ и особено при кабинета "Орешарски" за "Водстрой 98" се знаеше, че играе ролята на комисионер при уреждане на всички по-големи обществени поръчки срещу определен процент от приходите. Собственикът на компанията Иван Мирински се смята за човек с огромно влияние в сектора, идващо от близостта му с Пеевски. Така пряко беше натрупан портфейл от над 600 млн. лв. договори с консорциуми, в които "Водстрой 98" участва.

Дружеството има водеща роля и в проекта "Южен поток". Смятано е за архитект на българското обединение "Газопроект Юг", което бе избрано за местния партньор на руската "Стройтрансгаз". От петте български фирми в "Газопроект Юг" три са смятани за близки до Пеевски (дъщерната на "Водстрой 98" "Промишлено строителство холдинг", ПСТ и "Техноекспортстрой"). Договорът за строителство на газопровода по информация на "Капитал" вече е подписан при цена от 3.8 млрд. евро.

С финансови амбиции

Според трима независими източници от строителния сектор Делян Пеевски се опитва да събере и коалиция за купуването на банка. Идеята е резултат от разрива между Делян Пеевски и Цветан Василев, заради който депутатът от ДПС вече не може да разчита на финансова подкрепа от КТБ. Според източниците идеята на етапа е да се купи Токуда банк, като вече текат правен и финансов анализ. Планът е, ако се стигне до сделка, тя да се фокусира върху финансирането в строителния сектор. За продажбата на Токуда банк се говори отдавна. На въпрос на "Капитал" от надзорния съвет на банката посочиха, че нямат коментар, тъй като за момента няма какво да се съобщи по темата.

Според хора от пазара, на които е предлагано да се включат в тази схема, цената по бъдещата сделка трябва да бъде платена от строителните компании. Купувач ще бъде специално учредено дружество, в което акционери ще са над десет големи компании в сектора. Срещу това впоследствие те ще разчитат на банката за финансиране и гаранции при участието им в обществени поръчки. За да изглежда офертата по-примамлива, между запознатите с този план се говори и че ще бъде направено всичко възможно там да бъдат прехвърлени и парите на държавните дружества, част от които още са в КТБ.

С мирис на картел

Недостатъкът на подобно обединение е донякъде очевиден. То превръща строителните компании в свързани лица и ги поставя под постоянни съмнения за картел. Освен това има законови ограничения за експозициите на банките към свързани лица. Както се вижда и от много примери в момента обаче, при наличие на мощна политическа подкрепа тези недостатъци могат да бъдат преодолени. Комисията за защита на конкуренцията е практически държавен орган и контролът върху него от лица като Пеевски може да бъде съвсем пряк. Примерът с отношението на надзора в БНБ към КТБ показва, че и другият проблем има решение.

Според източниците на "Капитал" в момента проектът за купуване на банка е на много ранна фаза и предвид сложната политическа обстановка може и да не бъде реализиран.

Дори това да не стане, на пазара вече е ясно кои строителни компании остават в орбитата на Цветан Василев и КТБ и кои – в тази на Делян Пеевски.

Освен "Водстрой 98" за свързани с депутата се сочат също "Промишлено строителство холдинг" (дъщерна на "Водстрой 98"), както и "ПСТ холдинг", чиито реални собственици са скрити зад офшорни компании. По-сложна е ситуацията с "Техноекспортстрой", която бе приватизирана с кредит от КТБ, но в момента според собственици на компании в строителния сектор по-скоро гравитира около Делян Пеевски.

В орбитата на КТБ остават други строителни компании, които още от началото са смятани за свързани с нея, но не и с Делян Пеевски. Такава е "Интегрирани пътни системи" (ИПС), а също и нейният собственик "Евробилд проект". Миналата година "Евробилд проект" създаде и още едно дъщерно дружество със строителна дейност - "Глобални пътни системи".

С банката се свързва и "Инфраструктурна компания" – бивша "ИПС инфраструктури", което бе дъщерно на "Интегрирани пътни системи". Дружеството е притежавано от Валери Карадачки, бивш собственик и управител на "Интегрирани пътни системи".

Показателно е, че докато преди компаниите от двете групи рядко се конкурираха в обществените поръчки, сега все по-често участват едни срещу други.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


11 коментара
 • 1
  simeonov_ avatar :-|
  simeonov_

  Стига с този Пеевски, човека който стои зад всичко е единствено и само Доган. И хидроинженера щеше да направи най-големият си удар с Южен поток, а Цанков камък щеше да е дребна далаверка в сравнение с този огромен проект. Но ако трябва да сме честни най-големите играчи са други Главболгарстрой, Трейс, ПСТ, доскоро фирмите на Васил Божков са тези които печелят повечето големи поръчки.

 • 2
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon

  Интересно ми е как човек който не може да каже две думи на кръст и само може да грухти и пъшка - държи в ръцете си строителния бранш. Той никъде не дава интервюта, никъде не говори и пред никого не отговаря - само агенция пик му е нещо като говорител. Как този неприятен образ успява да убеди цялата съдебна система да играе под свирката му? И не само това - политиката на личната му придобивка дпс, пазлагащото се псп, правителство на конци. Доган си пие кафето в сарая а маминият дерибейства на воля. И рейтинга на държавата ни пада...

 • 3
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Знаех си, че пътищата на Цветан Василев и ДПС ще се прекратят, но не знаех, че Пеевски ще остане на едната страна. Стискам палци пеевски да победи в тази битка, защото ще умре по-рано, благодарение на съвсем буквалната си лакомия. Освен всичко, Бойко Борисов сега има перфектен шанс да отмъсти на Цветан Василев за това, което се случи преди година.

 • 4
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#2] от "event_horizon":

  По същия начин, по който Станишев управлява БСП - използва слабостите на системата. Той сам си го каза - майка му е била добра в "свързването на хора с общи интереси" (перфектната пионка). Той просто се е метнал на нея...хм...не само физически.

 • 5
  biseto avatar :-|
  biseto

  Прасето дебело а.к.а Доган, през цялото време държа "банката", а за съжаление Василев имаше недоразумението да се свърже с тях по един или друг начин. А можеше да не го прави - да си гледа банката и да си гледа бизнеса. За съжаление сега Дебелото момче ще отмъщава посредством целия си медиен слугинаж и шантаж на всички етапи от държавната власт.

 • 6
  axd14700100 avatar :-|
  axd14700100

  [quote#5:"biseto"]А можеше да не го прави - да си гледа банката и да си гледа бизнеса. [/quote]

  ... дали е било възможно?
  :)

 • 7
  ore50358653 avatar :-|
  ore50358653

  НЕ СЕ ЛЪЖЕТЕ. ВАСИЛЕВ Е, И ЩЕ Е. "Мижи да те лажем"

 • 8
  plovdiv1926 avatar :-P
  Angel Parvanovski

  Браво на Капитал, поне вече спряха да слагат въпросителна в изреченията с КОЙ .

 • 9
  tademan avatar :-P
  Tademan

  А това е бивша сграда на БТК. :) Съвпадък?

 • 10
  whatthefuck avatar :-|
  whatthefuck

  Ейй, голяма медиен шум се вдигна тези дни за двама човека, които колкото и да са интересни, толкова и не са - защото за всички е ясно, какво се случва. И темата се изчерпва с техния така наречен "развод". От тук насетне ще станем свидетели на още малко или повечко подобни акции от Прасето към Василев, което явно не може да си намери място след последните събития. Призоввам обаче всички медии да престанат да им се връзват, особено на жълтите помии на Пеевски и да се съсредоточим върху много по-важните събити в тази държава.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход