Как Пеевски държи съдебната система

ДПС успя да изгради стабилна мрежа в службите, прокуратурата и съда

През 2007 г. беше разпитан заради корупционния скандал около "Булгартабак". Днес той на практика контролира дружеството.
През 2007 г. беше разпитан заради корупционния скандал около "Булгартабак". Днес той на практика контролира дружеството.    ©  Асен Тонев
През 2007 г. беше разпитан заради корупционния скандал около "Булгартабак". Днес той на практика контролира дружеството.
През 2007 г. беше разпитан заради корупционния скандал около "Булгартабак". Днес той на практика контролира дружеството.    ©  Асен Тонев

Когато преди няколко месеца активистите от "Протестна мрежа" внесоха сигнал за "организирана престъпна група" срещу Делян Пеевски, Цветан Василев и Николай Бареков, едва ли някой е очаквал, че няколко месеца по-късно прокуратурата ще привиква на разпит висшия мениджмънт на КТБ, а полицията ще влезе в офисите на банкера. Точно това се случи тази седмица - в сряда 12 души от КТБ са били разпитани в следствието. В петък бяха извършени процесуално-следствени действия в сградата на бул. "Цар Борис III", където са офисите на фирми на Цветан Василев, КТБ и телевизиите Тв7 и News 7. 

Няма никакво съмнение, че ключов фактор в раздялата между Делян Пеевски и Цветан Василев е влиянието, което всеки от тях има в системата за правораздаване. За този момент Василев изглежда да е от по-слабата страна. Според източници от прокуратурата подаденият през март от "Протестна мрежа" сигнал за организирана престъпна група срещу Пеевски, Цветан Василев и Николай Бареков – всичките поравно, буквално "замразена" е била частта за Пеевски. Срещу Цветан Василев обаче работата продължава с пълна пара. Ръководители в банката са викани на разпит, БНБ и "Банков надзор" бяха публично посочени от Цацаров, че бавят подаването на информация по разследването.  През седмицата главният прокурор Сотир Цацаров уточни, че "проверката с едното лице е на фаза разпит, проверката за второто лице е почти финализиране на данъчни проверки спрямо него и негови близки, може би с определени резултати. По същия начин е проверката и по отношение на трето лице". След това уточни, че "в дейността сме зависими от други институции - това са НАП, с която действията са повече от добри, и на второ място БНБ".

Частта в сигнала на "Протестна мрежа" относно Цветан Василев засяга дейността на "Банков надзор" и доколко неговите служители са изпълнявали служебните си задължения предвид факта, че е общоизвестно, че кредитите на банката към свързаните с нея фирми надвишават многократно законовите лимити.  Така на практика сигналът на "Протестна мрежа" се оказа коз в ръцете на прокуратурата, с който може да бъде притиснат Цветан Василев. Може да бъде притиснат и Пеевски (за когото според източниците ни данните са най-конкретни), но това засега поне видимо не се случва.

Паралелен сюжет, за който потвърдиха в прокуратурата, е и проверката, че Цветан Василев е поръчал убийството на Делян Пеевски, за което също има производство, като дори в петък са били задържани трима човека, чието постоянно задържане прокуратурата ще поиска в събота.

Позициите в системата на правораздаването са в полза на Пеевски и ДПС. Ако ДПС има ясно разпознаваема дългосрочна инвестиция, това без съмнение е съдебната система. От кабинета на Сакскобургготски насам Ахмед Доган и "изпълнителните директори" на партията засилват влиянието си там. Ако през 2004 г. най-високопоставеният човек на ДПС в правораздаването беше директорът на Националната следствена служба Ангел Александров, девет години по-късно рубежите на хората на Доган вече са на възлови места в съда, прокуратурата и службите за сигурност.

Различни юристи - адвокати и магистрати, с които "Капитал" разговаря, споделиха, че Делян Пеевски "отговарял" за назначенията в съдебната система.

Самият той беше инсталиран в следствието с протекциите на Ангел Александров и гласовете на НДСВ и ДПС във Висшия съдебен съвет през 2005 г. и е беше изпратен в ключовия Специализиран икономически отдел на Столичната следствена служба. По това време там са едни от важните дела за икономически и корупционни престъпления, като например тези за източването на държавния резерв, който впоследствие попадна под ресора на Пеевски в кабинета "Станишев", когато той стана зам.-министър на бедствията и авариите. Именно като такъв той се озова в първия по-сериозен скандал през 2007 г., когато беше обвинен в рекет от изпълнителния директор на "Булгартабак" Христо Лачев. Прокуратурата образува предварителна проверка, тя завърши с отказ да се образува досъдебно производство.

През следващите години влиянието на Делян Пеевски и ДПС в съдебната система видимо се разрастваше - на важни структури на следствието (Национална следствена служба), съда (Върховен административен съд, Апелативен съд - София, Софийски градски съд) и прокуратурата (Софийска градска и Софийска апелативна прокуратура) бяха назначавани лоялни към тях магистрати. Не са изолирани случаите съдии и прокурори, доказали верността си към движението, да бъдат повишавани или назначавани на ключови постове. Така например прокурорът, който със семпли мотиви отказа да образува разследване за начина, по който майката на Пеевски придобива вестниците "Телеграф", "Монитиор" и "Политика" през 2007 г., е повишен - първо като зам. градски, а после като апелативен прокурор на София.

След конституирането на новия състав на ВСС през лятото на 2012 г. влиянието на Пеевски видимо се засилва. Макар и да е директно свързан само с един член на кадровия орган на съдебната система - Васил Петров (бащата на жената, от която Пеевски има дете), Пеевски очевидно има влияние, защото успява да прокара ключови назначения в съдебната система.

ДПС подкрепи назначаването на Сотир Цацаров за главен прокурор, а всичко в тази система зависи от волята на главния прокурор. Впоследствие медиите на Пеевски помагаха на Цацаров в някои от битките за завладяване на прокуратурата, какъвто беше случаят с Камен Ситнилски. 

Когато през март ВСС трябваше да реши веднъж завинаги въпроса със статута на Пеевски като следовател, стана ясно, че той разчита на 16 гласа там - толкова подкрепиха безумната правна конструкция, която запази мястото му. Това беше и мнозинството, с което беше "уволнен" (по закон са необходими 17) членът на съвета Камен Ситнилски. Впоследствие пак с толкова гласа съветът направи няколко ключови назначения, които според адвокати и магистрати също са станали с благословията на ДПС/Пеевски - такъв е Христо Динев (първото "голямо" разследване на СГП след назначаването му е в полза на "Булгартабак", контролът на който се държи от депутата от ДПС), който пое ключовата Софийска градска прокуратура, и назначеният по предложение на Сотир Цацаров за и.д. председател на Апелативен съд - София, Стефан Гроздев, който преди години беше номинация за член на ВСС от квотата на ДПС. 

Показателно е, че Цацаров остави за ръководител на столичното следствие (където на разпит бяха привикани служителите на КТБ тази седмица) Петьо Петров, който неведнъж е заставал зад разследвания, които ползват Пеевски и ДПС. Той беше и следователят, наложил рекордни гаранции на бившите собственици на "Труд" и "24 часа" Любомир Павлов и Огнян Донев в разгара на войната им с Делян Пеевски и Цветан Василев. Братът на Петьо Петров - врачанският прокурор Емил Петров, от няколко години командирован в София и също работи по разследвания, които ползват групата около Пеевски. Емил Петров беше обвинителят, който се съгласи (след като няколко негови колеги преди това отказаха) да съгласува обвиненията срещу Богомил Манчев.

Ето защо командироването в началото на годината на бившия зам. градски прокурор Роман Василев в ненатоварената Апелативна специализирана прокуратура изглеждаше ход на Цацаров, който не се вписваше в този контекст. Повишаването на Василев приключи тази седмица, когато ВСС гласува молбата му за напускане на съдебната система поради "лични причини". Истината обаче е, че самият Роман Василев е много по-близък до Цветан Василев, отколкото до Пеевски (именно този прокурор инициира разследването за завода "Рубин", което беше използвано за натиск върху единия от собствениците в момента, в който той беше в конфликт с Цветан Василев за собствеността на завода). Това на практика означава, че разкарването на "абсолютния прокурор" от ключовото звено за корупция и финансово-данъчни престъпления е възможност за Пеевски да ограничи контрола на Цветан Василев в държавното обвинение. 

В този властови пъзел не без значение са и службите за сигурност, където Пеевски (ДПС) отново има по-голямо влияние. Ръководителят на ДАНС Владимир Писанчев, който беше инсталиран след неуспешния опит за назначаването на самия Пеевски, се ползва с протекциите на ДПС. Това се видя и при яростната защита, която партията на Местан отправи при избора му. ДПС разполагат с лоялни назначения и надолу по етажите на агенцията, която беше надарена със свръхправомощия преди година. 

Ако банкерът Цветан Василев има някакво влияние в системата на сигурност, той, поне по външни белези, е в лицето на вътрешния министър и вицепремиер Цветлин Йовчев. Когато преди няколко години напусна ДАНС, Йовчев основа фирма, която работеше с банката му (заедно с бившия зам.-директор на агенцията Иван Драшков, чийто 25-годишен син успя да усвои и върне кредит от 5 млн. евро към КТБ). 

В същото време главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, който е зет на бившия зам. вътрешен министър Камен Пенков, също се ползва с протекциите на ДПС.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


46 коментара
 • 1
  barbq avatar :-P
  BarBQ

  Държи я здраво.

 • adenauer

  Наивниците в България все още си мислят ,че с избори ,каквито и да са те ще се решат проблемите в страната .Само и единствено Германският опит и практика за тотална декомунизация на всички управленски и обществени нива ,Лустрация на 550 хил.комунистически и агентурни престъпника ,разпределени ва 370 мафиотски клана ,взаимно поддържащи се и прикриващи се ,държата в ръцете си повече от 100 милиарда долара заграбени по престъпен начин.Това представлява 95 % он националното богатство и разделило нацията на 8-9 % свръх богати червени и агентурни бандити и останалата част бореща се за оцеляване.Лустрацията трябва да бъде за период мин.35 год.съпроводена с тотална национализация чрез насилствена експроприация на богатствата на тези полухора и съдени от Народен съд по Германски модел.Това е изпитаната рецепта за операцията от комунизъм проверена преди нас от германия и отличниците от империята на злото .Това е пътя ,всичко останало е за ЛАПНИ ШАРАНИ.

 • 3
  slepiq_smok avatar :-|
  nice male person

  Дори и след разрива между двамата, позициите на Пеевски са по-силни. Момчето повече от видимо държи прокуратурата и показната акция от днес доказва това. Цацаров е зависим изцяло от Пеевски и не очаквам да има някакво развитие по неговата част от сигнала на Протестна мрежа.

 • 4
  masha_y_meschoka avatar :-|
  masha_y_meschoka

  До коментар [#3] от "nice person":

  Той е почти приключен, няма и да има никакво развитие

 • 5
  moloko_ avatar :-|
  moloko_

  Представяте ли си какво щеше да стане ако Пеевски беше станал шеф на ДАНС? Човека държи медиен монопол, държи съдебната система и ако беше овладял и службите просто ни ми се мисли. Днес нагледно видяхме как може цялата държавна машина в услуга на интереса на един човек Делян Пеевски. Съдебната система трябвя да си изрине до дъно и да се започне на чисто ако искаме да заприличаме на нормална европейска, а не африканска държава.

 • 6
  gl_avatar avatar :-|
  gl_avatar

  Делян / Доган - Черничкия .

 • 7
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon

  Прекрасен анализ! Мамин прас държи съдебнта система под пълен контрол. Съд, прокуратура, мвр, данс - са негови придобивки. Който се обърне срещу пеевската хунта бива бързо и безмилстно смачкван. Сега е ред и на ц.василев да го проумее. С най-богатата банка у нас си мислеше, че е хванал господ за мустака, но сега ще види ада от близо...

 • 8
  info111 avatar :-|
  info111

  Аз имам само един - мисля много важен - принципен въпрос, за да си уточним най-напред понятията.

  Ето заглавието на тази статия:

  "Как Пеевски държи съдебната система.

  ДПС успя да изгради стабилна мрежа в службите, прокуратурата и съда"

  След като в никой, в абсолютно никой в дъжавата няма и капка съмнение в горните две изречения (е, вероятно освен участниците във въпосната мрежа, или по-скоро мрежи, макар че и някои от тях го признават), логичият и прост основен въпрос е:

  И КАК СЕ НАРИЧА ПОДОБНА "СТАБИЛНА МРЕЖА В СЛУЖБИТЕ, ПРОКУРАТУРАТА И СЪДА" ОТ ГРУПА ОГАНИЗИРАНИ ЛИЦА?
  КАК СЕ НАРИЧАТ ТАКИВА ЛИЦА И СТРУКТУРИ ОРГАНИЗИРАНИ НЕЗАКОННО И НЕЛЕГАЛНО В МРЕЖА С НЕПУБЛИЧНИ, НЕЛЕГИТИМНИ, ПРЕСТЪПНИ (спомнете си признанието на самия Пеевски, че е опъвал с медиите се чадър над големи престъпници)?

  И една сламка - каква е дефиницията за мафия?
  Не е ли съвсем ясно декларирано в Конституцията РАЗДЕЛЕНИЕТО НА ВЛАСТИТЕ?

  ДПС е незаконна, АНТИКОНСТИТУЦИОННА ЕТНИЧЕСКА ГРУПИРОВКА НА НАЙ-ПРЕСТЪПНАТА И РЕЦИДИВИСТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ, СЪЩЕСТВУВАЛА НЯКОГА В БЪЛГАРИЯ - ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ - и това вече също е без никакво съмнение, с безброй дказателства, която е създадена и регистрирана С ПРЕСТЪПЛЕНИЯ, НАРУШЕНИЯ НА ЗАКОНИТЕ И КОНСТИТУЦИЯТА С ПРЕСТЪПНИ ЦЕЛИ И ЗАДАЧИ!

  Самата Държавна сигурност е РЕПРЕСИВНИЯТ ОРГАН НА ОБЯВЕНАТА СЪС ЗАКОН НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ДИКТАТУРА НА НЕЗАКОННАТА БЪЛГАРСКА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ И ПО-ТОЧНО НА ПРЕСТЪПНОТО ИМ РЪКОВОДСТВО - ГЛАВНИЯТ ИМ СЕКРЕТАР (Тодор Живков), ПОЛИТБЮРО НА ЦК НА БКП, ЦК на БКП! И като репресивен орган НА ПРЕСТЪПНА ФОРМАЦИЯ И ОРГАНИЗАЦИЯ ТЯ - ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ ЕСТЕСТВЕНО СЪЩО Е ПРЕСТЪПНА, СЪГЛАСНО ЗАКОНИТЕ НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ!

  С оглед на гореизложеното няма защо някой да се чуди защо България е държава, в която мафията си има държава, защо държавата е в перманентна всестранна криза и пред катастрофа - вкл. демографска и геноцид!
  Или по-точно вече трудно може да се нарече и държава! С напълно разрушена правораздавателна система, служби, МВР и държавност!

 • 9
  crna_macka avatar :-|
  Църна Мачка

  Поредната държавна институция на наши разноски, която работи за интересите на ДПС-ДС люде, благодарение на удобни назначение, в това число Цацаров, с Пеевски не стана, ама той си ги работи задкулисно. У нас следствието се задвижва по желание на престъпника с цел да го оневини или пък да набеди някой друг. "Работещата" ни прокуратура никога не може да даде ЯСЕН отговор срещу кого и за какво се води разследване, типичен пример от последната седмица.

 • 10
  info111 avatar :-|
  info111

  Капитал, обективността и прецизността изискват да се спомене, според мен, че за овладяването на съдебната система много важна роля изигра и ДС доносникът Гоце, чието лоби там също е известно. И да се вземат предвид изключително топлите връзки между Първанов и Доган - и двамата доказани доносници на престъпната рецидивистична Държавна сигурност.

  А фактът, че точно тези двамата са в топли отношения и с Бойко Борисов и точно те са дали лелеяните му генералски пагони, както и че Борисов от години "пази" и укрепва авторитета на тези двамата - за Гоце още при учредяването на ГЕРБ, че забранявал изобщо дори и да се коментира (от членовете на ГЕРБ - нещо, за което никой не го е попитал май с каква цел го каза още тогава), за Доган - че е бил най-великият политик в България и пр., че е "Реал"-Мадрид и пр. комплименти (а никога генералът и бившият главен секретар на МВР не спомена и коментира в публичното пространство съпринадлежността на Доган към ДС, както и ред престъпления на това лице, освен че го бил поръчал, но дори и след товапродължи да му прави комплименти...) А ЗА ТЯХ ДВАМАТА НЕ ВЕДНЪЖ ДО СКОРО ТВЪРДЕШЕ УБЕДЕНО, ЧЕ БИЛИ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ И УСПЕШНИ ПОЛИТИЦИ В БЪЛГАРИЯ?!?!?!?!

  Споменавам това, защото все още си спомняме, че ТОЧНО БОРИСОВ ИЗБРА И ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР ЦАЦАРОВ, ЧЕ БИВШИЯТ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАЙ-КЛЮЧОВАТА ПРОКУРАТУРА - СОФИЙСКА ГРАДСКАКОКИНОВ МУ ИДВАШЕ НА КРАКА В КЪЩИ ДА МУ РАПОРТУВА И ГО НАРИЧАШЕ "ШЕФЕ"...

  Не е зле да се имат и тези неща предвид, мисля.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход