Време за дълг
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Време за дълг

Време за дълг

И този път инвеститорите в български облигации ще си затворят очите за липсата на реформи, но това едва ли ще продължи дълго

Вера Денизова, Гергана Михайлова
6170 прочитания

© Shutterstock


Да имаш нужда от финансиране и да не излезеш на пазара на дълг в момента, е като да се класираш на световното по футбол и да не отидеш.

След като ЕЦБ въведе отрицателни лихви, инвеститорите купуват всичко, което "хвърчи". Ситуацията в момента се използва дори от определяните доскоро като твърде рискови Гърция и Португалия, за да пласират дълг на прилични цени. България също се нуждае от пари - 3 млрд. лв., с които да рефинансира стари задължения и да запълни дупката в бюджета. Правителството вече изпусна един благоприятен прозорец в началото на годината и жертва икономическия интерес заради политическия.

Сега ситуацията, гледана от този ъгъл, не е по-добра. Управляващите може да забавят процеса, за да не поемат нови политически негативи, въпреки че са на прага на правителствена оставка. Все пак в България "дълг" все още се възприема като мръсна дума, а и политическото говорене вече е предизборно. Не е ясно и как инвеститорите ще гледат на страната, ако на представянето на емисията се появи финансов министър в оставка или пък служебен министър без опит. В допълнение очакванията Standard & Poor's да понижи рейтинга на страната до най-ниската инвестиционна степен допълнително може да усложнят задачата. Защото в общия случай по-рисковите държави получават по-скъпи оферти. Въпросът е, че ако емитирането на дълг се остави за есента, рискът цената да се повиши се увеличава: настроението на пазарите може да не е толкова еуфорично, а и инвеститорите ще знаят, че България има нужда от финансиране, и ще се опитат да я притиснат за доходността.

Неизбежно е

Фактът, че страната ще излезе на международните пазари на дълг през тази година, се знаеше още през есента на миналата – когато се обсъждаше бюджет 2014. Една част от парите са за рефинансиране на българските глобални облигации в щатски долари, които падежират в началото на следващата година. Става въпрос за около 1.6 млрд. лв. С останалите пари правителството възнамерява да финансира дефицита тази година, който е заложен на 1.47 млрд. лв. Така че политическото говорене по темата само би навредило на емисията. А и на решителността на сегашните управляващи да се възползват от сентимента на пазарите. Според представители на икономическия екип на ГЕРБ има разбиране за ситуацията – че дългът трябва да се емитира сега, както и че непременените изказвания не са в полза на никого. Още повече че ако емисията се отложи за есента, ще останат много въпросителни около текущото финансиране на бюджета, доколкото сега парите ще влязат във фискалния резерв и ще могат да служат достатъчно дълго като ликвиден буфер на бъдещото правителство. "Въпрос на много прецизна калкулация, която не се знае кой ще я прави", казва източник от пазара.

"Личното ми мнение е, че е най-добре сделката да бъде приключена възможно най-бързо, защото в момента пазарите са много позитивни независимо от политическата ситуация. Не се знае каква ще бъде обстановката, ако се вземе решение процедурата да се отложи за след изборите", казва Григорий Ананиев от Citibank.

Междувременно управляващото мнозинство ратифицира споразумението с трите банки - посредници в пласирането на новия дълг - JP Morgan Chase, Citibank и HSBC. Така че дори и парламентът да се разпусне утре, няма да има правни пречки за емисията.

Въпрос на сметки

Поне засега представянето на емисията (т.нар. роуд шоу) пред бъдещи инвеститори е планирано за края на юни, което означава, че ще бъде пласирана до началото на юли. Според източник, близък до управляващите, идеята е да има една седмица, в която да се "обере" негативният ефект от новината за рейтинга, ако бъде понижен.

"Най-големият риск е доходността да се покачи с 15 - 20 базисни точки заради вътрешните неразбории и свалянето на рейтинга. Политическата криза обаче едва ли ще впечатли инвеститорите, защото подобни проблеми има в цяла Европа", казва източник от пазара. Според друг финансист обаче все още е трудно да се прогнозира как тези два риска ще се отразят на цената на емисията. Причината е, че има бенчмарк, който върви надолу. Заради решението на ЕЦБ 5-годишните германските бундове например са с 0.41% доходност при 0.57% година по-рано. В същото време рисковата премия за България леко се покачва. Ако двете неща се нетират, най-вероятно ще доминира рисковата надбавка. А това влияе и на матуритета (срочността) на емисията - в общия случай, за да се постигне добра доходност, хоризонтът ще трябва да е по-къс. "В началото на годината се продаваха добре дори и 30-годишни емисии, но ние изпуснахме този момент. Сега заради тънките политически сметки на управляващите ще плащаме всички", казва финансист.

Според източници от пазара роуд шоуто ще е в Лондон, Виена и Франкфурт. Срочността на емисията ще се определи на място в зависимост от търсенето, като валутата най-вероятно ще е евро, въпреки че еврооблигациите от 2015 г. са в долари.

"С решението си ЕЦБ стимулира търсенето на активи. Така всеки, който разполага с пари, ако не иска да ги държи при 0% доходност, е принуден да се оглежда за покупки. А България е атрактивна, защото рядко се появява на пазарите и съотношението на дълга към БВП е много ниско", обяснява Ананиев.

Според хора от пазара чисто конюнктурно в момента лихвите са по-ниски от 2012 г., когато правителството на ГЕРБ емитира 950 млн. евро с купон 4.25% за пет години. Така 10-годишни книжа в евро имат шанс да се пласират и за около 3%, т.е. дори и при по-добра доходност в сравнение с две години по-рано. Това обаче не е повод за особена гордост, защото сега сме по-скоро приравнени на Румъния, която ползва помощ от Международния валутен фонд.

Политиката дълг-дефицит-дълг

Така или иначе, емисия ще има и според анализаторите тя ще е успешна, ако се пласира сега. В дългосрочен план обаче големият проблем е друг - цикълът на дефицит-дълг-дефицит в съчетание с отказ от реформи. Защото в този случай новите емисии финансират реформаторския мързел на властта. "Всеки отказ от реформа генерира нов дълг в бъдеще. Така се влиза в дългова спирала. Проблемът е, че в един момент инвеститорите може да решат, че вече не сме толкова атрактивни. И само за седмица да се окаже, че вече нямаме достъп до пазара", казва анализатор. Според него успешните емисии сега "успиват" управляващите, че може да продължат тази политика и в бъдеще, и така неглижират трупането на скрити дефицити – в енергетиката, здравеопазването, спрените еврофондове, пенсионната система. "Един от уроците на кризата е, че точно тези скрити дефицити не трябва да се подценяват, защото в един момент инвеститорите ще започнат да ги калкулират и от блестящата ни дългова позиция няма да остане нищо", допълва анализаторът.

Скритите проблеми в държавните компании и обществените сектори, които в един момент могат да станат явни и да натежат на бюджета, са и една от предпоставките Standard & Poor's да гледат с недоверие към България. Така че което и да било бъдещо правителство ще трябва да прави реформи. И то така, че да се намалят заплахите за бюджета и евентуално бъдещо понижаване на рейтинга под инвестиционния клас. Иначе страната не я чака нищо добро.

Автор: Капитал

Да имаш нужда от финансиране и да не излезеш на пазара на дълг в момента, е като да се класираш на световното по футбол и да не отидеш.

След като ЕЦБ въведе отрицателни лихви, инвеститорите купуват всичко, което "хвърчи". Ситуацията в момента се използва дори от определяните доскоро като твърде рискови Гърция и Португалия, за да пласират дълг на прилични цени. България също се нуждае от пари - 3 млрд. лв., с които да рефинансира стари задължения и да запълни дупката в бюджета. Правителството вече изпусна един благоприятен прозорец в началото на годината и жертва икономическия интерес заради политическия.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
 • 1
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  "...неглижират трупането на скрити дефицити – в енергетиката, здравеопазването, спрените еврофондове, пенсионната система.
  Ами на принципа,днеска съм тука,утре ме няма.Да ме харесват сега,пък после ,майната му.Е по-това се различават от Костов,когото не могат да търпят.Той не беше като тях,тарикат на дребно.Но това е друга пиеса.

 • 2
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Дълг е НЕВЕРОЯТНО МРЪСНА ДУМА без инвестиционен план. Хвърлянето на едни пари за един електорат НЕ Е уважителна причина да се теглят заеми!!!! Спадането на лихвения процент е лош знак за икономиката. За да се възстанови тя, трябва да има иновации и ефективност - нещо което не се случва независимо дали теглим дългове или не!

  ДЪЛГ, ИЗТЕГЛЕН ОТ КОФТИ ПРАВИТЕЛСТВО, ТРЯБВА ДА ОСТАНЕ МРЪСНА ДУМА.

 • 3
  rainbou1 avatar :-?
  rainbou1

  Каквото и да си говорим, България е населена от намаляващо, остаряващо и циганизиращо се население (според прогнозите в бъдеще само населението на София ще расте, навсякъде другаде ще е леш). При тези обстоятелства и при скритите дефицити, за които става въпрос в статията, ще става все по-трудно и скъпо държавата да рефинансира старите си задължения.
  Колкото и да е нелепо, сегашните управляващи трябва да хапнат по една постна пица за здравето на Дянков, който не повиши дълга по времето на кризата, което дава възможност на сегашните управляващи да дишат спокойно въпреки вълната от мизерии, които направиха през последната година.

 • 4
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#3] от "rainbou1":

  В интерес на истината, Дянков увеличи дълга. Но това не беше, за да се увеличат пенсиите, да се спре пенсионната реформа и така нататък. Дефицита беше обективно наложителен заради естеството на кризата.

 • 5
  today avatar :-|
  today

  Проблема идва от това, че дълговете трябва да се връщат (освен ако държавата не е Гърция). Ако се емитира дълг и парите се използват разумно - добре. Ако ги взимат просто за да раздадат добавка по 100 лева на пенсионерите преди изборите - тъпо.

 • 6
  izabell avatar :-|
  izabell

  Ако "кофти " прaвителството не изтегли зaем сега "готиното"след него и това няма да може да направи.

 • 7
  cinik avatar :-|
  cinik

  Трябва да се установи някакъв консенсус, какво да разбираме под думата "реформи". От контекста е ясно, че се има предвид такива промени в една система, които да и вдигнат КПД-то, така щото с по-малък разход на ресурс да изпълнява по-добре функциите си. Това е определението по подразбиране, но вече все по-често се появяват "реформатори" тип здравния министър, която под "здравна рефомра" има предвид забраната за строеж на нови болници, създаването на различни нови бюрократични спънки, като например лекар да не работи на 2 места, разкриването на "специални контролни звена" със солиден щат и други такива.

 • 8
  mich avatar :-|
  mich

  Каквито плюсове и минуси да поставяме относно всеки нов дълг целта е постигната. Народа става все по беден и зависим. Шепа марионетки окрадоха и последните трохи от трапезата но ще дойде видов ден...

 • 9
  bvsc avatar :-|
  Да, ама не

  Първо вестника запалва искрата на недоволството със статии стил "лошо е да се взимат дългове", сега управляващите са обвинявани, че се бавят. Иначе за скритите дефицити сте абсолютно прави.

 • 10
  demos20002000 avatar :-|
  demos20002000

  Теглете ,емитирайте и на своите раздавайте.Ние обичаме да плащаме всичко и то с високи лихви.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK