С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
24 14 юни 2014, 22:20, 14834 прочитания

Електрификация и банкерска власт

Разводът между Пеевски и Цветан Василев може да постави на изпитание сегашните схеми в енергетиката

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Част от темата

Разводът Пеевски - Василев

Разводът Пеевски-Василев

Империята на задкулисието се разпада с обиски, смъртни заплахи и разпити

Изводите от раздялата

Скандалът между Цветан Василев и Делян Пеевски

Моделът КТБ

Формулата "държавни пари - придобиване на активи - кредитиране на свързани компании" утрои банката, но може и да я срути

КОЙ владее строителството

След овладяването на "Водстрой 98" и милиардни поръчки, Делян Пеевски гледа и към банка

Как Пеевски държи съдебната система

ДПС успя да изгради стабилна мрежа в службите, прокуратурата и съда

Раздор в "Булгартабак"

Делян Пеевски взе контрола над цигарения холдинг и измести КТБ в ъгъла

"България не трябва да прави нищо въпреки Брюксел." Това изявление може да бъде лесно приписано на Реформаторския блок, но когато то идва от устата на лидера на ДПС Лютви Местан и е по повод "Южен поток", поставя много въпросителни и говори за преразпределение на интересите в енергийния сектор. Причината е, че един от основните печеливши от сделката за строежа на газопровода в България се очаква да бъде депутатът от ДПС Делян Пеевски. Свързваната с него фирма "Водстрой 98" е в основата на обединението от български фирми, които трябваше да си партнират с руската "Стройтрансгаз" за струващия 3.8 млрд. евро проект. За да предприеме движението подобна стъпка, то е трябвало да има многомилионен аргумент. Или ДПС е било сигурно, че договорите за строежа са вече непоклатими, или нещо се е случило в изглеждащата толкова сигурна сделка. Защото, както гласи актуалният политически виц, ДПС е проевропейска партия само когато не участва в строителството. И едно от възможните обяснение за случващото се е, че това всъщност е най-шумната част от трошенето на чинии между Цветан Василев и Делян Пеевски. 

Съвместната дейност между Василев и Пеевски в енергетиката, по всичко изглежда, е следвала познатата схема - парите и идеите от единия, връзките и уреждането на поръчки от другия. За разлика от други бизнеси енергетиката е ключова за Цветан Василев, а и той има много повече опит и история в сектора. 


Най-видното и решаващо влияние в енергийния бизнес Цветан Василев има през привличането като клиенти на Корпоративна търговска банка на големите държавни енергийни фирми. Към края на управлението на тройната коалиция през 2009 г. 35% от парите на държавните фирми, основно енергийни, имат сметки в контролираната от Василев банка. Към края на март 2010 г. банката вече поема 48% от тях, а към октомври процентът е вече 70% (макар и сумата да е по-малка). Към края на април 2013 г. служебният премиер Марин Райков обяви, че 54% от средствата на компании са в една банка.  

Достъпът до депозитите на енергийните фирми дава огромни преимущества на банката. Например оборотният капитал на АЕЦ "Козлодуй", преди да бъде регулаторно намален през миналата година, беше 310 млн. лв. Това означава, че по всяко време в сметката на ядрената централа би трябвало стоят между 10 и 40 млн. лв., които имат изключително предвидимо движение. Дори КТБ да дава най-високите лихвени проценти по разплащателни сметки, на практика финансовата институция ползва изключително евтин ресурс за дългосрочно кредитиране. В определени моменти през 2009 и 2010 г. става дума за между 400 и 621 млн. лв. Печалбата на банката само от това обаче не би била толкова значителна, ако покрай работата си с държавните депозити КТБ не им оказваше и други услуги - оборотно кредитиране, търговия с валута и застраховане. 

В началото на 2010 г. ТЕЦ "Марица-изток 2" смени застрахователя си ЗАД "Енергия" със ЗАД "Виктория", част от групата на КТБ, в чийто надзорен съвет е Цветан Василев. След като първоначалният търг, в който "Енергия" е отстранена, е отменен, се преминава към "договаряне без обявление". Единственият поканен за преговори кандидат е "Виктория", която логично печели. Паралелно на тръжните процедури във вестниците на Пеевски (които тогава се смятаха за общи с Василев) протече масирано оплюване на конкурентната "Енергия" и нейните собственици.По това време изпълнителен директор на ТЕЦ-а е Георги Христозов, сега председател на борда на директорите на Българския енергиен холдинг. Финансов директор пък е Боян Боев, по-късно изпълнителен директор на БЕХ, а понастоящем шеф на ДКЕВР. Интересното е, че точно този екип започва да управлява енергийния сектор, след като БСП пое управлението на държавата през 2013 г. И само няколко месеца по-късно БЕХ взима решение да задължи всичките си подопечни дружества да прекратят договорите си със застрахователното дружество ЗАД "Енергия". Договорите обаче изтичат едва в средата на 2015 г. и след множество предупреждения за възможните загуби от неустойки холдингът се отказа от идеята си. Като цяло пазарът на енергийните застраховки е дори по-привлекателен от банковото обслужване, но този път "Виктория" не успява да пробие.
  
Поради "общия бизнес" в миналото и покровителството на Василев и БСП тандемът Георги Христозов, председател на БЕХ, и дясната му ръка Боян Боев, председател на ДКЕВР, практически получи цялата държавна енергетика на концесия. Това беше секторът, в който Цветан Василев съвместно с БСП и лично лидера й Станишев имаха най-голямо влияние. По тази причина много от решенията се взимаха толкова на тъмно и набързо, че дори ключови фигури като премиера Орешарски, вицепремиера с ресор енергетика Бобева и шефа на енергийната комисия в парламента Рамадан Аталай (от ДПС) вдигаха рамене и признаваха публично, че не знаят нищо за поредното абсурдно решение на ДКЕВР или законопроект на някой от червените енергийни талибани в парламента. Според някои хора в енергийния сектор министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев е назначение на Цветан Василев в кабинета и отчетен първо пред него. 

Христозов и Боев с охота приеха на въоръжение двете основни мантри на БСП в енергетиката - системата да е проруска и токът за населението да е евтин. Цената на това БСП да се прави на социална партия за сметка на инвеститорите беше съсипването на сектора и натрупването на хронични дефицити, както и други вреди, многократно надвишаващи ползите от изкуствено ниските цени на електроенергията.

Важен аспект от разпределението на силите между енергийните лобита са големите енергийни проекти. С течение на времето финансовите проблеми на КТБ започнаха да се задълбочават. Банката имаше все по-голяма нужда от нов капитал, за да може да поддържа експанзията си, рисковете и разходите, свързани с нея.

В този смисъл големите проекти, особено "Южен поток", са изглеждали като магическо решение за решаване от раз на всички финансови грижи. Като градска легенда се разказва срещата в хотел "Берлин", която министър Драгомир Стойнев поискал с представители на руските власти и "Газпром". Вместо сам министърът дошъл с Цветан Василев, Делян Пеевски и шефа на "Водстрой 98". Дори и това да не е вярно обаче, фактът е, че на следващия ден освен пълно разбирателство беше обявено, че проектът поскъпва с 600 млн. евро. Малко по-късно "Водстрой 98" се оказа един от основните подизпълнители от българска страна в победилия консорциум.

Начело на консорциума "Газпроект ЮГ", който е българският партньор на руската "Стройтрансгаз" в компанията, избрана да строи "Южен поток", е "Промишлено строителство холдинг". Тя е собственост на свързваната с Делян Пеевски "Водстрой 98". Конкурсът, организиран от смесеното дружество между БЕХ и "Газпром" "Южен поток България", носеше всички белезите нагласен - къси срокове за подаване на оферти (особено вторият конкурс, който беше проведен около Коледа и Нова година), прекалено конкретни технически изисквания и непрозрачна процедура за избор. Именно затова и Европейската комисия започна процедура за нарушение срещу България за начина, по който бе избран изпълнителят на проекта. Общата стойност на проекта у нас може да стигне (както личи от подписаните договори) 3.8 млрд. евро, като се предполага, че цената е в пъти по-висока спрямо подобни проекти на други места (като германския OPAL или паралелно изграждащият се TAP). Останалите фирми в "Газпроект ЮГ" са "Техноекспортстрой", "Главболгарстрой", "Понсстройинженеринг" и "ПСТ холдинг".

Като индулгенция за мащабната кражба от "Южен поток" и вероятно вярвайки си, че по този начин си осигуряват мълчаливо американско съгласие за газовия проект, Василев и подопечният му министър Стойнев се опитваха да покровителстват и друг голям проект в енергетиката - на АЕЦ "Козлодуй" и американската "Уестингхаус". 

Общото между "Южен поток" и "Уестингхаус" е степента на непрозрачност. И за двата проекта не се знае нищо. Освен главното - имаме ли нужда от такъв проект, не се знае нито какво е подписано, за каква сума, каква е рентабилността на инвестицията, какви гаранции или комфорт е предоставила държавата и т.н.

Разделянето между Цветан Василев и Пеевски ще постави на изпитание позициите на банкера в енергетиката. Този сектор е силно контролиран от държавата и ако детето-чудо на ДПС след изборите се окаже отново с достъп до властта, работещите досега схеми едва ли ще се случват толкова гладко.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Вечерни новини: Газовата борса тръгна, допингът изхвърли Русия от всички спортове 1 Вечерни новини: Газовата борса тръгна, допингът изхвърли Русия от всички спортове

И още: ЕК разреши помощ от 3.2 млрд. евро за 7 държави за развитие на батериите за коли; президентите на Русия и Украйна започват разговори за решения на конфликта в Украйна

9 дек 2019, 1629 прочитания

Президентът поиска решения за недействителните гласове и по-тежки наказания за контролирания вот 2 Президентът поиска решения за недействителните гласове и по-тежки наказания за контролирания вот

Радев обсъди проблемите на проведените избори с институции и експерти и призова за по-тежки наказания

9 дек 2019, 1142 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Време за дълг

И този път инвеститорите в български облигации ще си затворят очите за липсата на реформи, но това едва ли ще продължи дълго

Още от Капитал
Супер звук в мини тяло

Кои са най-добрите TWS слушалки на пазара

Къде е еко-то в данъка за колите

Новите данъчни идеи на София се мотивират със замърсяването на въздуха, но реално нямат връзка с това

Трудните книжки

Министерството на труда предлага подмяна на сегашните трудови книжки с нови, без да може да обясни защо не ги цифровизира

Анестезиолозите на алианса

Лидерската среща на НАТО в Лондон се проведе "на обезболяващи", позаглади противоречията и отложи решаването на фундаменталните проблеми за по-късно

Звуковата терапия на Стейси Кент

What a Wonderful World: певицата за нуждата да имаме споделени преживявания в кризисно време

Кино: "Болка и слава"

Алмодовар вълнуващо за спектакъла на живота и корените на творчеството

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10