МВФ: Отказът от реформи създава най-големите рискове за България

Политическата нестабилност в страната не влоши прогнозата на фонда

Ръководителят на МВФ за България Мишел Шанън за пореден път разкритикува управляващите за бездействието им в областта на пенсионната реформа
Ръководителят на МВФ за България Мишел Шанън за пореден път разкритикува управляващите за бездействието им в областта на пенсионната реформа
Ръководителят на МВФ за България Мишел Шанън за пореден път разкритикува управляващите за бездействието им в областта на пенсионната реформа    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Ръководителят на МВФ за България Мишел Шанън за пореден път разкритикува управляващите за бездействието им в областта на пенсионната реформа    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Да ограничи разходите е една от препоръките на МВФ към правителството.

Международният валутен фонд (МВФ) потвърждава прогнозата си за умерено възстановяване на икономическия растеж в България през тази година въпреки отчетената липса на политическа воля за реформи. Това се случи след посещение на ръководителя на фонда за България Мишел Шанън в София, преминало в седмицата, в която в страната започна подготовка за предсрочни избори. Институцията препоръчва на правителството да свие бюджетните разходи и да се предпази от харченето на бюджетните буфери. МВФ критикува управляващите за укриването на информация за дълговете на предприятията в енергийния сектор. "Информация за тези условни задължения трябва да се посочва в държавния бюджет в специална част за фискалните рискове", пише в официалното становище на влиятелната институция. А най-големите рискове идват от отказа на политиците да извършат необходимите реформи.

Европейските пари крепят растежа

След като в началото на годината определи, че потенциалът на българската икономика е за растеж от 1.6% спрямо реализирания 0.9% през миналата година, фондът продължава да е позитивен в прогнозата си за страната. Основание за това му дават очакванията за засилване на потреблението на вътрешния пазар и скоростта, с която се усвояват средствата от европейските фондове. За да се запази благотворното им влияние върху икономиката, МВФ препоръчва на правителството да изплати всички суми, дължими за съфинансиране на започнати проекти по линия на Европейския съюз. Трябва да се работи и с Европейската комисия, за да не се допуска замразяването на средства, и да се подсигури ритмичното изпращане на парични траншове по програмите, става ясно от становището на институцията.

Фондът очаква леко покачване на потребителските цени в страната през второто полугодие заради забързването на икономиката и инфлационното влияние на вноса. По отношение на държавните финанси МВФ намира за адекватни действията на правителството, водещи до придържане към поставения праг на бюджетния дефицит от 1.8% от БВП, но обръща внимание, че рисковете за приходната част на бюджета остават значителни, а натискът, който оказва разходната част на бюджета, е силен.

"Ускореният растеж, създаването на работни места и изравняването на доходите с тези в страните от ЕС ще изискват много по-бърз прогрес в преодоляване на сковаността на институциите по отношение на структурните реформи", пише в становището на МВФ. "Ключови са усилията за укрепване на човешкия капитал, подобряване на инфраструктурата, повишаване на условията за правене на бизнес и намаляване на корупцията и връзкарството, включително чрез действията на независимите регулаторни органи, с извършването на отиди, както и с мерки, които да наложат върховенството на закона", посочва още МВФ.

Най-големите рискове

Според фонда отказът на политиците да пристъпят към необходимите реформи създава най-големи рискове за България. За пореден път МВФ откроява като грешка миналогодишното решение на управляващите за замразяване на пенсионната възраст, което в комбинация със застаряването на населението и емиграцията залага проблем пред бъдещите бюджети. Посочва се и зависимостта на страната от състоянието, в което се намират основните й търговски партньори в Европа, при които все още няма признаци за устойчиво възстановяване от кризата. Фондът не отчита благоприятните ефекти върху заетостта и бюджета, които проектът "Южен поток" би имал върху икономиката на страната, тъй като няма яснота кога ще стартират дейностите по него. Последните новини за подобрение в отношенията между Украйна и Русия се очаква да окажат умерен импулс за  икономическия растеж, тъй като това ще отпуши каналите за търговия и инвестиции, но зависимостта от Русия по отношение на вноса на природен газ представлява потенциален риск, се посочва още в становището на МВФ.

11 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  simeonov_ avatar :-?
  simeonov_
  • + 14

  Ние това си го знаем много добре,само че политиците мислят само как да спечелят някой глас повече от електората и го удрят на популизъм.Никой не иска да прави тежки реформи в здравеопазването,държавната администрация,МВР и т.н.

  Нередност?
 • 2
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити
  • - 3
  • + 8

  Не искат комунетата да правят реформи и това си е.

  Нередност?
 • 3
  cobanmaala avatar :-?
  чобанмахала
  • - 1
  • + 7

  Кои ли идиот не използва досега тая мантра" трябват реформи". И кой наглец докопал се до властта не я използва за да облагодетелства под прикрието на тая мантра кланово-партийни интереси?

  Нередност?
 • 4
  galbi avatar :-|
  galbi
  • - 10
  • + 4

  Стига с този МВФ!!
  Не ли е ясно!!
  Всичките му клиенти са за цял живот!
  Или институция за корумпиране на държавници от третия свят!
  Явно стигнахме там!

  Нередност?
 • 5
  cinik avatar :-|
  cinik
  • - 1
  • + 7

  Щом отказът от реформи създава най-големите рискове, то правителства като това на Орешарски, но и на ГЕРБ са рискови за държавата. Едното тупка топката 3,5 години, другото направо ревизира неща като пенсионната реформа и единната сметка, за които консенсусът беше изстрадан с години.

  Нередност?
 • 6
  pzashev avatar :-|
  pzashev
  • + 8

  Констатацията на МВФ не е изненада за никой от нас! От сегашното правителство не можем да ги чакаме - еднодневни хора в едно еднодневно правителство с еднодневни цели. Жалка работа!
  Предишните имаха най-голям шанс със сравнително солидно мнозинство в парламента. Но се изплашиха от всеки един натиск и използваха всеки един възможен популизъм.
  Имаме най-лошото образование в ЕС, но никой не иска да го реформират?!
  Харчим най-много пари за изключително неефективните МНО и МВР…но никой не иска да ги реформира - те са гласоподаватели!
  Здравеопазването ни оставя и лекари и пациенти недоволни…реформи отново няма.
  А за съдебната система да не говорим - с тези продажници ние играем игра без правила!

  Нередност?
 • 7
  elviejo avatar :-|
  elviejo
  • - 6

  Основна пречка за реформите и за всичко останало е игнорирането на Атака от властта. Един самостоятелен мандат на Атака ще промени България коренно в положителна посока, но това не желаят новите ни големи братя, а марионетките от ГЕРБ и БСП безропотно изпълняват желанията на задокеанските си господари. Няма по-вредни партии за България от ГЕРБ и БСП. Дори ДПС не е нанесла толкоа щети на България, колкото тези две партии. Ако не се освободим от тези две партии, изчезването на България ще стане необратимо.

  Нередност?
 • 8
  kapitalcho avatar :-|
  kapitalcho
  • - 1
  • + 2

  До коментар [#7] от "elviejo":

  Какъв икономически пакет имат атака,за да променят страната.
  Защото това трябва,реформи и раздвижване на икономиката.
  Какви са им предложенията :
  -учителите и те трябвало да се пенсионират на 45 години(при сегашната пенсионна система,която е на червено и която скоро ще гръмне,какво би станало ако това се приеме-още повече,че ако правим за учителите,лекарите не заслужават ли,държавните служители,те не заслужават ли,частния бизнес,той не заслужава ли...............и става едно масово пенсиониране на 45 години...............кой ще плаща,това е друг въпрос
  -Въвеждане на прогресивния данък......................в резултат на което всички доходи ще почнат да се укриват масово
  -плюс мирния му нрав ис пирането на фондовете на ЕС.................
  -Увеличаване на субсидиите...............откъде пари бе джанъм-защото ако има бизнес,ти ще го изгониш с малоумието си,а малкия и среден бизнес ще бъде притиснат да плаща високи данъци.
  А Волен с власт е като луд с картечница................мине не мине време и пак се замесва някаде.
  Плюс култ към личността(гледай концерта на Любе в София).
  Кажи ми само някой от разумните им предложения в икономически план.

  Нередност?
 • 9
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  Съгласен с №1, че и ние го знаем и че няма кой друг да го свърши освен политиците.
  Въпроса е че те, политиците са част от нас, а не извънземни, че освен 100% популисти, а ла Бареков, Сидеров, днешния министър Стойнев и куп други, все пак е имало и има и такива, които изговарят някакви истини и дори са се опитвали и опитват да правят някакви реформи.
  И понеже безболезнена реформа няма - дали ще с редуцуране на безумната чиновническа армия, дали ще е свързана с здравеопазването, да не говорим за пенсионна реформа или енергетиката, една не малка част от хората скачат срещу нея. И не казвам че не е нормално - кой ще стои мирно, ако вижда че той, като конкретно физическо лице е на загуба.
  Така че този/тези, които се наемат с тази работа, трябва да имат и подкрепата на тази част от нас, които се броим за мислещи, второ не трябва и нашите първи реакции да бъдат, че не е точно според нашите индивидуални виждания (вица защо хората не си правят децата на площада:))) и затова "аз ще ви кажа", как е най-добре да станат нещата. И може би най-важното е, като се хващат за правене на реформи, трябва да имат необходимата воля да ги направят и ясното съзнание, че благодарности няма да има.

  Нередност?
 • 10
  elviejo avatar :-|
  elviejo
  • - 2

  [quote#8:"kapitalcho"]
  16 юни 2014 09:37 8 Отговор
  - +Оценка
  -1 +1

  До коментар [#7] от "elviejo":

  Какъв икономически пакет имат атака,за да променят страната. [/quote] Най-общо казано, Атака имат най-добрия икономически пакет. Няма да изпадам в подробности - какво за образование, какво за здравеопазване, какво за развитие на икономиката и т.н, тях можете да си прочетете в "програмата Сидеров", а ще се спра само на парите, защото без тях и най-добрият икономически пакет си остава на книга. Единствено Сидеров казва ясно, че парите за реформите са в тези 30 000 000 000, които изтичат от България към по-богати от нас страни, а по точно към САШ, Турция и Израел, а останалите партии казват: "Няма пари, обещанията на В. Сидеров са популизъм". Разковничето е във връщането на ограбваните от България 30 000 000 000 лева, което само Атака иска, останалото е рутинно и осъществимо от всички над 300 партии. Това е разликата между Атака и всички останали партии. С това отговарям и на следващият след тебе.

  Нередност?
Нов коментар