Как да затворим кръга образование - бизнес - млади хора
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Как да затворим кръга образование - бизнес - млади хора

Първото издание на бизнес академията "9 Academy" приключи с дискусия, в която младежите се разделиха на три работни екипа – "образование", "бизнес" и "младежи" – и се опитаха сами да намерят не просто проблемите във връзката бизнес - образование - млади хора, а и решенията им, така че тя да се подобри.

Как да затворим кръга образование - бизнес - млади хора

Младежи настояват за кариерно ориентиране, срещи с ментори и повече работа по казуси и практически занимания

7951 прочитания

Първото издание на бизнес академията "9 Academy" приключи с дискусия, в която младежите се разделиха на три работни екипа – "образование", "бизнес" и "младежи" – и се опитаха сами да намерят не просто проблемите във връзката бизнес - образование - млади хора, а и решенията им, така че тя да се подобри.

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Наесен ще има и второ издание на младежкия проект "9 Academy", в който професионалисти от различни области учат младежи на различни бизнес умения.

Бизнесът се развива много по-бързо от образователната система и това до голяма степен е нещо напълно нормално. Затова и смисълът на образованието трябва да бъде не толкова в това да подготвя готови кадри за пазара на труда, а в това да създава мислещи, гъвкави и адаптивни хора. Да им помага да осъзнаят какво ги вдъхновява, каква професия и кариера искат и в същото време да отгледа у тях желание непрекъснато да се развиват и да учат. Реално това са все неща, които впоследствие ще им помогнат да бъдат успешни на пазара на труда и да усвоят професията, за която са учили, докато я упражняват. А някои от промените, които могат да бъдат направени най-бързо и лесно, са в университетите да има повече възможности не просто за теория, а и за практическа работа по казуси, както и повече срещи с работещи професионалисти в различни области. 

Това са някои от посланията, които отправиха участниците в закриването на първото издание на проекта "9 Academy". В дискусията, озаглавена "Затваря ли се кръгът?", младите хора се разделиха на три работни екипа – "образование", "бизнес" и "младежи", и се опитаха сами да намерят не просто проблемите във връзката бизнес - образование - млади хора, а и решенията им, така че тя да се подобри. 

Всъщност дори самата бизнес академия, която е проект на Бизнес клуба и Студентския съвет на УНСС, е опит от страна на самите младежи да "затворят кръга". В проекта си те залагат на това, което усещат, че им липсва, а именно - "учене чрез преживяване". Бизнес академията стартира в началото на годината, като за последните пет месеца студенти или току-що завършили млади хора имаха възможността да се учат от професионалисти в различни области. Не просто с лекции, а и с много практически занимания те преминаха през това, което организаторите образно наричат "9-те кръга на ада", или всички етапи от разработването на една бизнес идея до пускането й на пазара. 

Чуйте какво имат да ви кажат

Бизнесът не трябва просто да очаква от образованието да му подготви кадри, а да отиде на място в училище и университета и да работи с тях. Това коментираха групата от участници, които имаха за задача в рамките на 30 минути да обсъдят и впоследствие да представят гледната точка на образователната система. Един от начините за по-добро взаимодействие са менторските програми, в които не само се създават контакти със следващото поколение, но и се помага в "отглеждането" му, казват те. Разкриването на възможности за стажове или привличането на най-добрите студенти за обучения и практика също са подходи, които младите хора смятат за правилни. Но те дебело подчертават, че университетът не е място, от което да излизат напълно подготвени кадри за пазара на труда, а мислещи и адаптивни млади хора, които ще изучат тънкостите на дадена професия, докато реално я упражняват.

Важно е компаниите да бъдат стимулирани, за да може фирмите да наемат стажанти, е отговорът на екипа, разсъждавал от гледната точка на бизнеса. А срокът на стажа трябва да зависи от конкретната специфика на бизнеса, в някои сектори например минимален срок от 6 месеца е крайно недостатъчен. Нужни са повече извънкласни занимания, защото те помагат за развитието на личностните качества наред със знанията и уменията на младите хора, е друга тяхна препоръка. А възможността за работа по конкретни проекти и казуси дори още в училище е решението, което предлагат на проблема с липсата на практика и опит. Те смятат и че добрите учители трябва да получават стипендии или някаква форма на стимули, също както и учениците или студентите. 

За работната група на младежите изводите бяха, че кариерното ориентиране, също както и менторските програми са важни дори още на ниво училище, за да могат младите хора да бъдат уверени в избора на професия и кариера. Като добра практика те посочват завръщането на вече утвърдените професионалисти за вдъхновяващи менторски разговори с ученици от училищата, които самите те са завършили. Според тях е важно и да се създават различни младежки сдружения или клубове по интереси, които не само да стимулират развитието им, но и да им помагат в създаването на полезни контакти.

Защото практиката е важна

"Това, което липсва в съвременното образование в България, са практическите знания и умения. А човек запомня и научава много повече, когато преживее нещата", казва Милена Стратиева, един от съорганизаторите на проекта "9 Academy". Според нея за младите хора е много важно да имат повече възможности за работа по казуси, а примерите, които им дават преподавателите, да бъдат съвременни, а не отпреди 50 или 60 години. И по възможност да са свързани с реалната българска бизнес среда, а не просто със световната практика, тъй като за много млади хора понякога те звучат малко отдалечено и отвлечено. Това са и основните принципи, на които младежите са заложили в разработването на проекта за академията. А вдъхновени от обратната връзка, която получават  от участниците в първия сезон, планират и продължение на проекта наесен.

Младежите са единодушни, че бизнес академията до голяма степен им е помогнала да "свържат точките" от академичното си образование. В рамките на проекта общо 50-те участници са минали през 9 модула на практическо обучение - предприемачество, маркетинг, финанси и счетоводство, HR, НПО, правни въпроси, PR, Digital/IT и продажби. В обучението са се включили 34 професионалисти от всяка една от тези области. "Срещнах се с много ценни хора. Това, че се включих в инициативата, дори ме накара да се завърна в България", казва Росица Димитрова, която учи в Холандия и отговаря за бизнес развитието на компанията за доставки на биопродукти "Кошница". Всъщност "Кошница" се появява именно по време на съвместната работа на младите хора в рамките на академията (виж карето). Освен това един от участниците е започнал работа при един от лекторите на академията, а друг – в международна фондация, партньор на инициативата. За всички останали остават преживяването и наученото, както и новата мрежа от контакти.  

Кошница с биопродукти

Нашите клиенти са хората, за които има значение какво ядат, но често нямат време да намерят най-качествените и свежи плодове и зеленчуци. Както и хора, които биха искали да приготвят сами храната си, но нямат вдъхновение за рецепта или не знаят как да я приготвят, обяснява Росица Димитрова, която отговаря за бизнес развитието на компанията за доставка на биопродукти "Кошница". Официално компанията започва работа през следващата седмица, а идеята за създаването й се ражда по време на бизнес академията "9 Academy". "Ние дори не се познавахме преди това", казва Росица за екипа от 7 човека, в който има и студенти, и професионалисти в различни области като маркетинг и търговия.

Концепцията на "Кошница" е всеки понеделник да предлагат здравословни рецепти на сайта си – с всички необходими продукти и подробен начин на приготвянето им. До четвъртък всеки може да направи онлайн заявка, а в петък вечерта или събота през деня да получи нужните продукти вкъщи или в офиса (например, ако сте поръчали кошница с плодове). Така не само ще стимулираме хората да се хранят здравословно, но и доставките включват такова количество продукти, които са достатъчни за приготвянето на определен брой порции, т.е. няма да има излишества или изхвърлена храна. 

От компанията вече са се свързани с 6 български ферми, сертифицирани като биопроизводители, а водят преговори и с още 6 нови. В основата на бизнеса им е създаването на връзка между фермерите и клиентите, а печалбата им ще идва от таксите, които ще начисляват за доставката.

 

Наесен ще има и второ издание на младежкия проект "9 Academy", в който професионалисти от различни области учат младежи на различни бизнес умения.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  today avatar :-|
  today

  Този кръг се затваря със създаване на условия за нормален бизнес, а такива условия в България НЯМА.
  Тука условията са " на кого баща му/майка му имат повече политически контакти, и могат да уредят бизнес".
  Всичко друго е измама!

 • 2
  galbi avatar :-|
  galbi

  Това си е част от нашата организация на обществото!
  След като липсва толкова много от следващите звена във веригата, това тук изглежда безсмислено и не реално!
  То и за това всяка втора дума употребявана е-- трябва!
  Това трябва ,онова трябва....

 • 3
  mockinbird avatar :-|
  Vladimir Lyubenov

  идеята в статията непременно ще се случи.

 • 4
  mentor avatar :-|
  Ментор

  необходимо условие за да стане това (а и каквото и да било нормално и положително в България) е престъпната комунистическа партия заедно с всичките си клонинги да бъде изхвърлена от властта, най-после да се направи лустрация, макар и адски закъсняла, и да се промени избирателната система по начин, който драстично намалява тежестта на гласовете на всякакви неграмотни примати.

 • daskal1

  Кръгът се затваря като се изолират мафиотите. В Българистан - никога!!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.