Вечерни новини: 16 юни
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Ало, Маджо

Вечерни новини: 16 юни

Първите литовски монети от 1 евро бяха показани в понеделник в монетния двор в столицата на страната Вилнюс. Страната ще се присъедини към единната валута от 1 януари 2015 г. Тя ще е 19-ата членка на еврозоната, след като в началото на тази година към валутния съюз се присъедини друга прибалтийска държава - Латвия. Увеличението на членовете на еврозоната ще доведе до промени в начина на гласуване в управителният съвет на Европейската централна банка. Петте най-големи икономики в региона - Германия, Франция, Италия, Испания и Холандия, ще си делят четири вота, като ще се редуват при месечните заседания. Останалите 14 членки ще имат общо 11 гласа.

Вечерни новини: 16 юни

20% от българите не са ходили на профилактичен преглед; Гражданите на София вече могат да подават сигнали за проблеми в градската среда и през интернет; General Motors ще отзове обратно 500 хил. автомобила

3046 прочитания

Първите литовски монети от 1 евро бяха показани в понеделник в монетния двор в столицата на страната Вилнюс. Страната ще се присъедини към единната валута от 1 януари 2015 г. Тя ще е 19-ата членка на еврозоната, след като в началото на тази година към валутния съюз се присъедини друга прибалтийска държава - Латвия. Увеличението на членовете на еврозоната ще доведе до промени в начина на гласуване в управителният съвет на Европейската централна банка. Петте най-големи икономики в региона - Германия, Франция, Италия, Испания и Холандия, ще си делят четири вота, като ще се редуват при месечните заседания. Останалите 14 членки ще имат общо 11 гласа.

© Reuters


20% от българите не са ходили на профилактичен преглед, а една трета от хората не вярват на здравната система, затова предпочитат да се самолекуват или да се придържат към лекарствата и терапиите, които вече са изпробвали, показва проучване на институт "Отворено общество", цитирано във в. "Труд". Около 10% от анкетираните заявяват, че се самолекуват, защото нямат вяра на лекарите и на здравната система.

Над 5 милиона онлайн справки са направили клиентите на НАП, които имат персонален идентификационен номер (ПИК) за електронен достъп до услуги на агенцията, съобщиха от институцията. До момента в цялата страна са издадени 200 000 персонални кода, като 70% от тях са на физически лица. Най-много справки, почти половината от всички, са направили клиентите на НАП за задълженията си към бюджета. Тази услуга е ползвана от граждани и юридически лица 2.2 милиона пъти. Следващата по актуалност услуга е тази за извършените плащания. 1.3 милиона са справките на клиентите на НАП за преводите им към бюджета. 513 000 пъти гражданите са проверили актуалния си трудов договор, а справката за осигурителния доход е ползвана 687 000 пъти.

Гражданите на София вече могат да подават сигнали за всякакви проблеми в градската среда и през интернет, съобщи на пресконференция шефът на дирекция "Обществен ред и сигурност" Красимир Димитров. Интернет сайтът има и мобилна версия на същия адрес. На сайта http://sonet04.sofia.bg  могат да се изпращат сигнали за неспешни нередности - например за дупка на пътя, паднали дървета и клони, повредена мантинела, липса на шахти, развалени светофари и улично осветление и други подобни. Останалите сигнали продължават да се подават към телефона за спешни повиквания 112. След като постъпят в общината, сигналите се разпределят към съответното звено - Столичния инспекторат, общинска полиция, "Екоравновесие", "Софийска вода" и други. Гражданите ще могат да прилагат снимка към сигнала си.

Българските граждани, живеещи в чужбина, да получават до час свидетелство за съдимост чрез консулските служби по света, предлага Министерството на правосъдието. Промяна в нормативната уредба, която се предлага за обществено обсъждане, предвижда заявлението за издаване на свидетелство заедно с приложите към него документи да бъдат сканирани от компетентно длъжностно лице в българските задгранични представителства и изпращано на електронната поща на Централно бюро съдимост (ЦБС) в Министерството на правосъдието. Служителите на ЦБС от своя страна ще пращат свидетелството за съдимост до българско задгранично представителство като електронно подписан документ, който ще се разпечатва и ще се заверява от оправомощения в представителството служител. Сега процедурата отнема повече от седмица. Електронна справка за съдимост ще могат да получават и оправомощени служители на съда, прокуратурата, разследващите органи и  съдебни органи на друга държава, когато това е предвидено в международен договор.

Делото срещу Сергей Станишев, обвинен за изгубването на седем секретни доклада на ДАНС и МВР по времето, когато е бил премиер (2005 - 2009 г.), отново не тръгна в Софийския градски съд. Процесът бе отложен за 29 септември, тъй като на Станишев все още не е връчено постановлението на прокуратурата, с което наказателната отговорност беше заменена с искане за административно наказание. Според обяснението на юристи проблемът възниквал от това, че постановлението на прокуратурата е с гриф "Секретно" и поради това не можело да се връчи на обвиняемия, а законът пък същевременно изисква той да го получи.

България ще бъде домакин на конференция на НАТО със стратегическите военни партньори на ниво началници на отбраната, която ще се проведе от 17 до 19 юни 2014 г. в хотел "Кемпински" в София, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. На конференцията са поканени 69 делегации и се очаква да вземат участие около 300 представители на държавите - членки на НАТО, и държавите - партньори по инициативите: "Партньорство за мир", "Средиземноморски диалог", "Истанбулска инициатива за сътрудничество" и "Партньори около света". Целта е да бъдат разгледани актуални стратегически въпроси за по-нататъшно задълбочаване на сътрудничеството, както и новите комплексни предизвикателства за сигурността в глобален мащаб.

Двете главни опозиционни партии в Турция номинираха бившия генерален секретар на Организацията за ислямско сътрудничество Екмеледин Ихсаноглу за свой общ кандидат на президентските избори, които ще се проведат през август, съобщава "Ройтерс". Това ще са първите преки избори за държавен глава в страната, тъй като досега той се назначаваше от парламента. Очаква се Ихсаноглу да е един от основните опоненти на настоящия турски премиер Реджеп Тайип Ердоган, който най-вероятно ще се кандидатира за президент. Това са потвърдили висши политици от партията на Ердоган, но самият той все още не е обявил публично кандидатурата си.

Бизнес:

"Адванс Терафонд" е купил 1576 и е продал 5101 дка земя през май

"Адванс Терафонд" e закупил 1576 дка заемеделска земя при средна цена 796 лв./дка и е продал 5101 дка, става ясно от бюлетина на дружеството за май. От началото на годината общо са продадени 12 203 дка при средна цена 1145 лв., а към края на май фондът притежава 219 903 дка земеделска и 139 дка градска земя. Средното ниво на рентата по договори за тази година е 45 лв. за декар, става ясно от съобщението. Очакваните рентни приходи за 2013-2014 г. са 5 775 134 лв., от които авансово са събрани вземания за 1 602 920 лв., или 27.8%. За стопанската 2012-2013 г. дължимата рента е 5 645 245 лв., от която са събрани 4 688 817 лв., или 83.1%, посочват от дружеството със специална инвестиционна цел.

Вливането на "Българска роза - Севтополис" започва

Съветът на директорите на "Софарма" е взел решение за започване на процедура по преобразуване на компанията чрез вливане в нея на дъщерната й "Българска роза - Севтополис", съобщиха от дружеството чрез борсата. Посредник по сделката ще е инвестиционният посредник "Елана трейдинг". Вливането беше обявено още в края на 2009 г., като се предвиждаше това да стане и с "Медика" и "Унифарм", които също са част от фарамцевтичната група. "Севтополис" работи почти на 100% по поръчки за "Софарма".

General Motors ще отзове обратно 500 хил. автомобила

Американският автопроизводител General Motors ще отзове още половин милион коли заради проблеми с ключа на стартера. Това е поредното връщане за поправка на нови автомобили, като от началото на година те вече са общо 38, като са засегнати 16.5 млн. машини по целия свят. Според компанията при последното отзоваване включва 511 хил. коли Camaro, произведени в периода между 2010 и 2014 г. Причината за това е, че те могат да изгубят мощност заради дизайна на ключа на стартера, който позволява на шофьорите неволно да го изритат в движение с коляно. От компанията признаха, че този дефект е довел до три леки катастрофи, при което са пострадали леко четирима души. Предишен подобен проблем, свързан със стартиращата система на автомобилите на GM, доведе до 13 загинали при инциденти, което доведе до вътрешно разследване в производителя.

BMW преговаря за суперзарядните на Tesla

Базираният в САЩ производител на електромобили Tesla и германската компания BMW преговарят за сътрудничество в областта на електрическата мобилност, съобщава Reuters, като се позовава на информация от двете компании. През миналата седмица представители на Tesla и BMW са се срещнали, за да обсъдят възможностите за повишаване на практичността, а оттам и на популярността на задвижваните с електричество автомобили. От BMW посочват, че по време на срещата са обсъждали развитието на електрическата мобилност на международно ниво, но не дават допълнителни подробности. Изпълнителният директор на Tesla Елон Мъск обаче потвърди, че са били разглеждани възможностите за насърчаване използването на електрически превозни средства. А една от обсъжданите идеи е била Tesla да сподели с BMW своите суперзарядни. Тези станции на американската компания позволяват зареждане на батериите на електромобила само за 20 минути. Те са разположени на основни пътни артерии, разполагат със соларни панели, а използването им от клиентите на Tesla е напълно безплатно.

Airbus и Safran създадоха смесена компания за развитието на ракетата "Ариана"

Компаниите Airbus и Safran обявиха, че създават смесено предприятие, за да улеснят развитието на европейската ракета "Ариана" и да я направят по-конкурентна на американския й конкурент Space X, предадоха световните агенции. Конструкторът на ракетата "Ариана" и производителят на нейните двигатели предлагат схема, отговаряща на мисиите, които европейските правителства, операторът Aranaspace и клиентите - оператори на сателити, очакват от "Ариана", се посочва в съвместно комюнике, публикувано след среща, председателствана от Франция. Съвместното дружество, в което Франция и Германия ще имат по 50% дялово участие, планира да удовлетвори очакванията, които понякога са противоречащи си, на Париж и Берлин.

Fiat рефинансира дълга си с облигации за 4 млрд. евро

Fiat SpA одобри емитирането на облигации за 4 млрд. евро, като компанията се опитва да рефинансира при по-ниски лихви част от дълга си в размер на 10 млрд. евро, пише Wall Street Journal. През миналата седмица ЕЦБ снижи основната си лихва и прие пакет от мерки, които доведоха до спад в доходността по ДЦК на някои периферни страни от ЕС, сред които Италия. Това създаде възможност за някои компании да се рефинансират при по-ниски лихви. Облигациите могат да бъдат продадени на един или няколко транша до края на 2015 г. Fiat, която притежава американската Chrysler, одобри подобен рефинансиращ план през миналата година. През миналия месец Fiat оповести амбициозен 5-годишен план за увеличаване на продукцията до 7 млн. превозни средства от 4.4 млн. през миналата година. Планът предвижда инвестиции за 48 млрд. евро в този период и зависи от печалбите, генерирани от марката Jeep и луксозната линия Alfa Romeo.

20% от българите не са ходили на профилактичен преглед, а една трета от хората не вярват на здравната система, затова предпочитат да се самолекуват или да се придържат към лекарствата и терапиите, които вече са изпробвали, показва проучване на институт "Отворено общество", цитирано във в. "Труд". Около 10% от анкетираните заявяват, че се самолекуват, защото нямат вяра на лекарите и на здравната система.

Над 5 милиона онлайн справки са направили клиентите на НАП, които имат персонален идентификационен номер (ПИК) за електронен достъп до услуги на агенцията, съобщиха от институцията. До момента в цялата страна са издадени 200 000 персонални кода, като 70% от тях са на физически лица. Най-много справки, почти половината от всички, са направили клиентите на НАП за задълженията си към бюджета. Тази услуга е ползвана от граждани и юридически лица 2.2 милиона пъти. Следващата по актуалност услуга е тази за извършените плащания. 1.3 милиона са справките на клиентите на НАП за преводите им към бюджета. 513 000 пъти гражданите са проверили актуалния си трудов договор, а справката за осигурителния доход е ползвана 687 000 пъти.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK