Приятно четене (и ползване)

След внезапния интерес към разследванията за Цветан Василев, предлагаме подбор от най-важните ни статии за банкера и бившия му партньор Делян Пеевски

Когато още беше цял, тандемът имаше интереси в толкова много области, че ни беше трудно да опишем всички
Когато още беше цял, тандемът имаше интереси в толкова много области, че ни беше трудно да опишем всички
Когато още беше цял, тандемът имаше интереси в толкова много области, че ни беше трудно да опишем всички
Когато още беше цял, тандемът имаше интереси в толкова много области, че ни беше трудно да опишем всички

Разводът между Цветан Василев и Делян Пеевски предизвика силни медийни атаки и размяна на удари между бившите партньори. В този контекст, в последните дни има засилен интерес към журналистическите разследвания на "Капитал", чийто обект неведнъж са били Корпоративна търговска банка и нейният собственик Цветан Василев.

В няколко медии, които доскоро юридически бяха собственост на майката на Делян Пеевски Ирена Кръстева, материали от "Капитал" бяха представени като собствени разследвания. След това в сайтове, които кръжат в близката орбита на същите тези издания, се появиха други разследвания на "Капитал", отново свързани с банкера. Други издания, като "24 часа", ни цитират обилно (и длъжни сме да отбележим - коректно) за нещо, което бе публикувано в "Капитал" преди повече от година, но досега не беше считано за толкова интересно.

В редакцията на "Капитал" се радваме на живия интерес от колеги към нашата работа от последните 6-7 години, откакто тандемът "Пеевски - Василев" е обект на усилията ни да го разберем и опишем. И тъй като е хубаво информацията да е достъпна и известна на повече хора, бихме искали да помогнем за това и предлагаме подбор от нашия архив на още текстове, посветени на същата тема. Не защото искаме да влезем в клишето "Както ние първи написахме..." (което обещаваме да продължаваме да избягваме старателно), а защото наистина е важно.

Освен влиянието на Цветан Василев върху пийпълметрията на телевизията, можем да препоръчаме и разследването за това как тандемът приватизира цифровизацията и как сега иска пари от държавата, как Цветан Василев чрез свои хора в съдебната система опита да вземе фирма "Рубин" и текстът, от който започна всичко - как застрахователното дружество "Виктория" влезе в енергетиката.

За лагера, на който му е по-интересен другият участник в доскорошния тандем, можем да препоръчаме серия от разследвания за влиянието на Делян Пеевски в съдебната система. В последното си интервю юристът-депутат разкри вижданията си за правосъдието в България. Той каза буквално следното: "Ако аз бях началник на съдебната система, надали моите убийци щяха да бъдат пуснати". Т. е. независимо дали са виновни или невинни, тези хора щяха да останат зад решетките. Затова например, е интересно кой създаде феномена Пеевски и как той се разви. Или пък изключително поучителната история за използването на прокуратурата като инструмент в спора за "Труд" и "24 часа".

Приятно четене (и ползване)!

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


17 коментара
 • 1
  black_and_gold avatar :-|
  black_and_gold

  Мдам, Капитал хубава медийна подборка сте ни представили, което е показателно и за други неща свързани с редакторската ви дейност де, например защо не пишете за други големи банкови институции, като Сибанк например или Уникредит, която на мен ми е много, много съмнителна, взимайки ми по 8 лева за всеки документ на гише на МВР, например? Както и да е. Сутринта Прокопиев ви каза да забавите темпото и да не се поддаваме на медийния натиск сега, и спекулации защото е вредно за цялото общество. А вие правите точно обратното по този начин - канализирате някакви обществено мнение.
  Дори и да сте били донякъде прави, за много неща и не бяхте прави. А то тепърва ще се доказва това и онова.

 • 2
  today avatar :-|
  today

  Оправете си системата, пак изчезват коментарите, по-точно изобщо не се появяват.

 • 3
  nervousshark avatar :-|
  Нервната акула

  Да се чудиш кой е автентичен идиот и кой трол, като вече никой не плаща

 • 4
  masha_y_meschoka avatar :-|
  masha_y_meschoka

  Благодарим, ама ако тръгнем да вярваме, на медиите означава да си сложим край на живота. А я да попитам според вас, защо майката на Пеевски продаде медиите ? Защо в момента той оттегля парите на БТ от банката? Целият този цирк, които разиграва. Дори и Г-н Прокопиев, каза, че не се отразява добре на всички нас и особено на банковата система и на самата банка. Но колкото и да се опитва Пеевски няма да успее не си е купил правилните институции и хора.

 • 5
  purple_rain avatar :-|
  purple_rain

  Разследвания които не водят да истинското задкулисие защото Пеевски е само маша в ръцете на Доган.Разследвания които не ни казват как се стигна до там,че Доган да държи почти всички лостове на държавата в ръцете си,да качва и сваля правителства и да използва силата на държавата за да се саморазправя с непослушни бизнесмени.

 • 6
  minas.aram avatar :-?
  Минас Бахдасарян

  До коментар [#3] от "Нервната акула":

  Нима троловете не са автентични идиоти?

 • 7
  nomer avatar :-|
  номер

  До коментар [#5] от "purple_rain":

  Именно! Тези разкрития, които правят от Капитал са само някакви на повърхността. Истинската концентрация на влияние в ръцете на Доган, това е предизвикателство пред журналистическото разследване. Иначе, това е някакво чоплене на повърхността и нищо повече.

 • 8
  deqn1234 avatar :-|
  deqn1234

  Много скоро едрото момче ще увеличи още повече влиянието си в държавата. Той и Доган в момента определят нещата в политиката и за никого не е тайна това. Неслучайно се опита да се изкара невинна жертва и да натопи Василев за нещо, което беше разконсперирано като лъжа още на първия ден. Сега Пеевски ще си сърба попарата, защото народа го намрази още повече с действията си.

 • 9
  marusj3 avatar :-|
  marusj3

  Мисля, че дори да има скандал между двата се пише повече, от колкото трябва.

 • 10
  chikostia avatar :-|
  chikostia

  ами то хубаво вашите статии, ама докато Доган не каза какво да се прави, никой нищо и не каза и не се случи, нали така? В този ред на мисли, къде са ви разследващите статии за Доган и ДПС?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход