Ръководителят на "Банков надзор" в БНБ е обвиняем за длъжностно престъпление

Подуправителят на централната банка Цветан Гунев е излязъл в отпуск

Цветан Гунев (вляво) беше предложен за подуправител на БНБ от управителя Иван Искров
Цветан Гунев (вляво) беше предложен за подуправител на БНБ от управителя Иван Искров    ©  Цветелина Белутова
Цветан Гунев (вляво) беше предложен за подуправител на БНБ от управителя Иван Искров
Цветан Гунев (вляво) беше предложен за подуправител на БНБ от управителя Иван Искров    ©  Цветелина Белутова

Подуправителят на Българска народна банка (БНБ) и ръководител на "Банков наздор" Цветан Гунев е бил обвинен в длъжностно престъпление и разрешението му за достъп до класифицирана информация е бил отнет. Това научи "Капитал" от източници в държавното обвинение.

Става дума за разследването по сигнала на "Протестна мрежа", в който се иска проверка на действията на "Банков надзор" заради общоизвестните факти, че Корпоративна търговска банка многократно е надхвърлила ограниченията за кредити към свързани лица.

"Извършена е проверка по сигнал, касаещ начина на упражняване на действия на банков надзор съобразно Закона за кредитните институции и Закона за БНБ" коментира впоследствие главният прокурор Сотир Цацаров. "На тази база и на базата на сигнала на "Протестна мрежа" е била възложена проверка на Дирекция на Национална служба "Полиция". Тя е завършила с определена справка, на базата на справката е образувано досъдебно производство в рамките на това досъдебно производството са били извършени претърсвания и изземвания на 19 адреса" добави още той.

От БНБ потвърдиха информацията, като казаха, че "г-н Гунев по свое желание излезе в отпуск до приключване на процесуалните действия", а неговите функции са поети от Нели Кордовска, която е главен директор на управление "Банков надзор". Още в момента, в който банката е била уведомена, че допускът на Гунев до класифицирана информация е отнет, "достъпът му до такива документи е преустановен" коментираха още от БНБ.

Цветан Гунев беше назначен за член на Управителния съвет на Българската народна банка и подуправител на 12 юни 2013 г., само два дни преди скандалния избор на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Той е предложен от управителя на БНБ Иван Искров, а в по време на обсъждането на кандидатурата в пламенна подкрепа за Гунев изразяват Владислав Горанов (ГЕРБ), Мартин Захариев (БСП) и Лютви Местан (ДПС).

Самият Гунев е дългогодишен служител на БНБ, като от юни 2007 до юни 2013 г. е бил директор на дирекция "Надзорно наблюдение на кредитните институции" в БНБ, а преди това – от 1992 до юни 2007 г. е работил на различни длъжности в банковия надзор. След промените работи за кратко като данъчен инспектор.

Доколкото обаче фактите в сигнала на протестна мрежа засягат и период отпреди Гунев да поеме "Банков надзор", остава отворен въпросът дали обвинение ще получи и неговият предшественик – Румен Симеонов, който наскоро влезе в надзора на Централна кооперативна банка.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


49 коментара
 • 1
  purple_rain avatar :-?
  purple_rain

  Някой май си играят с огъня като спекулират със стабилността на банковата ни система.Не искам да си мисля,че има сценарии за влизане в банкова криза и падане на валутния борд,за да си оправят определени хора дълговете! Като гледам как се използва прокуратурата за атаки срещу неудобни хора,всичко е възможно.И трябва медиите много да внимават какви нагласи създават,защото всичко може да пламне много бързо и връщане назад няма да има.

 • 2
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Защо само КТБ? А ПИБ как са? А другите банки?

 • 3
  hm avatar :-|
  хм

  До коментар [#1] от "purple_rain":

  какви нагласи, това е неупражнен контрол в тази област си е тежко длъжностно престъпление.

  кредит от 30млн за фирма с едноседмична история си е против правилата откъдето и да го погледнеш.

 • 4
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  До коментар [#3] от "хм":

  Какво да кажем за кредит от 360 милиона? За Кремиковци...

 • 5
  kanasubigi avatar :-|
  Канасубиги

  Обвинение по чл. 282 от НК

 • 6
  svetomir avatar :-|
  Svet

  До коментар [#1] от "purple_rain":

  Чак пък "банкова криза", "падане на валутния борд", че и всичко да пламне !?!

  Аз лично не виждам нищо лошо да се санкционират със стотина милиона банки, които "не играят честно". Друг е въпроса, че преследването е по политически подбуди.

  В този ред на мисли, също така няма да се разсърдя ако вземат да глобят ЕРП-тата, ВИК-та и т.н. с по една солидна сума за безбройните нарушения, добре прекривани и от държавния апарат за контрол. Дето се вика, дано и тези кръгове се изпоскарат.
  Стискам палци !

 • 7
  info111 avatar :-|
  info111

  "Подуправителят на Българска народна банка (БНБ) и ръководител на "Банков наздор" Цветан Гунев е бил обвинен в длъжностно престъпление и разрешението му за достъп до класифицирана информация е бил отнет. Това научи "Капитал" от източници в държавното обвинение."

  Това е най-важното направление в БНБ, а тази "новина" всъщност не е никаква новина за добре запознатите с банковата система в България. Просто сега се спуква и този гноен мехур и обществеността има възможност да се "наслади" на вонята! Защото надявам се ви е пределно ясно, че далеч не е само и единствено този в БНБ. И той е пионка, кукла в нечии доста добре разпознаваеми ръце...
  Капитал, аз мисля, че в светлината на това, което се случва - и съм го споменавал не веднъж през годините, сте длъжници на читателите си в това отношение.
  Вече отдавна трябваше да се съберат и анализират всички факти около това, което се случи в България след 10 ноември 1989 г. с банковата система и ролята на БНБ, ръководена от офицера на ДС и председател на БНБ професор Тодор Вълчев и други одеозни фигури, като гравитиращия около ВИС и Мултигруп "голям финансист" Емил Хърсев, а и много други.
  За безбройната редица от престъпления, извършени в редица български банки - да спомена няколко - Стопанска Банка, Външнотърговска банка, онази, синодалната банка, кооперативната банка, БЗК, Пощенска банка и много други, В КОИТО ПОТЪНАХА МНОГО ПАРИ НА БЪЛГАРИ - ВЛОЖИТЕЛИ, ДАНЪКОПЛАТЦИ, АКЦИОНЕРИ...
  Раздаването на лицензи на редица лица без никакво законово основание и капитал, вкл. и откровени престъпници, основно свързани с ДС и комунистическата номенклатура, варварското им разграбване.
  Защото - както неведнъж сме коментирали - това ще даде една по-пълна, отлична представа и какво и защо става и сега.

  А на всички останали искам само да посоча - И КОЙ ВСЪЩНОСТ НЕПРЕКЪСНАТО И ПЕРИОДИЧНО КЛАТИ БАНКОВАТА СИСТЕМА И РЕДА И СПОКОЙСТВИЕТО В БЪЛГАРИЯ?
  Не са ли ТОЧНО ОНЕЗИ ОРГАНИ И ИНСТИТУЦИИ, КОИТО СА ПРИЗВАНИ ДА ГИ СЪБЛЮДАВАТ И ПАЗЯТ - като МВР, ДАНС, службите, прокуратурата и главният прокурор, ВСС, Конституционният съд,...парламентът и правителството,...,и БНБ?
  Кой назначава такива като Пеевски за шеф на ДАНС, като Болен Сидеров за ръководител на парламентарната комисия за етика и борба с корупцията, ..., а такъв като Бареков за "нов политик" и "лидер на партия" с откровено нелегитимни, мръсни пари - десетки милиони?
  И Цацаров за главен прокурор, както и такива като Марковска, Гугушева, Кокинов, Роман Василев, Петьо Еврото и много, много други, за да тресат държавата и клатят и малкото останала държавност, изпълнявайки поръчките от истинските им шефове зад кулисите?

 • 8
  mali13 avatar :-|
  mali13

  Започва все повече да мирише.

 • 9
  blackfrogg avatar :-|
  blackfrogg

  И после питаме КОЙ? И герб, и бсп, и дпс са го добрили този инструмент на Пеевски. Пак питайте, но не КОЙ, а КОИ...

 • 10
  absent avatar :-|
  Абсент

  Цвтан Гунев е вляво, не вдясно на снимката


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход