Парламентът прие окончателно ограниченията за търговските вериги
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Парламентът прие окончателно ограниченията за търговските вериги

Депутатът от БСП Румен Гечев е основният автор на промените в закона

Парламентът прие окончателно ограниченията за търговските вериги

Гласуването в пленарната зала мина без дебати по текстовете

Деница Ватева
5504 прочитания

Депутатът от БСП Румен Гечев е основният автор на промените в закона

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


ГЕРБ предложи отлагане на гласуването, но идеята беше отхвърлена.

Народното събрание прие почти без дебати на второ четене промените в Закона за защита на конкуренцията, с които се въвеждат регулации на отношенията между доставчици и търговски вериги. Според окончателните текстове, гласувани от депутатите в сряда в пленарната зала, се въвежда понятието "по-силна позиция при договаряне" и се налагат санкции при злоупотребите с нея. Текстовете, внесени от БСП, предвиждат още търговците на храните да предоставят типови договори със своите доставчици, а регулаторът ще има право да образува производство, ако се усъмни в евентуални нарушения по тях.

Злоупотреба с по-силна позиция

Според приетите с гласовете на управляващото мнозинство текстове в Закона за защита на конкуренцията се въвежда понятието "по-силна позиция при договаряне". То заменя предишната предлагана формулировка "значителна пазарна сила" и злоупотребата с него ще бъде санкционирана. Такава позиция ще бъде налице, когато "търговските партньори на предприятието са зависими от него с оглед характеристиките на структурата на съответния пазар, конкретното правоотношение между засегнатите предприятия, характера на дейността им и разликата в нейния мащаб".

Предвижда се Комисията за защита на конкуренцията да изготви методика с конкретните изисквания към тези предприятия, които при недобросъвестни действия ще бъдат санкционирани.

Забранени практики

В закона се въвеждат още и забрани на определени практики на търговците на храни, от които се оплакват доставчици. Така например оттук нататък няма да бъде позволено в договорите между двете страни да се поставят ограничения за предлаганите търговски условия към други контрагенти. Ще бъде забранено още да се събират такси или отстъпки за услуги, които "не са реално предоставени" или са "със стойност, несъответстваща на действително предоставените услуги", както и да се правят разплащанията на услугата в срок, по-дълъг от 30 дни след доставката.

В договорите между доставчик и вериги няма да може да се съдържат забрани за прехвърляния на вземания на трети лица. Търговските вериги ще имат и задължение да предоставят типовите си договори за работа с доставчици в Комисията за защита на конкуренцията, като тя ще може да се сезира и образува производство, ако се усъмни в евентуални нарушения.

Вяли дебати

Макар че законът е спорен, вчера в парламента на практика нямаше дебати по него. В началото на обсъжданията от ГЕРБ предложиха промените да не бъдат гласувани заради несъгласието на редица неправителствени организации с тях, както и заради тежката политическа ситуация. То обаче беше отхвърлено от мнозинството. Отношение по предложението промени взе единствено депутатът от БСП Захари Георгиев, който настояваше за по-строги регулации.

Законът за отношенията доставчици - вериги се обсъжда около година, като за него настоява сдружение "Произведено в България", обединяващо производители на храни и козметични продукти. Против текстовете се обявиха самите търговски вериги, според които те ще навредят, а няма да помогнат на конкуренцията, както и че ще доведат до повишение на крайните цени за потребителите. Преди няколко седмици в доклад на Световната банка беше посочено, че не се препоръчва въвеждането на подобно законодателство в страната.

Основни промени

- Търговците на храни ще представят типови договори с доставчици в КЗК

- Въвежда се понятието "по-силна позиция при договаряне" и санкции при злоупотреби с нея

- Въвежда се списък с клаузи, които не могат да бъдат записани в договорите между доставчици и вериги

30 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Честито!
  Ударени са веригите, които пунктуално издават фискални бележки и фактури и се толерират полулегалните квартални магазинчета.
  Усилията на Румен Гечев и Корнелия Нинова ще доведат единствено да повишаване на цените на дребно.

 • 2
  nickygg avatar :-|
  Nick Grigorov

  Др-Др, аз съм на мнение, че това е един от малкото относително смислени закони за последните 12 месеца. До сега не съм чул един аргумент обясняващ, как цените ще се вдигнат от така наложените мерки. И няма как да има такива аргументи, защото това предполага да се публикуват финансовите отчети на вериги като Кауфланд, Била, Пени Маркет и Лидл с годишен оборот от около 3 милиарда лева. За сметка на това, малките търговци държавата ги цака където ги види.

 • 3
  cinik avatar :-|
  cinik

  Ако следващият парламент не отмени в светкавично кратък срок този закон, както и законът за забрана на притежание на земя от емигранти, ще приемем че си имаме работа със същата синджир марка управленска ШАЙКА и ще предприемем действия да се БРАНИМ от нея в най-широкия смисъл на думата. Няма никакъв смисъл да отглеждаме и възпитаваме деца, да им плащаме уроци по английски, пиано, балет и не знам какво още, за да станат накрая рая на хора с акъл за половин кокошка, но изцяло впрегнат в тарикатлъци и схеми. Просто някой ще трябва да се жертва, включително и за екстремни действия, щом няма друг изход. Ще полежим в затвора някоя и друга година, но не след дълго във всеки училищен двор ще ни издигнат бюст и децата ще го обсипват с цвеят на всеки национален празник.

 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#2] от "nickygg":

  Не може да твърдите, че въвеждането на допълнителна регулация от страна на държавни структури в определен сегмент от пазара ще доведе до подобряване на ситуацията.
  Ако аз произвеждам картофи и искам да ги продавам в Билла, например, трябва да съм готов да се конкурирам с производители на картофи от Полша, Германия, Египет, Турция и откъдето ви хрумне.
  Лошото е, че българският производител няма тази нагласа. Той не се бори за пазар, а стене, че държавата (!) трябва да го пазела...
  Законовата патерица, която му слага БСП с този клисав закон няма да го промени.
  Протекционизмът ще досъсипе пазара, като изхвърли от него българските производители, за които думата "конкуренция" продължава да е непозната.

 • 5
  nickygg avatar :-|
  Nick Grigorov

  Съгласен съм, че държавата не бива да се меси в икономиката, но има области където конкуренцията е изкривена и имат нужда от обективна регулация. На мобилния пазар имаме три оператора и цените посмъртно нямаше да паднат ако бяха оставени да се "конкурират". Я сега си задайте въпроса, при всичкия шум около интернет пазаруването, защо големите хранителни вериги ги няма? Как нито една не се изхитри да продава онлайн? Защото ще може да се сравят цените помежду им и да стане ясно, каква здрава "конкуренция" има между тях. Влезте в коя да е верига и почнете да си записвате цени на продукти. Преди да сте си записали пет продукта ще цъфне някой млад меринджер да ви моли да си ходите.

 • 6
  alabalko avatar :-|
  alabalko

  До коментар [#5] от "nickygg":

  проблемът с продажбата на храни онлайн е регулацията относно доставките, особено на храните, които трябва да следват хранителна верига. Поръчки по интернет имат смисъл само за стоки, които не се намират в магазина лесно.

  Относно доставката - понеже доставката е част от цената, и е част от договора за продажба, то тогава стоката става собственост чак при доставката в ръцете на клиента. До този момент трябва да се следват хладилни вериги и т.н. Има начин да се избегне, като се сключват 2 договора, тогава купувачът може да поиска да му бъде доставена стоката по улеснена процедура и той си носи отговорността. Като цяло пазарът е силно урегулиран и продаващите храни по интернет са 99% в сивата/черната икономика.

 • 7
  tycoon avatar :-|
  tycoon

  Нали се сещате, че сега веригите всячески ще избягват БГ производители. Тъп закон, мъртво роден!

 • 8
  cinik avatar :-|
  cinik

  [quote#4:"D-r D"]Законовата патерица, която му слага БСП с този клисав закон няма да го промени[/quote]

  БСП и ДПС строят от 25 години олигархичен модел на държава, с прозорливо внедрени марионетни чиновници и съдебни кадри. Тези прокурори и следователи, за които по-свободната преса от години наред намекваше, че никой колега не ги е виждал на лекции в провинциалните правни факултети, които са завършили на хартия, днес влизат в употреба пред очите ни заради избухналата война на кланове.

  Бъди сигурен, че и за веригите намерението е същото. Дяловото разпределение между партиите е уговорено. Ще има едни чиновници със 7-годишен мандат, които парламентът ще си счупи краката да избере поименно минути преди да бъде разпуснат, и те ще казват (или по-скоро ще приемат нареждания от БСПДПС) коя верига има право да работи и коя - не.

  Не знам ти как го виждаш, но неата бавно отиват в посока ОСВОБОДИТЕЛНА ВОЙНА срещу тази клика. Усещам, как ще срещнат товарния влак !

 • 9
  kant avatar :-|
  kant

  Социалистическата мисъл и пазарните отношения са две коренно противоположни неща.
  С измененията се опитват да наложат ограничения на веригите в полза на производителите, а това е предпоставката за ръст на цените.
  Извинявам се на производителите за мисленето си, но аз съм потребител.
  Ако искат да направят нещо полезно - да препишат правилата на Франция или Германия например, а не да създават понятия, на които да търсят съдържание - "по-силна позиция при договаряне" или "морски газопровод"

 • 10
  controversial avatar :-|
  controversial

  Промените хвърлят прах в очите на тези, които ги лъгаха, че равномерно ще се субсидират (през фондове, програми, схеми и пр.) производители във всички отрасли...

  И сега пак ше се шиба гърба на краен потребител. Нормално е всеки да си купува продукти на цена, която го устройва и където му я предлагат, е...и!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK