Цветан Василев: Пеевски се мисли за властелин, през него минават поръчките в държавата

Делян Пеевски: Не съм властелин, отказах да подкрепя Василев за премиер

Цветан Василев Делян Пеевски
Цветан Василев Делян Пеевски    ©  Капитал
Цветан Василев Делян Пеевски
Цветан Василев Делян Пеевски    ©  Капитал

След близо десет дни мълчание, мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев коментира в интервю за bTV събитията около разследването и атаките срещу него.

Банкерът каза, че "сегашното развитие" е показало, че твърденията за свързаност между тях са мит: "Господин Пеевски винаги е имал своя път в живота. В последната година той стигна прекалено далеч. Той е човек, който вече се изживява като властелин на България."

Цветан Василев заяви, че държавите поръчки "се разпределят основно през каналите на този човек, който в момента обяснява как едва ли не аз съм искал да го убия." Банкерът, който в момента се опитва да си върне контрола над "Булгартабак" каза още, е предприятието се източват "средства в огромни размери", които отиват в " нечии лични сметки извън България." И още: "Това сякаш не се забелязва. Регулаторът не е в състояние да въздейства, защото е заплашван".

Делян Пеевски от своя страна отговори през "24 часа": "Аз със сигурност не се изживявам като властелин на държавата и с нито едно мое действие не се показвам като такъв. Обратното – наблюдавам, че с всички свои действия обаче г-н Василев показва, че тъкмо той се изживява като недосегаем властелин на държавата. Иначе как да си обясня публикациите в медиите (медиите, които се водят на майката на Пеевски, Ирена Кръстева - бел.ред.), че е отпускал от КТБ кредити на свързани с него лица, които десетократно са надвишили размера на парите на държавните предприятия и българските граждани, които са му поверени."

"Направи ми впечатление, и че г- н Василев дава интервю някъде от чужбина и обещава да съдейства на българското правосъдие, когато се върне. За разлика от него аз не се укривам, като съвестен гражданин се явявам, когато бъда призован по започналите проверки" коментира още Пеевски пред "24 часа".

В края на изказването си, синът на Ирена Кръстева казва и "нещо лично": "Явно г-н Василев не може да приеме, че отказах да го подкрепя и да бъда до него в амбицията му да стане министър-председател. Не го направих, защото той отдавна е загубил представа за времето, в което живеем и премина границата между реалното и нереалното."

Ето целият излъчен разговор (от bTV уточниха, че той ще бъде показан в три части) нa журналиста от Светослав Иванов с банкера Цветан Василев:

Свестолав Иванов: Само до преди няколко месеца съществуваше впечатлението, че вие с Пеевски действате в тандем. Изкупувате ключови предприятия от българската икономика и медии, за да упражнявате политическо влияние.

Цветан Василев: Сегашното развитие показва, че това е било един голям мит. Господин Пеевски винаги е имал своя път в живота. В последната година той стигна прекалено далеч. Той е човек, който вече се изживява като властелин на България.

Светослав Иванов: Използвали ли сте държавни пари, за да финансирате бизнес начинания на Делян Пеевски?

Цветан Василев: Как точно мога да използвам държавни пари, за да финансирам подобни начинания на Пеевски или който и да било друг?

Светослав Иванов: Чрез свързани фирми и свързани лица.

Цветан Василев: Чакайте сега. Свързани фирми и лица е едно правно понятие, което не означава, че тези фирми са безпредметни, че тези фирми не създават работни места.

Светослав Иванов: Това казвате сега, през юни 2014 година. Но нима вашата банка не го подкрепяше?

Цветан Василев: Ние сме подкрепяли и подкрепяме всичко рационално и разумно. В крайна сметка това е бизнес. Знаете ли колко бизнес в момента просто не смее да излезе и да каже точно какво му се случва в последната една година?

Светослав Иванов: И какво му се случва? Къде се разпределят тези държавни поръчки?

Цветан Василев: Тези държавни поръчки се разпределят основно през каналите на този човек, който в момента обяснява как едва ли не аз съм искал да го убия.

Светослав Иванов: Не бяхте ли партньори толкова години? Вие виждахте в него 33-годишен успял бизнесмен. Как става това?

Цветан Василев: Аз не бих казал, че този човек няма качества, напротив. Аз съм искал да заложа на положителните му качества. За жалост, той не се оказа достоен за това нещо.

Светослав Иванов: Къде дойде разривът и защо? Заради "Булгартабак"?

Цветан Василев: От "Булгартабак" се източват средства. Това сякаш не се забелязва. Регулаторът не е в състояние да въздейства, защото е заплашван. Там е нашият интерес.

Светослав Иванов: Какви средства се източват? В какви размери?

Цветан Василев: В огромни размери.

Светослав Иванов: Накъде отиват?

Цветан Василев: Най-вероятно по нечии лични сметки извън България.

Светослав Иванов: Идваме на темата "Бареков". Вие ли го създадохте?

Цветан Василев: Трудно е да се каже, че аз съм го създал. Разбира се, той използва платформата на ТВ7.

Светослав Иванов: Политическият му проект беше ли финансиран от вас?

Цветан Василев: Политическият му проект не беше финансиран. Финансирано беше риалити шоуто, с което той на практика стартира.

Светослав Иванов: Зададох същия въпрос и г-н Пеевски в изборната нощ – дали е съпричастен с политическия проект на г-н Бареков? Той не ми отговори. Затова ви питам и вас сега, за трети път.

Цветан Василев: Като начало, да, в някаква степен, ако това може да бъде третирано и тълкувано по този начин.