Раздялата между Делян Пеевски и Цветан Василев "влезе" в БНБ

Прокуратурата е обвинила подуправителя, ръководещ "Банков надзор", в длъжностно престъпление, той излезе в отпуск

Повдигнатото обвинение на Гунев показва, че прокуратурата потвърждава изводите от разследването на "Капитал", че КТБ е раздавала кредити на свързани компании, превишаващи законовите лимити
Повдигнатото обвинение на Гунев показва, че прокуратурата потвърждава изводите от разследването на "Капитал", че КТБ е раздавала кредити на свързани компании, превишаващи законовите лимити    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Повдигнатото обвинение на Гунев показва, че прокуратурата потвърждава изводите от разследването на "Капитал", че КТБ е раздавала кредити на свързани компании, превишаващи законовите лимити
Повдигнатото обвинение на Гунев показва, че прокуратурата потвърждава изводите от разследването на "Капитал", че КТБ е раздавала кредити на свързани компании, превишаващи законовите лимити    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Разрешението на Цветан Гунев за достъп до класифицирана информация е било отнето.

Започналата война между собственика на Корпоративна търговска банка Цветан Василев и депутата от ДПС Делян Пеевски вкара прокуратурата и в централната банка. В сряда стана ясно, че подуправителят на БНБ, ръководещ "Банков наздор", Цветан Гунев е бил обвинен в длъжностно престъпление и разрешението му за достъп до класифицирана информация е било отнето. Първоначално това се разбра от писмо на анонимен служител на БНБ, изпратено до медиите, а след това информацията беше потвърдена от банката и прокуратурата. Срещу Гунев е образувано досъдебно производство, поради което той излиза в отпуск по свое желание до приключване на процесуалните действия. Макар в съобщенията и коментарите да не се цитира конкретно име на банката, е ясно, че става дума за разследването по сигнала на "Протестна мрежа", в който се иска проверка на действията на "Банков надзор" заради общоизвестните факти, че Корпоративна търговска банка многократно е надхвърлила ограниченията за кредити към свързани лица.

"Извършена е проверка по сигнал, касаещ начина на упражняване на действия на "Банков надзор" съобразно Закона за кредитните институции и Закона за БНБ", коментира главният прокурор Сотир Цацаров. "На тази база и на базата на сигнала на "Протестна мрежа" е била възложена проверка на дирекцията на Национална служба "Полиция". Тя е завършила с определена справка, на базата на справката е образувано досъдебно производство и в рамките на това досъдебно производството са били извършени претърсвания и изземвания на 19 адреса", добави още той. Той допълни, че Гунев е с мярка за неотклонение "подписка" и няма да се иска отстраняването му от длъжност.

В съобщението на БНБ се посочва още, че функциите на Цветан Гунев са поети от Нели Кордовска, главен директор "Банков надзор". Още в момента, в който банката е била уведомена, че допускът на Гунев до класифицирана информация е отнет, "достъпът му до такива документи е преустановен", коментираха още от БНБ.

С известно закъснение

Преди година "Капитал" показа в свое разследване, че на свързани с Василев фирми са отпуснати над 1 млрд. лв. кредити към края на 2011 г. Тогава "Капитал" опита да събере тази информация по публични източници без претенция за изчерпателност. Разследването показа, че се раздават огромни кредити на дружества, регистрирани на едва три-четири адреса, които при това са в имоти, собственост на банката или на свързани лица, съвпадат с тези на клонове на самата банка, на нейни акционери или на други свързани лица. От разгледаните тогава 107 свързани компании успяхме да установим задължения към КТБ на 51 (директно декларирани в отчетите задължения към КТБ на база залози в Търговския и Имотния регистър, както и в Централния регистър на особените залози), а при още 17 има "задължения към финансови институции", за които имаме неофициална информация, че са към банката. Така ограничението за кредити към свързани лица (не повече от 25% от собствения капитал на банката) към онзи момент беше надхвърлено над 10 пъти. На практика в последните три години активите на КТБ се увеличиха три пъти на фона на свиване или съвсем слаб растеж в банковата система (6.7 млрд. лв. активи в края на 2013 г. при 2.7 млрд. лв. две години по-рано).

С известна неохота

"Банков надзор" е органът, който следи за изпълнението на нормативните изисквания по отношение на големи експозиции, лимити за кредити на свързани лица, капиталови отношения и пр. Законодателството в банковата сфера дава на БНБ големи правомощия и механизми за установяване на нарушения и съответно предприемане на мерки за отстраняването им. Възможностите й са от писмено предупреждение до отнемане на лиценз. Междувременно може да налага на ръководството на съответната банка ограничения за отпускане на кредити, да свиква общи събрания, да предписва надзорни мерки с по-високи изисквания по основни показатели, да ограничава банката от определени сделки или дейности, да променя управители, да лиши от глас акционери и дори да ги принуди да си продадат акциите в едномесечен срок. Може и да постави дадена банка под особен надзор и да назначи квестори.

Развиващите се към момента събития показват, че нещо в конкретния казус не се е случило, въпреки че информацията в сигнала на "Протестна мрежа" е публично достояние още от март 2013 г., а БНБ би трябвало да може да я провери, тъй като има достъп до пълните кредитни портфейли на банките и може да изисква и допълнителни документи. Това означава, че или БНБ не е виждала проблем, или го е виждала, но по някакви причини не му е обърнала внимание, което говори за огъване под политическо или икономическо влияние. Повдигнатото обвинение на Гунев показва, че прокуратурата потвърждава изводите от разследването на "Капитал", че КТБ е раздавала кредити на свързани компании превишаващи законовите лимити.

Странният случай на Цветан Гунев

Цветан Гунев е член на управителния съвет на БНБ и подуправител от 16 юни 2013 г., след като на 15 юни изтече пълният шестгодишен мандат на неговия предшественик Румен Симеонов. Самото издигане на кандидатурата на Гунев се случи по изненадващ начин. До последно в сектора се знаеше, че Симеонов ще бъде предложен за втори мандат, което обичайно е предшествано от тиха дипломация. Според Закона за БНБ управителят на централната банка предлага тримата подуправители на парламента, който ги одобрява. Горе-долу преди една година, около 17.30 ч. БНБ разпространи официално съобщение, че на "10 юни 2013 г. в 16.43 ч. управителят на БНБ Иван Искров внесе в Народното събрание на Република България предложение за избор на подуправител на БНБ – ръководител на управление "Банков надзор". Сам по себе си този акт не беше изненада. Голямата изненада беше за банковия сектор, в който не знаеха за внесената номинация като такава и за номинацията като личност. Неочакваното беше новото име, предложено за подуправител, тъй като се знаеше, че вече има консенсус с политическите сили за Румен Симеонов. Като обяснение тогава се възприе, че е търсен човек "отвътре" - експерт от регулатора, тъй като не е искан външен за централната банка, за сектора и системата човек на това ключово място. Цветан Гунев работи в БНБ от 1992 г. Доколкото обаче фактите в сигнала на "Протестна мрежа" засягат и период отпреди Гунев да поеме "Банков надзор", остава отворен въпросът дали обвинение ще получи и неговият предшественик – Румен Симеонов, който предстои да влезе в надзорния съвет на Централна кооперативна банка.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


62 коментара
 • 1
  masha_y_meschoka avatar :-|
  masha_y_meschoka

  Като кажете свързани фирми с банкера, какви фирми? Банката работи с главно с фирми и по-малко с физически лица, фирмите които имат пари в нея не са малко, нали е банка, за да дава кредити. Защо не написахте какво може да причини Делян на БТ след всичките му номера?

 • 2
  transcendence59 avatar :-|
  transcendence59

  Защо не проверите дали Цветан Цалински не пише в "Икономически преглед" от преди кризата, че данните за натоварване на производствените мощности (които бяха много високи) означават, че ще има инвестиции, когато е ясно, че икономиката прегрява. Защо същия герой пише че има "ефективен трудов резерв" за хора с ниско (основно, средно) образование, когато на пазара се търсиха хора с висше образование и казва, че трябва да се стимулира икономика, която прегрява? Никой не е толкова тъп да не разбира такива факти. Кой прати този герой да работи в ЕК вместо да понесе наказателна отговорност?

  Как Цветан Цветанов за един подпис за някакво подслушване във Велико Търново го пращат в затвора, където е пратил истински престъпници и те ще го гаврят, а Цветан Цалински в ЕК , като е оставил със кризата 400 без работа, и около 20 % лоши кредити за около 12 млрд лв.

  Защо в пейпъра на БНБ " 77/2009 Econometric Forecasting of Bulgaria's Export and Import Flows" са изтрити раздадените кредити преди кризата като обяснение на вноса, след като са били значими по думите на автора по нареждане на шефът на рисърча. Защо същия автор казва "Уникредит, Райфайзен и ДСК са големи банки и ни командват". Защо той твърди "В България всичко може". Няма ли някой да провери тези пейпъри и бюлетини или "мозъците" създали кризата ще останат ненаказани в държавата, а само премиер ще даде оставка.

  Вижте кои институции излизат като управляващи и закрилящи държавни служители, ЕК, Австрийски и Унгарски банки. Ако някой иска и решава за валутния борд това са тези основни банки. Проверете от сайта на БНБ за "currency mismatch" във дадените заеми и депозити на банковата система. По мои груби спомени ще се спечелят от Австрийските банки в порядък на 10-15 млрд при удвояване на паричната маса, печатницата е взета от французи и това им дава и сеньораж. Трябва за 10 години, тези банки да имат повече печалби в БГ за друго решение. Няма ли да вземете някакви мерки за банковата система с едни от най=високите маржове в ЕС, или ще затваряте нацията като ви лъжата за избори и банки, а вие им плащате и заплати? Няма ли съвест в рисърча на БНБ и да си подадат оставки. Вече играем с открити карти, вие печелите, а ние се смеем.

  Преди час поддръжници на БНБ ми сложиха 15 минуса за 20 минути. Сега да видим.

 • 3
  plamen_ri avatar :-|
  Plamen

  Сега троловете като не си получат заплатите и ще обявят стачка.

 • 4
  marusj3 avatar :-|
  marusj3

  Нямаше ли и друга подобна статия тука.

 • 5
  marusj3 avatar :-|
  marusj3

  Странно, че се вярва на едно анонимно писмо.

 • 6
  transcendence59 avatar :-|
  transcendence59

  Ако Австриийските банки искат да се използва разликата между раздадените кредити предимно в Евро и получените депозити предимно в лева, като падне валутния борд, тогава биха почнали именно през някоя българска банка със съмнителен имидж, за да обере тя историческата отговорност и да останат чисти на другите си пазари.

  Пресметнете валутния мисмач от БНБ статистика, но става въпрос за 10-15 млрд лв приблизително печалба от спекулация при двойно увеличаване на парите ако се калибрира приблизително. Предишната криза с кредитите от БНБ до голяма степен е оркестрирана. Сега, дано не съм прав, но жертват Говерньор.

  За да сте в безопастност и да не става криза, пресметнете сами депозити и кредити в лева и валута и ако имат повече българи депозити във валута, няма изкушение за печатане на пари и криза.

 • 7
  masha_y_meschoka avatar :-|
  masha_y_meschoka

  До коментар [#4] от "marusj3":

  Тук има много статии, остави това, да видим до кога с цирка на Пеевски и още колко Доган ще стои зад него. А на вас от капитал Г-н Прокопиев ви беше казал в едно интервю преди няколко дни малко по-спокойно вие какво правите юруш бечи беч. Дори самият той осъзнава колко лошо може да се отрази всичко това, въпреки, че успокоиха от БНБ няма опасност за банковата система и за банката и най-вече за парите в нея.

 • 8
  allmighty avatar :-|
  allmighty

  Идеалният изход от тази война между довчершната любовна двойка БСП/Василев и ДПС/Пеевски е да се унищожат взаимно. Прекалено е хубаво, за да се случи, но можем да се надяваме взаимно да се отслабят значително.

  А за конкретните марионетки Василев и Пеевски това най-вероятно е последната мръсна поръчка. Станаха прекалено видими и след като се сключи примирие ще ги оттеглят на заслужен отдих.

 • 10
  selofia avatar :-|
  Селофия

  Полицията ще разглежда случая... ДАНС ноктите ли си лакират?
  Все едно ФБР да гледа как местният шериф разследва Голдман Сакс...
  Резил...
  Прас ООД явно изкарва голямата базука. Вижда им се края. Но и оня, дето не се показва от Сараите вече, с кеф ще следя как ще се оплете.
  Ех, че засече патлака на Енимехмедов.. Още тогава щяха да се мятат като патка без глава...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход