Излишни ли са дипломите

Всеки четвърти българин мисли, че образованието не му е помогнало да си намери работа, отговаряща на квалификацията му

Смятате ли, че образованието ви е помогнало да си намерите работа? Или вече дори не знаете в кое чекмедже се намира дипломата ви? Но пък и не се притеснявате от този факт, защото сте сигурни, че тя няма да ви трябва, за да си намерите работа.

Ако това е така, сигурно няма да се изненадате, че за всеки четвърти българин образованието или обученията, които е посещавал, не са му дали нужните умения, за да си намери работа в съответствие с придобитите квалификации. Общо 68% от българите все пак са на противоположното мнение. Данните са от последното проучване на Eurobarometer, което обръща внимание на уменията и квалификациите в рамките на ЕС. Анкетата е проведена от 26 април до 11 май, като обхваща 27 998 респондента (интервюираните българи са 1066).


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


35 коментара
 • 1
  assidim avatar :-|
  assidim

  Диплома трябва! Проблемът е, че качеството, което стои зад българските дипломи за висшо обарзование, е трагично в 80-90% от случаите и се влошава!

 • 2
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Чалга-културата на едно общество поражда и съответните стойностни критерии. Периодът на трансформацията/прехода, през който изчезнаха в небитие много потребители на висше образование, особено в инженерно-техническите науки (парадоксът инженер продаващ банани за да се изхрани) нанесе много щети. Софтуерните специалисти се задържаха от нямай къде. Сега, когато наистина започва да расте необходимостта от тези кадри, но с нови модерни знания и главното умения (предвид характера на икономиката - ще поясня след малко) няма кой да ги подготвя на ниво - много от специалистите отдавна са се уредили някъде извън страната. Тежък е проблемът и с нивото среден техник и системата за тяхната подготовка, а като че ли тези кадри са най-масово търсените.
  За връзката между характер на икономиката и структура на специалностите/специалистите: липсата на големи производства с обезпечаваща научна база води към ориентация към поддръжката на закупени технологии и фокус в производствените инженерни специалности. Ако следваме примера на Ирландия, например, има възможност за фокус върху определени развойни и ИТ специалности свързани с корпоративни потребители, но такива няма. Средният и малкият бизнес искат кадри готови веднага да заработят, т.е. с приложни знания и умения, докато големите корпорации имат възможността за собствено "дошлифоване" за нуждите на спецификата си. Съжалявам за натрупването на текста, но това наистина е въпрос на държавно виждане и последователна политика, както и съгласуване с други партньори по ЕС.

 • 3
  bbs avatar :-|
  Lord

  Интересно, имаше преди време една статистика в Евростат, че българите са на второ място в ЕС по процента на студенти в други европейски държави. Не помня точния процент, но беше нещо тип 8-10% и само една от балтийските републики беше преди нас. Тук пък говорят за 2%, които са учили или специализирали в чужбина. Не ми се връзва нещо...

 • 4
  alabalko avatar :-|
  alabalko

  До коментар [#3] от "Lord":

  2% от българите са учили в чужбина, докато 10-20% от студентите са навън :)

 • 5
  chepokalipsis avatar :-|
  chepokalipsis

  Аз завърших преди година. Счетоводство, навсякъде обясняват как им трябвали счетоводители, но навсякъде искат и 2-3 години стаж, а ако отидеш да питаш някъде за стаж, почват с нямаме работа, не търсим стажанти и тн. Ами няма как да стане...

 • 6
  bbs avatar :-|
  Lord

  До коментар [#4] от "alabalko":

  Има логика :)

 • 7
  demos20002000 avatar :-|
  demos20002000

  Навсякъде по нормалните държави образованието е гаранция за добре платена работа и добър стандарт на живот. В България това не е така.Следователно не сме нормална държава. Следователно "бегай" бързо към нормалните държави.
  Ако имаш обаче стбилни партийни ( в правилните партии ) връзки или близък роднина (по първа линия примерно ) ,който е на висока позиция в съдебната система , местната власт ,прокуратура и т.н. то светлото ти бъдеще и тук е гарантирано. Даже и без да се напъваш да учиш :-)

 • 8
  grajdanin1 avatar :-|
  grajdanin1

  До коментар [#7] от "demos20002000":

  "Навсякъде по нормалните държави образованието е гаранция за добре платена работа и добър стандарт на живот."

  Това не е вярно. Справка - Франция, Испания, Гърция (освен ако не ги броите за нормални). Ако си завършил нещо от рода на "свободни изкуства", филологии и други подобни вероятността да си намериш работа не е голяма. У нас, въпреки разпространилото се мнение, всички, които са завършили химия, физика и подходящи инженерни науки си намират работа ако искат. Проблемът е,че не са добре платени. Ако са завършили "европеистика" и други подобни нароили се в държаваните и частни университети лаладжийски науки (включително право) тогава, естествено е проблем. Но, кажете ми, какво ще работи индивид завършил "европеистика"? Е, студентите и те свикнаха на баницата на мекото, не им се учат тежки дисциплини като математика, физика, химия, инженерни науки и резултатът е бълване на безработни.

 • 9
  graham avatar :-|
  graham

  Всеки четвърти?! Къде ги правят тези изследвания... Голяма част от познаните ми - далеч повече от 25% - не работят изобщо това, което са учили. Голяма част от останалите 75% установяват, че ученото в университета грам не помага при започване на работа, дори да е по специалността. На всичкото отгоре е сложно да ти признаят образованието в чужбина и като цяло ситуацията е манджа с грозде. Ни е да учиш, ни е да не учиш...

 • 10
  v_l avatar :-|
  v_l

  Не са важни дипломите ... важно е какво седи зад тях. А проблема у нас е, че зад повечето не седи нищо освен 5 години маане на гащи из студентски град, зубкане в 6без10 преди изпита, преписване, купуване на изпити и прочие.

  Проблема има много причини и много проявления. Изначално ни е сбъркано и образованието и отношението към него. От там и резултата е плачевен.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата