Късата памет (и крака) на банкера

В интервюто си за bTV, Цветан Василев опровергава предишни свои изказвания

Василев даде интервюто от Виена, където продължава да се намира
Василев даде интервюто от Виена, където продължава да се намира    ©  Юлия Лазарова
Василев даде интервюто от Виена, където продължава да се намира
Василев даде интервюто от Виена, където продължава да се намира    ©  Юлия Лазарова

След като едно от лицата в сблъсъкa между Цветан Василев и Делян Пеевски - доскорошният тандем, който сякаш стоеше зад всяка политическа или икономическа новина в България, проговори за първи път, вълните от камъка в блатото ще се носят надалеч. Изявленията на банкера Василев пред bTV трябваше да дадат неговата гледна точка към конфликта му с Пеевски. Но доста от тях влизат в противоречие с нещата, които самият мажоритарен собственик на КТБ или неговите подопечни са твърдели през изминалите години.

Кръгове от сенки

В интервюто си за bTV, Василев казва, че "има набор от фирми, които се обслужват от КТБ и техните собственици са номинални. Крайният собственик е скрит." С това той визира скритите задължения на Пеевски към банката. Но само преди няколко месеца, КТБ изпрати писма до "Дойче веле" и "Икономист", в които твърди следното: "освен това е неприемливо типично банкови дела да се вземат като основание за внушение - чрез несъстоятелни обвинения, манипулативна и негативна пропаганда - че банката осигурявала финансова подкрепа на опериращи в сянка структури и медийни кръгове." Т.е. сегашните думи на Василев, че КТБ е финансирала Пеевски, прави смешна предишната защита на банката. Ако банката е осигурявала финансиране на Пеевски, а той е човекът, през чиито канали се разпределят основно обществени поръчки (по Василев, circa юни 2014), то по-сенчест кръг от този е трудно да се намери.

"Наличието на икономическа свързаност между физически и юридически лица във всичките й възможни форми може много лесно и бързо да се установи в публичните регистри, които съществуват в Република България и постоянно се актуализират. Проверка в Търговския регистър например показва, че подобна връзка не е налице между г-н Делян Пеевски и г-н Цветан Василев или между г-жа Ирена Кръстева и г-н Цветан Василев", казва още в писмото си банката. Сега подобни твърдения стават нелепи - това, че нещо не е налице в регистрите, не означава, че то не е налице другаде, признава самият Василев. Тогава къде е Комисията за финансов надзор? Всъщност, Василев е доста прям за регулатора, като обяснява, че той не може да направи нищо за източването на "Булгартабак", "защото е заплашван". В това изречение се съдържа всичко, което трябва да знаете за регулаторната система в България и нейните функции, от устата на човек, който я познава отблизо (а ако ви интересува по-подробно как може да си държи и заплашва регулатор, можете да прочетете тук)

Клиентите са ни скъпи

Войната вади наяве и още противоречия. В интервюто си за "Дер Щандард" преди година, Цветан Василев казва: "Когато спечелим някое обществено предприятие за клиент, това става в резултат на обществен конкурс. Просто нашите условия са по-добри." Само преди дни, в разгара на битката за контрол върху "Булгартабак", ръководството на холдинга публикува платено съобщение, че "само изплатените лихви и такси на банката през последните 3 години са в размер на над 4,5 млн лева, независимо от факта, че техния размер надвишаваше неколкократно пазарните нива в страната." Т.е. или твърденията на Василев са неверни, или просто при някои предприятия финансовите условия не са толкова добри. 

И за медиите, пак

По повод медийната част, добре е да се припомни изказването на Цветан Василев пред "Дойче веле" от октомври миналата година - "Никога и под никаква форма не съм инвестирал във вестниците на Нова Българска Медийна Група". Същият човек тази седмица призна, че е финансирал покупката на медиите от групата на Петьо Блъсков, но целта му била не контрол върху вестниците, а земята на печатницата. Медиите, един вид, дошли като страничен бизнес, от който Василев не само не се интересувал, но и бил отвратен ("не ги чета, защото не ми харесва начина, по който се списват"). Това очевидно не е вярно, защото още в първата си статия по темата, преди години, "Капитал" установи как именно вестниците на НБМГ се ползваха, за да атакуват конкурентите на застрахователното дружество на Василев "Виктория", когато то искаше да влезе на енергийния пазар.

И накрая, да завършим със статията в австрийския вестник "Дер Щандард" от април. Изданието, което публикува и интервю с Василев, а после го цитира напоително, явно е получило неговата гледна точка към бъдещите събития, както ги е виждал банкерът преди два месеца. Според "Дер Щандард", "неудобният" Пеевски ще бъде прогонен в Страсбург, а медийната му група е била продадена на ирландски инвеститор. Статията твърди, че Пеевски вече може да е станал неудобен както за Доган, така и за други. "Има доказателства например, че влиятелният банкер Цветан Василев е оттеглил своята подкрепа за Пеевски. Шефът на Корпоративна търговска банка повече не иска да бъде свързван с фирмите и медиите на Пеевски. Най-вероятно самият Пеевски обаче има дългове към банката вследствие на строителния си бизнес". Днес този преглед на бойните позиции в двата лагера изглежда, съгласете се, доста иронично.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


60 коментара
 • 1
  kamen_georgiev avatar :-|
  камен

  Изпитвам смесени чувства-като онзи,чиято тъща паднала от осмия етаж,но върху новата му кола.Хем се радвам,че става такава война,хем ми е грозно,че живеем такъв живот в тази държава.

 • 2
  nuzzo avatar :-|

  От сблъска на двамата бивши съдружници, през медии, полиция, прокуратура и съд, явно ще пострада финасовата стабилност на държавата, а финасовата стабилност е част от национлната ни сигурност.
  Време е прокуратурата да се заеме с кирливите ризи на тези хубавци и да спаси държавата или каквото е останала от нея, след тези двамцата, а и да не пропусне(прокуратурата) да стигне и до политическите им ментори и покровители.
  До корен , до корен да се реже....

 • 3
  nikolov_k avatar :-|
  Краси

  [quote#2:"нуцо"]Време е прокуратурата да се заеме с кирливите ризи[/quote]
  Интересно как да стане това като прокуратурата е под контрола на тези хубавци.

 • 4
  moloko_ avatar :-|
  moloko_

  Какво неясно има? Василев чрез КТБ е кредитирал придобиванията на Доган,който използва младия успял мъж Делян Пеевски за прикритие. Бизнеса на банките е да кредитират.Друг е въпроса,че Василев би трябвало да очаква какво ще му се случи в един момент,когато реши,че не иска повече да играе по свирката на Доган.

 • 5
  kitenik avatar :-|
  Натътрузен десебар, слуга на БСП

  Едва ли някой е вярвал на Василев преди, че да се прави на учуден сега.

 • 6
  today avatar :-|
  today

  Това да е обица на ухото за всички, които така си правят бизнеса, че да им зависи от волята на Доган. Когато е на кеф, печелят държавни и общински поръчки и правят пачка, обаче когато не е на кеф може да ги събори много бързо.

 • 7
  masha_y_meschoka avatar :-|
  masha_y_meschoka

  До коментар [#2] от "нуцо":

  Спокойно по колко пъти трябва да обясняват всички, че банковата система у нас е стабилна и няма никаква опасност. Не се притеснявай, няма как да се случи банка да фалира. А относно всичко останало и изписано по медиите единствено мога да кажа, че Доган доказва колко му е голяма властта, след като може и с медии да манипулира, прокуратурата да бъде в неговите ръце, КФН, няма да се чудя, ако има власт и в други важни институции. Пеевски и Доган нямат място тук. Пеевски има огромното желание да съсипе БТ, за какво бяха всички опити за рестарт и стабилизация, за да можело кръглото момче и господарят му да го източват и разбият по всякакъв начин, когато натрупа капитал.

 • 8
  nora365 avatar :-|
  Nora

  От цялата работа какво стана ясно - че тандемът е Пеевски-Доган, който излезе на дневен ред. Василев е бил като някакво средство за постигане на целите, може дори той самият да не е знаел че някои от фирмите на които банката му отпуска кредити са били собственост на Пеевски. С влиянието с което се ползва Дебелия не е много трудно да си замаскира участието където и да било. Важното е че от цялата работа изплува отражението на Доган.

 • 9
  black_and_gold avatar :-|
  black_and_gold

  "В интервюто си за bTV, Василев казва, че "има набор от фирми, които се обслужват от КТБ и техните собственици са номинални. Крайният собственик е скрит." С това той визира скритите задължения на Пеевски към банката. Но само преди няколко месеца, КТБ изпрати писма до "Дойче веле" и "Икономист", в които твърди следното: "освен това е неприемливо типично банкови дела да се вземат като основание за внушение - чрез несъстоятелни обвинения, манипулативна и негативна пропаганда - че банката осигурявала финансова подкрепа на опериращи в сянка структури и медийни кръгове."

  Както преди, така и сега, Василев НЯМА как да каже или докаже дали наистина зад тези фирми стои Дебелн и Доган ефенди респективно. Той предполага. А тогава е бил длъжен да защити името на банката и финасовата й стабилност - и тогава не е имало как да го каже пряко.
  Както преди, така и сега, това би било опасно за него и за банката - подобно признание, имам предвид. Ако НЯКОЙ трябва да ги доказва тези неща, то това е прокураутрата. Нито КТБ са разследващ или правораздавателн орган, нито Василев е такъв.
  И точно това е най-опасното и най-лошото в момента - ако властта изпозлва прокуратурата и медии даващи й някакъв комфорт, за да си прави какво си иска, да притиска и да манипулира, то тогава няма да има никакво значение кога, къде и КОЙ. Защото така или иначе ще остане ненаказан този Кой и така или иначе той ще смачка всички, които се опитат да го изобличат, както е в случая. А това, което казва Василев за регулаторните органи е много вярно - той не е имал как да им въздейства, а властта - да.

 • 10
  nuzzo avatar :-|

  До коментар [#7] от "masha_y_meschoka":

  :)
  Ако всички, които обесняваха всичко, беше истина, ние трябваше да сме Швейцария на Балканите.
  Ако по един проблем се мълчи, защото може да стане по -голям проблем, то неминуемо ще стане по голям проблем, защото рано или късно ще излезе, НО под налягане, със всичките разрушаващи последици от това.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход