Похитената държава

Проговаряйки по конфликта си с Делян Пеевски, банкерът Цветан Василев потвърди публични тайни за превръщането на държавата в заложник на задкулисни интереси

Тандемът Цветан Василев - Делян Пеевски стоеше зад зад почти всяка съществена политическа и икономическа новина в страната при три поредни правителства.
Тандемът Цветан Василев - Делян Пеевски стоеше зад зад почти всяка съществена политическа и икономическа новина в страната при три поредни правителства.    ©  Капитал
Тандемът Цветан Василев - Делян Пеевски стоеше зад зад почти всяка съществена политическа и икономическа новина в страната при три поредни правителства.
Тандемът Цветан Василев - Делян Пеевски стоеше зад зад почти всяка съществена политическа и икономическа новина в страната при три поредни правителства.    ©  Капитал
До този момент депутатът от ДПС остава недосегаем за прокуратурата.

Проговарянето и на Цветан Василев като другия участник в обхванатия от пламъци доскорошен тандем Делян Пеевски потвърди множеството журналистически разследвания и анализи, разкриващи механизмите, по които в последните години България изпадна в състоянието на State Capture - държава, превърната в заложник на задкулисни интереси, поставени извън скобите на контролните институции и обслужвани с помощта на медиен монопол.

Този тандем именно стоеше зад почти всяка съществена политическа и икономическа новина в страната при три поредни правителства. От избухването на конфликта досега прокуратурата предприе действия спрямо Корпоративна търговска банка и дори БНБ, но до този момент депутатът от ДПС остава недосегаем за нея.

Пред bTV мажоритарният собственик на КТБ даде и своята гледна точка към случващото се, като казаното от него потвърди голяма част от нещата, които до този момент банкерът енергично отричаше.

Кръгове от сенки

В интервюто си за bTV, дадено във Виена, Василев казва, че "има набор от фирми, които се обслужват от КТБ, и техните собственици са номинални. Крайният собственик е скрит." С това той визира скритите задължения на Пеевски към банката. Но само преди няколко месеца КТБ изпрати писма до Deutsche Welle и Economist, в които твърди следното: "Освен това е неприемливо типично банкови дела да се вземат като основание за внушение - чрез несъстоятелни обвинения, манипулативна и негативна пропаганда - че банката осигурявала финансова подкрепа на опериращи в сянка структури и медийни кръгове." Т.е. сегашните думи на Василев, че КТБ е финансирала Пеевски, прави смешна предишната защита на банката. Ако банката е осигурявала финансиране на Пеевски, а той е човекът, през чиито канали се разпределят основно обществени поръчки (по Василев, circa, юни 2014), то по-сенчест кръг от този е трудно да се намери.

"Наличието на икономическа свързаност между физически и юридически лица във всичките й възможни форми може много лесно и бързо да се установи в публичните регистри, които съществуват в Република България и постоянно се актуализират. Проверка в Търговския регистър например показва, че подобна връзка не е налице между г-н Делян Пеевски и г-н Цветан Василев или между г-жа Ирена Кръстева и г-н Цветан Василев", казва още в писмото си банката. Сега подобни твърдения стават нелепи - това, че нещо не е налице в регистрите, не означава, че то не е налице другаде, признава самият Василев.

Всъщност Василев е доста прям за регулатора, като обяснява, че той не може да направи нищо за източването на "Булгартабак", "защото е заплашван". В това изречение, казано от човек, който я познава отблизо, се съдържа най-важното, което трябва да се знае за регулаторната система в България и нейните функции.

Той повтаря и въпроса, задаван многократно от "Капитал": защо прокуратурата не провери кой е собственикът на офшорката, притежаваща 80% от холдинга. Банкерът има интереси в него от 2011 г., но сега вече не е там и пита къде са службите. Преди него директорът на КТБ каза, че е "ноторно известно, че Пеевски притежава "Булгартабак".

Разразилата се война извади наяве и още противоречия. В интервюто си за "Дер Щандард" преди година Цветан Василев каза: "Когато спечелим някое обществено предприятие за клиент, това става в резултат на обществен конкурс. Просто нашите условия са по-добри." Само преди дни, в разгара на битката за контрола върху "Булгартабак", ръководството на холдинга публикува платено съобщение, че "само изплатените лихви и такси на банката през последните 3 години са над 4.5 млн. лева независимо от факта, че техният размер надвишаваше неколкократно пазарните нива в страната". Т.е. или твърденията на Василев са неверни, или просто при някои предприятия финансовите условия не са толкова добри.

Кой раздава порциите

За пръв път публично Василев спомена и превземането на поръчките в строителния сектор, където той има информация "от кухнята". "Знаете ли колко бизнес в момента просто не смее да излезе и да каже точно какво му се случва в последната година... Тези държавни поръчки се разпределят основно по каналите на този човек, който в момента обяснява как аз едва ли не съм искал да го убия... Няколко марионетки на Делян Пеевски говорят от името на държавата. Те разпределят вече всички строителни проекти и обекти", каза Василев. По думите му една от тези "марионетки" е Иван Мирински, "който се води собственик на "Водстрой 98". Той познава добре въпросната компания, защото години наред я кредитира. При раздялата дружеството (и още няколко от орбитата му като "Техноекспортстрой", ПСТ и "Промишлено строителство холдинг") остана под контрола на Пеевски. Досега за водещата роля на "Водстрой 98" в разпределянето на поръчките говореха само източници от строителния сектор, и то винаги неофициално. Защото иначе нямаше да видят поръчка.

Пред ПИК Мирински пък осветли кои са строителните фирми на Василев - "Интегрирани пътни системи", "Инфраструктурна компания" и "Велдер инженеринг", и го обвини в натиск да работи с тях. "Изправя дружествата с кредити, които използват неговите компании, пред две възможности: да изплащат задълженията, които не са ползвали, или фирмите да бъдат взети от банката", твърди Мирински.

За медиите също

След като през октомври 2013 г. Цветан Василев каза пред "Дойче веле": "Никога и под никаква форма не съм инвестирал във вестниците на "Нова българска медийна група", в сряда той призна, че е финансирал покупката на медиите от групата на Петьо Блъсков, но целта му била не контрол върху вестниците, а земята на печатницата. И уточни за същите медии  - "не ги чета, защото не ми харесва начинът, по който се списват". Това очевидно не е вярно, защото още в първата си статия по темата преди години "Капитал" установи как именно вестниците на НБМГ се използваха, за да атакуват конкурентите на застрахователното дружество на Василев "Виктория", когато то искаше да влезе на енергийния пазар.

Неособено сръчен е и опитът на банкера да се определи не като собственик на ТВ7, а като финансов консултант на официалния й собственик (британския фонд "Алегро кепитъл" - бел. ред.), върху чиито решения оказва "силно влияние".

Политическият проект "Бареков"

Василев на практика потвърди финансовата си подкрепа за раждането на политическия проект "България без цензура" начело с бившия водещ в ТВ7 Николай Бареков. С предоставените от него пари под формата на "бонус" е финансирано "риалити шоуто", с което партията е стартирала.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


59 коментара
 • 1
  today avatar :-|
  today

  Такива неща се случват заради невероятната алчнотия на лидерите на БСП. Само и само да могат да влачат бяха готови и на съюз с дявола, в крайна сметка точно това и получиха. С техния мандат ДПС получи огромна власт, назначи си кадри на ключови позиции, и започна да усвоява едни държавни пари. Сега парите и властта са в ДПС, а негативите - в БСП. Случайно да ви е познато от 2009-та година? 1:1
  Схемата беше - ДПС уреждат банкера да няма проблеми и да получава депозити държавни пари, а той да им финансира разни начинания. Но явно нещо не са си спазили уговорката. Пък и пропуснатите ползи по ЮП никак няма да са малко, сходни газопроводи струват по 1-1,5 млрд, този обаче 3,8!

 • 2
  masha_y_meschoka avatar :-|
  masha_y_meschoka
  • -11
  • +122

  Е защо отново публикувате същата новина по колко пъти, нещо ново няма ли? Всички разбрахме как Пеевски се опитва да срине БТ, да го източи и, че около него има много фирми. Всички разбрахме, че явно Доган е осъществил и контрол над КФМ, за да не може по никакъв начин да попречат на Пеевски да си краде на воля. Всички разбрахме как Пеевски се опита да постави под въпрос стабилността на банката и банковата система и как се опитваше да направи масова психоза, за да може хората да си изтеглят парите от банката. Медиите нямат право да разпространяват такава информация, забранено е. Оставете всичко това, оставете конфликта, оставете Пеевски, че е една миша в ръцете на Доган. До кога този макар и не пряко ще стои над всичко в тази държава и ще контролира институциите, до кога никой нищо ням да може да му направи? Прокуратурата няма ли да се събуди от вечният си сън или ще гледаме как България се разрушава и се превръща в държавата на ц...аните?

 • 3
  masha_y_meschoka avatar :-|
  masha_y_meschoka

  До коментар [#1] от "today":

  ЮП ще има временно е спрян , докато не се отстранят проблемите и нередностите няма и този проект да загубим или да получим наказание и да трябва да плащаме, както става в момента за няколко програми финансирани от ЕС. Нека всеки сам да си прави изводите до кога, отново ли искат всички да няма никакви програми и да вървим към дъното?

 • 4
  nuzzo avatar :-|

  До коментар [#1] от "today":

  Не само на БСП, колега.
  Групировката е зачената и се поставиха основите и през мандата на Тройната, през мандата на ГЕРБ набра сили и ...средства, а сега всичко си дойде на мястото - алчността и самозбравата ги самоубиха, но пред вид големината си като дял от икономиката, сътресенията видимо ще ни се отразят.

 • 5
  masha_y_meschoka avatar :-|
  masha_y_meschoka

  До коментар [#1] от "today":

  Говориш за държавните пари, ако преди е имало концентрация, да съгласна съм имало е, но в момента няма от началото на годината всички бяха задължени да си преразпределят средствата в различни банки. Знаеш ли, най-лошото е, че каквото и да става, които и да е виновен в очите на другите властта на Доган няма да става по-малка, ето когато дойде времето за нови предсрочни избори и ГЕРБ спечелят дали с купени гласове или не, защото поне за мен те са убедени в победата си и най-вероятно ще се случи така, Доган отново ще бъде на върха докато е жив. Пиенето на кафе е изиграло голяма роля. Може би не трябваше да засича пистолета и всичко да не беше само една сцена на покушение, а истина. Сега нямаше да има такива проблеми и Пеевски нямаше да се самозабрави и да руши всичко.

 • 6
  galbi avatar :-|
  galbi

  Едно е ясно!!
  БСП ГЕРБ ДПС АТАКА РФ
  Всички са тясно свързани под шапката на невидим кукловод!
  Всичките имат сириозни на брой хора , които под една или друга форма финансово подържат!
  И борбата им коя ще се добере до финансите!
  Но всичките реализират крадените пари на запад.
  Дори и по заобиколен път през Русия!
  За това корупцията е така здраво закотвена в Б-я.
  А ЮП е точно за това примамен!
  Много удобен за безнаказано крадене ,защото доказателствата са невъзможни.
  За това и няма побликуван договор с всички точки по него!
  Дори и следващите да дойдат-те ще направят същото , защото имат да подържат извън Б-я голям брой от техни хора.
  Макар ,че ГЕРБ най-вероятно ще направят като Белене-обещание преди изборите да се построи ,след това привикан и заплашен да им всемат откраднатото от Б-я , ББ спря строителството!
  ББ е доказал ,че е зависим от вън!!
  Макар ,че нама български политик , който да не е!

 • stoletov

  Ехо ДАНС, какво става? Писанке? Где си? Ама писна ми да ви плащаме заплатите. Не полицаи, а мишки. Пълни смешници. Ама как не ви е срам бе? Вие сте позор. Натискате ли си главичките надолу? Тука журналистите и обикновените хорица да ви вършат работата. Ама то българи не останаха в тая държавица бе, не виждате ли?!!

 • 8
  geordgeo avatar :-(
  geordgeo

  Не знам в каква държава живеем... Държава ли казах? Само на хартия сме такава, на практика сме един разграбен заден двор на ЕС. А за органи на същата тая държава като съд и прокуратура не виждам смисъл да коментираме - Цецко си е направил държава в държавата и заедно с прасето Пеевски (и Доган отзаде му) си правят каквото си искат безнаказано... Ужасно е!

 • 9
  eskobar avatar :-|
  Ангел Караделчев

  Мен лично ме притесняват действията на прокуратурата, на които всички сме свидетели... Какви са тези акции по поръчка, какво е това чудо? Днес ще бъде банкерът, след като се разправят с него ще бъде друг бизнесмен и докога така? В каква държава живеем? Чудя се има ли кой да озапти "най-успелия" българин?

 • 10
  k_ avatar :-|
  k_

  Жалко е наистина, че хората списващи Дневник и Капитал трябва да да си губят времето с тази политическо институциална чалга.
  Какво ли би станало ако поне за седмица-две решат да не пишат нито ред за някви си Пеевски и Василев, дето никой отвъд Калотина и Кулата не е чувал за тях?
  Какво ли би станало ако биха ни информирали какво става около нас на Баблканите в икномиката? Къде и с колко са мръднали инвестициите? Кой от големите световни компании се навъртат наоколо?
  Как е организирано здравеопазването в Сърбия, Македония, Ручъния, Турция и Гърция?
  Защо и как в Турция индустрията бумти, а у нас крета?
  Защо в Сърбия и Македония пенсиите са по-високи два пъти от нашите?
  Защо в Сърбия и Македония заплатите са с 30% по-високи, а цените на пазара същите като у нас?
  След година-две едва ли някой ще си спомня за Прасчо, мама Праска и банкера Цецо Мустака.
  Иска ми се поне една медия у нас да вдигне поглед над местната чалгария, ама не би.
  Да, имаме си Син Сити и застряващите силиконки сигурно още се кълчат по масите обсипани със салфетки, имат си почитатели, и аз дори съм ходил в Син Ситито веднъж, ама кой нормален човек в България по дяволите го интересува кво бил казал Делян и някъв набеден банкер?
  "По-високо билото, майстори", си пизволявам да перифразирам един майстор на словото.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход