Трагедията във Варна е изцяло човешка грешка

Reuters

Трагедията във Варна е изцяло човешка грешка

Кварталът е застроен така, че водата няма къде да се оттича, а общината е знаела предварително за опасните валежи

44863 прочитания

Reuters

© Stringer


Причината за трагедията във Варна е изцяло човешка, а не природна. Това е мнението на двама експерти, до които "Капитал" се допита, след като приливна вълна отнесе къщи и имущество в квартал "Аспарухово" в крайбрежния град и отне живота на между 9 и 11 души.

"Основната причина за трагедията в "Аспарухово" е самоубийственото поведение на хората", заяви Асен Личев, директор на дирекция "Управление на водите" в Министерство на околната среда и водите. Той констатира, че водосборът там идва от 221 метра надморска височина и слиза на нула. Няма нито река, нито язовир - наводнението е предизвикано само от количеството дъжд. "Всяка река надолу по течението си става все по-широка. В Аспарухово е обратното, като основното дренажно дере с времето се е свивало. Кварталът така е застроен, че играе ролята на бараж. Река е временно или постоянно съсредоточаване на води и там не трябва да има нищо", продължава Личев.

Водата трябва да има откъде да се оттича, като при неправилното застояване на квартала, тя може да се оттича само през къщите. По думите на Личев, става въпрос за съобразяване с елементарни топографски условия, които би трябвало да са залегнали в елементарните изисквания на всеки един градоустройствен план. "Вече ми се струва, че на много места са скрити такива мини", коментира още той.

На същото мнение е доц. Георги Корчев, директор на НИМХ-БАН. "Няма природно бедствие, има човешка немарливост", казва той. "През последните години се наблюдава тенденция за интензивни валежи. Причината за наводненията обаче са непочистените речни корита. Деретата са превърнати в нерегламентирани сметища." Според експерта от БАН, заради интензивните дъждове през последните дни във варненска област земята е силно напоена. Валежите минават точно през тези речни корита, превърнати в сметища.

Той е категоричен, че са пратили прогноза още в сряда на отговорните власти. "Изпратихме я още в сряда до кмета, областния управител, гражданска защита и пожарната и вдигнахме предупреждение. Беше обявен жълт код за тези области и това се вижда и сега на картата на сайта на НИМХ."

На територията на "Аспарухово" са паднали валежни от 35 л. на кв. м, което означава, че през територията са минали около 140 млн. литра вода, обясни пред "Фокус" Олег Колев, гл. експерт "Свлачища" в община Варна. При изброените по-горе обстоятелства, тази вълна е била невъзможно да се спре.

Раздор между неработещи власти

Докато водата потопи Варна и още няколко градове, общински и държавни власти не само не успяха да работят заедно, но и се скараха публично. Премиерът Пламен Орешарски обясни през Facebook, че кметът на Варна Иван Портних не го е търсил и че той самият не могъл да се свърже с него, докато Портних обясняваше същото по телевизията. След това, Орешарски се разходи с министър Цветлин Йовчев по улиците на "Аспарухово" и обясни, че министрите са вършели работа, докато кметът се оплаквал пред медиите.

По-късно на брифинг пък, цитиран от bTV, премиерът заяви: Виждате как понякога времето прави "неприятни шеги". Вицепремиерът му Даниела Бобева не остана по-назад в неадекватните коментари след трагедията: "Може би за това трябва да ни поискате оставката, че не можем да спрем дъжда", каза тя пред журналисти днес.

Междувременно пресцентърът на Областна администрация Варна изпрати прессъобщение с "хронограма на събитията и обстановката", в която е записала в колко часа какъв сигнал е получила и как е реагира. И добавя, че поради технически проблеми официалната страница и служебната поща на Областна администрация Варна няма да бъдат достъпни до вторник.

Всъщност и двете власти не си свършиха работата: общината очевидно е имала предварителна информация, че има конкретен риск, както и е трябвало да се погрижи устройствения план да не допуска подобни рискове принципно. Държавата пък от години не смята почистването на речните корита и доброто поддържане на язовирите за истински важен приоритет. До следващата трагедия.

 

Ситуацията според МОСВ:

Според последните данни на МОСВ от Басейнова дирекция Варна, язовир "Смолница" има пробойна в стената и от там водата прелива към язовир "Козлодуйци". От там прелива през стената и стига до Плачи дол. През преливник преливат язовири: "Дибич", "Маломир", "Станянци", "Янково", "Александрово", "Кълново", "Елешница"

Контролирано се изпускат следните язовири:

община Арвен – яз. "Здравец"

община Дългопол – яз. "Елешница"

община Долни Чифлик – яз. "Долни Чифлик", яз. "Горни Чифлик" и яз. "Пчелник"

община Провадя – яз. "Черковна"

община Търговище – яз. "Вардун", яз. "Руец". Яз. "Кралево", яз."Овчарово", и яз. "Красноселци"

община Шумен – яз. "Дибич"

В следствие на прогнозните валежи се очаква да се увеличат водните количества в поречията на Янтра, Русенски лом, Камчия и южните черноморски реки – Резовска, Ропотамо, Велека и др, като съществува възможност за локални поройни наводнения в съответните райони. В сравнение с предишни години от 2000 г. насам за края на май сега е достигнат най-високия процент на запълване на комплексните и значими язовири - 85.4%. От МОСВ обясниха, че се извършва ежедневен анализ на информацията за състоянието на реките и язовирите, хидроложката прогноза за р. Дунав. Тази информация се получава от всички областни управители, МВР и Гражданска защита, които имат задължение по Закона за водите да предупреждават населението.

 

Освен Варна, в бедствено положение са и Добрич и Велико Търново

Обобщението на ситуацията в цялата страна към момента изглежда така. Във Варна жертвите след наводнението на кв. "Аспарухово" са общо десет. От тях две са деца. Трима души са в неизвестност и се издирват. По-рано бе съобщено за 9 жертви, но бе открит още един загинал вследствие на бедствието във варненския квартал "Аспарухово". Човекът е открит в автомобила си, който е бил завлечен в езерото. В момента в района работят 15 екипа и 5 канални машини на ВиК Варна, които са оборудвани с помпи за отводняване на обществени сгради и частни имоти, багери и камиони за изнасяне на отпадъците. Бедствено положение фактически има в над 10 села на община Аксаково. Тежко е положението и в съседното село Кранево, където по думите на кмета, цитиран от "Фокус", водата е отнесла пешеходните мостове и парапета на централния мост в селото и скъсала е пресичанията на водопроводи и канализации. Ток и вода няма и в станцията, в която почиват около 4000-5000 деца. Затворен е и пътят Каварна-Балчик заради наводнение в района на село Божурище. Надолу по Черноморието е наводнен входа на къмпинг "Градина", а МОСВ предупредиха, че се очаква повишаване на водите на южните черноморски реки Резовска, Велека и Ропотамо.

В Добрич наводненията също взеха две жертви - мъж и жена, като все още не са установени причините за смъртта им. Там пороите са потопили градския парк и част от кв. "Югоизток". По протежението на коритото на Добричка река са залети всички ниски територии, като тежко е в района на автогарата. Преустановена е работата на всички учебни и детски заведения. Според bTV има опасност преливащи язовири от съседни общини да образуват нова приливна вълна. А областната дирекция на МВР в града информира гражданите, че се очаква приливна вълна заради покачването на водата в коритото на "Суха река" по протежението на бул. "Русия" в града, но също че са разпоредени спешни мерки за отводняване и разчистване на Добрич.

В района на Велико Търново също е обявено бедствено положение.В Дряново има наводнени 50 къщи, но няма пострадали. А в района на Дряновския манастир се е образувало свлачище. Там и сега продължава проливния дъжд. В горнооряховското село Първомайци също има наводнени къщи, хората от пострадалите домове са евакуирани в местното училище. Във Велико Търново е затворен за тежкотоварни автомобили Южният пътен възел, тъй като водите на река Янтра са достигнали до парапета на съоръжението през нощта. Военнослужещи са спасили от наводнения един човек от Дебелец и 15 души от Велико Търново, сред тях майка с деца и хора с увреждания.

Край Сандански пороите са образували свлачище, което е прекъснало движението по пътя между село Рожен и Роженския манастир. В района на Благоевград и Кюстендил има частично пострадала земеделска продукция.

Причината за трагедията във Варна е изцяло човешка, а не природна. Това е мнението на двама експерти, до които "Капитал" се допита, след като приливна вълна отнесе къщи и имущество в квартал "Аспарухово" в крайбрежния град и отне живота на между 9 и 11 души.

"Основната причина за трагедията в "Аспарухово" е самоубийственото поведение на хората", заяви Асен Личев, директор на дирекция "Управление на водите" в Министерство на околната среда и водите. Той констатира, че водосборът там идва от 221 метра надморска височина и слиза на нула. Няма нито река, нито язовир - наводнението е предизвикано само от количеството дъжд. "Всяка река надолу по течението си става все по-широка. В Аспарухово е обратното, като основното дренажно дере с времето се е свивало. Кварталът така е застроен, че играе ролята на бараж. Река е временно или постоянно съсредоточаване на води и там не трябва да има нищо", продължава Личев.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


65 коментара
 • kh

  Ако хората, застроили дерето със сгради (някои от които предполагаемо незаконни), са самоубици, то Главния архитект на Община Варна, шефа на Регионалната дирекция на ДНСК, шефа на регионалната Гражданска защита и на всички останали общински и държавни контролни органи убийци ли са?

 • 2
  ouroborus avatar :-|
  Цветин Петков
  • -26
  • +233

  Проблемът - в конкретния случай - със застроеното дере и липсата на подготовка за реакция, въпреки предупрежденията за високото ниво на валежи, е изцяло на община Варна.

  Разбирам антипатията към настоящото правителство, но то, както и което и да беше на негово място, не може да носи вина за случилото се във Варна.

  Има си достатъчно причини за #Оставка, но нека не го превръщаме и това в политически въпрос, когато очевидно не е.

 • 3
  xyha avatar :-P
  xyha

  До коментар [#1] от "kh":

  Важното е да са пълни партийните касички . Немарлива работа от всякъде . Военна диктатура ни трябва , не демокрация :-/

 • innsomnia

  Ей страшна измет са всички бе, какви са тия изказвания, директоре на дирекция "Управление на водите"?? България, 2014-та, 10 човека си отидоха заради дъжд. Не ми правете анализи за случилото се ами хващайте да помагате.

 • 5
  chiefwhitecloud avatar :-|
  chiefwhitecloud
  • -15
  • +104

  НИМХ не са съвсем цвете за мирисане - те обявяват жълт код, нещо като 2а степен на опасност от 4, което на разговорен език е "внимавайте" докато в същото време колегите им от Румъния обявяват оранжев код за югоизточна Румъния (3-а степен), което означава "взимайте мерки". Топката се хвърля от лагер в лагер, след няколко дена бедствието ще е забравено и така до следващия порой.

 • 6
  kh avatar :-|
  kh

  До коментар [#2] от "ouroborus":

  Всъщност Правителството през Обалстия управител може да осъществява директен и непосредствен контрол върху дейността на Общината. В някои сфери. В определена степен. И превенцията и координацията на защита на населението от бедствия и аварии мисля спада в тези сфери.
  Гражданска защита, отговорна в най-голямастепен за превенцията, е на пряко подчинение на Министъра на МНР.

 • 7
  kamatnaisura avatar :-|
  suroIkamatno

  Още снощи си знаех, че ще се окаже, че всичко се дължи на незаконно строителство и неспазени строителни норми и такива, относно обезопасяване на района. Без да съм специалист от БАН...излязох прав. За съжеление последиците от това са човешки жертви. Когато институциите и строителния контрол забраняват в опасни месности да се строи, налагат глоби и събарят и отстраняват сгради - всичко ще е 6! Във Варна проблемите са много - от другата страна към Златни пясъци също има квартали, построени в свлачища....Та да - едни взимат едни подкупи, други строят незаконно, трети умират...очевидно нелепо.

 • 8
  kitenik avatar :-|
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  • -10
  • +214

  Знам, че като дойдат багерите да събарят незаконните постройки, една камара правозащитници гракват за правата на циганите и постройките си остават небутнати. Нека сега правозащитниците обяснят на близките на загиналите как защитават правата им.

 • 9
  oyh53308658 avatar :-|
  oyh53308658

  ЕСТЕСТВЕНО, че е !

 • 10
  loremipsum avatar :-|
  loremipsum

  КЪДЕ БЕШЕ ДЪРЖАВАТА, КОГАТО ТРЯБВАШЕ ДА РАЗРУШИ НЕЗАКОННИТЕ НИ КЪЩИ!?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход