Игри в блатото
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Игри в блатото

Потенциални партньори или непримирими опоненти - в тази неясна ситуация политическите лидери като Бойко Борисов (вдясно) и Сергей Станишев избраха двойнствена роля<br>

Игри в блатото

Защо парламентарните партии искат бързи избори, но удължават агонията на властта

Елена Старидолска, Велина Господинова, Илин Станев

Потенциални партньори или непримирими опоненти - в тази неясна ситуация политическите лидери като Бойко Борисов (вдясно) и Сергей Станишев избраха двойнствена роля<br>

© ВЕЛКО АНГЕЛОВ


Ако политическото празнословие беше строителен материал, тази седмица българските политици издигнаха истинска кула на безсмислието. В момент, в който България едновременно трябва да взима сериозни външни заеми, рейтингът й бе свален и стабилизирането на финансовата система на страната не е измислена тема, ГЕРБ, БСП и ДПС започнаха да размахват "меки ятагани и кинжали" (по Бойко Борисов). Така всяка от трите основни политически сили иска да се позиционира  за изборите, като прехвърли максимално висока тежест на опонента си. За БСП е важно да има служебно правителство, което да работи кратко, за да може ГЕРБ директно да поеме горещия картоф на задълбочаващата се криза. За партията на Бойко Борисов е удобно някой друг да поуправлява, за да изчисти или поне смекчи ефекта от задаващите се бомби. За ДПС пък е от значение да мине... Байрамът. И най-важното - трите партии се опитват да направят така, че основният опонент да изглежда слаб в очите на избирателите. Всичко това обаче само задълбочава проблемите, а тежестта, която пак избирателите ще трябва да изплащат, расте.

Консенсус за пет минути

Тази политическа разстановка най-добре се видя от последното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) към президента миналия вторник, на което по идея трябваше да се положи началото на политическите консултации за датата на нови избори.

Очевидно от "Дондуков" 2 се опитаха да заложат някакви основи за разбирателство, така че обстановката да се поуспокои и така преходът от управлението на Пламен Орешарски към служебния кабинет да стане по-плавен. В окончателното становище има пет широко формулирани области, които сами по себе си са само добри пожелания - честни избори, принципи за избор на комисар, ускоряване на преговорите с ЕС за еврофондовете, определяне на приоритетни задачи на изпълнителната и законодателната власт и дата за избори.

Стана ясно, че нито един от участниците в съвета не е подкрепил декларация, представена от президента Росен Плевнелиев с важни реформи и решения (като евентуална актуализация на бюджета, нов заем или подготовката на бюджета за 2015 г., рискът от загуба на евросредства с края на програмния период, проекта "Южен поток", делото за АЕЦ "Белене"), по които да има последователност при следващите няколко правителства. Най-рязък бил Сергей Станишев, който обявил, че не може да се съгласи с неща, зад които няма конкретни ангажименти, а останалите просто игнорирали предложението. Затова и  вместо базов консенсус какво да се прави най-голямата новина бяха няколкото възможни дати за предсрочни парламентарни избори - 28 септември, 5 октомври и 12 октомври.

Но дори това крехко съгласие между БСП, ГЕРБ, ДПС и "Атака", постигнато от президента Росен Плевнелиев, не просъществува повече от денонощие. Още на другия ден Бойко Борисов демонстративно скъса становището от съвета в кулоарите на парламента, след първото по-сериозно противоречие по закона за МВР.  "Оттук нататък – война! Щом искат така, така ще бъде. Реваншизъм до дупка", каза той, а след още един ден иронизира лидера на ДПС Лютви Местан като се опита да използва неговия наратив. "Както господин Местан говори, че е толерантен и вежлив – те с мекия ятаган, ние с мекия кинжал", обясни Борисов и заяви, че ГЕРБ няма да участва в следващите консултации. На фона на заканите на Борисов БСП и ДПС звучат по-предпазливо, като даже Станишев демонстрира някакво съгласие - "в тази ситуация е нужно на първо място разговори между всички политически сили... за да видят хората, че се решават неща, които са важни за тях".

БСП - последни отчаяни ходове

Социалистите са в състояние на разпад - армия без водач, която се разбягва. От политик с шансове за еврокомисар и амбиции дори за повече Станишев се оказа в позиция да търси спасение. За него е добре изборите да са толкова отдалечени, че да позволят на БСП да се съвземе от катастрофата на евровота и скандалите с ДПС, но все пак не достатъчно, за да се организира партиен конгрес, на който той да бъде сменен. Задържането на сегашния кабинет по-дълго на власт не му помага, освен ако не се случи чудо и някак си предизборните обещания на БСП - щедра социална политика, пенсионна реформа, пренасочване на земеделските субсидии, овладяване на МВР и др., се сбъднат. Предвид все по-очевидно разпадащата се парламентарна подкрепа за правителството от страна на БСП и ДПС задачата обаче е илюзия.

Успокоителните реплики на Станишев към ГЕРБ и готовността му да говори с опозицията е отчаян ход за търсене на нова конфигурация в действащия парламент или пък демонстрация, която да дразни ДПС, че може да изпадне в политическа изолация. По време на консултативния съвет при президента Станишев и Борисов дори пушили заедно на балкона на сградата, докато останалите (без Пламен Орешарски) използвали за кратка почивка между протяжните дискусии стая на "Дондуков" 2. Премиерът останал самотен.   

Ако зависи от Станишев, то премиерът трябва да се оттегли два месеца преди определената дата за избори. Това би скъсило живота на служебното правителство, защото то се назначава, едва след като се разпусне Народното събрание. Последното става пък след като нито една от политическите сили не успее да изпълни нов мандат за съставяне на правителство, за което всяка има време да мисли по седем дни. При предварително определена дата за вот периодът на служебния кабинет става максимум месец или два, ако се калкулира и срокът след предсрочните избори, когато отново се завърта конституционната рулетка, която ще излъчи бъдещия кабинет.

ДПС - с правителство, но без хоризонт

Ако има партия, на която по никакъв начин не се отразяват нито корупционни скандали, свързани с нейни представители в изпълнителната власт, нито неспазването на предизборни обещания, това е ДПС. От тази гледна точка в движението нямат притесненията на БСП, че ще загубят избиратели си??? заради развихрилата се медийна война между депутата от движението Делян Пеевски и банкера Цветан Василев или че заради проваленото управление с БСП в партията могат да настъпят катаклизми, както при социалистите. Независимо че от ръководството на движението не крият изненадата си от острата реакция на Сергей Станишев след предложението на Лютви Местан преди две седмици за бързи предсрочни избори или за задължителното гласуване, от ДПС твърдят, че за тях няма значение дали изборите ще са в края на септември или в средата на октомври. Движението има твърд електорат, който чинно гласува, а и резултатът от евроизборите показа, че партията е в добра кондиция. Все пак като по-удобна дата от ДПС посочват 5 октомври, защото тогава е празникът Рамазан байрам и се очаква в България да пристигнат изселници, които живеят в Турция. Другата харесана от ДПС дата е 12 октомври. 

По-същественият въпрос обаче пред ДПС е дали след предсрочните избори ще бъде отново решаващ фактор за сформирането на ново управляващо мнозинство, или ще изпадне в изолация без лостове за влияние. Затова и от движението се опитват да държат отворени всички опции за бъдещо партньорство, като в парламента лавират между сегашния си коалиционен партньор БСП и бъдещата управляваща формация ГЕРБ. Това двойствено състояние започна със срещата "на кафе" между лидера на ДПС Лютви Местан и на ГЕРБ Бойко Борисов в Кърджали малко преди евроизборите. От ДПС рязко промениха и отношението си към президента след критиките към него по повод отнемането едно място от квотата на ДПС в ЦИК. След вота Лютви Местан единствен от лидерите на парламентарно представените политически сили се срещна с държавния глава. А тази седмица в парламента ДПС заедно с ГЕРБ се опитаха да прокарат промени в Наказателния кодекс, които предвиждат да няма давност за престъпленията по време на комунистическия режим, които включват и т.нар. възродителен процес. От опозицията пък върнаха жеста при гласуването на промяната в правителството. Тя се наложи, след като министърът на околната среда Искра Михайлова от ДПС беше избрана за евродепутат. При гласуването на предложения на нейното място от движението Станислав Анастасов ГЕРБ се отказа да участва и благодарение на това той беше избран на поста.         

ГЕРБ - предвкусвайки властта

Ако нещо остава засега сигурно в развитието на политическата ситуация, то е, че следващата управляваща партия ще е ГЕРБ. Формацията на Борисов спечели убедително изборите за ЕП и при срива, който настъпи във втората по големина партия - БСП, въпросът пред ГЕРБ изглежда не дали ще победи на предсрочните парламентарни избори, а с колко. "Дори ГЕРБ да има пълно мнозинство и да може да сформира самостоятелно мнозинство в следващия парламент, ще съставим правителство с Реформаторския блок", каза зам.-председателят на партията Цветан Цветанов. За коалиция с дясното обединение говори и членът на изпълнителната комисия и евродепутат Томислав Дончев. Десният съюз няма депутати в сегашния парламент, но успя да премине 6-процентната бариера на евровота и има всички шансове да влезе в следващото Народно събрание. Пред БНТ Цветанов прогнозира, че ГЕРБ ще има 115 места, а заедно с реформаторите 135.

Не е изключено обаче дори и Реформаторският блок да успее да вкара депутати в парламента, те да се окажат недостатъчни и на ГЕРБ да се наложи да търси и трети партньор. Като такъв неофициално от ГЕРБ сочат ДПС. Макар че от ръководството на формацията казват, че на този етап с движението са водени разговори само по технически въпроси и няма разговори за евентуална коалиция. Всичко обаче ще зависи от резултата им от вота. Ако ГЕРБ успее да постигне резултат, близък до този от изборите през 2009 г. (117 народни представители), не е изключено Бойко Борисов да прибегне до същата формула на управление, по която управляваше до преди една година - ГЕРБ + "Атака" или независими депутати. При такава формула най-вероятно е конфигурацията да бъде самостоятелно управление на ГЕРБ с негласната подкрепа на ДПС. От ръководството на формацията на Борисов посочват евентуално партньорство с БСП като "много краен вариант".  

При всички положения обаче Бойко Борисов ще има нужда от стабилно парламентарно мнозинство (явно заявено или не съвсем) заради тежките решения в управлението, които му предстоят (виж стр. ??). Вероятно това е причината лидерът на ГЕРБ да казва публично, че за него няма значение коя ще е датата на изборите, но в същото време да не бърза с определянето й, като поставя под съмнение дори следващия етап на преговорите между партиите.  Борисов има интерес скандалите вътре в БСП и между социалистите и ДПС да продължат максимално дълго във времето, което със сигурност ще се отрази и на резултата от вота, особено на този за червената партия. Това е и причината ГЕРБ да държи отворени всички опции към евентуални партньори, независимо, че в интервю за Ройтерс в четвъртък Борисов заяви, че ГЕРБ няма да участва в коалиционни правителства.

Образът на властта, която чака само някой да протегне ръка, за да я вземе, очевидно е измамен. Парадоксално - не защото тези, които я крепят, не искат да се откажат от нея, а защото ще я оставят да агонизира, докато основните партии не подсигурят следващото си участие в нея. На този етап е ясно, че президентът Росен Плевнелиев ще бъде оставен за втори път през служебното правителство да извади страната от поредната сложна ситуация.  

Ако политическото празнословие беше строителен материал, тази седмица българските политици издигнаха истинска кула на безсмислието. В момент, в който България едновременно трябва да взима сериозни външни заеми, рейтингът й бе свален и стабилизирането на финансовата система на страната не е измислена тема, ГЕРБ, БСП и ДПС започнаха да размахват "меки ятагани и кинжали" (по Бойко Борисов). Така всяка от трите основни политически сили иска да се позиционира  за изборите, като прехвърли максимално висока тежест на опонента си. За БСП е важно да има служебно правителство, което да работи кратко, за да може ГЕРБ директно да поеме горещия картоф на задълбочаващата се криза. За партията на Бойко Борисов е удобно някой друг да поуправлява, за да изчисти или поне смекчи ефекта от задаващите се бомби. За ДПС пък е от значение да мине... Байрамът. И най-важното - трите партии се опитват да направят така, че основният опонент да изглежда слаб в очите на избирателите. Всичко това обаче само задълбочава проблемите, а тежестта, която пак избирателите ще трябва да изплащат, расте.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

35 коментара
 • 1
  today avatar :-|
  today

  ГЕРБ сега изчакват да се освини още малко всичко в държавата, че повече хора да гласуват за тях.

 • 2
  izabell avatar :-P
  izabell

  Една от трите/БСП,ДПС или ГЕРБ/май ще остане "излъгано камилче".

 • 3
  kardinalat avatar :-?
  kardinalat

  До коментар [#1] от "today": виждаме го изчакването във Варна и Добрич!

 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Много точен анализ. И много безнадежден...
  Т.н. политици имат хоризонт на мисленето само да изборите и как да пре@бат съратници и противници.
  Никоя политическа сила не се интересува от доходи, от здравна и пенсионна реформа, от свиване на безработицата. Тия във властта действат като пожарна команда: където пламне пожар - заливат с вода, без да се замислят за последиците от наводневането, което причиняват
  Политическата борба между Борисов и Станишев се изроди отдавна в мерене на ... егото.
  Пък вие се натискате да им гласувате...

 • 5
  demos20002000 avatar :-|
  demos20002000

  Властта е сладко нещо. Който веднъж я е опитвал знае и е готов на всичко ,за да я има пак.
  От чисто стратегическа гледна точка за ГЕРБ е добре сегашните управляващи да се задържат поне до след зимата на 2014 и в началото на 2015 да използват недоволството на хората. Това ще им донесе победа с много добър резултат. И след като вземат властта отново трябва в рамките на няколко месеца да променят изборния закон(пълен мажоритарен вот и задължително гласуване в следващите 20 години + уседналост от поне 2 години от датата на съответните избори и разбира се санкция от минимум 500 лева за негласуващите( като тя да се събира при плащането на данъците).След като приемат тези изменения в законите си подават оставката и избори с новите правила.Само така може да се рестартира държавата и да се почне пречистване.
  Не е сложно ,но няма да стане.

 • 6
  judjuk avatar :-|
  Judjuk

  Очевидно авторът е раздвижил въображението си по възможни сценарии. Напълно излишно обаче. Има конституция и процедурата е ясна, а няма никакви пречки Плевн да състави служебно правителство. Но той го е страх. Щял да пита партиите за състава. За какъв дявол му е това, като и правото и задължението и отговорността са негови. И Боко го е страх от властта. Той е в стресово състояние. Знае какво го очаква. Най-леко е на БСП. Знаят, че се оттеглят и се освобождават от отровния дъх на смрадливия партньор. Това ще им донесе дивиденти. Що се отнася до народа, "от никъде взорът надежда не види".

 • 7
  anihilator_jack avatar :-|
  anihilator_jack

  [quote#4:"D-r D"]Много точен анализ. И много безнадежден...
  Т.н. политици имат хоризонт на мисленето само да изборите и как да пре@бат съратници и противници.
  Никоя политическа сила не се интересува от доходи, от здравна и пенсионна реформа, от свиване на безработицата.[/quote]

  Не е само до това да искаш да реформираш тези сектори, но и да можеш да го направиш без след това да ти викат "убиец" или "иззедник" по улицата, а децата ти да трябва да се движат с охрана ако не искат да ги побийват съучениците им от време на време.

 • 8
  selofia avatar :-|
  Селофия

  ДпС????
  Тая копрорацийка тресе в момента държавата, а ББ иска да се целува с ДП??? С аг. Сава, аг. Павел и всички МИХЛЮЗИ???
  Ако ГЕРБ вземат властта и НЕ се разправят с престъпници като тия + Болен + Бараков/Бюреков/ + разни измекяри по редица министерства, агенции и т.н паплач,

  не се ли превърнат в чиста като знамето ЕВРОПЕЙСКА партия -

  жална им майка, защото протестите от зимата на 2013 ще им се видят като забавление в детския кът!
  Да припомняме ли самозапалванията на хора?
  ДПС... Пфуй... Яааагхххр!!!

 • 9
  hitrata_svraka avatar :-?
  Хит®ата Св®ака ;)

  "разстановка" - за пръв път чувам за такава дума! Възстановка - да, но не и в този контекст.

  Политическа обстановка - това по бива.

 • 10
  info111 avatar :-|
  info111

  Влизат лидери на партии в една аптека - Станишев, Местан, Болен, Борисов и Бареков в една аптека и Бареков казва високо - пет капута.

  Виждам – казва аптекарят, a нещо ще желаете ли?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK