БНБ временно влезе в КТБ

Опашки се заформиха пред клоновете на КТБ тази сутрин, преди БНБ да вземе решение да спре временно операциите на банката

БНБ временно влезе в КТБ

След две седмици атаки чрез прокуратура, съд и медии, ликвидността на банката свърши

Николай Стоянов
21318 прочитания

Опашки се заформиха пред клоновете на КТБ тази сутрин, преди БНБ да вземе решение да спре временно операциите на банката

© Велко Ангелов


Точно една седмица беше нужна, за да доведе комбинирания медиен, прокурорски и съдебен натиск до временното затваряне на Корпоративна търговска банка (КТБ). Откритата война между доскорошните партньори - депутата Делян Пеевски и мажоритарния собственик на банката Цветан Василев, размяната на интервюта и вестникарски публикации успешно подплашиха вложителите в четвъртата по големина финансова институция.

В петък по обед пред централата и пред много от клоновете на банката се извиха опашки. КТБ се принуди официално да поиска от БНБ да я постави под специален надзор поради опасност от неплатежоспособност. Малко след това клоновете започнах да затварят.

БНБ също обяви, че в 11:40 е получила уведомление от ръководството на банката, в което информира за изчерпване на ликвидността и преустановяване на разплащанията, както и на всички видове банкови операции.

Какво се случва

Специалният надзор е предвидената в закона процедура за оздравяване на банка. Той може да продължава до 6 месеца по закон. На специална пресконференция, на която участваше целият управителен съвет на централната банка, БНБ оповести, че в конкретния случай той ще е за 3 месеца. Назначават се и двама квестори - Христина Стамова и Славяна Данаилова, които практически поемат контрола и управлението на банката.

Оттук нататък централната банка има арсенал от допълнителни мерки, чрез които може да подпомогне стабилизирането на институцията. Решението на БНБ е да използва голяма част от тях. За този период банката изцяло преустановява дейност и спира изплащането по всичките си задължения. Това практически означава, че и депозитите не могат да се теглят дотогава. Ако проверката на БНБ покаже, че проблемите са преодолими или се стигне до сделка по-рано, КТБ може да възстанови дейност и да изплаща депозити и по-рано.

Правата на акционерите с над 10% участие са отнети за 3 месеца - това са "Бромак" на Цветан Василев с малко над 50% и Държавният резервен фонд на Оман с малко над 30%.

Освен това БНБ отстранява и управителните органи на КТБ, като управителят на БНБ Иван Искров не се ангажира с коментар ще е нужно ли увеличаване на капитала. Регулаторът има право да наложи това принудително, включително като лиши досегашните акционери от право да участват в увеличаването.

Какво следва

Най-безболезненият вариант е да се намери купувач на банката, който да я подкрепи, и БНБ вече даде заявка, че ще преследва именно този сценарий. Според централната банка миноритарен акционер вече е заявил интерес за водене на разговори с регулатора за подкрепа. Става въпрос за Внешторгбанк (ВТБ), която има малко под 10% от капитала. Тя е втората по активи руска банка, като си партнира с КТБ и Василев и по-други линии - те съвместно изкупиха БТК от кредиторите й.

Междувременно, докато се стигне до евентуалната сделка, банката остава консервирана. В това време основният въпрос, на който трябва да отговорят квесторите, е дали проблемът е само ликвиден, или има и капиталова дупка. Такава би се отворила, ако се докаже, че портфейлът на КТБ е по-лош от официално декларирания. Според отчетите на банката проблемните й кредити са под 2% при близо 17% средно за системата. Ако се окаже, че портфейлът й е не по-лош от средния, ще са нужни поне 600-700 млн. лв. за покриване на отписването им.

От това ще зависи и как КТБ ще излезе след тримесечното замразяване. Ако проблемът е чисто ликвиден, тогава след три месеца по идея обстановката би трябвало да е по-спокойна и особено ако банката отвори врати с нов стабилен собственик, да няма сериозни проблеми. Въпреки това неминуемо ще има първоначален отлив от депозанти, които три месеца са чакали да изтеглят парите си.

Ако има нужда от капиталова подкрепа, преговорите с ВТБ или други кандидати ще се въртят около това. Дори да не се стигне до сделка, БНБ има и други варианти да запълни капиталовата дупка. По закон, за да се капитализира банка (при което ефективно тя се национализира),  може да се ползва и Фондът за гарантиране на влоговете. В него има 2.1 млрд. лв. Всички привлечени средства на КТБ от граждани и фирми към края на март са 6.4 млрд. лв., а активите й са 7.3 млрд. лв. (след тегленията вероятно чувствително по-малко). Ако дупката в баланса се окаже още по-голяма, може да се наложи и подкрепа от държавата със средства от фискалния резерв или със заем.

Вторични ефекти

Замразяването на КТБ може да я изолира от атаките на момента, но само по себе си създава допълнителни проблеми. Освен депозити на граждани вътре има и пари на множеството фирми, които остават блокирани. Това може да изпрати шокова вълна през тях, ако не успеят да си набавят оборотно финансиране от другаде. В това число са и 120-140 млн. лв. на държавните дружества по информация отпреди няколко дни, изнесена от изпълнителния директор на КТБ Илиян Зафиров.

Поемането на контрола над КТБ ще има страничен ефект и върху войната между Василев и Пеевски. Без банката първият ще изгуби доста от предимствата си. Много от неговите дружества ще останат с блокирани сметки. Няма да може да натиска и бившия си партньор за връщане на кредити.

Друг ключов момент ще е доколко регулаторът и останалите банки ще успеят да овладеят евентуално преливане на притесненията и към други банки. Тук има две възможни стратегии - едната е БНБ директно да признае проблемите в конкретната банка, да каже точно колко голяма е дупката и как ще се запълни. В случая това беше идеален момент, тъй като има много извънредни обстоятелства и Искров лесно можеше да очертае КТБ като изолиран случай заради обвързаността й с политиката, конкретната атака и т.н.

Вместо това той предпочете да заложи на алтернативата - папагалски да повтаря, че банковата система е стабилна. Само че, когато това идва от същата институция, която само два дена по-рано е казала и че КТБ е стабилна, вече не звучи толкова убедително. Това, както и неувереното му поведение по време на пресконференцията, всъщност може да има обратен ефект и да подплаши вложители и в други приемани за по-рискови банки.

Ако БНБ не успее да овладее този процес, предизвестеното срутване на един кух гигант може да повлече и здрави институции. Макар и предизвикано от конкретна атака, КТБ потъна заради лакомата си експанзия, а не заради тегления. Те дойдоха чак когато от банката изведнъж изчезна ореолът на недосегаемост като любимка на всяка власт.

Точно една седмица беше нужна, за да доведе комбинирания медиен, прокурорски и съдебен натиск до временното затваряне на Корпоративна търговска банка (КТБ). Откритата война между доскорошните партньори - депутата Делян Пеевски и мажоритарния собственик на банката Цветан Василев, размяната на интервюта и вестникарски публикации успешно подплашиха вложителите в четвъртата по големина финансова институция.

В петък по обед пред централата и пред много от клоновете на банката се извиха опашки. КТБ се принуди официално да поиска от БНБ да я постави под специален надзор поради опасност от неплатежоспособност. Малко след това клоновете започнах да затварят.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


87 коментара
 • 1
  gmladenov avatar :-|
  gmladenov

  Дано ситуациата се разреши бързо, за да могат хората да имат нормален дастъп до средствата си. Крайният резултат е важен.

 • 2
  anuwar avatar :-(
  anuwar

  Доста неприятен момент, но както става ясно - за фалит не може да се говори.

 • 3
  simeonov_ avatar :-?
  simeonov_

  По принцип най-добре е да не се коментира много защото се изговориха достатъчно спекулации и слухове за да се паникьосат хората.А белята бързо става само да започнат масово хората да искат да си теглят парите от банките и ситуацията бързо ще стане неуправляема.Аз имам някой подозрения,особено след изненадващо бързата поява на ВТБ и нещата започва все повече да ми изглеждат доста добре планирани.Масово писане по медиите особено на един господин,публични акции на държавните органи и сега се появява спасителя ВТБ на бял кон.А и както си спомним,че ВТБ уж беше купувача на Булгартабак,а се оказа господина с медиите.

 • 4
  majorman avatar :-|
  majorman

  Не бях виждал такива опашки пред банковите клонове от 1997. Познайте кой беше тогава на власт? Тогава осъдени нямаше, затова историята сега се повтаря. Да питаме Румен Гечев защо така, а?

 • 5
  georgimoya avatar :-|
  georgimoya

  Мисля, че е добре, че се намеси БНБ . Вижда се как в България една банка може да се срине с чуждо влияние и манипулиране на хората !

 • 6
  tauris avatar :-?
  tauris

  Всичко е направено с някаква идея според мен, защо Цв. Василве си купи нова банка в началото на годината и от миналата седмица вече я управлява, имам предвид бившата Креди Агрикол и сегашна ТБ Виктория АД...

 • 7
  black_and_gold avatar :-|
  black_and_gold

  Най-важното е сега медиите да не раздухват излишно всичко това и да не се спекулира с информация. Всички знаем, че голяма заслуга да се стигне до тук, имат точно медиите - които бяха жадни са скандали и топ теми. Е, ето до къде стигнахме. Една от най-големите и стабилни банки беше нарочно атакувана от едно дебело същество точнос тази цел, а всички му се вързахте. Добре, че поне БНБ си върши работата, както трябва и щом те уверяват, че няма фалит, няма как да не им се вярва. Да не забравяме, че имаме и Валутен борд. КТБ сега ще се проконтролира от БНБ и след 3 месеца може отново да функционира както преди, ако не бъде купена. Но място за паника за парите на хората няма, особено след официално изявление на БНБ.

 • 8
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  И какво излиза значи едни фирми близки до Пеевски имат кредити към ЦКБ и не искат да ги връщат.. та веднага цялата държава се разправя с банката дръзнала да си поиска кредитите?

 • 9
  abdul15 avatar :-|
  Прокопи педераст

  До коментар [#7] от "black_and_gold":

  Ама правилно, да стоят кротичко и да си трайкат, докато банков надзор в БНБ се разпорежда като с бащиния с народната пара.

 • 10
  rage_against avatar :-P
  Rage Against

  банката на комунистите трябва да бъде оставена в ръцете на дебиторите и кредиторите си :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход