Надзор без надзор
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Надзор без надзор

Цветан Гунев

Надзор без надзор

На подуправителя на БНБ Цветан Гунев беше повдигнато обвинение и излезе в отпуск така неочаквано, както дойде преди една година

Валентина Илиева, Росен Босев
7618 прочитания

Цветан Гунев

© Цветелина Белопитова


Подуправител може и да не звучи като най-великата работна позиция на света, но всъщност в БНБ този човек, отговарящ за "Банков надзор", разполага с огромни правомощия. Това е структурата, която регулира, наблюдава и проверява всички кредитни институции, мениджърите и собствениците им. И за да изпълняват тези си функции, законът им дава доста свобода на собствена преценка и масивен арсенал от санкции.

Затова и логично, макар и доста неприятно за свикналите на дискретност банкери, войната между депутата от ДПС Делян Пеевски и мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев опря именно до надзора на БНБ. Неговият ръководител Цветан Гунев беше привлечен като обвиняем от прокуратурата за длъжностно престъпление, разрешението му за достъп до класифицирана информация беше отнето и той излезе в отпуск. Това става в рамките на разследването, образувано по сигнала на "Протестна мрежа" срещу Василев, Пеевски и политика Николай Бареков. Според държавното обвинение проверка на МВР е установила, че Гунев не е изпълнил задълженията си по закон, като не е упражнил надзорните си задължения да следи и санкционира надвишените лимити за кредитни експозиции на КТБ към свързани лица. Става дума за заеми, които банката е отпускала на свързани с мажоритарния й собственик Цветан Василев фирми - нещо което беше разкрито в разследване на "Капитал" от март 2013 г., но прокуратурата повдига обвинение чак след като имащият силно влияние в съдебната система Пеевски влезе в открита война с Василев. На подуправителя е наложена най-леката мярка за неотклонение - "подписка", а неговите функции са поети от Нели Кордовска, която е главен директор на управление "Банков надзор". Това е станало още в момента, в който банката е била уведомена, че допускът на Гунев до класифицирана информация е отнет.

Все още не е ясно дали проверката ще обхване и дейността на Румен Симеонов, който заемаше поста на Гунев от 2007 до 2013 г. До този момент прокуратурата не е съобщила информация за обвиненията, като единственият, който говори по темата, е главният прокурор Сотир Цацаров. Той обясни, че проверката се отнася до начина на упражняване на действия на банков надзор съобразно Закона за кредитните институции и Закона за БНБ, като се акцентира "с начина на упражняване на банков надзор спрямо определена или определени банки". Главният прокурор уточни, че "предмет на претърсване са били 19 фирми", което "означава, че към настоящия момент предмет на разследване са 19 кредита".

Фактът, че Гунев беше избран преди година с подкрепата на всички парламентарни сили още в първите дни на кабинета "Орешарски", при процедура за избор, силно наподобяваща по бързината и непрозрачността си тази за избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, е показателен, че отстраняването му вероятно ще засегне различни, конкуриращи се интереси. Атаката спрямо него може да се тълкува по-различни начини - като наказание за отказ на централната банка да се включи във фронта срещу КТБ, като намек към управителя Иван Искров за силата, с която Пеевски разполага, или дори като опит Гунев да бъде принуден да се оттегли и така да се подменят ключови фигури в БНБ. Не е тайна и амбицията на депутата да се сдобие със собствена банка, като според информация на "Капитал" текат преговори за "Токуда". Със "свой човек" в централната банка такава сделка може да се окаже много по-лесна и евтина.

Кой предложи...

По закон подуправителите на централната банка се предлагат от управителя на БНБ и се гласуват от народното събрание. Законът предвижда, че изборът трябва да стане не по-рано от три месеца и не по-късно от два месеца преди изтичане на мандата на съответния подуправител.  Преди година – в първата половина на юни, буквално до внасянето на номинацията за нов подуправител на БНБ, всички в сектора са сигурни, че е постигнат консенсус за втори мандат на действащия подуправител Румен Симеонов (избран през юни 2007 г.). Кандидатурата му за втори мандат е съгласувана и одобрена от управляващите – средите на БСП и ДПС, както и лично от Сергей Станишев. 
Имало е сондажи и с новата опозиция в лицето на ГЕРБ, които нямаха възможност да изберат подуправител, защото подадоха оставка през февруари, а изборът можеше да стане най-рано в средата март, когато беше разпуснат парламентът. Въпреки постигнатата договорка около втория мандат на Симеонов, всичко се обърква в последния момент. Запознати твърдят, че до вечерта на 6 юни (четвъртък) 2013 г. Румен Симеонов, който е и дългогодишен служител на БНБ, е сигурната номинация. В понеделник – 10 юни 2013 г., около 17.30 ч., от централната банка разпространиха официално съобщение, че "на 10 юни 2013 г. в 16.43 ч. управителят на БНБ Иван Искров внесе в Народното събрание на Република България предложение за избор на подуправител на БНБ – ръководител на управление "Банков надзор". Това обаче не е Румен Симеонов, а Цветан Гунев. Както в сектора, така и в централната банка са изненадани. Функционирането на банковата система е от значение ключовият подуправител да не прави резки движения и неочаквани изненади. В този контекст всяко ново лице буди въпросителни сред консервативните банкови среди.

При смяната на Емилия Миланова (назначена в началото на кабинета "Костов" до юни 2007 г.) с Румен Симеонов (който не беше непознат за сектора) банкери предпочитаха тя да остане на поста си, изтъквайки фактори като предсказуема и последователна политика.

Изненадата "Гунев"

Според запознати промяната става през уикенда на 7-9 юни. Една част от историята разказва, че Сергей Станишев оттегля подкрепата си от Румен Симеонов. В същото време в средите се коментира, че набралият вече достатъчно влияние Цветан Василев (по думите на неговия доскорошен партньор Делян Пеевски дори искал да става премиер) изпитвал известно недоволство от действия на шефа на надзора по отношение на банка, към която мажоритарен собственик на КТБ проявявал интерес.
Именно упражнявайки влиянието си, той успява да наложи новата номинация. Тези две части на историята се допълват взаимно.  Парадоксалното е, разказват запознати с процеса, че през цялото време самият Цветан Гунев не знае, че ще се издигне няколко стъпала нагоре в кариерното си развитие. Тогава като най-вероятна се прие версията, че Иван Искров е търсил човек "отвътре", тъй като не е искал външен за централната банка, за сектора и системата човек на това ключово място. Освен това Гунев и Искров са работили заедно в банковия надзор през 90-те години. Гунев работи в БНБ от 1992 г. Бил е в тогавашното поделение "Банков контрол". Иван Искров също е бил в надзора от 1993 до 1997 г. В подкрепа на теорията, че Гунев е номинация само на Искров, е и това, че той не е непознат за банковата общност, тъй като тогава отговаря за една от най-големите дирекции в централната банка - от юни 2007 г. до юни 2013 г. е директор на дирекция "Надзорно наблюдение на кредитните институции". Преди избора и от БСП, и от ДПС отричаха избраният да е свързан с тях. От ДПС уточниха, че номинацията не е тяхна, но е съгласувана с тях.
Покрай избора на Гунев "Дневник" писа, че кандидатурата му е била обсъдена на заседание на парламентарната група на БСП. Очевидно това е станало в дните между 10 и 12 юни 2013 г. (изборът му беше гласуван от Народното събрание на 12 юни). На това заседание е имало реакции, че позицията е важна и не трябва да се подхожда прибързано. Сергей Станишев тогава обяснил, че няма време за реакция, защото са изпуснати всички срокове по закон и до края на седмицата трябва да има решение (мандатът на Симеонов изтичаше на 15 юни 2013 г.).  В БСП обаче единодушието не е толкова силно - това се вижда по време на обсъжданията в пленарната зала – така например Янаки Стоилов казва, че е разбрал, че има "широко съгласие в парламента да бъде подкрепена тази кандидатура", но настоява преди да формира мнение, да зададе няколко въпроса на Гунев. 
В залата в негова подкрепа се изказва Владислав Горанов от ГЕРБ, който казва, че както партията е подкрепила Иван Искров, така и ще подкрепи номинацията на Гунев и прави важно уточнение "благодаря, че изпълнихте Вашия ангажимент". Десет месеца по-късно Горанов ще напусне парламента, като коментарите ще бъдат, че това е станало по настояване на Делян Пеевски. След депутата от ДПС и Лютви Местан прави изказване в същата посока – че са дали (и натъртва – на два пъти) доверието на Искров и ще подкрепят номинацията му.  Думата, за да изкаже подкрепа за Гунев, взима дори и Мартин Захариев от БСП, който пожелава "правилен избор" и напомня, че "българите сме способни да омаскарим и похабим всеки човек, дори той да е светец в човешки образ.

В крайна сметка Цветан Гунев е избран с всички гласове на ГЕРБ, Коалция за България и ДПС - 175 гласа за, от които 3 на "Атака". Двама от "Атака" гласуват против и още двама "въздържал се".

Какво следва

Липсата на разрешение за достъп до класифицирана информация е реална пречка пред Цветан Гунев да упражнява законовите си задължения. Това означава, че той или ще трябва да остане в дълъг отпуск до приключване на разследването (което може да продължи с години), а мястото му да бъде заето от и.д., или да подаде оставката си. При първия вариант заместникът му ще трябва да е доста по предпазлив и едва ли без крайна необходимост ще предприема резки действия. Опасността от период на нестабилност обаче не изглежда нереалистична, след като атаките на медиите, прокуратурата и съдът на Пеевски вече доведоха дотам КТБ да поиска специален надзор от БНБ. Според експерти при ликвидна криза БНБ няма да се поколебае да действа решително. А ако второто се случи, това означава, че парламентът ще трябва да проведе нов избор, което предвид политическата перспектива – обявената оставка и предсрочен вот, едва ли ще се случи в близката половин година. Освен ако няма някаква конкретна задача за него.

Подуправител може и да не звучи като най-великата работна позиция на света, но всъщност в БНБ този човек, отговарящ за "Банков надзор", разполага с огромни правомощия. Това е структурата, която регулира, наблюдава и проверява всички кредитни институции, мениджърите и собствениците им. И за да изпълняват тези си функции, законът им дава доста свобода на собствена преценка и масивен арсенал от санкции.

Затова и логично, макар и доста неприятно за свикналите на дискретност банкери, войната между депутата от ДПС Делян Пеевски и мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев опря именно до надзора на БНБ. Неговият ръководител Цветан Гунев беше привлечен като обвиняем от прокуратурата за длъжностно престъпление, разрешението му за достъп до класифицирана информация беше отнето и той излезе в отпуск. Това става в рамките на разследването, образувано по сигнала на "Протестна мрежа" срещу Василев, Пеевски и политика Николай Бареков. Според държавното обвинение проверка на МВР е установила, че Гунев не е изпълнил задълженията си по закон, като не е упражнил надзорните си задължения да следи и санкционира надвишените лимити за кредитни експозиции на КТБ към свързани лица. Става дума за заеми, които банката е отпускала на свързани с мажоритарния й собственик Цветан Василев фирми - нещо което беше разкрито в разследване на "Капитал" от март 2013 г., но прокуратурата повдига обвинение чак след като имащият силно влияние в съдебната система Пеевски влезе в открита война с Василев. На подуправителя е наложена най-леката мярка за неотклонение - "подписка", а неговите функции са поети от Нели Кордовска, която е главен директор на управление "Банков надзор". Това е станало още в момента, в който банката е била уведомена, че допускът на Гунев до класифицирана информация е отнет.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

9 коментара
 • 1
  masha_y_meschoka avatar :-|
  masha_y_meschoka

  И всичко това заради едно анонимно писмо, което беше изпратено. Колкото и да е анонимно при всичката информация, която изтече, може да се направи изводът от кого и от къде е дошло това писмо и с каква цел. И ето какво излиза, благодарение на същият този, който е зад Пеевски Доган е поставен и Гунев. А колко удобно би било, ако някой не изпълни желание на Доган да бъде скастрен. Да остава и дори да не се връща на този пост.

 • 2
  moloko_ avatar :-|
  moloko_

  Гунев е от една година на поста, така че не ми е ясно как прокуратурата може да го разследва за недостатъчен надзор що се отнася за КТБ. Доста е съмнителна цялата роля на прокуратурата в атаката срещу банката, която доста странно действа в синхрон с медиите на Пеевски. Прекалено подозрително е как толкова много съвпадения стават за толкова кратко време и все в услуга на Пеевски.

 • 3
  krastitel avatar :-?
  krastitel

  Ясно е, че Гунев не е упражнявал никакъв надзор особено над КТБ.
  Сега въпросът е кой ще е новия надзорник и коя банка ще покрепя??
  Доган ли да питаме или Борисов?

 • 4
  baletlnetpepas avatar :-|
  Автор

  Баси, колко е тъжен форума без платените писачи на КТБ

 • 5
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#2] от "moloko_":

  Г-н Гунев по смисъла на закона е длъжностно лице и носи отговорност за действията/бездействията си в периода на упражняване на дейността.
  Това, че прокуратурата, както казвате "действа в синхрон" с Пеевски не означава по дефиниция, че са се договорили за общи действия.
  КТБ за последните 4-5 г - най-вече по време на управлението на ГЕБР с вложенията на държавни компании се разрастна неимоверно, което е твърде нетипично за малка банка в малка държава. В. Капитал многократно е публикувал анализи на експанзията на КТБ, на които тогава никоя институция - прокуратура, БНБ, КФМ не обръщаше внимание.
  Повече от ясно е, че банката е извършвала нарушения на правилата за банкова дейност, на които от Банков надзор са си затваряли очите. Може би са били подложени на политически натиск?
  Сега, когато нещата по една или друга причина излязоха от контрол, институциите се разбързаха.
  За да не се разлюлее финансовата стабилност, Фондът за гарантиране на влоговете ще хвърли 2,1-та си млрд., за да изплати влоговете, недостигащото, допускам, ще ни легне като кредит от чужда банка.
  Така с парите на всички ни ще бъдат платени политическите игри на БСП, ДПС и ГЕРБ.
  А вие решете коя от тия партии е най-достойна и отново й гласувайте...

 • 6
  bisana avatar :-|
  bisana

  Въпросът е июа ли Пеевски толкова потенциал да играе толкова сложни политически и финансови игри и колко голям е плашещо безскруполният екип зад гърба му. Те не се страхуват да разлюлеят системи в основната тъкан на държавната структура, колко далеч може да стигне тази яростна междуличностна война?

  Публикувано през m.capital.bg

 • 7
  zamen avatar :-|
  Чарли Мишкин

  Не е прилаган никакъв надзор от БНБ спрямо КТБ.
  Повече от година "Капитал" си лаеше, а кервана (хората на прасчò и мустака) си "вършеха работата", нали?

  До коментар [#4] от "Автор":

  Не си прав - погледни коментар 1.

 • 8
  leo_k avatar :-|
  Лео

  Поредното доказателство, че държавата може да съсипе когото си поиска и когато си поиска. Само дето действа избирателно!...

 • 9
  ivko666 avatar :-|
  ivko666

  Където и да бутнеш смърди на мърша.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.