#КОЙ си поръча прокуратурата

Градският прокурор на София Христо Динев

#КОЙ си поръча прокуратурата

Режисираното разследване за "убийството" на Пеевски е симптоматичен пример за зависимостите в държавното обвинение

12779 прочитания

Градският прокурор на София Христо Динев

© БГНЕС


Близо два месеца единната и централизирана прокуратура, подчинена само на главния обвинител Сотир Цацаров, активно се движеше на границата между живота и смъртта. Дори почти стигна до отвъдното в желанието си да докаже, че е имало опит за убийство на народния представител от ДПС Делян Пеевски. Видимо жив, синът на Ирена Кръстева благодари на МВР и прокуратурата, че са работили усърдно по разследването срещу, както той ги нарече, "моите убийци".

Миналата седмица трима мъже бяха задържани и обвинени в това, че са се опитали да ликвидират Пеевски през май, но не са успели, защото са били своевременно арестувани през... юни. Георги Христов, Венцислав Върбанов и Красимир Методиев прекараха в ареста три дни (Методиев е бил в прединфарктно състояние в интензивното отделение на МВР болница), преди да бъдат освободени от съда поради каквито и да било основателни подозрения срещу тях. А преди това в продължение на два месеца са били подслушвани и следени.

После се оказа, че няма както убийство, така и опит за такова. Сотир Цацаров пък пое курс към катарзис и обяви темата за приключена с надеждата, че скандалният случай, който беше използван активно от медиите на Пеевски в разгара на войната срещу Цветан Василев, ще бъде забравен просто така. А той е изключително показателен за това, че независимата по закон прокуратура всъщност е заела зависима позиция - приема и изпълнява поръчки, като не може да бъде спряна нито от закона, нито от това, че поставя човешки живот в опасност.

По "неотложност"

Какво точно се е случило  с разследването на уж готвения атентат срещу Пеевски, не е съвсем ясно, защото единственият официален говорител по темата е адвокатът на единия от заподозрените – Николай Хаджигенов. От пресцентъра на държавното обвинение не пожелаха да дадат информация за случая, нито отговориха на въпросите ни. Благодарение на източници в прокуратурата и МВР обаче научихме някои допълнителни детайли, които показват, че разследването е било продуцирано не от отделни служители и прокурори, а с ясното съзнание и активно съдействие на ръководни кадри в двете правоохранителни институции.

Проверката е започнала след два последователни сигнала, които са подадени от бодигардове на Делян Пеевски. Те са адресирани до Главна дирекция "Национална полиция". По тях МВР започнало незабавно подслушване и следене без съдебно разрешение. Законът действително дава такава възможност, но само при неотложни случаи, като след 24 часа трябва задължително да бъде получено одобрение от съда. Човек от обкръжението на заподозрените, на име Бисер, е оборудван с техника и записва срещите си с тях. Впоследствие той става анонимен свидетел 001.

Разследавнето за "опита" за убийство приключва миналата седмица с ареста на тримата мъже, които са задържани в ранни зори в сряда. Домовете им са претърсени (в два от тях влизат маскирани полицаи). Това пак става без предварително одобрение на съда – отново при условията на неотложност (въпреки че разследването е на повече от месец), и то в седмицата, в която държавното обвинение открито показа, че разследва активно Корпоративна търговска банка.

В петък прокуратурата внесе искане за постоянното задържане на обвиняемите, което съдия Димитрина Ангелова гледа в интензивното отделение на МВР болница. Причината беше, че единият от задържаните – Красимир Методиев, е настанен там в прединфарктно състояние. Вечерта и тримата са освободени без каквато и да било мярка за неотклонение, защото няма абсолютно никакви данни да са извършили престъплението, в което са обвинени. Съвсем закономерно, през следващите няколко дни медиите от обкръжението на Пеевски насочиха атаките си срещу съдия Димитрина Ангелова.

Прокуратурата отново мълчеше – и така до сряда, когато каза, че след разпоредена проверка е решила да оттегли протеста срещу освобождаването. Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че е по-добре да признаят грешката си, отколкото да проявяват процесуален инат. Неофициално от държавното обвинение казаха, че са били подведени от МВР, а основен двигател на незаконното разследване е началникът на столичното следствие Петьо Петров.

Намесата на началника

След задочните обвинения от прокуратурата за проваленото разследване вътрешният министър Цветлин Йовчев и главният секретар Светлозар Лазаров в един глас казаха, че всички действия на полицията са... съгласувани и под ръководството на прокуратурата. Ръководителят на следствието Петьо Петров, цитиран от "Дневник", заяви, че разследването е било възложено на ръководената от него служба от Софийската градска прокуратура.

По закон МВР е задължено, след като образува дело в срок от 24 часа, да го докладва на прокуратурата. Оттам нататък отговорността за това, което се случва по разследването, се носи от държавното обвинение, което според Наказателно-процесуалния кодекс е господар на досъдебното производство (dominus litis). Ето защо именно прокуратурата носи вина за скандалното дело.

Тук една скоба - всеки, който е запознат с начина на работа в прокуратурата, знае, че образуването на подобно дело (за опит за убийство на народен представител) не е възможно без знанието и санкцията на най-високо ниво. Бивш представител на ръководството на държавното обвинение каза, че за случай като този със сигурност е бил уведомен Сотир Цацаров и неговият заместник Борислав Сарафов. Разбира се, докладът до тях става устно и едва ли може да е открие документална следа от това в каква посока са били инструкциите им.

По разследването има произнасяния на двама обвинители – единият е наблюдаващият делото Илиян Рангелов, а другият е самият ръководител на Софийска градска прокуратура Христо Динев.

Големият въпрос е кой носи отговорност за безумните действия на разследващите. Наблюдаващият прокурор по делото – Илиян Рангело,в не е титуляр в градска прокуратура, а е командирован от по-долната Софийска районна. Това на практика означава, че във всеки един момент, когато ръководството поиска, може да го понижи. Ето защо този тип обвинители са лесна мишена за натиск. В случая положението на Илиян Рангелов го поставя в пряка зависимост от неговия началник.

В конкретния случай обаче освен възможността за индиректна намеса по делото градският прокурор на София взима и пряко участие. Според адвокат Николай Хаджигенов, самият Христо Динев лично се е произнасял няколко пъти по делото. По спомен защитникът цитира негови постановления, свързани с прилагането на СРС-та и искания до съда за одобрения на процесуално-следствени действия. Градският прокурор не пожела да отговори на въпроса на "Капитал" какви точно са неговите действия по делото.

Прокурори, с които разговаряхме, коментираха, че действията на градския обвинител Динев са повече от странни. Това е така, защото няма абсолютно никаква логика – както законова, така и вътрешноведомствена, административният ръководител да се произнася по дело, което не му е разпределено. Единствената законова възможност е преписката да му е била разпределена на случайния принцип, след като другият обвинител се е отвел или излязъл в отпуск. Впоследствие Динев също трябва да се е отвел, за да бъде отново делото поето от Рангелов. Другите хипотези биха означавали, че е нарушен заложения в Закона за съдебната власт принцип за случайното разпределение на делата.

До този момент ръководството на прокуратурата обикновено е показвало, че е безпощадно към подобни практики. В началото на мандата си например Сотир Цацаров инициира дисциплинарно производство срещу апелативния прокурор на София Ангел Илиев (който впоследствие подаде оставка) именно заради това, че е нарушил случайния подбор. Ако подобна проверка не се случи сега, това ще бъде пряка демонстрация на двоен стандарт и индикация, че ръководителят на държавното обвинение има отношение към безобразията по разследването, по което съвсем незаконно в продължение на няколко дни бяха задържани трима души.

Кой? Кой? Кой?

В този контекст трябва да се отбележи, че кариерата на градския прокурор Христо Динев е в постоянен възход, откакто Сотир Цацаров беше назначен на върха на държавното обвинение. Първоначално миналата пролет той беше избран за началник на Софийската районна прокуратура (с подкрепата на Цацаров). След няколко провалени конкурса за градски прокурор на София в края на миналата година той се кандидатира за поста и беше избран от Висшия съдебен съвет със солидно мнозинство. Истината е, че месеци преди конкурса неофициално беше ясно, че Динев е сигурен фаворит за поста, което от своя страна съвсем логично отблъсна други кандидати (освен вечния кандидат, следователя Бойко Атанасов, който в момента обжалва избора).

Сред колегите си Динев е известен като безконфликтен магистрат, но не и като лидер. Преди няколко години, когато беше зам. районен прокурор, тогавашният му началник – Александър Налбантов, дори даде отрицателна оценка за качествата му като ръководител.

Зад скока в кариерата на Динев се прокрадва сянката на политическото влияние на ДПС в съдебната система. В предишния парламент например съпругата му е била личен съветник на депутата Четин Казак, който днес ръководи правната комисия. След като поема СГП, с няколко свои действия градският прокурор загатва за своята лоялност към партията, създадена от Ахмед Доган, и в частност към Делян Пеевски.

Един красноречив пример: още в началото на мандата "Капитал" поиска от градския прокурор, по реда на Закона за достъп до обществена информация, данни за това колко дела са решили Делян Пеевски (за времето, когато е заемал поста на следовател) и скандалният обвинител Роман Василев, докато беше зам. градски прокурор.

С мотив, че ще засегне интересите на Делян Пеевски, ако предостави статистиката, Динев изпрати писмо до парламента, с което поиска от депутата съгласие данните да бъдат разгласени. След като градският прокурор така и не получи отговор, реши за по-сигурно да скрие статистическата информация. Искането на съгласие на трети лица действително е предвидено в закона, който обаче изрично казва, че съгласие не се иска, когато те са задължен субект по закона. А Пеевски е такъв, защото е народен представител. Подобен жест (търсене на съгласие) за изпадналия в немилост Роман Василев не беше направен, но и в този случай информацията също беше скрита.

Съдът отмени на първа инстанция отказа на градския прокурор за Роман Василев, но потвърди този за Делян Пеевски (в момента има висящо дело по казуса пред втора инстанция). Когато това се случи, градският прокурор се съгласи с решението да разкрие данните за междувременно изпаднали в немилост Роман Василев, но в същото време продължава да крие статистиката за Пеевски.

Така че услужливото поведение (към депутата от ДПС) на градския прокурор по скандалното разследване за "убийството" на Пеевски не е изненада. Христо Динев не само много добре е знаел за правния абсурд, който забърква, но дори и активно е участвал в него. Той също така не отговори на въпроса на "Капитал" дали е коментирал с Пеевски хода на разследването по опита за убийство. Факт е обаче, че синът на Ирена Кръстева демонстрира как е много добре запознат с работата на разследващите и дори след арестите им благодари за "усърдната работа".

Лошото предстои

Встрани от това, че имаше задържани лица, случаят с "убийството" на Делян Пеевски силно прилича на едно друго абсурдно дело, монтирано от държавното обвинение преди месец – разследването срещу президента Росен Плевнелиев за престъпление срещу републиката. Тогава нещата се развиха по идентичен начин – Сотир Цацаров каза, че е научил от президентството за досъдебното производство (въпреки че сигналът, по който започва делото, е бил адресиран лично до него и той го е разпределил) и веднага след това е наредил преписката да бъде прекратена.

Между другото в казуса с разследването за държавно предателство срещу Плевнелиев отново нямаше последваща проверка и пак нямаше наказани. И всичко се случи в Софийската градска прокуратура, като делото пак беше възложено на командирован магистрат.

След споделения катарзис за главния прокурор Сотир Цацаров казусът за него изглежда приключил. Това обаче не е така - за скандалното разследване ще се сетим със сигурност отново, когато след някоя и друга година държавата ще трябва да изплати обезщетение за трите дни незаконни арест и обвинения на тримата "убийци".

И понеже никой не пое отговорност за прокурорското беззаконие, а продуцентите и изпълнителите останаха по местата си, най-вероятно съвсем скоро ще станем свидетели на нова наказателноправна поръчка. Още по-лошата новина е, че активността на държавното обвинение видимо ескалира – както в глупостта, така и в агресията си.

Близо два месеца единната и централизирана прокуратура, подчинена само на главния обвинител Сотир Цацаров, активно се движеше на границата между живота и смъртта. Дори почти стигна до отвъдното в желанието си да докаже, че е имало опит за убийство на народния представител от ДПС Делян Пеевски. Видимо жив, синът на Ирена Кръстева благодари на МВР и прокуратурата, че са работили усърдно по разследването срещу, както той ги нарече, "моите убийци".

Миналата седмица трима мъже бяха задържани и обвинени в това, че са се опитали да ликвидират Пеевски през май, но не са успели, защото са били своевременно арестувани през... юни. Георги Христов, Венцислав Върбанов и Красимир Методиев прекараха в ареста три дни (Методиев е бил в прединфарктно състояние в интензивното отделение на МВР болница), преди да бъдат освободени от съда поради каквито и да било основателни подозрения срещу тях. А преди това в продължение на два месеца са били подслушвани и следени.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


17 коментара
 • 2
  masha_y_meschoka avatar :-|
  masha_y_meschoka

  Хахах грухчо колко си да не казвам какво, как си могъл да накараш гардовете ти да подадат сигнали? Дипломата като я няма играе лоша шега, във всяко едно обвинение се дъниш и колкото да се опитваш да манипулираш, чрез медиите, които уж не се водят на майката няма да успееш. Какво стана нали Ирена Кръстева беше обявила, че продава медиите от НБМГ, продаде ги, а реално все още се води част от тази група и използва медиите за манипулация, дезинформация и уронване на престижа. Да не говорим, че поставя и думите на БНБ под съмнение. Браво Капитал, браво харесва ми много написаната статия, давайте все така. Дебелото момче трябва да си знае мястото. Поздравления Капитал!

 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Зависимостите в съдебната система са кошмарни.
  Партийците от години скопяват съда и остават ненаказани за престъпленията си. Оправдан е Софиянски, невинен е Антоан Николов.
  Какво стана с ковчежника Христо Бисеров? Ами с Бакърджиев?
  Що за държава е това? Прокуратурата се задейства само с телефонно розвъняване...

 • 4
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon

  Прокуратурата затъва дълбоко в калта на дпс и пеевски. Става поръчков отряд за справяне с неудобни хора. Времената на филчев сякаш са на път да се върнат. Трябва някой да направи нещо инак става страшно.

 • 5
  krastitel avatar :-P
  krastitel

  Този от снимката е като китайски филмов мафиот - идеален е за групичката около големия Пееф :)

 • 6
  hitrata_svraka avatar :-?
  Хит®ата Св®ака ;)

  Съдия Димитрина Ангелова кара престъпниците да треперят:

  http://www.standartnews.com/balgariya-politika/sadiykata_na_tsvetanov_-198892.html

  Бог да пази честните съдии на България!

 • 7
  hitrata_svraka avatar :-?
  Хит®ата Св®ака ;)

  Прокуратурата си избира съдия, а честните са очерняни от "медиите" на Пеевски и Ирена Кръстева:

  http://btvnews.bg/article/bulgaria/prokuraturata-poiska-smyana-na-sadiyata-po-deloto-na-tsvetanov.html

 • 8
  hitrata_svraka avatar :-|
  Хит®ата Св®ака ;)

  „Продадените“ медии на ДПС атакуват съдийката, пуснала „килърите“ на Пеевски:

  http://www.mignews.info/prodadenite-medii-na-dps-atakuvat-sadijkata-pusnala-kilarite-na-peevski/

 • 9
  rstchl avatar :-|
  Rust Cohle

  Тежко е за хората, които искат да правят бизнес в държава, където "независимата" прокуратура всъщност приема и изпълнява поръчки, като не може да бъде спряна нито от закона, нито от това, че поставя човешки живот в опасност". Има ли смисъл въобще да се борим?

 • 10
  2.5 avatar :-|
  2.5

  "После се оказа, че няма както убийство, така и опит за такова. Сотир Цацаров пък пое курс към катарзис и обяви темата за приключена с надеждата, че скандалният случай, който беше използван активно от медиите на Пеевски в разгара на войната срещу Цветан Василев, ще бъде забравен просто така."

  Ами сега потърпевшите да осъдят държавата и тя да вземе да им плати с пари от нашите данъци...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход