Станишев се спасява в Брюксел

Въпреки всичките си обещания, лидерът на БСП и ПЕС е подал заявление, че напуска Народното събрание. Остава евродепутат

Станишев си тръгва, като оставя зад себе си най-вероятно Михаил Миков да води БСП
Станишев си тръгва, като оставя зад себе си най-вероятно Михаил Миков да води БСП    ©  Велко Ангелов
Станишев си тръгва, като оставя зад себе си най-вероятно Михаил Миков да води БСП
Станишев си тръгва, като оставя зад себе си най-вероятно Михаил Миков да води БСП    ©  Велко Ангелов

Игра с публиката

Ситуацията е добре режисирана. Станишев съобщи, че е получил писмо от Мартин Шулц, който заявявал желание да "работим още по-тясно", нещо, което изисквало присъствието му в Европейския парламент. Освен това председателят говорил в понеделник с Петър Курумбашев, който трябваше да стане евродепутат, ако Станишев се откаже, както беше обещал. Курумбашев беше толкова убеден в уговорката, че още в кампанията напусна мястото си в българския парламент. От "Позитано" 20 във вторник разпространиха негово изявление, в което се акцентира върху преференциите и случаят 15/15. "Коалиция за България" спечели четири места в ЕП, а след отчитането на преференциите аз съм на пето място в листата", обяснява Курумбашев. Накрая пожелава успех на представителите на левицата в Брюксел.

"Ситуацията е неприятна за него", призна Станишев, но в същото време заяви, че "всеки, койтосе кандидатира за една позиция няма сто процентова гаранция, че ще я спечели".

 

Драмата "Сергей Станишев в Европарламента" изглежда приключи, поне засега. Председателят на БСП и на парламентарната група на "Коалиция за България" е внесъл заявление в деловодството на Народното събрание за предсрочно прекратяване на пълномощията му като народен представител. Това значи, че Станишев все пак отива да поеме мандата си като европейски депутат от 1 юли.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се