Станишев: От "не ми е цел" до "новата ми роля"

Вижте нагледно как се промениха възгледите на лидера на БСП и ПЕС за мястото му в Европейския парламент

Сергей Станишев на едно от последните си заседания в Народното събрание
Сергей Станишев на едно от последните си заседания в Народното събрание    ©  Юлия Лазарова
Сергей Станишев на едно от последните си заседания в Народното събрание
Сергей Станишев на едно от последните си заседания в Народното събрание    ©  Юлия Лазарова

Отдъхнете си, една от най-сложните дилеми в българския политически живот приключи. В 17.34 ч., в последния възможен ден, Сергей Станишев подаде заявление за предсрочно приключване на работата му като депутат в Народното събрание. Лидерът на БСП и ПЕС ще замине за Брюксел, където ще работи в Европейския парламент.

Но пътят до това решение беше толкова витиеват и осеян с разнопосочни сигнали, че си заслужава да бъде описан през думите на самия Станишев. Много преди да започне кампанията за евроизборите той упорито твърдеше, че за него мястото в еврокомисията или европаламента "въобще не е цел". "Нямам намерение да бягам след изборите", чухме от лидера на БСП на 19 януари, а близо месец по-късно нарече участието си в евроизборите "символично". Изказвания в този стил Станишев правеше по време на цялата кампания, а на 30 май, след като резултатите от изборите вече бяха ясни, той дори обяви, че ще подаде заявление до Европейския парламент, в което се отказва от евродепутатското си място.

В следващите 24 дни, мнението на политика очевидно корено се е променило, за да стигне до решението от вчера, за "новата роля" в Европарламента, която била доста важна, казва самият Станишев. Но как да му вярваме, след всичко, което направи досега? И как да знаем, че това решение няма да е предпоследно, както всички останали.

Хронология на променливите възгледи на лидера на БСП и ПЕС можете да проследите в таймлайна.