ВТБ няма да участва в увеличение на капитала на КТБ

От руската група официално обявиха, че нямат ангажименти и интерес към подобни действия

Институции успокояват, че няма да има проблем с парите на вложителите в КТБ
Институции успокояват, че няма да има проблем с парите на вложителите в КТБ    ©  Велко Ангелов
Институции успокояват, че няма да има проблем с парите на вложителите в КТБ
Институции успокояват, че няма да има проблем с парите на вложителите в КТБ    ©  Велко Ангелов

Руската банкова група ВТБ не планира да участва в увеличението на капитала на българската Корпоративна търговска банка (КТБ). Това става ясно от официално съобщение на VTB Capital от 24 юни. Според него групата няма ликвидни акгажименти към КТБ, нито пък има планове да осигури ликвидност или капитал за банката. От руската институция допълват, че чрез инвестиционното си звено VTB Capital тя притежава около 9.1% от акциите на КТБ, като придобиването им е било част от структурирана финансова транзакция. Още от началото обаче експозицията (нехеджираната част от дела й) на VTB Capital не е била повече от 10 млн. евро и в последствие е била напълно хеджирана - т.е риска е прехвърлен на друго лице и руската група няма да реализира загуба дори и да й бъдат обезсилени акциите.

Според руското издание "Ведомости" споразумението между Dewa International и "ВТБ Капитал" предвижда тригодишни put- и call-опции, което означава, че най-вероятно риска е останал в Dewa, от която руснаците купиха дела си в КТБ срещу 29.7 млн. евро (58 млн. лв.). Пред Financial Times Атанас Бостанджиев, ръководител на международния бизнес на "ВТБ Капитал" също е обяснил, че ВТБ не участва в ръководството на КТБ и "в момента няма планове да й предоставя допълнително капитал или ликвидност".

ВТБ има много по-голяма инвестиция в Българската телекомуникационна компания (БТК), която до скоро държеше на депозит 100 млн. лв. от паричния си ресурс в КТБ, според последният тримесечен отчет на телекома. В съобщение на компанията от 23 юни обаче става ясно, че към момента на влизането на БНБ в КТБ на 20 юни, паричните средства на БТК в банката са били свити до 13 млн. лв. Това означава, че наскоро телекомът е извадил 87 млн. лв. от КТБ. От него подчертават, че той продължава да генерира позитивен оперативен паричен поток, а финансовата позиция на компанията е стабилна. В момента основният акционер на КТБ Цветан Василев и VTB Capital са основни акционери в БТК съоствено с 43% и 33% от капитала. Останалите акции са собственост на бивши и настоящи кредитори на БТК.

Поредно противоречие

Официалната информация на руската група за намеренията й спрямо КТБ и Financial Times внася ново противоречие около банката от момента, в който тя беше поставена под особен надзор в петък миналата седмица. Тогава в свое изявление от БНБ обявиха, че от ВТБ са изявили желание за водене на преговори за подкрепа на КТБ. Дали такива са водени не е ясно, както и дали, ако е имало разговори, се е стигнало до отказ. В понеделник "Капитал Daily" изпрати въпроси до БНБ за това какво се случва със заявения от ВТБ (по изявление на регулатора от 20 юни - бел. ред.) интерес за подкрепа на банката и проявява ли желание и интерес суверенният фонд на Султаната Оман (втори по големина акционер в банката) за участие в увеличението на капитала на банката. До редакционното приключване на броя вчера отговори не бяха дадени.

В понеделник финансовият министър Петър Чобанов обяви, че преди да национализира Корпоративна търговска банка и дъщерната й "Креди агрикол България", държавата ще даде възможност на сегашните акционери да осигурят необходимия ресурс. Позицията му, че държавата ще се намеси само ако те не помогнат, се различаваше от тази на БНБ. В неделя от централната банка съобщиха, че държавата ще увеличи капитала на двете банки и ще влезе като акционер в тях. Така остава решението на другия голям акционер -  суверенният фонд на Султаната  Оман, който чрез Bulgarian Acquisition Company държи 30.35% от капитала на поставената под надзора на БНБ институция.

Източници, близки до финансовото министерство, твърдят, че срокът на оманския фонд чрез "Бългериан акуизишън къмпани" (с 30%) и руската ВТБ (с 9.9%) е до сряда. Ако те не са се ангажирали с процеса, се преминава към варинта ББР - ФГВБ. За целта ще бъде увеличен капиталът на банката за развитие със средства от фискалния резерв, посочиха запознати. За основния акционер "Бромак" е ясно, че не е приемлив вариант за участие в увеличението на капитала. Ако така нареченият омански фонд участва в спасението на КТБ, може да се окаже, че в банката ще има нови собственици, и то с български корени. В банковите среди винаги е имало спекулации, че това не е автентична инвестиция и че фондът представлява интересите на български политици. Бившият американски посланик Джеймс Уорлик дори публично заяви преди години, че собствеността на КТБ "не е прозрачна", имайки предвид, че не е ясно кой стои зад т.нар. омански фонд, а в сектора дори му казват "Догански". Показателно е, че пръв за желанието на "оманците" да се срещнат с БНБ спомена Стоян Александров, бивш председател на надзорния съвет на близката до ДПС Д банк.  Според него този фонд може да предложи подкрепата си за банката и така тя да започне да функционира по-скоро от очакваното.

Без яснота и по-нисък рейтинг

Още не е ясно колко от депозитите в банката са били изтеглени, както и с колко трябва да се увеличи капиталът на КТБ, коментира вчера Reuters. Агенцията припомня, че по данни към края на март банката е отпуснала кредити за близо 5 млрд. лева и има капитал от 622 млн. лева, без да се смята "Креди агрикол България", която придоби по-рано този месец. Агенцията обяснява, че водещите 10 акционери в КТБ контролират над 90% от банката, което е необичайно висока концентрация. Това е съвсем различна ситуация от тези, в които правителствата са изправени пред проблем, засягащ стотици хиляди дребни акционери, допълва Reuters.

Междувременно международната рейтингова агенция Moody's намали рейтинга на КТБ на B3 от B1 и го постави под наблюдение за бъдещото намаление, стана ясно от съобщение на агенцията. Понижението на оценката е резултат от поставянето на банката под специален надзор на 20 юни 2014 г., забраняване на всичките й операции и отнемане правата на акционерите, посочват от Moody's.

 

Орешарски  потвърди плана на държавата за оздравяване на банката

Атаките към Корпоративна търговска банка (КТБ) доведоха до липса на ликвидност в нея и въвеждане на специален надзор от страна на Българската народна банка (БНБ), каза премиерът Пламен Орешарски на среща с представители на граждански организации в Министерския съвет, съобщи БТА. Под такава угроза може да попадне всяка банка, посочи той. В момента БНБ е вкарала в КТБ квестори, които ще оценят активите и ще видят дали тя е декапитализирана или не, припомни премиерът и предположи, че това ще отнеме поне седмица. Междувременно, за да са сигурни гражданите за своите влогове, има схема, с която в банката ще влязат Фондът за гарантиране на влоговете и Българската банка за развитие, каза Орешарски. Ще се стремим да изпълним ангажимента си и на 21 юли банката да разполага с достатъчно средства, за да осъществява дейността си, увери той.

 

Омбудсманът: За кризата в КТБ вина имат последните 4 правителства

Вина за кризата в КТБ имат последните четири правителства с всички надзорни институции, действали през тези четири мандата. Това заяви в сутрешния блок на БНТ националният омбудсман Константин Пенчев. По думите му няма опасност за влоговете в Корпоративна търговска банка. Според Пенчев проблемите в банката са пряко следствие от конфликта между Делян Пеевски и Цветан Василев и на практика са опит за фалит на финансовата институция и смята, че тя ще бъде стабилизирана. Властите обаче се намесили навреме. Омбудсманът добави, че няма притеснения за бъдещето на КТБ. "За мен това, което се случва в момента, няма нищо общо с тази банкова криза, която беше 1996-1997 г.", заяви Константин Пенчев.