Сергей Станишев - все още между Брюксел и София (допълнена)

Освобождаването му като депутат от Народното събрание може да се превърне в сложен юридически казус

Сергей Станишев планира да остане председател на БСП, но да напусне Народното събрание и да работи като евродепутат
Сергей Станишев планира да остане председател на БСП, но да напусне Народното събрание и да работи като евродепутат    ©  Надежда Чипева
Сергей Станишев планира да остане председател на БСП, но да напусне Народното събрание и да работи като евродепутат
Сергей Станишев планира да остане председател на БСП, но да напусне Народното събрание и да работи като евродепутат    ©  Надежда Чипева

Сагата с личната политическа кариера на председателя на БСП Сергей Станишев продължава. В сряда Народното събрание не можа да събере кворум, за да проведе заседание. Представителите на ГЕРБ и "Атака" не влязоха в пленарна зала, а на БСП и ДПС заедно не им стигнаха силите. 

Една от точките в проекта за дневен ред за седмицата е освобождаването на Станишев като народен представител. Той подаде заявление в понеделник, защото избра да работи като евродепутат. Процедурата обаче изисква гласуване и в пленарна зала. Теоретично е възможно, дори да има кворум и заседание, повечето от присъстващите да не одобрят напускането на Станишев. При подобно гласуване за Георги Кадиев преди десетина дни депутатите се разделиха така - 89 гласа "за", 54 - "против" и 14 - "въздържал се". Сред въздържалите се беше и колегата му от групата на "Коалиция за България" Мартин Захариев.

Засега обаче изглежда, че първото препятствие пред кариерното развитие на Станишев - липсата на кворум, ще бъде преодоляно. В сряда лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов написа в профила си във facebook: "Помолих парламентарната група на ГЕРБ утре да влезем в пленарната зала и да осигурим кворум, за да удовлетворим желанието на Станишев да отиде евродепутат".

Призракът на Пеевски

Ако до първото заседание на Европейския парламент (ЕП) в Страсбург, насрочено за 1 юли, Станишев не е освободен от българското Народно събрание, той ще изпадне в несъвместимост. Юристите са разделени по въпроса дали това означава, че автоматично ще отпадне от парламента или от ЕП. Текстът, записан в параграф 6, ал. 4 на допълнителните разпоредби на Изборния кодекс, гласи - "Мандатът на избраните кандидати за членове на Европейския парламент от Република България, които заемат друга изборна длъжност, се прекратява 7 дни преди датата на откриване на първото заседание на Европейския парламент". 

Според част от тях това означава, че след 1 юли Станишев би следвало да остане в България, а според други, сред които и членове на Централната избирателна комисия - че гарантираното му място е в Брюксел.

Прекратяване поради несъвместимост, според българското законодателство, не става автоматично - трябва да се произнесе Конституционният съд (КС),  и то след като бъде сезиран. Този процес, предвид факта, че КС е изключително муден в работата си, означава, че дори и да бъде сезиран, решение може да има не по-рано от началото на 2015 г.

Парадоксаланото е, че Сергей Станишев може да стане жертва на решението на Конституционния съд (КС) от миналата година по казуса с Делян Пеевски. Политически мотивирано, тогава мнозинството конституционни съдии реши, че  фактът, че Пеевски е бил избран на друга длъжност (председател на ДАНС), несъвместима с тази на народен представител, не означава, че автоматично мандатът му е прекратен. Последното решение, което нямаше нищо общо със здравия разум и правото, беше чисто конюнктурно и целеше запазването на депутатското място на Пеевски. Днес обаче решението е част от юриспруденцията на съда и въпреки съмненията в принципността на мнозинството в КС, едва ли може да бъде "обърнато". По същото дело КС реши, че оставката не влиза в сила автоматично, а трябва да бъде гласувана.

В Акта за избиране на представители в Европейския парламент чрез всеобщи преки избори от 20 септември 1976 г., който урежда статута на членовете на Европейския парламент, членството в национален парламент е несъвместимо с това в ЕП.

Според процедурните правила на ЕП, след провеждане на изборите за членове на ЕП в страните членки, те трябва да уведомят "без забавяне" за имената на избраните евродепутати, за да могат те да встъпят в длъжност на първото заседание. Председателят на ЕП напомня на избраните кандидати, че трябва да вземат необходимите мерки, за да преустановят всяка несъвместимост с поста, който заемат. За целта те трябва да декларират писмено, преди първото заседание на ЕП (по възможност не по-късно от шест дни преди това), че не са в несъвместимост.