ДПС иска държавен контрол в бизнеса с тютюн
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

ДПС иска държавен контрол в бизнеса с тютюн

ДПС иска държавен контрол в бизнеса с тютюн

Нова агенция ще има власт над всяка сделка, производител и търговец

Деница Ватева
5325 прочитания

© Красимир Юскеселиев


"Силно се надяваме законът да бъде приет, защото секторът ще излезе на светло, ще се урегулират отношенията и ще се въведе ред.."

Цветан Филев, председател на асоциацията на тютюнопроизводителите

 
"Внесеният законопроект грубо нарушава принципите на свободния пазар, като централизира сектора и се опитва да постави основи за държавно планиране в производствения процес и търговията."

Николай Вълканов, Институт за пазарна икономика

 

Отмяна на пълната либерализация на производството и търговията с тютюн и връщане на държавния контрол в сектора. Това ще се случи, ако Народното събрание приеме проекта за изцяло нов Закон за тютюна и тютюновети изделия, внесен от депутати от ДПС начело със зам.-председателя на парламента Алиосман Имамов. Предложенията идват няколко месеца след като ДПС обеща на стачкуващи тютюнопроизводители пълна промяна в сектора. Сред основните идеи са създаването на агенция по тютюна и въвеждането на регистрационни режими за производители и търговци. Заради краткия хоризонт и несигурното мнозинство в сегашния парламент не е ясно дали текстовете ще бъдат приети.

Очаквано представители от сектора подкрепят промените, докато икономисти ги определят като вмешателство в свободния пазар. Само преди дни парламентът с гласовете на БСП и ДПС прие и законови промени, с които регулира отношенията между производителите и търговските вериги.

Надзор над всичко

Законопроектът беше внесен в сряда от 15 депутати от ДПС. Текстовете предвиждат създаването на изпълнителна агенция по тютюна към земеделското министерство, която ще има както чисто административни функции, така и контрол върху сектора. Тя ще извършва "превантивен, текущ и последващ контрол" в производството, окачествяването, изкупуването и промишлената обработка на тютюна, както и спазването на изискванията за уведомяване за съставките на тютюневите изделия. За целта ще получи правомощия да инспектира производствени площи, пунктове за изкупуване на тютюн, транспортни средства, превозващи тютюн, складови помещения и др. Агенцията ще може да взима проби от суров или обработен тютюн, цигари и други изделия, както и да съставяне предписания и да налага глоби.

Самата агенция ще администрира и различни режими. Така например се предвижда тя да поддържа регистър на тютюнопроизводителите, изкупвачите на суров тютюн и фирмите, които трябва да го преработват. Освен това всички тези групи участници на пазара трябва да предоставят изключително подробни данни за дейността си. Така например търговците, които изкупуват тютюн, е нужно да дадат подробна справка до бъдещата агенция за изкупените количества от суровината, сортовите групи, качеството и конкретни производители, партньори в сделките, както и данни, ако настъпят някакви форсмажорни обстоятелства и продукцията се компрометира. При решение да изнесат тютюн пък ще трябва предварително изпращане на информация както до новата държавна структура, така и до граничния пункт, през който се очаква да мине пратката. Още по-подробна информация се изисква, ако се внесе суров тютюн, става ясно от текстовете. Всички компании ще трябва да подават уведомление до агенцията за количествата, произхода, сортовите групи, място на складиране и "действия, които ще се предприемат с тютюна".

Опция за още едно оценяване

В проекта на закон се предвижда и въвеждането на оценители на качеството, които ще бъдат одобрявани от бъдещата агенция и ще се вписват в регистър. А при спор за качеството на тютюна между производителя и търговеца всяка от страните може да прекрати действието на договора помежду им и да потърси въпросните експерти за становище, като това е за сметка на купувача, независимо кой е подал искане за оценка. В случаите, когато някой от партньорите в сделката не е съгласен и с мнението на оценителя, то той може да поиска свикване на тричленна комисия с експерти, като в този случай разходите се поделят между производителя и търговеца.

Като за последно

На този етап не е ясно дали настоящият законопроект ще успее да събере парламентарна подкрепа. Пред "Капитал Daily" представители на ДПС съобщиха, че текстовете са внесени заради поети ангажименти към тютюнопроизводителите, като вече е потърсена подкрепа от БСП за тях. От левицата обаче обясниха, че ще дадат становището си, след като се запознаят с тях. Представители на БСП коментираха неофициално, че на този етап текстовете действително не са обсъждани в групата и не е ясно дали ще бъдат подкрепени.

От националната асоциация на тютюнопроизводителите заявиха, че се надяват законът да бъде приет. "Промените ще се отразят положително, ще се въведат дисциплина и ред", заяви председателят на сдружението Цветан Филев, който е бил и в работната група, която изготвя текстовете през последните шест месеца. Според него въведената от правителството на ГЕРБ либерализация на сектора е искана точно от браншовите сдружения и е позитивна, но трябвало да има надграждане в законодателството, за да може "секторът да излезе на светло, да има ред и нормални отношения", тъй като става дума за "стратегическа суровина".

Икономисти обаче определят новите текстове като крачка назад. "Внесеният законопроект грубо нарушава принципите на свободния пазар, като централизира сектора и се опитва да постави основи за държавно планиране в производствения процес и търговията. Създава се нова агенция със свръхправомощия, която ще концентрира в ръцете си огромна власт", коментира Николай Вълканов от Института за пазарна икономика. По думите му "през нея ще минават всички режими по производство на суров тютюн, търговия, преработка и производство на тютюневи изделия", като по този начин ще се увеличи значително административното бреме върху пазарните участници и вносителите на суровина, а освен това се поражда и риск от злоупотреби.

Идеите за промени в законодателството дойдоха през декември. Сега на прощаване ДПС опитва да се хареса на избирателите си, а и да създаде средство за натиск над сектора с текстове, звучащи като от социализма. Ако не успее да го прокара, поне ще има оправдание пред гласоподавателите си, че са опитали.

"Силно се надяваме законът да бъде приет, защото секторът ще излезе на светло, ще се урегулират отношенията и ще се въведе ред.."

Цветан Филев, председател на асоциацията на тютюнопроизводителите

 

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

32 коментара
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik

  Задължителна част от всяко голямо бедствие са мародерските банди, които грабят изоставената от нейните стопани собственост. Такива имаше при наводнението в Нови Орлеан, такива имаше и в кв. Аспарухово, такива има и при свличането на цялата власт по дерето в последните седмици, на което ставаме очевидици. Всеки втори депутатин е стиснал под мишница някой скандален закон, пликът с хонорара за поръчката още му стърчи от джоба и обикаля нагоре-надолу да души с кого може да стане комбина, за да си разменят политически услуги в последния момент. Миналата седмица са гласували 10 милиона лева помощи за "нови инвеститори", някои от които лично познавам от 8 години дейност у нас. Маршрутките, които не само по външен вид приличат на неизтребимите и вездесъщи хлебарки, неусетно са се уредили на окончателно второ четене, наредбата за касовите апарати да не важи за тях. Въпреки че всички добронамерени превозвачи отдавна са си сложили такива, 6-те пъти удължаване на срока от ГЕРБ сега се увенчаха с пълна отмяна от БСПДПС. Сутринта пък Данчо Ментата обясняваше, че законът за офшроките следвало да претърпи важна промяна изключително масовия случай на акционер в банка с 9,9% от акциите (да ви се повтаря тази цифра от един конкретен казус?). Пак на мускули беше гласуван законът срещу търговските вериги, а идната седмица две комисии трябава да бъдат разформировани като предтекст да дойдат правилните хора, на които да бъде връчен инструментът за рекет над тоя или оня. Сега пък тези щели да гласуват тютюнев монопол...Абе изобщо, кой да пази няма, всеки мародер си е заплюл поне по 5 чужди иманета.

 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik

  ПС. Сега прожекторите са насочени към ГЕРБ. Да видим ще стане ли така, утре или вдругиден да дойдат на работа ужким Станишев да замине депутат и в рамките на същия регистриран еднократно кворум бандата БСПДПС да прекорои държавата с хастара навънка.

 • 3
  xmm avatar :-|
  xmm

  А ще може ли агенция за доматите - не ми харесват пластмасовите;
  агенция за шивашкото производство - чета,че не им плащат;
  агенция за строителството - строят без разрешения;
  агенция за фризьорите - не ще да се подстригва народа бе:)

  Мога да се сетя за още,ама тогава отиваме в един друг строй....

 • BlueWater

  Ако ДПС се грижеха за здравето на българите поне на половина, колкото за производството на тютюн, то те щяха да са най-здравите хора на света!

  През 2013 и 2014г. държавните субсидии за тютюн са по 100 000 000 лв и исклане да се увеличат с още 20 млн. лв. Това е НАГЛО, защото всеки който е пътувал поне малко по пътищата на България е видял в равнините ОГРОМНИ площи засети с тютюн, където може да се засяват много много други култури. Твърдението на ДПС, че тютюна е единственият поминък на избирателите му е една ОГРОМНА ЛЪЖА, защото над 80% от него НЕ се добива от планински терени!

  ОСТАВКА НАГЛЕЦИ!

 • 5
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#3] от "xmm":

  Мислиш, че каза нещо саркастично, а всъщност това си е живата реалност. В деловодството на парламента през седмица се внасят проектозакони за пчеларството, за розобера, за етерично-маслените култури, за туризма, за планинарството и отдиха, за хижите, за БТС... За фризьорите вече те изпревариха - имат професионална камара със задължително членство и опреснителни изпити, за които плащат по 200 -300 лева на година. Строителите също - само че там сумите са 10 до 100 пъти колкото на фирьорите. И всичките тези закони са като изляти от един калъп. Чл. 1 отрасълът е жизнено важен за икономиката на България, Чл. 2 Понеже е жизнено важен и не можем да допуснем да загине, държавата трябва да му плаща субсидии, другите работещи да поемат осигуровките на нашите работещи, същите с раждането си стават членове и на професионалния съюз със задължителен членски внос, общината трябва да им предостави безплатна карта за градския транспорт и така нататък с простотиите и битовизмите. С времето това стана култура на препитание за хората с ресурси. Вместо да си гледат бизнеса и да търсят пазарни ниши, те знаят от опит, че най-бързо възвращаемо е да "фффкараш яки кинти" в поръчковата политика и после да избиваш.

 • BlueWater

  Тютюна НЕ е ХРАНА, че да има специална ДЪРЖАВНА агенция за тотален контрол над производството му!

  ОСТАВКА НАГЛЕЦИ!

 • 7
  cinik avatar :-|
  cinik

  [quote#4:"BlueWater"]През 2013 и 2014г. държавните субсидии за тютюн са по 100 000 000 лв и исклане да се увеличат с още 20 млн. лв. [/quote]

  Според този европейски доклад, България произвежда тютюн за 150 млн. лева годишно. Ако 120 млн. ще е субсидията, аз бих се разбрал с хората направо да си седят вкъщи срещу 60 милиона за още 2-3 години. Нямат разходи, нямат загуба на време, обратното -могат да работят нещо друго и да посеят нещо друго на опразнените парцели.

  http://www.nomisma.it/index.php/en/publications/item/235-the-european-tobacco-sector-an-analysis-of-the-socio-economic-footprint/235-the-european-tobacco-sector-an-analysis-of-the-socio-economic-footprint

 • 8
  today avatar :-|
  today

  Идеята е ДПС да си назначи техен човек и така да контролира всичко, иначе уж "държавата". Какво е държавата? Това са чиновниците!

 • 9
  krastitel avatar :-|
  krastitel

  ДПС са се разпасали като за последно.
  Дано да е за последно.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 10
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#1] от "cinik":

  С удоволствие чета коментарите ви. Дори се усащам, че ги търся.

  Що се отнася до ДПС и тютюна, оставам с усещането, че схемата на движението, която работи безпогрешно е:
  1. раздухване в общественото пространство на проблем за електората им;
  2. властово привличане на евросредства по темата;
  3. измисляне на държавна структура за разпределение на тези средства;
  4. превземана на държавната структура;
  5. открадване на парите.
  Тази схема, обаче, работи ЕДИНСТВЕНО когато ДПС е на власт. За нещастие тяхното присъствие във властта не зависи от изборите, а от алчността на останалите политически субекти на всяка цена да са във властта.
  Спомням си примера, който преди години ми даваше един грък за политическа чистоплътност - изтокът на Беломорска Тракия вкарва традиционно по 3-4 депутата в гръцкия парламент. Колкото и да са нужни тези гласове за тогавашните Нова демокрация или ПАСОК, за да прокарат закон или пр., никоя от двете партии никога не отивала на колаборация с гръцките турски депутати.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK