ДКЕВР в отчаян опит да задържи цените на тока
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

ДКЕВР в отчаян опит да задържи цените на тока

Зелените централи трябвало да избират между това да продават половината си ток на минимална цена или да минат изцяло на свободния пазар, стана ясно от думите на председателя на ДКЕВР Боян Боев

ДКЕВР в отчаян опит да задържи цените на тока

Регулаторът поиска Брюксел да обяви договорите с американските централи за държавна помощ, а подпомагането на зелените централи за прекомерно

5934 прочитания

Зелените централи трябвало да избират между това да продават половината си ток на минимална цена или да минат изцяло на свободния пазар, стана ясно от думите на председателя на ДКЕВР Боян Боев

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Според ДКЕВР договорите с Ей И Ес и "Контурглобал" трябва да бъдат спрени, докато ЕК реши дали има или не държавна помощ.

В последен опит да задържи цените на тока непроменени от следващия месец Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) се опита да прехвърли топката на Брюксел. Миналата седмица регулаторът е подал две жалби до Европейската комисия (ЕК) във връзка с цените на електроенергията, изкупувана от "Ей И Ес - 3С Марица-изток 1" и "Контурглобал Марица-изток 3", както и от производителите на електроенергия от възобновяеми източници, съобщи председателят на регулатора Боян Боев. Това стана на брифинг след заседание за цените на природния газ за следващото тримесечие и се оказа изненада за засегнатите компании. Освен това комисията е поискала договорите с двете американски централи да бъдат временно прекратени, докато казусът се реши. Малко вероятно е обаче това да стане до началото на следващия месец, когато новите цени трябва да влязат в сила. Като се има предвид и предстоящата смяна на състава на ЕК през есента, ходът на ДКЕРВ изглежда по-скоро като опит за бягство от отговорност.

В края на май регулаторът представи доклад за новия ценови период (от юли 2014 г. до юни 2015 г.), който се базираше на две основни хипотези - "изискване" НЕК да предоговори споразуменията с двете американски централи, както и ограничаване на количествата електроенергия, които се изкупуват от зелените централи на преференциални цени чрез промени в Закона за възобновяемите енергийни източници (ЗВЕИ). Още тогава стана ясно, че това няма как да се случи в оставащите седмици.

Договор или държавна помощ

Първата жалба до ЕК е за нарушаване на общностното право, което според ДКЕВР се изразява в предоставяне на неправомерна държавна помощ на "Ей И Ес - 3С Марица-изток 1" и "Контурглобал Марица-изток 3". Това е свързано с подписаните през 2001 г. дългосрочни договори, които задължават Националната електрическа компания (НЕК) да изкупува цялата електрическа енергия, произвеждана от централите, на фиксирана цена. "Това поставя в по-благоприятно икономическо положение тези две централи спрямо другите производители на електроенергия", каза Боев. Според регулатора споразуменията от 2001 г. отговарят на всички критерии за държавна помощ - участие на държавни ресурси, наличие на икономическо предимство, избирателност на предоставеното преимущество, както и нарушаване на конкуренцията и ефект върху търговията. "Това е заплаха за задължението на България да организира пълна либерализация на енергийния пазар, породена точно от дългосрочните договори", обясни председателят на комисията.

От "Контурглобал Марица-изток 3" бяха категорични, че ДКЕВР не е страна по договора им с НЕК и няма право да поставя условия. "Очакваме правителството да спазва задълженията си по договора", казаха от компанията и добавиха, че винаги са били отворени за диалог, но такъв не е иницииран. Боев пък каза, че няма информация да има добра воля от страна на двете централи за постигане на промени в договорите. От "Ей И Ес - 3С Марица-изток 1" не бяха открити за коментар.

Предварително изпълнение

Боев обясни още, че регулаторът е помолил ЕК двата договора да бъдат временно спрени до установяване дали има държавна помощ. Не стана ясно обаче какво ще се случи на 1 юли, когато новите цени на тока трябва да влязат в сила, тъй като е малко вероятно дотогава да има решение от ЕК. На въпрос дали двата ТЕЦ-а ще бъдат изключени от микса от началото на следващия месец председателят на комисията отговори: "Ще влизат дотолкова, доколкото определи ДКЕВР." Това обаче може да задейства гаранциите, които са предвидени в договорите, които предвиждат прихващане на дължимите на централите пари от плащанията на ЕРП-тата към НЕК. Окончателното решение за цената на тока трябва да бъде обявено на 30 юни. Все още съществува вариант новият ценови период да бъде временно отложен. Това обаче също ще се разбере в понеделник.

Прекомерно подпомагане

Втората жалба до Брюксел е за "прекомерно" подпомагане на производителите на електрическа енергия от възобновяеми източници. Според ДКЕВР определянето на преференциални цени веднъж годишно не отразява трайната тенденция за бързо поевтиняване на инвестиционните разходи за изграждане на обекти за производство на електроенергия от възобновяеми източници, които са основен ценообразуващ елемент във формирането на преференциалната им цена. Това от своя страна според регулатора е водело до завишаване на преференциалната цена на зелените централи. "С това си обясняваме огромния инвеститорски интерес и бума през 2012 г., основно на фотоволтаични централи", обясни Боев.

По думите му това е причината ДКЕВР да инициира промени в ЗВЕИ, които в момента се обсъждат от Министерството на икономиката и енергетиката. Те предвиждат да се дадат правомощия на ДКЕВР веднъж годишно да определя т.нар. средногодишна продължителност на работа на зелените централи, което всъщност представлява количеството електроенергия, което да се изкупува по преференциални тарифи. За следващия период комисията смята, че количеството трябва да бъде намалено с 50% спрямо това, което се изкупува в момента.

Интересното е, че според данните на самата Европейска комисия преференциалните тарифи на вятърните и слънчевите централи, са по-ниски от производствените разходи (вижте слайд 12), т.е. за разлика от страни като Испания, Португалия или Италия, в България трудно може да се говори за прекомерно подпомагане.

Труден избор

По време на брифинга в сряда станаха ясни и някои подробности за предложените законови промени. По думите на Боев вятърните и слънчевите централи ще могат да избират между два варианта. Единият е на преференциална цена да се изкупува само определена от ДКЕВР част от енергията, която те произвеждат, а останалата част да се изкупува по цената на излишъка на балансиращия пазар, която в момента е 28 лв. на мегаватчас, т.е. в пъти по-ниска. Вторият вариант е ВЕИ-тата да изберат да минат изцяло на свободен пазар.

От Българската ветроенергийна асоциация коментираха, че от двата предложени варианта нито един не е работещ. "Това означава въвеждане на промени със задна дата за реализирани инвестиции, които са финансирани с кредити при съвсем други параметри на бизнес плановете", казаха от асоциацията и добавиха, че в тази посока има и препоръки на ЕК по отношение на реализираните проекти и легитимните очаквания на инвеститорите.

От Българската фотоволтаична асоциация пък определиха решението на ДКЕВР като абдикация от задължението й да регулира пазара. "Комисията се жалва от себе си [точно тя е определила "прекомерното подпомагане"]. Освен това ЕК може да да започне процедура срещу България за образуване на цена под себестойността", каза председателят на асоциацията Меглена Русенова. По думите й това е панически ход на ДКЕВР да излезе от спиралата на незаконните си решения.

 
"Булгаргаз": По-малко газ в Чирен, ако цената падне

Предложението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за намаляване цената на природния газ няма да позволи на "Булгаргаз" да напълни хранилището в Чирен. Това каза началникът на управление "Лицензионна дейност" в компанията Александър Петров по време на откритото заседание в регулатора, посветено на цените на природния газ за следващото тримесечие от 1 юли. По думите му това означава, че страната може да не бъде подсигурена с нужните количества за следващата зима. По отношение на рисковете от прекратяване на доставките от Русия за страната Петров каза, че има уверение от външния доставчик, че това няма да се случи.

Работната група на ДКЕВР предлага цената на газа да намалее с 2.47% от следващия месец, докато предложението на "Булгаргаз" е тя да остане непроменена. Едно от възраженията на компанията е, че регулаторът не е отчел калоричността на газа. Другото е, че цената не е базирана на прогнозното съотношение долар/лев за юни 2014 г., а за септември 2013 г. Това ще доведе до продажба под себестойност и няма да позволи на компанията да нагнети между 60 и 90 млн. куб. метра в Чирен. В момента запасите в хранилището са 377 млн. куб. метра, което Петров определи като достатъчно. Окончателното решение за цената на газа ще стане ясно на 30 юни.

50 коментара
 • 1
  today avatar :-|
  today

  Няма шанс да се задържат цените, крайно време е тия да разберат, че социализма остана в миналото, и никога няма да се върне. Поначало трябваше да има поскъпване, а те намалиха цените, и сега това намаление ще се върне като бумеранг. Вместо плавно увеличение ще трябва да имаме рязко с 20-30%.

 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#1] от "today":

  С уговорката, че социализмът в сектора изобщо не го е напускал. Какво друго са договорите с непазарни цени, заковани някъде, някога, от 5 чиновници след поглед в тавана. Или по-скоро след поглед в СМС-ите с инструкциите от различни "играчи в общата политическа и икономическа конфигурация".

  А моята прогноза е, че ако токът поскъпне рязко, централите ще гризнат още по-голямо дърво. Народът ще помъкне газовите бутили по терасите, на когото 8 лева за ЛЕД крушка е много - сега вече ще си ги подмени, 2-3 енергоемки производства ще се изнесат и централките ще забачкат в режим - хубави цени, ама ако изобщо ни включат....

 • 3
  today avatar :-|
  today

  До коментар [#2] от "cinik":

  Централките имат дългосрочни договори за изкупуване, с цена за разполагаемост. Точно от там тръгват проблемите, дори и да не е нужен тока на централите трябва да им се плаща въпросната разполагаемост. Така че дали ще работят не ги интересува особено. Горе-долу като да ти кажат "ако ходиш на работа ще получаваш 15 000 лева заплата, ако не ходиш ще получаваш само 14 200".
  Разликата е за НЕК, която трябва да плаща.

 • 4
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#3] от "today":

  Ако съм частно лице и ми нахлузят напряко на волята ми подобни условия, щях да реша въпроса без никакво допитване до Брюксел. Всички ценни активи лека-полека извън НЕК и кухата фирма - към стената...Да се редят при синдика, белким вземат нещо от "масата на обезпечението, след удовлетворяването на кредиторите от 1-ви, 2-ри, 3-ти...търговските партньори с договори за бъдещи доставки едва ли ще минат по-напред от 8-ми ред"

 • 5
  today avatar :-|
  today

  До коментар [#4] от "cinik":

  Точно това е един от проблемите, комсомолеца от Хасково нали се биеше в гърдите как му предлагали да фалира НЕК, но той категорично отказал.
  Задълженията на НЕК вече отиват към 5 млрд, добави и вероятното увеличение с 1,5 млрд от арбитража за Белене - и задълженията достигнаха размера на активите. А НЕК си беше ОК до предишната тройна коалиция. За 4 години от компания на печалба я оставиха с няколко милиарда задължения, сега правят всичко възможно да увеличат максимално задълженията.
  За мене няма друго обяснение, освен да гонят цел "замяна на дълг срещу собственост", точно по тази схема преди години разграбиха държавата.

 • 6
  misho73 avatar :-|
  misho73

  Не е далеч момента в който големите предприятия и бизнес-центрове ще започнат да изграждат сами свои ВЕИ мощности. Цените на оборудването спадат, а тези на тока от традиционните доставчици - с тенденция към покачване. Отделно ефекта на стотиците енергоспестяващи технологии - от популярния стиропор до какви ли не хитри устройства. Рано или късно срещуположните тенденции се пресичат и обръщат модела. Та тази точка ще унищожи една от последните хранилки на властта - енергетиката. Подобен процес се случи в телекомуникациите. Като пример.
  Всичко това ще е добро и за демокрацията и за природата. И за джоба.
  На този фон ДКЕВР са послушковци на мафията и със зъби и нокти ще се опитват да осигурят някакъв комфорт за предстоящите избори, на които според мен драмата е дали БКП ще е 3-та или 4-та сила, без изгледи да се дореди до кацата, от което на комуноклептоманите им се свиват всички свинктери. А със всички простотии ДКЕВР само ще ускорят разрухата на нелепата БГ политическа конструкция. Лошо няма.

 • 7
  cinik avatar :-|
  cinik

  [quote#5:"today"]За 4 години от компания на печалба я оставиха с няколко милиарда задължения, сега правят всичко възможно да увеличат максимално задълженията. [/quote]

  След като другите ниши за кражба се наситиха прекомерни с играчи - говоря за рязането всичко възможно за скрап, сечта на гори, замяната на парцели, РВД, ДДС-схемите, в един момент енергетиката се оказа единственият буфер за осребряване на властови позиции. Така се случи това, което имаше да се случва - за 5 години я разкостиха.

 • 8
  today avatar :-|
  today

  До коментар [#6] от "misho73":

  Точно така, ножицата се затваря, и в даден момент новите източници почват да дават по-евтин ток от старите. На този фон да се занимаваме със стара, опасна, мръсна и ужасно скъпа технология като АЕЦ е пълно безумие. От такъв проект полза имат само изпълнителите, консултантите, и политиците, които подписват договорите.
  Интересно как ДКЕВР се жалва в Брюксел, че дългосрочните договори с централите били държавна помощ и пречели на конкуренцията, но в същия момент е голямо драпане да се подкара пак Белене, или поне 7-ми блок в Козлодуй, като и двата варианта ще бъдат задължително с дългосрочен договор на много висока цена.

 • 9
  euo20308638 avatar :-|
  euo20308638

  Някой май иска да прехвърлят ДКЕВР като отдел към социалното министерство. Ами поне кажете на този смешник Боев че той вече се чуди какви аргументи да измисли.

 • 10
  bvsc avatar :-|
  Да, ама не

  Комисията наистина е дала старта на това прекомерно подпомагане, но не в този състав. Да припомня, че дълговата криза в енергетиката се дължи на Тиквата, чийто малоумни кадри с фалшиви дипломи начело на ДКЕВР позволиха стотици мегавати да се присъединят и разбира се, на "анализатора" и национален предател Костов, който е подписал срещу огромна комисиона със сигурност с американците. Ще цитирам един от неговите министри- "Няма заплата по-голяма от подкуп".


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK