С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
17 27 юни 2014, 16:27, 13748 прочитания

Кой удави Варна и Добрич

Дъждът само посочи институциите, проявили престъпна небрежност към правилата

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Чия е вината за Добрич

Наводненията в Добрич показаха друга страна на размиване на отговорностите между общините както по отношение на поддържането на деретата на реките, така и по отношение на язовирите. Наводнението взе три жертви, градът потъна, прекъснато беше електрозахранването, помпените станции на местното ВиК излязоха извън строя и Добрич остана и без течаща вода. Последствията там най-вероятно ще са много по-дълготрайни и скъпи от тези в "Аспарухово".

През 2005-2006 г. град Добрич кандидатства с проект за корекция на около 8 км от дерето на река Добричка пред Министерството на бедствията и авариите, който обаче не е одобрен. През 2012 г. общината успява да спечели финансиране по ОП "Регионално развитие" от близо 1 млн. лв. по мярката за превенция, като всяка година се заделят макар и не много големи суми за поддържането на реката. Усилията само на една община, когато става въпрос за наводнения, обаче не са достатъчни, ако няма съвестно отношение и от страна на останалите наоколо.


Град Добрич е в естествен терен, около който има водосборна зона от 300 кв. км, обяснява кметът на града Детелина Николова. При падането на огромните количества дъжд проблемите със затлаченото корито на река Добричка започват. Тя е дълга около 90 км, от които само 11 км преминават през града. Или отговорността за нейната проводимост е раздробена между различните общини. Добрич се наводни заради неподдържаното дере край село Врачанци, като това е създало невъзможност за оттичане на водата от града. Или естественият разлив към зона "Север" на града нямаше да е такъв, ако дерето извън извън Добрич е било поддържано и удълбочено. Дерето към Врачанци на някои места или се губи, или е било разоравано за земеделски нужди. "Областният управител не е проследил нивото на терена извън града и дори са отдавани земи като обработваеми площи", обяснява Детелина Николова.

Преливащите язовири в района допълнително усложняват обстановката. На Иво Пенчев, концесионер на яз. "Плачи дол 1" на 3 км източно от Добрич, се наложи да излиза със съобщение, в което уверява, че оттичането от язовира през преливника му не може да е причина за наводнението в Добрич. "През месеците април, май и юни стената на водоема беше заздравена и ремонтирана, преливниците - продълбочени и коригирани, каменната броня възстановена и изпускателят и изпускателният канал почистени. В най-големите дъждове язовирът и съоръженията към него издържаха на напора на водите и контролирано преливаха на каскаден принцип в язовир "Плачи дол 2", където на свой ред скоростта на водата още веднъж се забавя. Язовирът овладя стихията и спомогна за успокояване на скоростта на водните маси. Водите, залели Добрич от източна и северна посока, дойдоха по естествен гравитачен път по наклоните на водосборите на деретата от селата Полк. Минково, Стефаново, Бранище, Приморци, Плачи ол. Говорим за стотици хиляди декари земеделска земя с естествен релеф и с наклон към Суха река", се казва в изявлението на концесионера.

Пробойната на язовир "Ботево", собственост на община "Аксаково", пък стана причина за евакуацията на хора в селата в подножието на язовира Ботево и Ново Ботево, като част от водата отиде към по-ниско разположения язовир "Одринци". В северната зона пък се разлива водата на язовир "Смолница", за който от Министерството на околната среда и водите на 20 юни съобщиха, че има пробойна в стената. Това доведе до заблатяване на огромни терени в зона "Север" в Добрич, които възпрепятстват работата по възстановяване на всички жилищни и публични сгради. "Лично аз съм поискала да ме уведомят за състоянието на водоемите, за да канализираме проблемите", коментира кметът на Добрич.Така новият министър на околната среда и водите Станислав Анастасов призна един всеизвестен от години факт - няма кой да налага ефективно санкции, въпреки че потенциално опасните язовири са обект на обстойни проверки по два пъти годишно от специална комисия. "Голяма част от собствениците на хидросъоръженията не изпълняват предписанията на МОСВ, това е факт. В най-честия случай става дума за общинска собственост. Предписанията не целят да се вкарват общините в разходи, а да спестят по-големи разходи - за справяне с щети от бедствие например. В случая с Ботево става дума за поддръжка на преливника на язовира, който всъщност дефектира, и на 500 метра от речното русло, за което всеки ден пращаме предписания до местните власти и областната управа. Със сигурност ремонтът щеше да излезе много по-евтино, отколкото акцията по евакуация на хората от селото", коментира още Анастасов.

След поредната трагедия на дневен ред изплува отново темата за плановете за управление при риск от наводнение. Те се чакат от много време. Но едва ли са разковничето, ако на дори едно от нивата на водната превантивна верига се работи на принципа "стискаме палци страшното да не стане". Защото той винаги влачи жертви след себе си. 

Следкризисният властови ступор

Първите сигнали, свързани с пороя във Варна, общинският пресцентър излъчва около 20 ч. на 19 юни. Но те звучат все още спокойно – като сводка за падналите наднормени валежи, за гръм в контактната тролейбусна мрежа и нарушените мобилни комуникации в града. Приблизително по същото време в социалните мрежи започнаха да се появяват тревожните снимки и новини от трагедията в "Аспарухово". В следващите четири часа общинската администрация е предприела и първите действия по спасяването на бедстващите, твърдят от там. Това потвърждава и хронологията на съобщения, разпространени във фаталната нощ от пресцентъра й – първите обобщени данни за предприети действия са изпратени до медиите около 00.30, а в следващите четири часа – на всеки 30 минути.

От тях става ясно, че в "Аспарухово" през цялата нощ са работили екипи на няколко строителни компании, близкото военно поделение "Родни Балкани", противопожарната охрана, Гражданска защита, ВиК... В 1.30, след като вече бе разменил обвинения в неадекватност и пасивност с кмета на Варна през ефира на националната телевизия, на ул. "Горна Студена" пристигна министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. В същото време под проливния дъжд екипите на противопожарната охрана и Гражданска защита продължаваха огледите на наводнените приземни етажи на къщите и десетките леките автомобили, нахвърляни един върху друг в тясната част на улицата. Реалното предприемане на спасителни операции обаче е станало възможно едва на следващия ден – 20 юни.

Енергията и опитът на доброволците, които бяха строени в квартала още на сутринта, за да изровят къщите на пострадалите от калта (виж повече тук), катастрофираха в следкризисния ступор на властта. "Няма точни процедури и обучени хора в общините, които знаят какво се прави в такива ситуации. Има документи на хартия, но реално всички са в шок и няма процедури", казва Красимира Величкова, директор на Българския дарителски форум, който стартира DMS кампания "Заедно в бедствието" и организира доброволчески отряди още миналия петък. "За да може да се координира помощта, трябва да се знае кой описва щетите, кой брoи пострадалите къщи и хора. Комисиите, които оценяват щетите по къщите, трябва да имат критерии, по които ще оценяват", обяснява тя. И добавя, че на доброволците се е наложило включително да разпечатват насоки за здравни процедури и изисквания след бедствието и да ги раздават на хората, защото никоя институция не се е сетила да го направи. "Общината няма процедури и отговорности, заради което накрая всеки прави всичко", отсича Величкова.

Всяка община се нуждае от кризисен център с оборудване на склад, от който при нужда могат да тръгнат машини и хора, които знаят какво правят, категорична е и Петя Събева от Сдружението на младите психолози в България, която е координатор на доброволците в "Аспарухово". "Призовавам всички кметове на общини и хора от министерствата - не знам кое отговаря за реакцията при бедствия и аварии, да помислят за такава организация. Ние можем да им обясним кое работи и кое не", казва още тя.

Всъщност има общини, в които вече е създадена подобна и затова въпреки тежките условия те не влязоха в телевизионните репортажи за "водния ад". Елица Баракова, изпълнителен директор на фондация "Помощ за благотворителността в България", разказва, че във Велико Търново и Дряново, където има съответно 200 и 70 засегнати къщи, общините са реагирали бързо и са изпълнили плановете си за действие при кризи. Вярно, имат зад гърба си няколко наводнения и вече знаят как да действат, но там властите не допуснаха да има жертви. Процесите за оценка на нуждите са доста по-напреднали. "Още в началото на седмицата комисиите бяха минали с протокол за оценка на щетите заедно с квалифициран експерт-оценител, за да може още първоначалните огледи и оценки да се използват за търсене на помощ", отбелязва Баракова и добавя, че общината във Велико Търново се е организирала дори да привлече материални дарения от фирми за пострадалите.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Вечерни новини: Парламентът прие бюджет 2020 на първо четене, 1.5 млрд. евро глоба за Унгария заради еврофондовете Вечерни новини: Парламентът прие бюджет 2020 на първо четене, 1.5 млрд. евро глоба за Унгария заради еврофондовете

И още: Tesla щурмува Европа през Германия, Цацаров е вариант за шеф на антикорупционната комисия, ВСС ще прегалсвуа избора на Гешев за галвен прокурор

13 ное 2019, 1126 прочитания

Кметът на Пловдив започна мандата си със спорно назначение на главен архитект Кметът на Пловдив започна мандата си със спорно назначение на главен архитект

Арх. Димитър Ахрянов, неуспял бивш кандидат за поста в града и досегашен главен архитект на Карлово, е директно трансфериран в Пловдив без конкурс

13 ное 2019, 2416 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Възпитание на телекомите

Следващата наказателна процедура на Брюксел срещу България може би ще е за недостатъчно силен контрол върху операторите

Още от Капитал
Внимавай с Aliexpress

Кои са най-честите рискове при покупки от китайската онлайн платформа

Да копаеш дъното за Доган

Държавата изненадващо отпусна 220 млн. лв. за драгиране на плавателния канал в пристанище Варна. Съмненията са, че пристанището на Ахмед Доган ще е основният печеливш, а държавните терминали ще трябва да го догонват

30 години след 10-и: Каква я мислехме, каква стана

Българите са по-богати от всякога, но и все по-тревожни, че демокрацията, в която живеят, е имитация

Мавродиев, който назначи Мавродиев, който вдигна заплатата на Мавродиев

В явен конфликт на интереси директорът на ББР се е избрал да управлява дъщерни дружества и е увеличил възнаграждението си

Книга: "Истории от 90-те"

Сборникът "Истории от 90-те" дава поглед към размирното десетилетие без излишна сантименталност

Пчелен опит

Пчеларството става все по-разпространено хоби сред градските хора

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10