Часът на ДПС
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Часът на ДПС

Бойко Борисов и Лютви Местан преди консултациите за датата на предсрочния вот

Часът на ДПС

Горчивата ирония е, че движението, излъчило Делян Пеевски за депутат и шеф на ДАНС, отново се позиционира като ключов фактор

Велина Господинова, Илин Станев
14026 прочитания

Бойко Борисов и Лютви Местан преди консултациите за датата на предсрочния вот

© Надежда Чипева


В последните две седмици кабинетът на Пламен Орешарски, създаден с мандат на БСП, изглежда вече изцяло зависим от ДПС. Хаосът в социалистическата партия след поредицата нелогични ходове на лидера й Сергей Станишев, й отреди второстепенната роля да партизанства отвътре. Както и да се бори за овладяването на някоя мандра (или фонд на съвременен език), досега окупиран от хората на Ахмед Доган. В същото време социалистите не могат да бутнат лесно кабинета, тъй като пазят формално тяхното правителство. Но, от друга страна, се опитваха да въвлекат другите политически сили в някаква форма на правителство на националното спасение, което да позамаже погрома, който оставят след себе си. ГЕРБ пък имаха интерес да бавят изборите, за да може горещият картоф на разгарящата се криза да бъде прехвърлен първо от някой друг. А и директна атака срещу ДПС е почти невъзможна, защото движението им е важно като евентуален бъдещ партньор.

Така изведнъж кабинетът на Орешарски се оказа непоклатим до момента, в който ДПС се съгласи да гласува срещу него с БСП или ГЕРБ. Което доведе до парадокса, че без да е мандатоносител, ДПС на практика управлява сама, но друг носи отговорност - лелеяна от позиция за вечния парламентарен балансьор.

Както изглежда, компромисът е по-скоро между ГЕРБ и ДПС. В петък основните политически сили се разбраха дата на изборите да бъде 5 октомври. Партията на Бойко Борисов настояваше за 28 септември, а през седмицата бившият премиер дори лансира варианта 14 септември. Неофициално обаче от ръководството на формацията твърдяха, че най-удобна за опозицията е най-късната дата, определена на КСНС при президента - 12 октомври. Договореният ден за предсрочния вот - 5 октомври, изглежда в интерес на ДПС, защото съвпадат с мюсюлманския празник Курбан байрам, който е от 4 до 6 октомври, когато се очаква в България да дойдат много изселници от Турция. 

Параграф 22

След като Сергей Станишев поиска незабавна оставка на Орешарски и избори в края на юли, БСП изпадна в патова ситуация. Бързите избори бяха по-добрият вариант за председателя на БСП в личен план, защото няма да има време да бъде свикан конгрес, на който да бъде сменен. Датата 5 октомври също го устройва. Поне за известно време ще запази лидерския пост, а и възможността да нареди депутатските листи, така че да си подсигури благодарна група в следващия парламент. В чисто партиен план обаче вотът в началото на октомври не е изгоден за БСП. Първо, защото социалистите ще влязат в предизборната кампания с най-голям пасив от провала на едногодишното управление на Пламен Орешарски и с воюващи помежду си вътрешнопартийни лобита. Разривът с ДПС пък рискува да ги остави без партньор и в изолация в следващото Народно събрание.

За БСП изглеждаше далеч по-изгоден варианта вотът да се отложи максимално във времето, което би им позволило да решат лидерския си проблем и да поизчистят малко имиджа си от провала на сегашното управление. След първоначалния шок от скоростния разрив с ДПС и поредицата неадекватни ходове на Станишев социалистите поуспокоиха тона. Новият председател на парламентарната група на БСП Атанас Мерджанов заяви пред bTV, че партията е готова да "скъси дистанцията с ГЕРБ". "Готови сме да разговаряме с всички политически сили след бързи избори, в това число и с ГЕРБ", каза той. Едва ли бяха случайни и описаните от някои медии в началото на седмицата сценарии за отлагане на вота и договорки за сформиране на ново правителство в рамките на този парламент. Единият беше лансиран от в. "Стандарт" и предвиждаше споразумение между основните политически сили за широко коалиционно управление. Вторият беше развит от електронното издание на в. "24 часа" във вариант "експертен програмен кабинет на БСП и ГЕРБ без ДПС, за срок от една година", за което настоявали европейските партньори на двете партии.

Тези спекулации съвпаднаха по време с деня, в който Станишев обяви пред изпълнителното бюро на БСП, че е избрал да стане евродепутат, а консултациите между партиите за датата на предсрочния вот не се проведоха. Неофициално се твърди, че интерес да лансират спекулации за договорки между ГЕРБ и БСП имат среди от социалистическата партия.

За кратко изглеждаше, че ГЕРБ са се замислили по въпроса, но тази седмица Бойко Борисов отрече достоверността на подобни информации. ГЕРБ също имат интерес от избори в началото на октомври. Първо, защото продължаването на агонията на правителството ще задълбочи още повече кризата в редиците на социалистите, както и в отношенията между БСП и ДПС. Освен това в замяна биха могли да прокарат някои свои законодателни предложения, а и да играят ключовата роля на арбитър в започналата битка между двете партии. И така да държат отворена вратата за някакъв тип подкрепа в следващия парламент.

С други думи, до петък всички декларираха, че са за провеждането на предсрочен вот, но на практика никой няма интерес от скорошни избори.

ДПС имаше интерес от максимално възможното изтегляне на изборите във времето и по още една причина - да се справят окончателно с очерталия се най-голям враг на политико-икономическото лоби в партията в лицето на Пеевски, банкера Цветан Василев. Както и да успеят да си гарантират място, най-вероятно зад кадър, в бъдещата нова конфигурация на управлението на ГЕРБ.

В битката за натрупания по време на последните три правителства икономически ресурс на доскорошния тандем Василев - Пеевски движението използва целия си властови ресурс. Неофициално се твърди, че на страната на Пеевски са минали ключови министри от правителството. Става въпрос за министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев и на правосъдието Зинаида Златанова. Във войната Пеевски - Василев на страната на неуспелия председател на ДАНС застанал и самият Орешарски. Освен изпълнителната власт в полза на депутата от ДПС са и действията на прокуратурата.

С враг в леглото

А и в това безвремие най-добре се преразпределят държавни ресурси и се замитат следи. Само за последните две седмици кабинетът раздаде милиони. Правят се и назначения - зам. финансовият министър Кирил Желев от квотата на БСП беше заменен от близкия до пловдивския бизнесмен и областен председател на БСП Георги Гергов - Георги Търновалийски. В късния следобед в сряда в деловодството на парламента бяха внесени цели три законопроекта от депутати на ДПС. Промените в единия -  за офшорните фирми, на председателя на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев (който в съавторство с Делян Пеевски само преди половин година прокара действащия текст), отнемат публичния достъп до регистъра на собствениците на такива дружества. Така, ако някой е повярвал на уверенията на Цонев, че целта на съвместния им закон с Пеевски е да има прозрачност в собствеността на офшорните фирми, ще остане излъган. Защото, ако това предложение се приеме, няма да се разбере кой е собственик на "Булгартабак" например.

Друг законопроект - за тютюна и тютюневите изделия, под който са се подписали почти половината депутати от ДПС, е свързан с предизборни ангажименти на движението към избирателите им и цели да централизира тази дейност, като се създаде изпълнителна агенция по тютюна. Останалите, отново с вносител Йордан Цонев, прекрояват финансовия регулатор КФН, антимополната и потребителската комисия, сектора за бързи кредити. Депутати предположиха, че бързането с внасянето им накуп е заради предстоящите пазарлъци с БСП кои законопроекти да бъдат приети до края на работата на това Народно събрание, а тактиката е чрез отстъпление от някои да прокарат най-лобистките. Не е изключено обаче внасянето им да е вследствие на вече поети ангажименти към някого. Социалисти коментираха из кулоарите, че движението трябва да намери пари за новата предизборна кампания.

Следващото разминаване между БСП и ДПС се очаква в преговорите по ключовия за социалистите въпрос за номинацията на еврокомисар. От движението не възнамеряват да издигат конкретна кандидатура, но са категорични, че няма да подкрепят Сергей Станишев, ако той бъде предложен за поста.

Вече е очевидно, че социалистите започват лека-полека да влизат във война с доскорошния дългогодишен партньор ДПС. Засега това  включва публични обвинения за провала на управлението към движението. "Берем горчивите плодове от самото съществуване на Пеевски", каза медийният секретар на социалистите Антон Кутев пред "Нова телевизия". Той сподели още, че кандидатурата на депутата от ДПС за председател на ДАНС била "резервен вариант". Иначе Пеевски имал амбиции да бъде вицепремиер и министър на вътрешните работи в правителството на Пламен Орешарски. Кутев стигна и по-далеч, като пресметна, че месечната издръжка на охраната на депутата от движението била колкото средната пенсия на пенсионер през целия му живот.

Заедно с публичните "разкрития" на неща от кухнята на управленската коалиция социалистите използват и представителите си в изпълнителната власт, за да отнемат ресурси от ДПС. Докато зам.-министърът на икономиката Юнал Тасим беше в чужбина, заради установени нередности ведомството спря европейската програма "Конкурентоспособност", която беше под контрола на движението (повече на стр. 22). Движението получи и удар в личния му феод - фонд "Земеделие". Чрез смяната на представителите на министерствата, управлявани от ДПС, в управителния съвет на фонд "Земеделие" движението подготвя и смяната на изпълнителния му директор Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова. Засега обаче промяната е блокирана, отново заради намеса на зам.-министри, които остават лоялни на БСП.

Освен че тези удари в безвремието на кабинета "Орешарски" са добре дошли за данъкоплатците, които на живо виждат как се преразпределя държавната баница, по-дългосрочният им ефект ще доведе до трайно влошаване на отношенията между БСП и ДПС. Което вече отваря нови врати.

Хайде пак заедно

От ГЕРБ и ДПС са категорични, че между двете формации досега не е имало среща на ниво лидери освен кафето, което Бойко Борисов и Лютви Местан пиха публично в Кърджали преди евроизборите. Едва в края на тази седмица Бойко Борисов официално каза, че коалиция не е изключена. "Ако е същата ситуация като сега, какво ще правим? Ще оставим БСП, ДПС и "Атака" пак да управляват, така ли?"

Ясно е обаче, че контактите между партиите чрез посредници не са спирали. От централата на ГЕРБ казват, че чрез емисар Делян Пеевски е обещал досъдебните производства на прокуратурата срещу Борисов за Авиоотряд 28 и за смъртта на Тодор Димов-Чакъра да бъдат замразени. Миналата седмица беше предприет още един ход в полза на лидера на ГЕРБ. По предложение на председателя на временната комисия "Мишо Бирата" Йордан Цонев (за проверка и установяване на всички обстоятелства около телефонния разговор между бившия министър-председател Бойко Борисов и бившия директор на Агенция "Митници" Ваньо Танов, в който се съдържат данни за грубо склоняване към тежки престъпления и злоупотреба с власт) срокът й за действие беше удължен с един месец. Това е второто удължаване на работата на комисията и е твърде вероятно тя да не успее да излезе с окончателен доклад до края на работата на този парламент.

Най-видният сигнал за затоплянето на отношенията между ГЕРБ и ДПС е назначаването на бившия зам. финансов министър и бивш депутат от ГЕРБ Владислав Горанов за изпълнителен директор на Общинска банка. Горанов е известен с близките си отношения с Делян Пеевски. Като зам.-министър на финансите негова среща с депутата от ДПС стана публично достояние чрез снимки в медиите. Срещата беше малко преди да изтече срокът, в който финансовото министерство трябваше да отговори на питането на 11 главни редактори от Съюза на издателите в България в кои банки си държат парите държавните фирми. Към онзи момент КТБ имаше най-голям дял – 35% от депозитите на държавните фирми. Медиите на майката на депутата от ДПС – Ирена Кръстева бяха финансирани от същата банка.

Общински съветници сега твърдят, че кандидатурата на Владислав Горанов за изпълнителен директор на банката е била спусната лично от Борисов. Според тях причината за назначението на бившия зам. финансов министър е, че Делян Пеевски има апетити към Общинска банка. От общината смятат, че целта на ДПС депутата е да изкупи дела на бизнесмена Христо Ковачки и така да влезе в нея. В момента Ковачки води дело срещу Столичната община, която успя да си върне контрола върху финансовата институция. Делото е във ВАС и се точи вече няколко години, но има съмнения, че решението на върховния съд ще е в полза на Ковачки. Така че, ако Пеевски изкупи акциите на бизнесмена и решението на съда е в негова полза, депутатът от ДПС ще сложи ръка върху Общинска банка. Общински съветници са категорични, че, ако това се случи, Горанов ще бъде топлата връзка между лидера на ГЕРБ и Пеевски. Още повече че банката е в процедура на приватизация. За Горанов дори се пазело свободно мястото на финансов министър в евентуален кабинет на ГЕРБ, подкрепян от ДПС. Партията на Бойко Борисов управлява така след 2009 г., макар че тогава на "Синята коалиция" и ДПС бяха дадени доста по-ниски позиции. 

Така се оказа, че ДПС, която с действията си предизвика оставките на две правителства на БСП, сега отново е ключов играч. 

В последните две седмици кабинетът на Пламен Орешарски, създаден с мандат на БСП, изглежда вече изцяло зависим от ДПС. Хаосът в социалистическата партия след поредицата нелогични ходове на лидера й Сергей Станишев, й отреди второстепенната роля да партизанства отвътре. Както и да се бори за овладяването на някоя мандра (или фонд на съвременен език), досега окупиран от хората на Ахмед Доган. В същото време социалистите не могат да бутнат лесно кабинета, тъй като пазят формално тяхното правителство. Но, от друга страна, се опитваха да въвлекат другите политически сили в някаква форма на правителство на националното спасение, което да позамаже погрома, който оставят след себе си. ГЕРБ пък имаха интерес да бавят изборите, за да може горещият картоф на разгарящата се криза да бъде прехвърлен първо от някой друг. А и директна атака срещу ДПС е почти невъзможна, защото движението им е важно като евентуален бъдещ партньор.

Така изведнъж кабинетът на Орешарски се оказа непоклатим до момента, в който ДПС се съгласи да гласува срещу него с БСП или ГЕРБ. Което доведе до парадокса, че без да е мандатоносител, ДПС на практика управлява сама, но друг носи отговорност - лелеяна от позиция за вечния парламентарен балансьор.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

25 коментара
 • 1
  bizon avatar :-|
  bizon

  За някои ще звучи нелепо, но ДПС е не просто ключов фактор днес, а основен - сигурен съм, че то ще е втора сила след изборите, изпреварвайки БСП.

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Г-жа Владимирова е направила брилянтен коментар. Удоволствие беше да го чета. Благодаря.
  По темата.
  Няма никакво значение ДПС на кое място ще е. Вече.
  Защото ДПС за времето, докато беше "балансьор" - т.е. билет към властта и на сини, и на червени, и на царедворци, успя да корумпира всички системи в държавата - съдебна, банкова, правоохранителна и най-вече тези сфери, където са парите, европарите...
  Не зная дали скоро сте ходили из Кърджалийско. Аз понякога пътувам там. Сигурно няма да повярвате, че села и градчета, за които никога не сте чували, притежават спортни зали (пустеещи, разбира се!), тревни стадиони (пустеещи, разбира се!), спортни площадки, лъскави като в Страсбург. Всичко това построено с пари по еврофондове, поне половината, от които са откраднати.
  ДПС е туморът на българската политика.
  Но на стремящите се към властта това е билетът...

 • 3
  glog avatar :-|
  glog

  ДПС е партия–паразит. Тя изсмуква енергията и жизнените сили на политическата партия, на която уж помага със своето гласно или негласно коалиране. И ГЕРБ би трябвало да има предвид това, ако не иска да загуби своята привлекателност в очите на много гласоподаватели.

  Но ДПС е и най-вредната в държавата политическа партия, която води управлението на България към пълна катастрофа. Тя не се интересува не само от националните интереси на България, но и от интересите на българските турци и цигани, които са нейни основни гласоподаватели. Тя е изцяло компрадорска и защитава интересите единствено на своя собствен елит. Което също би следвало да се има предвид от ГЕРБ, ако герберите искат да запазят дееспособна своята партия.

  Един от лостовете за влияние върху другите политици и политически лидери на ДПС е тяхното властолюбие. Именно това хипертрофирано властолюбие на Станишев стана основната сила, чрез която ДПС превърна БСП в своя политическа играчка. И доколкото властолюбието на Бойко Борисов също е доста над нормалното, а и е допълнено с една доста завишена самооценка за политическите му възможности, това вероятно ще бъде основната нишка, чрез която ДПС ще се опита да постави под свой контрол ГЕРБ. И ако ГЕРБ налапа тази въдица, най-вероятно това ще бъде началото на края на ГЕРБ и на неговия притежаващ невероятен политически нюх, но не чак толкова големи управленчески възможности лидер.

  Така че само от ББ и от елита на ГЕРБ зависи дали след две–три години ГЕРБ ще заеме сегашното място на БСП, а ББ - на СС.

 • 4
  plamenhristov5 avatar :-(
  plamenhristov5

  грозна сюрреалистична картина на българската политическа действителност

 • 5
  pzashev avatar :-|
  pzashev

  Интересно е да се забележи как статията се опитва да отрази "политически тенденции", но в крайна сметка резултата е описание на лични амбиции, сметки и апетити за бъдещо крадене. Т.е. нито един от описаните няма мисли за национални приоритети или за добруването на българите. Банда жалки крадци...
  Силата на ДПС е, че половината българи не ходят да гласуват. Всички на избори!!!

 • 6
  keepwalking avatar :-|
  keepwalking

  Само нещо е пропуснал автора,

  Сещате ли се като рейтинга на Цветанов беше стигнал 60% и как Б.Б разправяше наляво надясно че именно Цветанов му бил любимеца и как 2-3 месеца преди президентските изборите заляха Цветанов с помия .....Това беше първия удар на ДПС......
  Замислете се ,че Б.Б нито един висш депесар не пипна в сравнение с това колко дела имаше срещу бивши министри на БСП или как арестуваха бившия военен министър Цонев....
  И след това за Цанков камък пусна аванта на Доган ,пак като беше Премиер......и за хидро-инжинерните му услуги......
  И парите на ЦКБ не пипнаха.....не ги преместиха в друга банка.....тоест оставиха ги в банката на ДПС....

  И накрая на изборите Доган , наигра Борисов по най долния начин с това за бюлетините в Констинброд.....щом се стигна до там Вежди Рашидов да псува в парламента и да вика изпързаляха ни......като наричаше Пеевски лайнар...

  Това което казвам е ,че и по време на студента война е имало контакти между СССР и САЩ ,но това не значи ,че войната е спряла ей така нали.....??
  ДПС с това в Костинброд което го направиха костваха на Борисов втори мандат.....може би....Той няма да го забрави....
  А за разлика от Станишев той е българин а не някъв паршив украйнец дето от БКП са го направили българин...той знае че ,който се е съюзил с ДПС,изчезва.....
  И като премиер действаше така и сега пак действа...пуска слух в обществото за да чуе нагласите след това обръща палачинката за да го направи по най безболезнения начин ....Няма да има коалиция с ДПС....абсурдно е ....поради простата причина ,че БСП са в много лоша форма....партия без лидер,отново ще имат около 35-40 депутата и няма да има с кой да се съюзят ....дори и да искат да са във властта ....

 • 1con

  До коментар [#2] от "D-r D":

  И още - в тези села има ремонтирани с въпросните пари училища, в които не е стъпвал ученик от години (возят ги с автобуси до съседните, по-големи населени места)!

 • 8
  vdvdvd avatar :-|
  .!.

  Който смята да гласува за ГЕРБ да чете внимателно, за да не се реди по опашки после.

 • 9
  led_zep.23 avatar :-|
  Lady Zeppelin

  "Горчивата ирония е, че движението, излъчило Делян Пеевски за депутат и шеф на ДАНС, отново се позиционира като ключов фактор"
  ДПС е проклятието на България от създаването си.

 • 10
  pagan avatar :-?
  pagan

  [quote#5:"pzashev"]Силата на ДПС е, че половината българи не ходят да гласуват. Всички на избори!!! [/quote]

  Истината е, че за българите с право на глас в чужбина (над 1 милион), гласуването на избори, през последните 10 години се превърна в мисия невъзможна.

  Това се прави умишлено и целенасочено, защото не е в интерес на повечето от настоящите играчи в политиката.

  Докато не бъде въведено електронно гласуване или ако не се облекчи режима за разкриване на секции в чужбина, промяна на статуквото трудно ще има.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK