Дълг навреме

България успешно пласира най-голямата външна емисия въпреки вътрешите сътресения

Финансовият министър Петър Чобанов и подуправителят на БНБ Калин Христов са били достатъчно убедителни при представянето на страната пред инвеститорите.
Финансовият министър Петър Чобанов и подуправителят на БНБ Калин Христов са били достатъчно убедителни при представянето на страната пред инвеститорите.    ©  Цветелина Белутова
Финансовият министър Петър Чобанов и подуправителят на БНБ Калин Христов са били достатъчно убедителни при представянето на страната пред инвеститорите.
Финансовият министър Петър Чобанов и подуправителят на БНБ Калин Христов са били достатъчно убедителни при представянето на страната пред инвеститорите.    ©  Цветелина Белутова

България има достъп до външните пазари въпреки натрупващите се вътрешни проблеми. Това показа успешно пласираната най-голяма външна емисия дълг, пускана някога, в момент на оформяща се сериозна политическа и финансова несигурност. Така поне засега страната си осигури временен ликвиден буфер.

Набирането на 1.493 млрд. евро външен дълг приключи в последния ден на представянето му пред потенциалните инвеститори (т. нар. роуд шоу). Емисията беше издадена десетина дни след като една от големите международни агенции понижи рейтинга на България, политическата нестабилност се изостри, а като капак се появиха и проблемите с четвъртата по големина банка в страната. Така поне една важна задача, която трябваше да отметне това иначе спорно правителство, е изпълнена. И то в последния възможен добър момент.

Дълго чакан

В началото на юни Европейската централна банка (ЕЦБ) въведе отрицателни лихви и гладът на инвеститорите за високодоходни книжа се изостри. До такава степен, че ситуацията се използва дори от доскоро определяните като твърде рискови Гърция и Португалия, за да пласират дълг на прилични цени.

"Рисковите възприятия навън изглеждат притъпени от значителната ликвидност, с която разполагат инвеститорите", казва Мартин Търпанов, главен дилър на SG Експресбанк. Той допълва, че в момента банките активно търсят активи, в които да инвестират, а в този летен сезон повечето емитенти не са активни. Така България е забелязана, още повече че рядко се появява на пазара и е със стабилна фискална позиция.

Правителството имаше още един благоприятен прозорец – в началото на годината, но тогава заради политически предизборни сметки реши да отложи темата за дълга след евровота. Една част от набраните средства сега са за рефинансиране на българските глобални облигации в щатски долари, които падежират в началото на следващата година. Те са около 1.6 млрд. лв. С останалите пари ще се финансира дефицитът за тази година, който е заложен на 1.47 млрд. лв. (или 1.8% от БВП).

Според източници от пазара по време на роуд шоуто е имало въпроси за КТБ, както и за  издадените държавни гаранции, които могат да натежат на бюджета, в случая на арбитражи като този по спора с "Атомстройекспорт" за АЕЦ "Белене" или по линия на дълговете на БДЖ.

Очевидно обаче финансовият министър Петър Чобанов и подуправяителят на БНБ Калин Христов са били достатъчно изчерпателни и убедителни при представянето на страната пред потенциалните инвеститори.

Параметрите по сделката

След 6-часово приемане на поръчки в четвъртък България пласира 10-годишни облигации при доходност от 3.05%. Резултатът е по-добър от предварително очаквания. Например през седмицата премиерът Пламен Орешарски прогнозира около 4%.

"Постигнатата доходност не е най-добрата, допреди два месеца можеше да е малко по-добра, но се реши един от отлаганите заради изборите проблеми. А и успехът на емисията е сигнал, че имаме достъп до пазарите, въпреки политическата обстановка в страната", казва Георги Ангелов от "Отворено общество".

Презаписването е над два пъти, като по предварителни данни над 80% от емисията е записана от чуждестранни инвеститори. По време на аукциона доходността е леко свалена с 10 базисни точки, което пести 3 млн. лв. разходи за лихви.

"Доходът можеше и да е по-нисък, ако нямаше проблем в банковата система и имаше ясно политическо ръководство с нормална обществена подкрепа. Доходът на съществуващите облигации преди тази нова емисия се покачи с 25 базисни пункта заради рисковете и обявената нова емисия", казва и анализатор от пазара.

Мнението се споделя и от други пазарни участници.  Според тях политическите събития са се отразили в покачване на доходността с 10 до 20 базисни точки (оскъпяване с 0.10% - 0.20%). Тоест, ако бондът беше пласиран преди официално да се тръгне към предсрочни избори, е можело да бъде постигната доходност от 2.90%, което не е много голямо отклонение от реализираните 3.05%.

"Шумът от политическите събития не е преминал границите на страната", коментира банков дилър в обясненията си за постигнатата доходност. Той обясни, че основната част от облигациите ще бъдат разпределени сред външните инвеститори, т.е. местните не са имали възможност да повлияят много негативно върху средната доходност.

Облигациите са в евро, с което се избягва валутният риск. Освен това и плащанията по външния дълг няма да се струпат през няколко години. Емисията на Дянков е с падеж 2017 г.

"Както и да се погледне, тази емисия е изключително успешна. Решението да се предпочете по-дълъг матуритет е добро, защото позволява по-дългосрочна стабилност", е мнението на Григорий Ананиев, началник-отдел "Ликвидност" в Citibank, клон София.

В контекст

Предвид нестабилната все още обстановка в страната, все още съществуват хипотези, че на България може да й се наложи скоро отново да поиска финансиране от пазара. В Закона за бюджета лимитът на новия дълг, който може да бъде поет, е общо 4.4 млрд. лв., от които 3.9 млрд. лв. да се вземе от международните пазари, а останалите 500 млн. лн. от вътрешния. От началото на годината до края на май са емитирани 1.6 млрд. лв. вътрешен дълг, от който 1.2 млрд. лв. са сконтови ДЦК, някои вече падежирали, а други падежиращи през юли и октомври тази година. Така че без актуализация на бюджета и при нужда може да се набере поне още милиард.

"Издаването на този дълг показа, че България има сравнително лесен достъп до източниците на финансиране в случай на нужда", казва Емил Аспарухов", управление "Трежъри и капиталови пазари" в ДСК.

Новината за успешната емисия е важна не само в контекта на КТБ, но и като цяло за стабилността на финансовата система заради продължаващото неспокойство на депозантите. "По-добре е тези пари да ги имаш, ако някой се опита да те тества. Сега с тази ниска лихва и сравнително голяма емисия си по-силен като ликвидност. Затова беше важно емисията да мине бързо. Беше сериозно изпитание, което беше преодоляно", завършва икономистът.

 

Технология на предлагането

Около 14 ч. в сряда първичните дилъри са уведомени за началото на предлагането. Така те разполагат с половин ден, за да подготвят офертите си за 10-годишни книжа. Записването за новите облигации започна малко след 10 ч. в четвъртък. Това е последния ден на роуд шоуто и по програма е във Виена. Първоначалните поръчки са за покупки при midswap от 1.45% + 170 базисни пункта рискова премия, което определя доходност от 3.15%. По обед организаторите на аукциона предложиха на участниците да намалят рисковата добавка на 160 базисни точки. Последва потвърждение на заявките. Въпреки очакванията, че бук билдинга ще приключи към 15 ч. българско време, е даден още близо час, за да имат възможност да се включат и американските инвеститори. Процедурата е затворена при подадени поръчки за над 4 млрд. евро и доходност от 3.05%.