ДАНС задържа Венци Чикагото за facebook статус срещу валутния борд и илюминатите

Още един човек е арестуван след среща на върха между Писанчев, Цацаров и Йовчев

Венцислав Ангелов-Чикагото при ареста му
Венцислав Ангелов-Чикагото при ареста му    ©  ДАНС
Венцислав Ангелов-Чикагото при ареста му
Венцислав Ангелов-Чикагото при ареста му    ©  ДАНС

Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) е задържала двама души – един в Русе и един в София заради "действия, насочени срещу стабилността на банковата система".

Арестите станаха само няколко часа, след като в сградата на агенцията на бул. "Черни връх" се проведе среща между главния прокурор Сотир Цацаров, председателя на ДАНС Владимир Писанчев и вътрешния министър и вицепремиер Цветлин Йовчев.

В петък граждани започнаха масово да изтеглят депозитите си от Първа инвестиционна банка (ПИБ), като по данни на самата банка сумата достига 800 млн. лв. Има непотвърдена информация, че ден по-рано на клиенти са били изпращани SMS-и от граждани с внушения, че банката ще фалира.

В събота следобед в Русе маскирани и тежковъоръжени полицаи задържаха криминално проявения Венцислав Ангелов, известен като Венци Чикагото. Той е баща на Йордан Бонев, който дълго време беше дясна ръка на Бисер Миланов-Петното. Последният беше свързан с бившия телевизионен водещ Николай Бареков.

Според ДАНС, Ангелов "чрез профила си във Фейсбук и чрез клип, качен в YouTube, е публикувал информация, съдържаща злонамерена атака срещу голяма българска банка и призиви за сваляне на валутния борд". 

Сайтът "Биволъ" публикува статус на Венци Чикагото от петък. В него той казва, че миналата неделя е качил клип, в който споменава и името на "следващата банка, към която ще бъде насочена следващата атака след ПИБ", като името е скрито. В обобщението на статуса си Ангелов напомня, че Международният валутен фонд е "оръжието на МАСОНИ и ИЛЮМИНАТИ".

От снимките, които ДАНС разпространи, се вижда, че върху главата на Ангелов е поставена качулка. Служители от сектора за сигурност, с които "Капитал" разговаря, коментираха, че не е ясно каква точно е причината за това оперативно решение на агентите, защото подобно действие може да се предприеме при две хипотези.

Първата е, ако има опасност да бъде опорочено бъдещо разпознаване. Това едва ли ще се наложи най-малкото предвид факта, че името на Ангелов изтече в медиите още в момента на ареста му. Втората хипотеза лицето му да бъде скрито, е за да не бъде сниман от журналистите, които го чакаха пред сградата на ОДМВР-Русе. И тук идва въпросът каква е тази специализирана полицейска операция, кординирана от главния прокурор, председателя на ДАНС и вътрешния министър, за която знаят всички местни медии.

По-късно ДАНС съобщи, че в София е задържано "едно лице заради действия, насочени срещу стабилността на банковата система". Арестуваният, чието име не се съобщава, е разпространявал "невярна информация, уронваща престижа на търговски банки и дестабилизираща банковата система с цел лично облагодетелстване." Според dnevnik.bg, задържаният е с прякор Лицето. За него няма никаква допълнителна информация.

Все още не е ясно какво е престъплението, в което ще бъдат обвинени двамата задържани, нито дали между тях има някаква връзка. Няма и информация дали депутатът от БСП Антон Кутев, който пръв заговори за "събарянето на втора банка", е бил разпитан.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


35 коментара
 • 1
  rage_against avatar :-|
  Rage Against

  хм, прекалено много утрепки се появиха от кръга на Бисер Петното, Йордан Бонев и бащите им и жените им и всичките боклуци в тяхно обкръжение.

  сега журналистите трябва всеки ден да питат Овчев и Цуцаров* защо след като знаят и познават тези хора от контрапротестите, тяхното имотно състояние, тяхното влияние и ежедневното присъствие на контрапротестите и в палатков лагер и сигналите за тяхното криминално минало, или заплахите им по адрес на протестиращи, не са ги разследвали и не са намерили връзка между тях, Бареков, Пеевски, Василев и други ключови фигури в събитията от една година насам...

  п.п. мога да се обзаложа, че подобни боклуци са били използвани от комунистите малко след 9 септември и по-късно в лагерите, когато са изтребили хиляди от българската интелигенция.

  * - Цуцаров да не се оплаква, че прокуратурата се изполва като сапун, използва се като сапун от горепосочените престъпници, които подават сигнали и прокуратурата и полицията разпитват протестиращи, или арестуват представители на Протестна мрежа.

 • 2
  allmighty avatar :-|
  allmighty

  Писанка лови мишки. А акулите, които подскачат наоколо вече седмици - тях кой? Рибата цаца ли? Комай не. Значи ще да е заблеяното агънце.

 • 3
  misho73 avatar :-|
  misho73

  ДАНС както винаги на ниво. Добре че нямам фейсбук. Със сигурност щях да се изкажа за ПИБ, за който обяснявам една седмица преди случката. Ей го на - нещастника ще чеши кучето цяла неделя :-)

  Интересно дали при DoS атака към някой сървър ще арестуват някой пубер за това че случайно цъкнал на сайта на президента например?!?

  Както знаем, компютърно престъпление е такова, при което има откраднат компютър. С такива правоохранителни органи съм покоен. Жми градо.

  Вече арестуваме за слухове. Добре дошъл, Берия! Представям си като се стигне до съда какъв хубав цирк ще се получи. Ако все още имаме съд, де. И явно Фейсбук ще бъде забранен, като в държавата-пуйка.

  П.С. В Москва съм. К..Б и П...Б са мноо яки банки. Имам доверие на Искров, на всички банки и даже на кварталния лихвар. Към нищо не призовавам и нищо не внушавам. Пиян съм и даже не пиша аз, а някой дето ми е откраднал профила. Даже профила не е мой, а на един друг.

 • 4
  foxa5 avatar :-|
  foxa5

  До коментар [#3] от "misho73":


  [quote#3:"misho73"]П.С. В Москва съм. К..Б и П...Б са мноо яки банки. Имам доверие на Искров, на всички банки и даже на кварталния лихвар. Към нищо не призовавам и нищо не внушавам. Пиян съм и даже не пиша аз, а някой дето ми е откраднал профила. Даже профила не е мой, а на един друг.[/quote]

  Щирлиц, вие ли сте :)
  А иначе, толкова слаб сценарий, направо си е обида за зрителите. Абе направо ни вземат за балъци ремсисти вълча порода. То дето се вика полякините на плажа не ги нареждат така бе.

  П.С. В Лас Палмас съм. Пиян съм, не пиша аз. Оу Оу Фокса. :)

 • 5
  foxa5 avatar :-|
  foxa5

  Ако трябва да съм сериозен, нямам доверие на българските банки, не знам дали трябва да се чуствам гузен, ама хора като Цеко и Цветан, е не благодаря.

 • 6
  mrvip avatar :-|
  mrvip

  До коментар [#5] от "foxa5":

  С доверие или без, и двете явно си спазваха минималните задължителни резерви, щом успяват да изплатят над 10% от депозитите за 1-2 дни. Дългосрочно свързаните им лица са концентрация на риск, която БНБ не е трябвало да допуска и трябва да бъдат натиснати да изчистят. Но не това е пряката причина в момента. Ако 10 човека седнем да щракаме из фейса и бгмамите срещу някоя друга банка и там ще цъфнат опашки. BTW от човек на висок пост в друга банка знам, че КТБ във Варна покрай наводнението имаха и проблем със сървърите в града и от там тръгнаха опашките, т.е. дори прас-прес не беше достатъчна сама по себе си.

 • 7
  mrvip avatar :-|
  mrvip

  P.S. Не знам как е било в КТБ, но съм доволен клиент на ПИБ, което не мога да кажа за много от другите банки. Качеството на услугата обикновено е в пряка връзка с качеството на мениджмънта, така че явно Цеко със всичките му лифтове и подставени купувачи на Кремиковци не е чак толкова лош.

 • 8
  rio_tinto avatar :-|
  rio_tinto

  Бойко Банкята кога ще бъде задържан? той положи сериозен труд в полза на споменатата банкова дестабилизация..

 • 9
  drake avatar :-|
  drake

  До коментар [#3] от "misho73":

  Тъй като законът забранява разпространяването на слухове уронващи репутацията и доброто име на банката, аз мисля че съм в пълното си право да разпространявам слухове ,което усилват репутацията и излъскват доброто име на банките. Ето два от тях, при това не слухове, а съвсем достоверни новини от конфиденциален източник , който работи на Уол Стрийт и предпочита да остане неназован, но иска да му вЕрваме.
  Слух първи: Американският пазар е шокиран след като изтече информация, че българската банка П.Б купува Голдмън Сакс. Според запознати цената на сделката е 100 млрд. долара платими в кеш, които ще бъдат занесени в Ню Йорк от известният куриер Г. Б...вски в куфари на няколко тура. В добавка П.Б ще купи Лео Меси и ще го даде на отбора Космос Ню Йорк. Орди от високоплатени служители на Голдман Сакс вече търсят луксозни апартаменти в София. Според брокери , пазарът на недвижими имоти в столицата вече експлоадира ( ама в положителния смисъл на думата, да не си помислите нещо).
  Слух втори: Според запонати К.Б съвсем не е поставена под особен надзор. Тъкмо обратното. Тя е в цветущо и пращящо финансово здраве и в момента приключва преговорите по придобиване на Дойче Банк със собствени средства и малък заем от П.Б. Идеята с особения надзор осенила ръководството на БНБ и К.Б ,за да приспят вниманието на китайски , катарски, омански, саудитски и конгоански фондове ,които също наддавали за банката. Замисълът проработил, сделката е сключена и от понеделник Дойче Банк ще се казва Корпоративна Германска Търговска Банка. Байерн (Мюнхен) ще се преименува на Ботев (Мюнхен).
  Ето. Моята скромна лепта в укрепването на доверието към финансовата система.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход