Парламентът ще работи до 6.08.2014 г. (Обновена)

Няма да има ново правителство в рамките на това Народно събрание, президентът ще назначи служебния кабинет след консултации

Датата за предсрочни избори, договорена в Народното събрание в петък, беше потвърдена и при президента - 5 октомври 2014 г.
Датата за предсрочни избори, договорена в Народното събрание в петък, беше потвърдена и при президента - 5 октомври 2014 г.    ©  Надежда Чипева
Датата за предсрочни избори, договорена в Народното събрание в петък, беше потвърдена и при президента - 5 октомври 2014 г.
Датата за предсрочни избори, договорена в Народното събрание в петък, беше потвърдена и при президента - 5 октомври 2014 г.    ©  Надежда Чипева

Бойко Борисов изненадващо покани Владислав Горанов

Неочаквано в президенството лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е довел бившия зам.-министър на финансите Владислав Горанов. По принцип за финансовата политика в партията отговаря Менда Стоянова, която е член и на Изпълнителната й комисия. Горанов беше депутат от партията, но напусна парламента през пролетта. Миналата седмица стана ясно, че очаква одобрение от БНБ, за да заеме поста на изпълнителен директор на Общинска банка. Горанов е известен с близките си отношения с Делян Пеевски. Общински съветници в София твърдят, че новата му позиция е благодарение на пряката намеса на Борисов, а една от причините е, че Пеевски има апетити към банката.

Освен политическите лидери, на консултациите на "Дондуков" 2 присъстваха Иван Искров, управител на БНБ и Калин Христов, който беше министър на финансите в първото служебно правителство на Росен Плевнелиев, а иначе е подуправител на БНБ. 

42-то народно събрание ще работи до шести август. За това се договориха парламентарните партии (без "Атака"), "България без цензура", ВМРО и Реформаторският блок (РБ) при президента Росен Плевнелиев след четиричасови консултации. По думите на Николай Бареков държавният глава е предложил премиерът Пламен Орешарски да подаде оставка най-късно до 22 юли, но от БСП са отказали да се записва конкретна дата за това. Участници в консултациите потвърдиха, че по време на срещата са се обсъждали датите 21 или 22 юли за оставка на правителството, но било преценено да не се фиксира конкретна дата в позицията, защото на 21 юли БНБ ще излезе с решение за Корпоративна търговска банка. В споразумението е записано, че оттеглянето му ще е съобразено със сроковете в конституцията. Според говорителя на РБ Радан Кънев най-късната дата при това положение е 25 юли, защото след това ще е нарушение на споразумението.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се