Краят на кратката паника

В следобедните часове на понеделник опашките пред клоновете на ПИБ в София изчезнаха

Ако заговаряш чакащи пред банков клон и те ти отговарят - значи не са там за теглене, а чакат за нещо друго. Тези, които са дошли да теглят, мълчат и обръщат гръб
Ако заговаряш чакащи пред банков клон и те ти отговарят - значи не са там за теглене, а чакат за нещо друго. Тези, които са дошли да теглят, мълчат и обръщат гръб    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Ако заговаряш чакащи пред банков клон и те ти отговарят - значи не са там за теглене, а чакат за нещо друго. Тези, които са дошли да теглят, мълчат и обръщат гръб
Ако заговаряш чакащи пред банков клон и те ти отговарят - значи не са там за теглене, а чакат за нещо друго. Тези, които са дошли да теглят, мълчат и обръщат гръб    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Много от хората пред офисите на ПИБ бяха там, за да превеждат пари или да внасят.

След няколко опита да заговориш хора от опашките пред клоновете на Първа инвестиционна банка (ПИБ) вече можеш да разпознаваш от разстояние кой за какво е дошъл. Ако някой от чакащите се съгласява да говори, след като кажеш, че си журналист, значи не е там, за да си тегли депозита. Ако гледа подозрително и предпочита да се обърне на другата страна, когато го заговориш, почти сигурно е, че чака за закриване на сметка или поне изтегляне на повечето от парите по нея. Тази аксиома беше определена след обиколка на репортер на "Капитал Daily" на четири опашки пред клонове на ПИБ в центъра на София около 11.00 часа в понеделник.

Кой кого излъга

Повечето чакащи са тихи и говорят малко и помежду си, но има и такива като жена и двама мъже на видима възраст над 65 години, които оживено коментират случващото се. Сигурно може да се досетите какво е съдържанието на разговора им – всички политици са лоши, все същото вече 20 години, виновни са другите, съсипаха ни, нищо не става, излъгаха ни... Клишетата се казват с тона, с който разочаровани граждани биха говорили на всеки, който опита да разбере мнението им за финансовата криза, политическата криза, медиите, поскъпването на парното, лошата реколта или сиренето с растителни мазнини. Не успявам да чуя какво смятат да правят с изтеглените пари, но и вариантите, между които избират, едва ли са много. Вкъщи, в стара кутия за обувки. В друга банка, в злато (че златото е инвестиция на международни пазари с висок риск едва ли се замислят), в някой имот, ако парите са повече.

На опашките пред клоновете чакащите преди обяд са по 20-ина души, но около 15.30 часа клиенти извън банковите офиси няма. Не се виждат повече от обичайния брой клиенти и пред други банки освен ПИБ. Още от началото на работния ден пред един от двата клона на ПИБ срещу парламента в София опашката надминава десет души на различна възраст – от много млади до съвсем възрастни. Някои са се запасили с бутилки вода и бисквити в очакване редът им да дойде бавно. Млада жена с голям куфар чака пред клона на ул. "Раковски" и е от малкото хора, които се съгласяват да говорят. Тя обаче не е дошла да тегли пари – току-що е пристигнала от път и трябва да си вземе поръчаните по-рано карти.

"Аз имам две сметки в ПИБ и не смятам да ги закривам. Не мисля, че има причини за паниката, изглежда изкуствено създадена", обяснява жената. Според нея няма опасност нито за тази банка, нито за другите, а за опашките няма реална икономическа причина. Около 30-инагодишен мъж до нея също чака, за да направи вноска, и се съгласява с думите й. Казва, че изобщо не си е помислял да тегли парите си. Малко преди тях група възрастни оживено разговарят, но при молбата ми да поговорим почти обръщат гръб и една жена иронично отбелязва: "Ние не сме компетентни, други питайте."

Всеки на своята опашка

Пред друг от клоновете приказливи са отново тези, които няма да теглят пари. Една жена трябва да чака на опашката, за да си внесе съдебни такси. "Аааа, ние сме за друго, ние не теглим. От другата страна са за теглене", отговарят на въпроса ми. От другата страна отново не искат да си говорят и направо обръщат гръб. Същото вижда и репортер на "Дневник" пред един от клоновете на ПИБ в центъра. На въпроса дали чакат, за да изтеглят пари заради ситуацията около банките, няколко души от първата голяма група повдигат рамене, смотолeвят "всеки е по задачите си" и обръщат гръб. 

Пред друг клон хората са по-ведри. "Заминавам на екскурзия и трябва да дам цялата сума. Вчера изтеглих максимума от банкомат (400 лв.), но ми трябват още два пъти по толкова", разказва възрастна жена. Уточнява, че няма много пари в тази банка, затова не се притеснява твърде много, а единственото, което може да прави при настоящата ситуация, е да се надява, че няма да се стигне до криза. След още един въпрос добавя: "Не е ясно какво ще стане, но как да им вярваме на държавата и управниците, като сутрин казват едно, следобед - друго.". 

Млада жена по-напред в редицата признава открито: "Разбира се, че съм тук заради ситуацията. Изчетох всички анализи и оценки, направих информиран избор и смятам, че рискът е достатъчно голям, за да се наложи да изтегля спестяванията си." На въпроса какво ще прави с парите казва: "Няма да си ги държа вкъщи, ако това питате. Ще ги инвестирам не в друга банка, а в злато или в недвижими имоти, ще преценя."

Още по-напред възрастен мъж рязко отвръща: "Нищо не може да питате, вървете да питате онези, дето от 9 ч. сутринта ни държат тука." Втори се обажда зад гърба му: "И питайте президента, дето вчера каза, че банките ще работят нормално - колко нормална е тази работа." Жена на средна възраст се включва: "Имайте предвид, че дори не сме за ликвидиране на сметки и пак висим цял ден."

Затишието

На вратите на клоновете на ПИБ висят табели, че във всеки офис има отделно гише за внасяне на суми за депозити, откриване на сметки, плащане на заплати, дарения и регулярни плащания и клиентите, насочени към него, ще бъдат допускани с предимство. След обедната почивка, когато опашки пред клоновете вече няма, може спокойно да прочетете табелите – със сигурност в понеделник притесненията изглеждаха много по-малко, отколкото в петък. В края на миналата седмица тегления имаше и от друга голяма банка, с чужда собственост, и макар че нямаше опашки пред клоновете, вътре атмосферата беше сходна. Клиенти заявяват предварително теглене на по-големи суми, възрастна жена седи на стол, докато дъщеря й чака на опашката да дойде редът им. Изглеждаше, че съм единствената, която е отишла да внесе пари, а зад гишето касиерките тихо обясняват на останалите клиенти колко пари могат да изтеглят веднага и за колко ще трябва заявка.

Какво е станало с изтеглените суми не се знае, но пък някой предвидлив инвеститор може да ги е вложил на фондовата борса и да е спечелил. Ако е вярно, че борсата е вид прогноза за икономическото развитие, в понеделник сесията беше обещаваща. Основният индекс SOFIX се покачи с 5.8% за ден, след загубата от миналата седмица, а акциите на ПИБ поскъпнаха с 27%.

Още за борсовата търговия четете тук

БНБ намалява лихвите по депозити в КТБ на среднопазарните нива

Управителният съвет на БНБ реши да намали от 1 юли лихвените проценти по депозити на Корпоративна търговска банка (КТБ) до средния им пазарен размер за банковата система. Същата мярка се прилага и за дъщерното ѝ дружество "Креди агрикол България" ЕАД, съобщиха от БНБ. Решението влиза в сила веднага и е възложено за изпълнение на квесторите на КТБ.
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


31 коментара
 • 1
  _moi avatar :-P
  мой

  "Краят на КРАТКАТА паника" ... втф :)

 • 3
  asenpl avatar :-|
  asenpl

  Ти кво бе, подстрекаваш към теглене ли. Отивай и тегли без да го обявяваш публично. Тъпанар.

 • 4
  stenk avatar :-|
  Stanimir Kosev

  До коментар [#3] от "asenpl":


  Какво му обръщаш внимание ... виждал е той някога пари в банка :)))

 • 5
  tolex avatar :-|
  tolex

  Black FIBday мина, но все пак предстоят още тежки дни, като 21 Юли например.
  Дано да устискат банките ни, че тези продажни политици ще ни доведат до просешка тояга.

 • 6
  misho73 avatar :-|
  misho73

  До коментар [#5] от "tolex":


  [quote#5:"tolex"]тези продажни политици ще ни доведат до просешка тояга[/quote]

  1. Човек ще реши че политиците ни се падат от лотарията (лош късмет) или пък някакъв гадняр ги назначава против волята ни?!? Не, дабъл фифтийн са БГ граждани с избирателни права. Те продават себе си, а после очакват политиците да не са продажни. Странно.
  2. Каквито и да са политиците, истински беден може да станеш само с лично участие. Беден и умен няма.

 • 7
  gwa59354694 avatar :-|
  gwa59354694

  [quote] Малко преди тях група възрастни оживено разговарят, но при молбата ми да поговорим почти обръщат гръб и една жена иронично отбелязва: "Ние не сме компетентни, други питайте." [/quote]

  Ами те са казали истината, иначе щяха ли да са пред банката да си теглят парите.

 • 8
  misho73 avatar :-|
  misho73

  До коментар [#2] от "jazzi":


  [quote#2:"jazzi"]Тази статия не е нито информативна, нито аналитична, поучителна или интересна[/quote]

  Тази статия е репортаж. Отразява видяното от един или повече журналисти, които са се разходили из София вместо нас и са направили опит да разговарят с хората. Това че не ти е интересно не е повод за коментар, по-лесно е да я подминеш. Едва ли четеш всички статии ...


  [quote#2:"jazzi"]утре директно отивам и си тегля депозита от ПИБ![/quote]

  Всичките 2500.- лева? Сериозно си им се заканил :-) Бай Алмуния рече до 3,3 милиарда да нямаме притеснения за държавна помощ, а мисля БНБ някак си ще отговори на твоите притеснения :-)
  Вярваш или не, борда си остава. А нЕкои 'ора дето не им се връзват сметките ще си плащат кредитите БЕЗ деноминация. За разлика от миналия път. Чувам една телевизия вече бере душа, скоро май и разни лаФки ще тръгнат по свлачището. А Боце обеща реваншизъм. Демек - ще се връща ресто :-) И много круши, на които нЕкои 'ора уринираха ще им се видят ядивни :-) Засега така, ако има промени ще те уведомя на лични :-)

 • 9
  gost22 avatar :-|
  gost22

  До коментар [#8] от "misho73":
  Избързваш. Нито деноминацията, нито падането на борда, са се разминали (просто са станали по-трудни за осъществяване), а и Орешарски все още не е подал оставка.
  Тези хора не глупави, и ще направят всичко възможно (а като гледам как ползват Цацаров и полицията, това "всичко" наистина е едно, много голямо "всичко") да продължат с вземането на едни пари, както и да не се стигне до връщане на взетото...

 • 10
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Държавата първоначално уплаши хората и реално създаде паниката с КТБ. После едни хора я подеха и я насочиха в друга посока. Просто за да покажат, че държавата и кукловодите не трябва да крадат банки.

  Та държавата се уплаши от глупостта си и надявам се и дойде акъла.

  Да видим какво ще стане с КТБ. Един въпрос - каква е ролята на кредитите дадени на НЕК, БЕХ , на фирмите на Пеевски и затрудненията на КТБ? Каква е ролята на прокуратурата с медиийните обвинения и на държавата с изтеглянето на огромен финансов ресурс от КТБ за създаването на паниката и затрудненията и?

  Да се върнем на началото на проблема, кой атакува КТБ и защо?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход