Скандалите във фонд "Земеделие" доведоха до намеци за злоупотреби

Министърът е обвинен в лансиране на фирма, а ръководството на фонда - в одобрение на проекти за скъпи коли

Земеделският министър Димитър Греков (вторият отдясно) от няколко седмици иска уволнението на директора на фонд "Земеделие" Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова (вляво на снимката). Те обаче обявиха, че не смятат да се оттеглят.
Земеделският министър Димитър Греков (вторият отдясно) от няколко седмици иска уволнението на директора на фонд "Земеделие" Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова (вляво на снимката). Те обаче обявиха, че не смятат да се оттеглят.
Земеделският министър Димитър Греков (вторият отдясно) от няколко седмици иска уволнението на директора на фонд "Земеделие" Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова (вляво на снимката). Те обаче обявиха, че не смятат да се оттеглят.    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Земеделският министър Димитър Греков (вторият отдясно) от няколко седмици иска уволнението на директора на фонд "Земеделие" Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова (вляво на снимката). Те обаче обявиха, че не смятат да се оттеглят.    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Тлеещият от дни публичен скандал в управлението на европейските фондове за селско стопанство се разраства лавинообразно като в него вече се включват обвинения за лични интереси и евентуални злоупотреби. След като във вторник агроминистърът Димитър Греков рязко втвърди тона към директора на фонд "Земеделие" Мирослав Николов и неговата заместничка Виолета Александрова и поиска оставки от тях, които те отказват да подадат, замесените в спора започнаха да лансират в публичното пространство съмнения за неправомерни действия. В сряда сутринта директорът на фонда обяви, че не вижда причина да напусне и единственото конкретно оплакване, което е чувал за работата на институцията, е свързано с "проект на самия министър". Впоследствие пък в парламентарната комисия по земеделие, агроминистърът съобщи, че от фонда са одобрили проекти за покупка на луксозни автомобили въпреки изричното несъгласие на агроведомството и ЕК. 

Казусът се очаква да продължи и в четвъртък, когато има насрочено ново заседание на УС на фонд "Земеделие". Ако то се състои, земеделският министър ще предложи уволнението на директора на фонда. По неофициалната информация обаче членовете от БСП в съвета отново се готвят да отсъстват, т.е. няма да има кворум за заседанието.

Натиск за определени фирми?

Директорът на фонд "Земеделие" Мирослав Николов намекна пред БНР в сряда искането на оставката му може да е свързано с "проект на самия министър".  "Той обяви пред мен, че се бавят плащанията на негова фирма. Предполагам, че е проект на неговото семейство, защото фирмата е "Греком" (виж карето) и работи в сферата на лозаро-винарския бизнес. Министърът ми каза в разговор, че според него има забавяния и той или неговия представител трябва да получи парите по проекта", обясни Николов.

В реакция на това изказване агроминистърът съобщи, че "да оказва натиск" не е в стила му. "Не съм го правил и няма да работя по този начин и в бъдеще", коментира той в изявление до медиите.

"Пред кабинета ми непрекъснато има опашка от хора, на които са били отлагани плащанията, без да им се дава логично обяснение защо. Няма как да стоя и да не правя нищо, когато българските земеделци не получават парите си", добавя Греков. Подобна теза министърът разви и пред депутатите от парламентарната комисия по земеделие, където обяви, че от месеци не може да комуникира с фонда. Греков каза, че единственият "натиск", който е оказвал, е бил свързан с питания от различни общини и фирми, които не са получили финансирането си, какви са причините за това. "В никакъв случай обаче не съм карал ръководството на фонда да извършва някакви неправомерни или незаконни действия", каза той.

Проекти за луксозни автомобили

Междувременно обаче в скандала се появи още един детайл. В отговор на въпрос от депутат на ГЕРБ земеделският министър съобщи, че на последната комисия, която е разглеждала проекти по ПРСР, е имало одобрени предложения за покупка на луксозни автомобили. Това по думите му се е случило въпреки препоръките на ЕК за таван от 47 хил. лв на такива автомобили и независимо от изпратените разпореждания от агроведомството. Греков каза още, че присъствалите на заседанието служители на земеделското министерство са отказали да подпишат протокола за класираните проекти, което обаче не спирало на практика сключването на договори.

По време на дискусията депутатът от ГЕРБ Десислава Танева съобщи, че е получила сигнал за одобрени 2 автомобила BMW X6, 3 aвтомобила Toyota Land Cruiser и др. Те били подадени от еднолични търговци, регистрирани от млади жени. Самият Греков съобщи, че не знае колко такива одобрени проекта има, нито каква е стойността им. По думите му обаче изискал тази информация от фонда.

Преди седмица "Капитал Daily" попита фонд "Земеделие" дали са одобрявани проекти за луксозни автомобили или дали е давана възможността на кандидати с тях да променят инвестициите си. Тогава от институцията казаха, че са одобрявани само разходи за превозни средства, необходими за инвестицията, и то до определената пределна стойност от 39 хил. лв без ДДС. Тази информация противоречи на изказването на министъра от сряда.

Политическият мотив 

Макар че в публичните си изяви досега замесените в спора страни да изтъкват професионални или лични аргументи, в основата му стои раздор между управляващите партии. По неофициална информация ДПС иска да овладее ключовия фонд "Земеделие" чрез отстраняване на близкото до БСП ръководство - Николов и заместничката му Виолета Александрова. Вчера агроминистърът отрече да има политически мотиви зад искането си, по думите му разминаванията са изцяло на професионална основа. Греков каза и че няма предложение за евентуален нов директор на фонда, ако се стигне до оставката на настоящия.

Коя е фирмата "Греком" и какви субсидии получава

Компанията "Греком" ООД е регистрирана в Любимец, Хасковска област, и се занимава с лозарство. Според данните в Търговския регистър тя е с капитал 100 лв и е еднолична собственост на Тодор Николов Греков. В действителност обаче в предходни години земеделския министър Димитър Греков е имал дял в нея. В периода между февруари 2011 и юни 2013 г. той е бил собственик на 34% от "Греком". В изявлението си днес, Греков потвърждава, че е имал "малък дял" в дружеството преди да приеме министерския пост. В него обаче не се споменава дали фирмата е усвоявала пари по програми, администрирани от фонда, нито дали настоящият собственик Тодор Греков е в роднински отношения с министъра, каквито са твърденията на Мирослав Николов.

От фонд "Земеделие" по-късно днес обясниха, че компанията "Греком" е получила финансова помощ от 51 005 лв. за реализацията на проект, като договорът е бил сключен на 16 септември 2013 г. за 2.290 хектара.

*Текстът е обновен в 21.20 ч.

Очаквайте още подробности по-късно през деня.

5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  bg_jungle avatar :-@
  bg_jungle
  • - 1
  • + 7

  КОРУМПИРАНЕ ПРАСЕТА !!!!! ДО КОГА ????

  Преди седмица стана ясно и че БСП и ДПС са в конфликт покрай друга европейска програма- "Конкурентоспособност", която се администрира от министерството на икономиката.

  КАКВА СЕДМИЦА ????

  Всичко е ясно, за една година управление ни разбихте!!!

  Нередност?
 • 2
  info111 avatar :-|
  info111
  • + 13

  "В интервю за БНР директорът на фонд "Земеделие" обяви, че не вижда причина да напусне поста си и че "единственото конкретно" оплакване, за което е чувал, е за "проект на самия министър".

  "Той обяви пред мен, че се бавят плащанията на негова фирма. Предполагам, че е проект на неговото семейство или род, защото фирмата е "Греком" и работи в сферата на лозаро-винарския бизнес. Министърът ми каза в разговор, че според него има забавяния и той или неговия представител трябва да получи парите по проекта", обясни Николов без да даде подробности за каква сума става въпрос..."

  Къде е главният прокурор Цацаров, прокуратурата, ДАНС, службите?
  Какво повече могат да искат, за да започнат разследване на този министър, който явно е в конфликт на интереси, след като имаме публично заявление не на кой да е, а на директора на фонд "Земеделие" Мирослав Николов?

  Нередност?
 • 3
  demos20002000 avatar :-|
  demos20002000
  • - 2
  • + 7

  В сектора земеделие отдавна е такава корупция и воня та се не трай. Тук в случая ,който и от двамата ( министъра или шефа на фонда ) пребиеш( уволниш) все ще е късно :-)

  Нередност?
 • 4
  tanqve avatar :-|
  Tania Velikova
  • - 2
  • + 6

  Във фонда от край време цари пълно затъмнение, липса на всякакъв ред и публична информация, там си правят каквото си искат - пълно е с дпс-арски калинки, абсолютно пренебрежение на бенефициентите! Това е отдавна ! Защото владеят партии - дпс и бсп и сега им лъсва поредната война! Пък преди и герб бяха същите! Тоя м.николов и заместничката му отдавна трябваше да са си заминали, ама читав човек в тая партийна клоака, в която са превърнали държавата, няма да се намери да се съгласи да го използват! Така че вероятно ЕК ще спрат още програми, пък за новия период - 2014-2020 изобщо не съм оптимист. За съжаление! Всички, изписани с малки букви имена не заслужават такава привилегия - главната буква значи, че си заслужил уважение, такова - НЯМА !

  Нередност?
 • 5
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси
  • + 3

  Нищо ново под слънцето.

  Нередност?
Нов коментар