ДКЕВР обяви безсмислено решение за по-ниски цени на ВЕИ
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

ДКЕВР обяви безсмислено решение за по-ниски цени на ВЕИ

Според фотоволтаичната асоциация зелената енергия вече е по-евтина от конвенционалната на някои централи и присъединяването на нови мощности ще има положителен ефект върху крайната цена на тока

ДКЕВР обяви безсмислено решение за по-ниски цени на ВЕИ

Цените на енергията от бъдещите зелени централи намаляват за една година, но за същия срок се замразява присъединяването им към мрежата

5106 прочитания

Според фотоволтаичната асоциация зелената енергия вече е по-евтина от конвенционалната на някои централи и присъединяването на нови мощности ще има положителен ефект върху крайната цена на тока

© Капитал


Новите зелени централи ще продават електроенергия при по-ниски преференциални цени през следващата една година. Това стана ясно от решение на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), което беше публикувано късно във вторник. Намалението е най-значително при слънчевите и вятърните централи, минимално при ВЕЦ и несъществено при технологиите, които използват биомаса. Без промяна остават преференциите за малките проекти, като покривни панели например.

Приетата тарифа обаче се оказва безсмислена, тъй като заедно с нея се замразява присъединяването на нови централи до края на юни догодина. Това пък става ясно от друго решение на регулатора, с което се одобрява предложението на Енергийния системен оператор (ЕСО).

Колко по-евтино

Цената, на която теоретично би трябвало да се изкупува енергията от фотоволтаичните централи, се намалява с 28%. От ДКЕВР посочват, че са се съобразили с аргументите на производителите за инвестиционните им разходи. Има промяна в публикуваното решение спрямо първоначалния проект, който предвиждаше намаление от 50 до 60%, потвърди председателят на Българската фотоволтаична асоциация (БФА) Меглена Русенова. През 2013 г. средната цена на слънчевите централи беше около 180 лв./мегаватчас, което означава, че сега тя ще стане приблизително 140 лв. Според Русенова за една част от проектите цената е адекватна, но за по-големите не е.

Не са отчетени обаче възраженията на вятърните централи, за които цената ще падне с 22%. От Българската ветроенергийна асоциация (БГВЕА) казаха за "Капитал Daily", че имат бележки по няколко ценообразуващи елемента. Заложените от ДКЕВР инвестиционни и експлоатационни разходи например са под минимално постижимите, които от организацията са изчислили на база реални оферти. Не е обосновано и защо регулаторът е приел възвращаемост на капитала от 7%. Липсват данни за стойностите на параметри като безрискова премия, пазарна рискова премия и др., казаха от асоциацията и добавиха, че според тях възвращаемостта трябва да е 9% заради завишения риск в резултат на честите регулаторни промени в сектора. Новата тарифа не отчита също така таксата от 20%, която ВЕИ централите плащат от началото на тази година, нито пък разходите им за балансираща енергия.

Според случая

В решението е заложена също така средна годишна продължителност на работа на вятърните централи (т.е. времето, за което получават преференциални цени) между 2250 и 2500 часа за различните категории. Не са взети обаче предвид ограниченията заради недостатъчния капацитет на мрежата, нито ограниченията, които ЕСО редовно налага и които са между 15 и 30% на годишна база, коментираха от БГВЕА. Още по-интересно е, че в сегашното решение на регулатора не е отчетено предишното му решение за ограничаване на ВЕИ централите с 50%. То е заложено и като хипотеза в цените на електроенергията от 1 юли, което беше направено с цел да се "вържат сметките" и токът да не поскъпне рязко. Пред БТА Кенет Лефковиц от БГВЕА коментира, че новите цени са убийствени, не покриват инвестициите и трудно могат да се нарекат преференциални. Решението ще бъде обжалвано, добавя той.

Решение с шоков ефект

В съда отива и решението на ДКЕВР да замрази присъединяването на нови ВЕИ централи за още една година. Това стана ясно от коментар на Меглена Русенова пред БТА. Според ЕСО, по чието предложение е взето решението, България е изпълнила поетите индикативни цели за дял на ВЕИ към брутното потребление на електроенергия в страната до 2020 г. От ДКЕВР припомнят, че по последни данни на Националния статистически институт това съотношение е 16.4%, въпреки че според вятърната асоциация данните са спорни.

Обявяването на нулева година ще доведе до шоково увеличаване на цените на електроенергията през 2016 г., прогнозира Русенова пред "Капитал Daily". По думите й зелената енергия вече е по-евтина от конвенционалната на някои централи и присъединяването на нови мощности ще има положителен ефект върху крайната цена на тока. През 2016 г. замърсяващите производители като въглищните централи ще започнат да плащат за емисии и ще трябва да направят инвестиции за 2 млрд. лв. до 2020 г. Сега с обявяването на периода от юли 2014 г. до края на юни 2015 г. за нулева година през 2016 г. ще се окаже, че няма да има друг евтин производител, посочи Русенова.


7 коментара
 • 1
  lz73 avatar :-|
  lz73

  А някой да е виждал напоследък смислено решение на този "орган" ?

 • 2
  today avatar :-|
  today

  И не само напоследък, решенията на ДКЕВР в повечето случаи са безсмислени, популистки, и в крайна сметка докарват все повече проблеми. Ама нали народа плаща, на комисарите какво им дреме!

 • 3
  stf avatar :-|
  Стефанов

  "Сега с обявяването на периода от юли 2014 г. до края на юни 2015 г. за нулева година през 2016 г. ще се окаже, че няма да има друг евтин производител, посочи Русенова."
  Госпожата много нагло използва думата "евтин". 140 лв. на МВ не е толкова евтино и то за непостоянна и небалансирана енергия като слънчевата. Не падаме от Марс г-жо!!

 • 4
  ayanev avatar :-|
  чернев

  До коментар [#3] от "Стефанов":

  Ами ниска е, разбира се. На топлофикациите изкупната цена е 188 лв/МВч. Небалансирана...Ами нали затова се въведе балансиращият пазар-там се формират и заплащат небеленсите, предизвиквани от ФтЕЦ.

 • 5
  lz73 avatar :-|
  lz73

  До коментар [#4] от "чернев":
  Ами не точно 188, по-скоро 288лв./MWh

 • 6
  vvenkov avatar :-(
  Венко

  Той че органът не става е ясно, ама не е само той!
  Как пък не се намери един журналист дето да напише като хората за какво става дума. Що за глупост е това: "Новите зелени централи ще продават електроенергия при по-ниски преференциални цени през следващата една година. "
  Ами не е вярно.
  Вярното е, че: "Новите зелени централи, които влязат в действие през следващата една година ще продават електроенергия при по-ниски преференциални цени до края на преференциалния период от 20 г.

 • 7
  today avatar :-|
  today

  М/у другото:
  "Комисията прие и предложението на ЕСО за нулеви мощности, които могат да бъдат присъединявани към преносната и разпределителната мрежа за следващия регулаторен период, поради изпълнение на поетите индикативни цели като дял на ВЕИ към брутното потребление на електроенергия в страната до 2020 година. Според последни данни на Националния статистически институт то е 16.4%.

  Решението на ДКЕВР не се отнася за малките мощности ВЕИ (вятър и слънце до 200 КВт, а вода и биомаса до 1500 КВт)."
  http://www.dker.bg/newsbg.php?n=238


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK