Aгроминистърът отново беше бламиран за исканите оставки във фонд "Земеделие"

Управителният съвет на фонда за пореден път не събра кворум на заседанието в четвъртък

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Агроминистърът Димитър Греков, който публично настоява за отстраняването на директора на фонд "Земеделие" Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова, отново беше бламиран в четвъртък. За втори път през последни няколко седмици предложението му за уволнението им не можа да бъде разгледано от Управителния съвет на фонда. Съветът  има правомощията да гласува евентуални оставки, но в четвъртък следобед не се явиха част от членовете му и не беше събран нужният кворум за провеждане на заседание.

Развоят на събитията не е изненадващ предвид факта, че дни преди това участващи в съвета официално и неофициално съобщаваха нежеланието си да присъстват на заседанието с мотив, че поканата за него и дневният ред са изпратени прекалено късно и не могат да изготвят становищата си. Новият опит за промени в ръководството на ключовия фонд, разпределящ над 2 млрд. лв. годишно, се очаква в понеделник сутринта, за когато е насрочено ново съвещание на съвета.

Провал на заседанието

По неофициална информация на насроченото в четвъртък заседание са се явили само петима от десетимата представители в управителния съвет на фонда и по този начин не е събран необходимият за провеждането му кворум от 2/3 от членовете. Сред присъстващите са били земеделският министър Димитър Греков, двамата му заместници - Явор Гечев и Бюрхан Абазов, както и секретарят на агроминистерството Ася Стоянова. Петият присъствал е бил представител на финансовото министерство. На заседанието не са присъствали членовете на съвета от министерствата на икономиката, околната среда, труда и социалната политика, както и самият директор на фонд "Земеделие" Мирослав Николов.

Промяна на членове

В четвъртък часове преди началото на заседанието директорът на фонд "Земеделие" Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова съобщиха, че в последно време е имало промени в членовете на управата. Пред БТВ Aлександрова каза, че "в последните седмици  се подменят членове на управителния съвет от квотата на БСП с такива от ДПС". Тя обясни още, че министърът на земеделието е "от квотата на ДПС". Самият Греков каза по-късно, че са правени две промени. Едната е в министерството на околната среда заради ситуацията там (назначението на нов министър, след като бившият Искра Михайлова стана евродепутат), като не стана ясно дали е сменен член на БСП с такъв от ДПС. Втората промяна била свързана с агроминистерството - временно в управителния съвет е включен секретарят на ведомството Ася Стоянова, която замествала отсъстващата заради здравословни причини зам.-министър Валентина Маринова.

Текстът е обновен в 18.45 ч.

3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  today avatar :-|
  Изо Дзадзе
  • + 10

  По времето на социализЪма имаше лозунг:
  40 години народна власт - 40 години цирк!

  Нередност?
 • 2
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat
  • - 1
  • + 2

  До коментар [#1] от "today": сега го прилагаме на коалиционните ни партньори - че нещо се забравиха!

  Нередност?
 • 3
  berillo avatar :-|
  Simeon Borissov
  • + 4

  И този ще е скорошен клиент на Прокуратурата.....

  Нередност?
Нов коментар