БТК и тайната на файловете

Или как става така, че няколко поръчки за телеком обслужване са с автор Vivacom

Митовете как се разпределят парите на държавните ведомства и фирми за телекомуникационно обслужване са толкова много, че повече са само легендите по тази тема. Едни от тях разказват, че "Мобилтел" е бил буквално цар и господар в този сегмент. Което нито е толкова мит, нито пък е толкова странно - дълги години това беше единственият GSM оператор, а след появата на "Глобул" новият доставчик се насочи предимно към нишата на индивидуалните клиенти и малките фирми, а корпоративният и институционален сектор остана в полето на "Мобилтел", който компанията таргетираше и с най-атрактивните си оферти. Други легенди твърдят, че откакто БТК е с мажоритарен собственик банкерът Цветан Василев (и за времето, когато той беше добре поставен политически), телекомът доста напредва при разпределението на парите от обществени поръчки за фиксиран, мобилен телефон, интернет и VPN мрежи. Което пак нито е толкова легенда, нито пък е странно - за да догони конкурентите си, третият поред оператор наистина предлага по-ниски тарифи във всички сегменти. Дали има предпочитане или предпоставяне на БТК от държавата е трудно доказуемо. А всичко това са митове и легенди.

Фактите са такива, че различните министерства, агенции, комисии, държавни предприятия и изобщо институции ползват различни оператори за телеком обслужването си, като преобладават "Мобилтел" и БТК, а най-малко (драстично по-малко) участие има "Глобул". Доколко процедурите по обществените поръчки са били проведени коректно, е трудно да се прецени - материята е силно специализирана, а условията са разнопосочни. Показателно е обаче, че за последните пет години решенията на Комисията за защита на конкуренцията по жалби срещу такива поръчки са над 100 - по всичко личи, че борба има.

А според "разказите" на съвсем публични файлове тя се води с всякакви средства.

Поръчки за самообслужване

Ако се вярва на техническото описание на няколко от файловете, с които две държавни институции са обявили обществени поръчки за телеком обслужване, автор на самите условия в поръчките е Vivacom (търговското наименование на БТК). И двете поръчки са в размер до 66 хил. лв., което означава, че не могат да бъдат обжалвани. Едната е на Държавно предприятие "Фонд затворно дело", което търси доставчик на фиксирани услуги, мобилни услуги и интернет, а другата - на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", което поръчва изграждане на виртуална частна мрежа (VPN). При два от файловете на първата поръчка и един от тези на втората в техническото описание, налично в properties, като автор в полето company е записана Vivacom. Тоест излиза, че експерти на телекома директно са написали част от условията за участие в поръчка, в която самият той се предполага, че ще участва. Чисто технически ясно е, че при инсталирането на софтуера на компютъра си всеки ползвател може да се обозначи от името на всякаква компания. Отделен е обаче въпросът защо автор на условията в поръчка на затворите ще се обозначава като човек от БТК.

Показателна е и реакцията на самото Министерство на правосъдието (към което е "Фонд затворно дело") след въпросите на "Капитал" по темата. "Визираната от вас публична покана е отменена. Ще бъде обявена нова такава", казват от министерството. Според пресцентъра му причината да се спре процедурата е, че от 1 юли влизат в сила изменения в Закона за обществените поръчки, тоест няма нищо общо с гафа с авторите. "За по-голяма публичност и прозрачност при отварянето на офертите ще присъстват представители на всички мобилни оператори", казват от ведомството, допълвайки, че документацията по въпросната процедура е била подготвена от външен експерт, а сега на дирекция "Вътрешен одит" е разпоредено да извърши проверка по въпроса. От БТК пък заявиха, че "внушенията, които се правят с подадения сигнал, целят да уронят престижа на Vivacom и е признак за нелоялна конкуренция". "Ние следваме стриктно правилата за бизнес кореспонденция. Между нас и партньорите ни се осъществява активен обмен на работни, технически или търговски документи, които е възможно да станат обект на спекулации от недоброжелатели", добавиха от телекома, който и в момента доставя интернет услуги на двата фонда за затворите и дирекцията за наказанията.

Любопитно е и друго - отново в properties автор Vivacom излиза и в още няколко файла с условия на вече приключили обществени поръчки за телеком обслужване, всичките с размер до 66 хил. лв.: на община Бойчиновци, община Хисаря, община Каспичан и "Северно централно държавно предприятие" (стопанисващо горите в областта).

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


16 коментара
 • 1
  sulio_parvi avatar :-P
  sulio_parvi
  • -114
  • +20

  Отдавна се знае, че Капиталци разбират от всичко, затова истински сериозните хора не ги четат, а само тези дето си бъркат в гащите с тях. От цялата статия само не разбрах: колко струва капиталци да плюнат върху някого? Ако поръчителят е гъст с Прокопиев плювката безплатна ли е? Правят ли се поръчкови материали на бартер (съдебна ненаказаност, политически оферти и т.н.)?

 • Sinergy

  До коментар [#1] от "sulio_parvi":

  Като е така какво правиш тук? Марш към форумите на в. Дума и повече не ни занимавай с платените си драсканици!

 • 3
  dragomir92 avatar :-|
  Drago Gyurov

  Очевидно авторът има поглед за детайла. Поздравления! От Виваком дотолкова са спокойни в делата си, че даже не внимават за оставени следи. Сигурен съм, че по този начин се печелят поръчките в България.
  Драго

 • 4
  x3m avatar :-|
  x3m

  До коментар [#1] от "sulio_parvi":

  Ако ще критикуваш някого, поне си направи труда критиката ти да е аргументирана и да няма логически грешки на ниво 8 клас.

  Аd hominem (ад хоминем, от лат.: „към/срещу човека“ [...] се нарича аргумент в логиката, реториката и критичното мислене, който е насочен към личността на опонента, а не към неговия аргумент.

  Та, ако още си ербап, започни отначало ако обичаш. Само по темата, личните напдки карат "истински сериозните хора" да щракат минус на мнението ти, защото е хвърчащо и безвкусно.

 • 5
  primerno avatar :-?
  primerno

  Не че такива проблеми трябва да се неглижират, но както се казва това да ни е проблемът!
  Преди време имаше случай, един доклад представен за разглеждане в Европейската комисия по екология беше минал през компютри на хора от "Порше". А доклада беше за влиянието на шума от автомобилите върху околната среда...така че не сме пионерите

 • 7
  dragon_reborn avatar :-|
  The Dragon Reborn

  Че то БТК са си крадци и мошенници открай време.

 • 8
  dany_h avatar :-|
  dany_h

  Лошото е, че в милата ни държава всичко се случва по този начин и няма никакви изгледи нещата да тръгнат в правилната посока.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 9
  today avatar :-|
  today

  Преди време министерството на икономиката и енергетиката бяха публикували обосновка за нуждата от Белене, писана от служителка на Богомил Манчев, който е отявлен ядрен лобист и лично заинтересован от реализацията на проекта в качеството си на консултант.
  И вижте как щели да поканят представили на конкуренцията при отварянето на офертите - от което просто няма смисъл, при положение, че единия от тях е писал заданието.
  Трябва да се махнат тия лимити, щом е държавно - задължително търг, няма значение дали е 66 000 или по-малко. И Пенгезов така разби една голяма поръчка на малки поръчки, и излязоха на завишени цени, разбира се. После - съдебната система трябвало да спре работа, защото нямало пари. Ми няма да има, като плащат всичко на двойни и тройни цени.

 • 10
  viktor_k avatar :-?
  viktor_k

  Оказва се, че Мобилтел са взели повече министерства при фиксираната телефония, от колкото Виваком при мобилната.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход