Или добро, или затвор
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Или добро, или затвор

Или добро, или затвор

Защо наказателният отговор на държавата на банковата криза показва безсилие и глупост

9785 прочитания

© Велко Ангелов


"Ако мe питате за себе си дали имам яснота откъде идват нещата, да, имам яснота." С тези думи вътрешният министър Цветлин Йовчев отговори през седмицата на въпроса дали държавата е установила кой е организаторът на атаката срещу Първа инвестиционна банка.

Тихата паника и страх да загубят спестяванията си накараха стотици вложители в банката да се подредят на опашка в края на миналата седмица. През уикенда паниката продължи - този път не сред гражданите, а сред целия правоохранителен апарат на държавата - ДАНС, МВР и прокуратурата, за да достигне накрая и до Народното събрание.

Докато маскирани и тежко въоръжени полицаи провеждаха показни арести, в медиите контролирано изтичаше информация за установени "схеми", които са довели до всяването на паника сред вложителите. Съвсем скоро стана ясно, че представлението на репресивния апарат е несъстоятелно.

Задържаният от качулки (а самият той изведен с маска на лицето от дома му) известен представител на криминалния контингент в Русе Венцислав Ангелов, по прякор Чикагото, беше арестуван, защото няколко дни по-рано е отправил призив във facebook срещу банките, валутния борд и фонд, масоните и илюминатите. Впоследствие той беше освободен с предупредителен протокол.

Ако теглим чертата, ще видим, че единствените от задържаните, които се намериха с обвинение от прокуратурата, са един от управителите на инвестиционния посредник "Глобал маркетс" - Роберт Димитров и Кирил Джабаров, който е син на собственика на фирмата. Според ДАНС те седят зад разпращането на бюлетин на потенциални свои клиенти, в който поставят под съмнение стабилността на три банки, сред които обаче ПИБ не фигурира. Те бяха обвинени по текст от Наказателния кодекс, който се използва за фалшиви сигнали на телефон 112. А това фактически означава, че двамата нямат общо с твърдяната от властите криминална и организирана атака срещу ПИБ.

И една скоба - активността на правоохранителните институции по отношение на атаката срещу ПИБ контрастира с тяхното бездействие, когато сходни събития се случиха седмица по-рано с КТБ.

До този момент всички твърдения, че е имало организирана атака срещу ПИБ не се потвърдиха по никакъв начин.

Арестите и екзотичните обвинения не са единственото, което държавата успя да произведе в паниката си. В понеделник Българската народна банка (БНБ) предложи, а новосформиралата се коалиция между ГЕРБ и ДПС скоростно придвижи в парламента, предложени за допълнения в Наказателния кодекс (НК), които по думите на вносителите им трябваше да сложат точка на паниката и да развържат ръцете на институциите.

Ако текстът бъде приет в предложения си вид, на практика ще бъде криминализирано всяко критично или негативно мнение, насочено срещу банка - без значение дали е вярно и без значение каква е целта му.

Масова криминализация

След като, БНБ представиха законодателното си предложения, текстът беше изпратен до председателя на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев, който веднага го внесе.

Проектът предвижда от две до пет години затвор за всеки, който "разпространява заблуждаваща или невярна информация или други сведения за банка или финансова институция, които могат да доведат до всяване на смут и страх в населението". Ако от деянието са "причинени другиму значителни вреди или са получени значителни неправомерни доходи", наказанието вече е от "пет до десет години и глоба от пет до десет хиляди лева.

Мотивите на депутата от ДПС може и да звучат високопарно, но нямат много общо с наказателното право. "През последните дни чрез разпространение на невярна информация и слухове беше направен опит за дестабилизация на държавата чрез атака срещу българската банкова система без каквито и да е основания за това" пише Цонев и допълва: " В резултат се наблюдаваше напрежение сред вложителите на някои от търговските банки".

Според бившия депутат от СДС именно поради тази причина е "необходимо в НК да има специализиран текст, който да криминализира подобни прояви, свързани с всяване на смут и страх в населението чрез разпространяване на невярна информация по отношение на банките и финансовите институции".

Целта на текста, смята още Цонев, е "превантивна" и да "осигури спокойното функциониране на финансовия сектор и да предотврати в бъдеще възможността банковата и финансовата стабилност на страната да бъде подронвана по подобен криминален начин".

Веднъж влязъл в парламента, проектът скоростно беше приет на първо четене в парламентарната правна комисия с гласовете на ДПС и ГЕРБ. Председателят на комисията Четин Казак заяви, че целта на промените в НК е "да се успокои общественото мнение".

Като юрист той би трябвало да знае, че сред целите, които могат да мотивират налагането на наказание, не фигурира успокояване на общественото мнение, а три ясни хипотези - да се поправи и превъзпита осъденият към спазване законите и добрите нрави, да се въздейства предупредително върху него и да му се отнеме възможността да върши други престъпления и да се въздейства възпитателно и предупредително върху другите членове на обществото.

По време на обсъждането на проекта зам.-председателят на Върховния касационен съд съдия Полина Панова заяви, че според нея и колегите й подобни промени са необходими, но само ако бъде ясно записано, че наказание трябва да бъде налагано само ако извършителят умишлено и напълно съзнателно е разпространил невярна информация за дадена банка, за да й навреди или да извлече полза от това.

Единствено от БСП не подкрепиха текста. "Не може всичко, което се случва в нашия живот, да бъде ограничавано, спирано единствено и само със заплаха от наказанието лишаване от свобода", коментира председателят на парламента Михаил Миков.

Неизползвани възможности

Преподавател по наказателно право от Софийския университет, с когото "Капитал" разговаря,  нарече предложението пълна безумица и уточни, че БНБ в момента има законово правомощие да ангажира административно-наказателна отговорност, но никога не са се възползвали от него.

През седмицата сайтът "Съдебни репортажи" цитира информация от Софийския районен съд, от която става ясно, че пред съда не са били подавани жалби срещу решения на БНБ за налагане на санкции, т.е. такива санкции почти сигурно никога не са налагани.

Така банковият надзор, без въобще някога да се е възползвал от административно-правните си правомощия и да се е убедил, че те не са адекватни, предлага директно криминализация - при това с тежки наказания.

Идеята на централната банка е равносилна на това КАТ, който вероятно никога не е санкционирал велосипедисти, които карат без стопове, след някой инцидент с колоездач да предложи карането на колело без светлини да се наказва като тежко престъпление.

Показателен и фактът, че по време на краткото обсъждане на проекта за нов НК в началото на годината, БНБ не предложи подобен текст, което е още едно доказателство, че мотивите на централната банка не са осъзната необходимост, а опасна показност.

Юристи, с които "Капитал" разговаря коментираха, че не става ясно и как е преценено предложеното наказание – от две до пет години или в по-тежки случаи от пет до десет години.


"Не може да се инкриминира изнасянето на верни факти", коментира още преподавателят по право, с когото разговаряхме, и допълни, че ако текстът бъде приет, то всеки – независимо дали е журналист или гражданин, който говори нещо за банките и банковата система, може да получи обвинение, защото някой прокурор може да реши, че споделените от него "други сведения" могат да доведат (но могат и да не доведат) "до всяване на смут и страх в населението".

Пълно неразбиране
"Стабилността на банките е важна, но пътят към стабилност не минава през увеличаване на репресията за свободно изразяване на мнение", коментира проф. Нели Огнянова. Тя допълва: "Напротив: свободата на изразяване е част от системата за ранно предупреждение - а тук се правеха опити свободата  да бъде напълно блокирана. Върху това трябва да се замислят, не върху НК.

И действително - задушаването на общественият дебат, което неминуемо ще се случи, ако предложенията бъдат приети в този им вид, само ще задълбочи проблема.

Подходът на институциите показва, че те или не искат, или не могат да разберат същината на проблема - липсата на доверие, че институциите са способни да изпълняват функциите си. А обществото няма да започне да вярва в държавата, ако тя му забрани да говори.

"Ако мe питате за себе си дали имам яснота откъде идват нещата, да, имам яснота." С тези думи вътрешният министър Цветлин Йовчев отговори през седмицата на въпроса дали държавата е установила кой е организаторът на атаката срещу Първа инвестиционна банка.

Тихата паника и страх да загубят спестяванията си накараха стотици вложители в банката да се подредят на опашка в края на миналата седмица. През уикенда паниката продължи - този път не сред гражданите, а сред целия правоохранителен апарат на държавата - ДАНС, МВР и прокуратурата, за да достигне накрая и до Народното събрание.

Докато маскирани и тежко въоръжени полицаи провеждаха показни арести, в медиите контролирано изтичаше информация за установени "схеми", които са довели до всяването на паника сред вложителите. Съвсем скоро стана ясно, че представлението на репресивния апарат е несъстоятелно.

Задържаният от качулки (а самият той изведен с маска на лицето от дома му) известен представител на криминалния контингент в Русе Венцислав Ангелов, по прякор Чикагото, беше арестуван, защото няколко дни по-рано е отправил призив във facebook срещу банките, валутния борд и фонд, масоните и илюминатите. Впоследствие той беше освободен с предупредителен протокол.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

38 коментара
 • 1
  krastitel avatar :-(
  krastitel

  БНБ и Цонев са много тъжни и уплашени и в резултат правят глупости

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Този наказателен законопроект ясно говори за няколко неща:
  - за пълната некомпетентност на УС на БНБ, както и нежелението му да потърси причината за т.н. банкова криза в свои действия и бездействияц
  - за политически сговор между ГЕРБ и ДПС за предизвикване на икономическа криза с цел да яхнат недоволството и да управляват заедно след изборите;
  - за неспособните политици и ръководство на БНБ да се вслушват в мнението на укспертите и писането на самоделни закони.

 • 3
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Арестувайте престъпниците!Но не тези от опашките и мрежата,а онези на най-високо ниво,дето неуморно даваха пресконференции и плашеха хората.Те са главните виновници и всички знаем кои са.

 • 4
  moti avatar :-|
  moti

  Вече писах в другата тема. То в Капитал 1000 теми по един и същи въпрос. Вече подозрително идва
  Обяснението на Орешарски за проблеми ми харесва - http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/05/2337798_oresharski_za_ktb_-_korporativen_sblusuk_za_pib_-/ Четете си го в Дневник

 • 5
  bvsc avatar :-|
  Да, ама не

  До коментар [#1] от "krastitel":

  Защо да правят глупости? Медии да публикуват непроверена информация с клишираното "твърди се", "коментират източници" и не знам си какви глупости. Или трябва да има ред и да се знае докъде стигат правата на медиите, като своебразен регулатор на общественото мнение, или ще стига до подобна ситуация, при която фирми и граждани нямат достъп до средствата си, което блокира цялата икономика, за да може Капитал и Пеевски чрез майка си да си пишат каквото си искат. Свободията не е равна на демокрацията, колкото и на медиите да им се иска. Едно е да напишеш, че еди коя си чалга дива е с розово бельо, съвсем друго е да напишеш банката Х се източва. Всяко нещо си има граници, както и свободата на словото

 • 6
  _tsiki_ avatar :-|
  _tsiki_ (otvratitelen nov sait)

  Странни са призиви като "арестувайте престъпниците", след като ги подкрепят 1.5 млн броя електорат.

 • 7
  galbi avatar :-|
  galbi

  Най-доброто сравнение!!
  Когато тревата и всичко е изсъхнало ,защото не е валяло дъжд от много време , и само е нужна една искра за да стане големия пожар!
  А големите пожари от историята!!
  САЩ 30-те години на миналия век.
  Може ли да се обвинява един търговец ,че я запалил кризата ,защото си е поискал пари кеш!
  Защото обстановката е била готова и най-малката искра 'е е била достатъчна!
  Същото е и за Б-я!
  Пожарникарските ни методи ,показват на какво ниво ни е държавната организация!
  И няма как да е различно!
  Политическата ни система е работила против интересите на собственото си общество, и следователно няма доверието на обществото в собствените си институции!
  И рано или късно пожара ще стане, до момента ,когато обществото повярва на държавните инстетуции!
  А доверието насила не се връща!
  Силовите методи на управниците ни само показват колко дълбока пропаст има между тези които управляват , и тези които са управлявани в Б-я.

 • 8
  plamenhristov5 avatar :-|
  plamenhristov5

  Реакцията на ГЕРБ и ДПС показва, че за тях времето е спряло и продължават да живеят в ерата на т.нар. комунизъм, в който цензурата е инструмент за репресии

 • 9
  greenday avatar :-|
  greenday

  БНБ искат да скрият години бездействие зад тотално мракобесни и недемократични закони. На практика се създава противоконстиутуционно законодателство, в което, както би написал Оруел, "някои акционерни дружества ще са по-равни от другите".
  Такова законотворчество е просто абсурдно и би лишило всички вложители у нас от правото на избор и на информираност.
  Лично съм чувал от журналисти, че БНБ неведнъж са упражнявали натиск по телефона в случаи на въпроси относно банковата система. И ето, мълчахме си щастливо няколко години и се оказа, че някои банки не били като други банки, няои били много "различни", както каза Орешарски...
  Аз лично се чудя на Иван Искров как не го беше срам да обяви пред всички медии, че чака външни одитори да му дадат информация за поднадзорните му банки. А за какво тогава са взимали
  заплати в "Банков надзор" и Румен Симеонов и Цветан Гунев, а и самият Искров?
  Не го беше срам също да обяви, че адвокатът на Цветан Гунев го е помолил да не дава много информация по някои въпроси. Аз все си мислих, че Иван Искров е подчинен на парламента, но явно той е бил на подчинение на адвокат...
  Абе, хайде да си мълчим!

 • 10
  drake avatar :-|
  drake

  Ето как се пише добро за банки , ако не искате да ви вкарат в затвора:
  Пред касите на световноизвестната банка, образец за ликвидност, стожер на българската финансова система П.Б се събраха група граждани. Те искаха да разкъсат от радост изпълнителния директор на банката заради умелото управления на техните пари. Изпълнителният директор за съжаление не бе намерен тъй като се намира на Сейшелските острови , където се труди неуморно по 23 часа на ден , за да получат вложителите още по-висока доходност. Наричана още г...а ябълка на българската финансова система П.Б расте, крепне, въздига се и скоро ще глътне Голдмън Сакс и Морган Стенли ( я заедно, я поотделно). И като казах г..а да не си помисли някой ,че съм казал "гнила". Казах "глазирана".

  Ето така се пише. Комбинация от Илф и Петров и "Работническо Дело от 1953 г. Свидетелство за това колко е акълът на тези подготвили разпоредбата. И да не си помисли някой ,че съм казал "малоумни". Не съм.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.