КНСБ настоява за спешни мерки преди изборите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

КНСБ настоява за спешни мерки преди изборите

Най-спешната мярка, която трябва да бъде предприета от политиците още от сегашния парламент, е актуализацията на бюджета на НЗОК, смята президентът на КНСБ Пламен Димитров

КНСБ настоява за спешни мерки преди изборите

Актуализация на бюджета на НЗОК, оздравяване на НЕК и замразяване на ръста на пенсионната възраст до 2019 г. са част от основните искания на синдиката

3183 прочитания

Най-спешната мярка, която трябва да бъде предприета от политиците още от сегашния парламент, е актуализацията на бюджета на НЗОК, смята президентът на КНСБ Пламен Димитров

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


За възраждане на индустрията в България

Държавата трябва да разработи дългосрочна стратегия за развитие на индустриалната си политика, смятат от КНСБ. От синдиката подчертават, че реиндустриализацията не трябва да е с фокус възстановяването на предприятията от близкото минало заради носталгията по тях, а след като се определят новите приоритетни и перспективни сектори. Според КНСБ това са електрониката, електротехниката, машиностроенето, химическата промишленост, технологиите, биотехнологиите, хранително-вкусовата промишленост и др.

Спешно да се приеме актуализация на бюджета на НЗОК поне с 200 млн. лв., за да се избегне криза в здравеопазването. Държавата да предприеме мерки за оздравяването на НЕК, включително и като поеме половината от дълговете на енергийното дружество, т.е. 1.5 млрд. лв. Да се преустанови увеличаването на пенсионната възраст от 2015 г. до началото на 2019 г.

Това са основните акценти от списъка с искания и препоръки към българските политици, който подготви КНСБ в края на седмицата. Това е минимумът от спешни мерки, които трябва да бъдат предприети от сегашния парламент и правителство и впоследствие да бъдат продължени и от служебния кабинет, коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Препоръките обхващат четири области – икономика и финанси, пазар на труда, социална система и трудови и синдикални права на гражданите. Те ще бъдат изпратени до президента и до всички политически сили. От КНСБ настояват преди предаването на щафетата на следващото правителство, премиерът Пламен Орешарски да отчете пред парламента в какво финансово състояние оставя държавата, като постави акцент на приходите и разходите в бюджета, размера на дълга и фискалния резерв.

Спасяване на здравеопазването

Най-спешната мярка, която трябва да предприеме правителството, още преди разпускането на сегашния парламент, е актуализацията на бюджета на НЗОК, смята президентът на КНСБ Пламен Димитров. Недостигът в системата се оценява на 328 млн. лв., а синдикалистите настояват здравната каса да получи поне 200 млн. лв., за да се избегне блокирането на здравеопазването.

Средствата могат да бъдат осигурени чрез вътрешни трансфери или генериране на допълнителни приходи, т.е. без да се прави актуализация на бюджета, смятат от синдиката. Един от източниците на приходи, който виждат, е криминализирането на укриването на осигуровки. Изчисленията, които са правени от две финансови министерства досега, показват, че това е източник на поне 190-200 млн. лв. през първата година от въвеждането на мярката, коментира за "Капитал Daily" президентът на КНСБ Пламен Димитров. По думите му подобен текст може да се добави в Наказателния кодекс, който така или иначе е планирано да бъде актуализиран заради банковите проблеми. На практика идеята беше лансирана от последните две правителства, но срещна съпротивата на работодателските организации. Те видяха в нея възможност за репресиране на бизнеса и проформа решение на проблема със слабото доверие към осигурителната система и ниската събираемост на осигурителните вноски. В момента и в данъчните закони съществува възможност за неплащане на данъци да се лежи в затвор, но това не е довело до драстично увеличение на приходите в НАП.

Повече стабилност за енергетиката

Проблемът със задлъжнялостта на НЕК също не търпи отлагане, коментират от КНСБ. Синдикатите настояват за намеса, за да се гарантира стабилността и нормалното функциониране на системата, а оттам и безпроблемните доставки на енергия за предприятията и домакинствата.

Предложението на синдиката е половината от дълговете на енергийното дружество, които не могат да бъдат поети през увеличение на цената на електроенергията, да бъдат преоформени в държавен дълг. Синдикалните експерти са на мнение, че нужните 1.5 млрд. лв. могат да бъдат набавени чрез нова емисия на държавен дълг. В същото време подчертават, че решенията за това трябва да бъдат взети с консенсус от всички политически партии, дори и тези, които не са парламентарно представени, за да не се прехвърля политическа отговорност за него между отделните правителства.

Визия за развитие на пенсионната система

Нужни са нормативни промени, които да гарантират разумно и балансирано развитие на пенсионната система, казват още синдикалистите. Основното им предложение е до 2019 г. пенсионната възраст да не се увеличава, а бъдещото й нарастване да бъде обвързано с удължаването на средната продължителност на живота в периода 2015 - 2019 г. Цитират и данни, според които в периода 2000 - 2014 г. продължителността на живота при мъжете се е увеличила с 10 месеца, докато при жените с година и четири месеца. Според тях увеличаването на пенсионната възраст досега се случва с по-ускорени темпове. От КНСБ настояват и за запазването на правата на ранно пенсиониране на категорийните работници.

Повече социални права

От синдиката посочват още, че трябва да се ускори прилагането на Националния план за изпълнение на гаранцията за младежта, както и да се приеме законът за училищното образование, за да започнат реформите в областта на образованието.

Искат и промяна в Кодекса на труда, която да гарантира пълния размер на трудовите възнаграждения на хората, както и да се гарантират правата на сдружаване и стачка на служителите. От КНСБ обявиха и че планират да инициират създаването на рамкова директива на ЕС в областта на колективното трудово договаряне.

От синдиката са подготвили и списък с предложения за усъвършенстване на законодателството в сферата на заплащането на труда. Един от основните акценти в него е минималната работна заплата всяка година да се договаря на национално ниво след преговори между синдикатите и работодателите, а не да се определя самостоятелно от Министерския съвет. Синдикалистите смятат, че е важно работодателите да имат прозрачна система за определяне на заплашането и допълнителните бонуси и придобивки. Така служителите ще могат да са наясно каква е минималната сума, която могат да получат за определена длъжност, и с каква стъпка тя може да бъде променена, за да не се допуска изкривяване на пазарните условия при договарянето на заплащането.

Исканията на КНСБ

- отчет за финансовото състояние на държавата;

- оздравяване на НЕК и държавата да поеме половината от дълга на енергийната компания;

- ясна визия за енергийните проекти;

- ускоряване на прилагането на Националния план за изпълнение на европейската гаранция за младежта;

- да се приеме Законът за училищното образование;

- да се гарантира пълният размер на дължимите трудови възнаграждения;

- да се подобри събираемостта на осигуровките;

- криминализиране на укриването на осигурителни задължения;

- спешна актуализация на бюджета на НЗОК;

- преустановяване на увеличаването на пенсионната възраст за всички категории труд от 1 януари 2015 г. до началото на 2019 г.

- от 1 януари 2019 г. бъдещото нарастване на пенсионната възраст да е обвързано със средната продължителност на живота в периода 2015 - 2019 г.

- гарантиране на правата на колективно трудово договаряне и сдружаване. 

Над 200 хил. българи работят в Гърция

Ниско заплащане и лоши условия за работа са сред най-честите им оплаквания

Ниско заплащане и лоши условия на труд са най-честите оплаквания на българите, които работят в Гърция, отчитат от КНСБ. По данни на синдиката в южната ни съседка се трудят близо 200 хил. българи. Често българите се жалват и от това, че не са им изплатени основни заплати или парите за извънреден труд, за това, че нямат осигуровки, работят без трудов договор, без почивен ден или са жертва на лошо отношение от страна на работодателя. Статистиката показва, че близо две трети от работещите в Гърция българи са жени, а три четвърти от всички са със средно образование. Жените работят основно в сферата на търговията, услугите, хотелиерството или като домашни помощници, а мъжете в строителството, туризма и селското стопанство.

Един от сериозните проблеми, пред който са изправени не само българските, но и гръцките работници, е свързан с пенсионните им права. Българите чакат от една до четири години, за да получат пенсия от местните фондове, коментират от КНСБ. Статистиката показва, че общо за всички – и българи, и гърци, и други работили в Гърция - са забавени общо 375 хил. молби за пенсия, а не са одобрени общо 210 хил. Ако се изплатят всички чакащи пенсии, трябва да се осигурят 3 млрд. евро. Проблемът идва от липсата на електронна система, която да доведе до по-бързото одобряване и плащане на пенсиите, обясни Панагиотис Царамбулидис, президент на синдикалния център на Солун. Очакванията са системата да бъде готова в началото на 2015 г.

 

За възраждане на индустрията в България

Държавата трябва да разработи дългосрочна стратегия за развитие на индустриалната си политика, смятат от КНСБ. От синдиката подчертават, че реиндустриализацията не трябва да е с фокус възстановяването на предприятията от близкото минало заради носталгията по тях, а след като се определят новите приоритетни и перспективни сектори. Според КНСБ това са електрониката, електротехниката, машиностроенето, химическата промишленост, технологиите, биотехнологиите, хранително-вкусовата промишленост и др.

Спешно да се приеме актуализация на бюджета на НЗОК поне с 200 млн. лв., за да се избегне криза в здравеопазването. Държавата да предприеме мерки за оздравяването на НЕК, включително и като поеме половината от дълговете на енергийното дружество, т.е. 1.5 млрд. лв. Да се преустанови увеличаването на пенсионната възраст от 2015 г. до началото на 2019 г.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  today avatar :-|
  today

  Няма как да стане, цоцалистите откраднаха парите.

 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik

  В типично свой стил, синдикалните босове...пардон, лидери исках да кажа, са предложили богат набор мерки в ущърб на работещите и в полза на не-работещите. Те никога не са защитавали трудещите се и плащащите данъци и в това отношение любовта е взаимна, защото наистина работещите не могат да ги дишат. Последните синдикални членове са всъщност по принуда такива и са концентрирани в полуживите държавни фирми, стигнали до това си дередже с активната и всеотдайна помощ на лицата от снимката.

 • 3
  today avatar :-|
  today

  Ти само им виж второто искане:
  "- оздравяване на НЕК и държавата да поеме половината от дълга на енергийната компания;"

  Значи политиците подписват едни договори, с които НЕК налива милиарди за да плаща напълни излишни проекти, при които на всичко отгоре цените са завишени зверски, най-нагло се заобикалят всякакви български и европейски закони, после държавата (народа) да поеме дълговете.
  Аз предлагам този дълг да се поеме от районите, в които управлявалите партии имат най-много гласове. Тройната коалиция подписала за строежа на Белене, и докарала дълг на НЕК 2 млрд? Ми хайде сега да обложат гласувалите за тях с допълнителни данъци в размер на въпросните два млрд, и другия път да видиш как ще внимават за кого гласуват!

 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D

  80% от исканията на КНСБ нямат нищо общо със синдикалнитеправа на работищите, а са чисто икономически и политически.
  Много се надявам да се актуализира бюджета на НЗОК, но каква е връзката му с КНСБ? Ами загубите на НЕК?
  Тези организации със затихващи функции разчитат на ленността на държавата да не направи едно преброяване на синдикалните членове, от което ясно ще се види, че зад големите лозунги стоят шепа работещи в полуживите държавни фирми, болници и администрацията.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK