Седем посланици критикуват рискови промени в енергетиката

В писмо до председателя на парламента те изразяват безпокойство от идеята за ценови промени при тецове и ВЕИ

Дипломатите изтъкват, че предлаганите от регулатора решения са временни, а не част от стратегическо решение за възстановяване и дългосрочно развитие на сектора
Дипломатите изтъкват, че предлаганите от регулатора решения са временни, а не част от стратегическо решение за възстановяване и дългосрочно развитие на сектора
Дипломатите изтъкват, че предлаганите от регулатора решения са временни, а не част от стратегическо решение за възстановяване и дългосрочно развитие на сектора    ©  Юлия Лазарова
Дипломатите изтъкват, че предлаганите от регулатора решения са временни, а не част от стратегическо решение за възстановяване и дългосрочно развитие на сектора    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Посланиците на Австрия, Великобритания, Република Корея, САЩ, Франция, Чехия и Япония са подписали писмото.

В писмо до председателя на Народното събрание Михаил Миков посланиците на седем държави изказват безпокойството си от изискването на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да бъдат намалени цените и количеството изкупувана електроенергия от възобновяеми източници и от двете американски централи в комплекса "Марица-изток". 


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

20 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  today avatar :-|
  Изо Дзадзе
  • - 2
  • + 6

  На управляващите не им пука, тяхната цел да докарат такива задължения на БЕХ, че да се стигне до схемата "замяна на дълг срещу собственост".
  НЕК вече е на финалната права, сега и с газовите договори набутаха Булгаргаз.

  Нередност?
 • 2
  kardinalat avatar :-|
  kardinalat
  • - 2
  • + 5

  Интересно,посланиците негодуват че ДКВЕР реши за първи път прозрачно да действа (което си е чудо за този орган) и сезира ЕК за мнение и становище - и хоп, лобистки изпълнения. А редакцията да не се крие зад дипломатически гръб при прокарване интересите на съиздателя си.

  Публикувано през m.capital.bg

  Нередност?
 • 3
  lz73 avatar :-|
  lz73
  • - 2
  • + 1

  "...ВЕИ са поставени пред много сериозно изпитание поради налагането на 20% такса върху печалбата"

  Де да беше вярно.....ВЪРХУ ПРИХОДА Е, НЕ ВЪРХУ ПЕЧАЛБАТА!!!

  Нередност?
 • 4
  naffoo avatar :-|
  naffoo
  • - 2
  • + 5

  Хич не се вълнувам какви мислят чуждите посланници, а ме интересува какво плащам аз! Забравихме май какви сметки плащахме по времето на ББ и опита да се назначи за председател на ДЕКВР човек със средно образование! хаха
  пародия!

  Нередност?
 • 5
  zaw12929 avatar :-|
  zaw12929
  • + 4

  До средата на 20-и век бяхме последни в Европа по енергийни мощности. От 1945 до 1990 г. те нараснаха 120 пъти! Стигнахме Белгия и Австрия. Изпреварихме Дания, Португалия и Гърция. Изравнихме се с Европейския съюз.

  Енергийната ни стратегия, проектите, инженерната реализация се изпълняваха от забележителния научен център “Енергопроект”. Създаден през 1948 г., той обедини творческите сили на няколко поколения специалисти и стигахме върховете на световната енергетика:
  Тези невежи хора ( сини демократи и ДСБ ) дори нямат представа какво разрушиха!
  МАТЕРИАЛА ВЗЕТ ОТ http://bgpravda.blogspot.com/2014/07/blog-post_4.html#more

  Нередност?
 • 6
  zaw12929 avatar :-?
  zaw12929
  • + 2

  Източномаришкият енергиен комплекс. Горивната му база са лигнитни въглища с най-ниска калоричност – 1400 ккал/кг. По екологични изисквания две от централите са с железобетонни комини по 325 метра – най-високите в Европа!
  /Сега абсурдът на капиталистическата непланова икономика е следният: “… Най-големият трън в очите на всички е проектът на ХХI век – АЕЦ “Белене” (започнат преди 89 г. и спрян след избухването на демокрацията). Изграждането на 2000-мегаватова ядрена мощност обедини цялото анти-ядрено лоби не само у нас, а и в чужбина. Начело е целият източномаришки енергиен комплекс. Той вече дава близо половината електроенергия на България и на него се възлагат огромни надежди да отстоява енергийната независимост на страната за десетилетия напред

  Нередност?
 • 7
  zaw12929 avatar :-|
  zaw12929
  • + 3

  Производството на водни турбини и тенератори.
  До 1950 г. у нас са изработвани водни турбини с мощност до 10 КW. През 1954 г. произведохме турбина и генератор с мощност 700 КW. В 1960 г. изнесохме в Китай 30 турбогенераторни комплекта за ВЕЦ. Към 1980 г. вече работеха 30 ВЕЦ с 80 български турбогенератори с обща мощност 840 МW. Венец на турбостроенето ни са трите агрегата за ПАВЕЦ “ЧАИРА”, всеки с мощност 215 МW по чертежи на “Тошиба”, Япония.

  Нашите енергетици проучваха, проектираха и строиха енергийни обекти за сложни геоложки, земетръсни и други условия в Ливан, Йордания, Кувейт, Сирия, Ирак, Алжир, Либия, Румъния, Чехословакия, Испания.
  Благодарение на енергийната ни стратегия през целия период 1950-1990 г. България беше сред европейските страни с най-редки и кратки сътресения в енергоснабдяването! Няколко поколения българи изнесоха на гърба си строителството на енергийния отрасъл, който към 1989 г. зае 18% от националните промишлени фондове.

  След 1990 г. управленската ни прислуга на чужди сили упорито подготви взривяването на енергетиката:

  Нередност?
 • 8
  zaw12929 avatar :-?
  zaw12929
  • + 3

  След 1990 г. управленската ни прислуга на чужди сили упорито подготви взривяването на енергетиката:

  Разруши мозъчния й център “Енергопроект”. Старателно организира националното престъпление – закриване на АЕЦ “Козлодуй”. – Спря строителството на АЕЦ “Белене”. – Разпродаде електроразпределителната система. – Ликвидира енергомашиностроенето. Днес дори 100-киловатова водна турбина трябва да се внася от чужбина! Чужди фирми, които трябва да се учат от нашите енергостроители, получават поръчки за строителство на енергийни обекти у нас. Каскадата “Горна Арда”, 4 пъти по-малка от каскадата “Арда”, която е българско инженерно решение и изпълнение, се възлага на чужденци, не построили нито един енергиен обект! Това е грозно унижение на нашия индустриален интелект!

  Нередност?
 • 9
  zaw12929 avatar :-|
  zaw12929
  • + 2

  Към 1989 г. отрасълът вече произвеждаше годишно:
  Нефто-химическият комбинат в Бургас
  Нефто-химическият комбинат в Бургас – 1974 г.
  – 2,5 млн. т минерални торове
  – 1 милион тона калцинирана сода
  – 400 хил. т пластмаси
  – 1,8 милиона броя автомобилни гуми
  – 20 хил. т химикали за растителна защита
  – Преработваше 12 млн. т суров нефт
  – Имаше 11% от националните промишлени основни фондове.
  – Даваше 8,5% от националната промишлена продукция
  – Осигуряваше 20% от постъпленията от западна валута
  – Поддържаше 100 000 работни места
  “Химпроект” водеше инвестиционното развитие на отрасъла. Двадесет научноизследователски институти, много катедри във ВУЗ, БАН и развойни бази с 1500 научни дейци осигуряваха научната дейност. Те поддържаха тесни връзки със световния научен и делови свят.
  Химпроект-Варна
  – Българският карбамид имаше неограничени пазари.
  – Заемахме 4-то място в света по производство на калцинирана сода.
  – Държахме 17-а позиция по производство на пластмаси.
  – В изкуствените текстилни влакна изпреварвахме Франция, Италия, Белгия, Испания, Канада.
  – Произвеждахме или таблетирахме от вносни субстанции всички масови лекарствени средства.
  – Първи от източноевропейските страни организирахме производство на спринцовки за еднократна употреба.
  – Закупихме лицензи и марки за съвременна козметика. – Огромният износ в Русия ни направи първи в света по производство на пасти за зъби.
  Всичко това вече е ликвидирано.С НАЙ АКТИВНИТЕ АПЛОДИСМЕНТИ НА МЕДИИТЕ, КОИТО НЕ ЗНАЯТ КАКВО ПРАВЯТ...

  Нередност?
 • 10
  zaw12929 avatar :-?
  zaw12929
  • + 2

  Корабостроенето
  От Освобождението до 1945 г. е произвело 86 плавателни съда с обща товароподемност 15 500 тона. Най-големият кораб е бил с товароподемност 800 тона. От 1945 до 1990 г. са произведени 1450 плавателни съда с обща товароподемност 5 милиона тона. От износ на кораби спечелихме 2 млрд. щ. д. (5 пъти повече от инвестициите за отрасъла).

  Нередност?
Нов коментар