Fitch потвърди рейтинга на България

От агенцията смятат, че в банковия сектор отдавна съществуват рискове заради корпоративното управление и кредитирането на свързани лица

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди оценката си за България, съобщават от Министерството на финансите. Дългосрочният кредитен рейтинг на страната остава BBB-/ВВВ съответно в чуждестранна и в местна валута, като перспективата е стабилна. Потвърдени са и краткосрочният рейтинг, който е F3, както и таванът за страната, който остава ВВВ+.

Това е второто потвърждаване на рейтинга на България от страна на Fitch от началото на годината след първото през януари. Договорът на страната с агенцията беше подновен през януари от министъра на финансите Петър Чобанов след прекратяването му през 2010 г. от тогавашния министър Симеон Дянков. Дори и в периода, в който това не й беше възложено от финансовото министерство, агенцията продължи да определя кредитен рейтинг за България. Последно присъдената оценка от ВВВ- е най-ниското инвестиционно ниво в използваната от Fitch скала.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  today avatar :-|
  today
  • - 4
  • + 1

  Пацко да обясни как ги видя тия 2%, и най-вече защо при БВП 80 млрд, от които 2% са 1,6 млрд лева, ние теглим заеми за повече. Как ще се плащат тези заеми?

  Нередност?
 • 2
  girl avatar :-?
  Irina
  • - 2

  Интересно как една и съща информация,се представя по различен начин;
  “Стабилната перспектива отразява оценката на Fitch, че възходящите и низходящи рискове за рейтинга в момента са балансирани. Основните фактори, които поотделно или заедно биха могли да доведат до положителни рейтингови действия, за изпълнението на ключови структурни реформи в бизнес средата, образованието, здравеопазването, което ще засили тенденцията на растеж и постепенно ще доближи страната към средното равнище на доходите в Европейския съюз”, посочва се в съобщението на рейтинговата агенция.

  Основните рискове, които биха предизвикали негативна преоценка на рейтинга, са свързани с макроикономически или геополитически шок, който да влоши икономическата ситуация в страната, или събития, които биха подкопали традиционно силните страни на България в подкрепа на рейтинга – отклонение от бюджетните цели или поява на нестабилност в банковия сектор.

  Рейтинговата агенция посочва обаче, че събитията в банковия сектор през последните седмици не са от системен характер и не застрашават валутния борд. В съобщението на агенцията обаче се посочва, че те отразяват слабото корпоративно управление, което отслабва бизнес средата. “Банковият сектор е добре капитализиран, ликвиден и печеливш, а необслужваните заеми са достигнали своя връх”, посочва агенцията.

  Същевременно растежът в България е потиснат в сравнение с други държави със сходен рейтинг. “по-добрите перспективи пред потреблението на домакинствата следва да подкрепят растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) от 1,6% през 2014 г., който да се ускори до 2,5% през 2015 г. на фона на по-силната икономическа активност в еврозоната, основен търговски партньор на България”, прогнозира Fitch.

  Остават обаче структурните проблеми, които възпрепятстват по-силни темпове на растеж, които да подкрепят по-бързото сближаване на България със западните стандарти на живот. Икономиката преживява и най-дълбоката дефлация, свързана отчасти с тенденциите при цените на енергията и храната.

  Агенцията констатира също така, че брутният държавен дълг на България е 18,9% от БВП през 2013 г. – вторият най-нисък в Европейския съюз (ЕС) и по-малко от половината от средното ниво за държавите със сходен рейтинг (40% от БВП).

  В съобщението се посочва още, че дефицитът остава стабилен, като се очаква леко разширяване през тази година – година на нови избори. Агенцията обаче прогнозира, че след това дефицитът ще се приближи до средносрочната бюджетна цел от 1% от БВП. “България поддържа значителен буфер под формата на фискален резерв на стойност около 7,5% от БВП през април 2014 г.”, посочва Fitch.

  България регистрира излишък по текущата сметка в размер на 1,8% от БВП през 2013 г. при отрицателна средна стойност от 1,4% на индикатора за останалите държави със сходен рейтинг. От Fitch прогнозират леко понижение на баланса по текущата сметка през 2014 – 2015 г., което отразява подобрението във вътрешното търсене и покачването на вноса. Размерът на текущата сметка, наред с продължаващото акумулиране на чуждестранни активи от местните банки ще подкрепи свиването на нетния външен дълг на страната и през 2015 г. той ще съответства на средното ниво в категорията ВВВ.
  Членството в ЕС е в основата на политическата и институционалната рамка на България, пише още в съобщението на агенцията. Въпреки това и последният доклад на Европейската комисия съгласно механизма за сътрудничество и проверка подчертава няколко институционални области, където напредъкът е недостатъчен, например независимостта на съдебната система и противодействието на корупцията.


  Нередност?
 • 3
  stoner_boner avatar :-P
  Damyan Ganchev
  • - 1
  • + 8

  "Българските банки преминаха през реални стрес тестове и показаха, че имат достатъчно ликвидност", казва още Орешарски. -

  ами не е точно така, една банка не премина стрес теста и беше национализирана, гусин премиер, а пък друга банка беше капитализирана с държавна помощ, за която ЕК даде съгласие ...

  Нередност?
 • 4
  antipa avatar :-P
  D-r D
  • + 9

  Чудна работа - във Фич знаят за проблеми в корпоративното управление и за кредитирането на свързани лица от двете ни банки, дето втора седмица не слизат от новините, а в БНБ нищо такова не са чували!
  И после - анализаторите не се ли притесняват, че с тези оценки могат да оцапат доброто име на български банки и г-н Йордан Цонев да ги прати в затвора?

  Нередност?
 • 5
  smilen81 avatar :-|
  Ангел
  • + 1

  Ами сега като приемат новия закон за цензура на банковите новини, повече няма да чуем за Фич, Мич. Каквото кажат от БНБ това е.

  Нередност?
Нов коментар