🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Президентът поиска спешна актуализация на бюджета

Плевнелиев се надява парламентът да осигури кворум за законовите промени, които налагат пълна цензура за банките

"Цифрите в държавата към средата на годината са повече от притеснителни", твърди държавният глава
"Цифрите в държавата към средата на годината са повече от притеснителни", твърди държавният глава
"Цифрите в държавата към средата на годината са повече от притеснителни", твърди държавният глава    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
"Цифрите в държавата към средата на годината са повече от притеснителни", твърди държавният глава    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Неизпълнението на бюджета е сериозно, затова и той трябва да се ревизира "изключително спешно". Това заяви пред журналисти в понеделник президентът Росен Плевнелиев. Освен това държавният глава изрази надежда, че партиите ще успеят да се обединят около някакъв консенсус и да осигурят кворум за работата на парламента, за да могат да се приемат актуализацията на бюджета на здравната каса, "някои смислени законопроекти" и спешни европейски директиви и мерките в подкрепа на БНБ.

Притеснително

"Цифрите в държавата към средата на годината са повече от притеснителни. Ще очаквам отговорно отношение по тази тема", каза държавният глава и добави: "Не бива да бъде блокирана работата на служебното правителство заради нежеланието да се каже истината за цифрите в държавата и бюджета, както и неговото изпълнение - преди всичко работата на приходните агенции, както и разходната част. Не бива да се връзват ръцете на едно бъдещо служебно правителство", каза още той.

За сериозни проблеми с бюджета в последния месец алармират от опозицията - ГЕРБ и Реформаторският блок, като според последните страната дори е тръгнала към "гръцки сценарий", а явните и скрити дефицити са за близо 10 млрд. лв. Правителството обаче е на диаметрално различно мнение - според финансовия министър Петър Чобанов става дума за "политическа истерия", а по думите му  България сега била "далеч по-стабилна" в сравнение с миналата година.

Последните публични данни за изпълнението на бюджета към края на май сочат, че състоянието не е розово - дефицитът е малко над 888 млн. лв. За сравнение, същия период на миналата година е имало излишък от 45.5 млн. лв. От ведомството обясниха резултата основно с по-високите разходи по европейските програми (-525.7 млн. лв.). Без тях минусът в националния бюджет бе 363 млн. лв. Същевременно обаче и ситуацията със събираемостта на приходите от Агенция "Митници" се влошава. Според публикация във в. "Сега" от понеделник приходите от ДДС и акцизи за полугодието са с 350 млн. лева по-малко от разчетите, заложени от финансовото министерство (виж карето). Още при приемането на бюджета в края на миналата година имаше коментари, че заложените очаквания са твърде оптимистични.

Проблемът със здравната каса

Росен Плевнелиев посочи, че реформата на държавния бюджет е необходима и заради призивите за актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса. "Заради призива на много институции, включително и на хора, които разбират от здравеопазване, които казват, че ако не се ревизира бюджетът на здравната каса, ние ще имаме сериозни проблеми към втората половина на годината", каза още Плевнелиев.

За сериозния дефицит там от месеци предупреждават съсловните организации, но в последните седмици нуждата от подобно действие призна не само ръководството на касата, но и здравният министър Таня Андреева. В последния отчет на здравната каса ясно се съобщава, че тя свършва парите през септември и иска актуализация на бюджета си с 328 млн. лв. Всъщност минусът е още по голям - почти половин милиард лева, но институцията ще покрие част от него чрез преструктуриране на вътрешните разходи.

Предложението за актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса все пак има шанс да се класира за редовното правителствено заседание в сряда (виж карето).

За работата на парламента

Освен ревизия на бюджета от парламента Плевнелиев очаква също предприемане на мерките в подкрепа на БНБ, адаптиране на някои европейски директиви и приемането на други "смислени" законопроекти. Очаква се във вторник парламентарно представените партии отново да започнат консултации за целите на парламента до разпускането му. "Моля се в момента да се обединят около това, че трябва да се обединят. Няма друг шанс. Трябва да осигурят кворум за парламента и трябва да се свършат тези смислени неща", каза президентът.

Заради кризата с Корпоративна банка, пренесла се впоследствие и към ПИБ, и опасността от масова паника Българската народна банка (БНБ) предложи, а Йордан Цонев от ДПС скоростно придвижи в парламента предложения за допълнения в Наказателния кодекс (НК), които по думите на вносителите им трябваше да сложат точка на паниката и да развържат ръцете на институциите. Проектът предвижда от две до пет години затвор за всеки, който "разпространява заблуждаваща или невярна информация или други сведения за банка или финансова институция, които могат да доведат до всяване на смут и страх в населението".

Ако текстът бъде приет в този си вид, на практика ще бъде криминализирано всяко критично или негативно мнение, насочено срещу банка - без значение дали е вярно и без значение каква е целта му. Правозащитни и професионални организации на журналисти, както и Съветът за електронни медии вече изразиха сериозни притеснения, че промените са твърде рестриктивни, прекалено общо формулирани и това на практика ще доведе до пълна цензура над темата, като БСП дори отказаха да подкрепят текстовете и те бяха одобрени на първо четене в комисия само с гласовете на ГЕРБ и ДПС.

Бюджета на НЗОК може и да бъде актуализиран

Предложението за актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса ще бъде обсъдено във вторник на заседанието на надзорния съвет на касата. Ако бъде одобрено, Министерството на здравеопазването ще бъде задължено да го внесе в Министерския съвет незабавно и така то има шанс да се класира за редовното правителствено заседание в сряда, съобщи "Дневник", цитирайки свои източници.

От пресцентъра на здравното министерство потвърдиха, че още преди седмица от надзора на касата е получено настояване за актуализация, което е получило одобрението на министъра и е върнато обратно за финално гласуване в надзора. Ако се приеме, след това няма да има повече административни спънки по пътя към МС, коментираха оттам за "Дневник", но не се наеха да уточнят срок или дали ще успеят да внесат предложението до сряда. От НЗОК също потвърдиха, че то е в дневния ред на редовното заседание на надзора.  

Междувременно ръководството на Българския лекарски съюз се срещна с председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, от когото взе писмено уверение, че партията ще осигури кворум в пленарната зала, когато има готовност там да се гласуват допълнителните средства за здравната каса. Това обаче може да стане едва след като правителството одобри отпускането на парите. Лекарите предупреждават, че ако актуализацията не мине преди оставката на кабинета, то това ще постави цялата здравна система в криза.
"Сега": Митниците са с 350 млн. лв. назад с приходите

Агенция "Митници" се проваля с плана си за работа, пише в. "Сега" в броя си от понеделник. Според изданието приходите от ДДС и акцизи за полугодието са с 350 млн. лева по-малко от разчетите, заложени от финансовото министерство. Най-голямо разминаване между очаквани и реални постъпления в Агенция "Митници" има през юни - 152 млн лв. само по тези две пера, сочат предварителни данни, с които вестникът разполага. От началото на годината това е месецът с най-голямо неизпълнение на прогнозираните постъпления. Малко вероятно е изоставането на бъде компенсирано през второто полугодие.

По-сериозен е проблемът с очакваните приходи от ДДС от внос, показват данните, публикувани от ежедневника. Събраното от началото на годината до юни възлиза на 1.75 млрд. лв., или с около 75 млн. лв. по-малко от събраното за периода януари - юни на 2013 г. В същото време за тази година е заложен ръст от общо 541.7 млн. лв спрямо събраното през миналата година.

При акцизите събраното от януари до юни тази година е с 28 млн. лв. повече от същия период на 2013 година. Заложеният ръст по това перо за годината е 322 млн. лв., твърди изданието.
5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat
  • - 20
  • + 3

  'Демократът' и 'технократ' Плевнелиев настоява за цензура. То какво друго може да се очаква от представител на милиционерската партия ГЕРБ.

  а за ревизията на бюджета, външните инвеститори не се притесняват за изпълнението му - но видите ли наште 'специалисти' оревават орталъка.

  Нередност?
 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • + 4


  Актуализация на държавен бюджет не става за 10 работни дни до оставката на правителството. За да се направи, реално правителството на Орешарски трябва да работи още около 3 месеца. И към Никулден да се правят избори. Новото правителство ще влезе в кондиция напролет. А дотогава ще пропадаме стремглаво...

  Актуализацията на бюджета на държавата и този на НЗОК е примамката в НС да има кворум, за да минат двата ДПС-закона: за тютюна и поправките в наказателния кодекс.

  "Мерките в подкрепа на БНБ" , за които говори президента, всъщност е дебилната поправка на НК от Йордан Цонев (ДПС). Тя мина експресно през правната комисия с председател Четин Казак от ДПС и гласувана без разискване от мнозинството от ДПС И ГЕРБ.
  Така без обществено обсъждане и без да е зачетено отрицателното становище на НПО и прависти се въвежда непремерено сериозно наказание - ефективен затвор от 2 до 5 години по неясни текстове за "подкопаване доверието в банковата система", в които изброяванията завършват с "и други"...

  Новия закон за тютюна цели ДПС законово и административно да сложи ръка на тютюнопроизводството - от производството на разсад до подреждането на цигарите в павилиона.

  В мътните води на последните дни на това НС ДСП и ГЕРБ искат да наловят всичката риба.

  Нередност?
 • 3
  bvsc avatar :-|
  Да, ама не
  • - 3
  • + 4

  Цифрите са от 1 до 9, Роска. Като ИТ човек би било добре да го знае, когато се дрънка на празни обороти. По последното те бие само Тиквата и Местан.

  Нередност?
 • 4
  Slick avatar :-(
  Slick
  • + 3

  Само една дума: провал.

  Нередност?
 • 5
  o_o avatar :-|
  chuK
  • + 2

  Късно се сети.. иначе идеята е добра.

  Нередност?
Нов коментар