Премиерът укроти фонд "Земеделие"

Смени в ръководството може и да няма. Новият проблем са забавените над 900 проекта

Димитър Греков, министър на земеделието
Димитър Греков, министър на земеделието
Димитър Греков, министър на земеделието    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Димитър Греков, министър на земеделието    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След седмица на престрелки чрез публични обвинения и подаване на сигнали до прокуратурата земеделският министър Димитър Греков и директорът на фонд "Земеделие" Мирослав Николов демонстрираха примирие след спешна среща при премиера Пламен Орешарски. Резултатът от нея и обсъжданите теми не бяха съобщени. Но за промени в ръководството спря да се говори. Сюжетът беше политически: ДПС опитваше да направи преврат във фонда, а БСП искаше да запази статуквото.

Сега планът е в сряда да се проведе заседание на управителния съвет на фонда, в който са основно зам.-министри. Част от тях, от квотата на БСП, умишлено не ходиха на няколко поредни заседания, за да не се гласува въпросът със смяната на изпълнителния директор и зам.-директора на институцията. След примирието при премиера въпросът може въобще да не бъде обсъждан.

А спешни задачи има. В момента в институцията, която се явява разплащателен орган за всички европейски средства за селско стопанство, или суми от около 2 млрд. лв. годишно, има "висящи" около 900 проекта по изтичащата програма за развитие на селските райони, както и предложения за отпускане на субсидии за животновъдство, растениевъдство и ветеринарни дейности.

"Заседание" при премиера

През последните две седмици имаше умишлен провал на заседанията на управителния съвет на фонд "Земеделие" заради неявяване на негови членове. Те не ходиха, защото не бяха поканени по устав. Зад неявяването се криеше обтягане в отношенията между БСП и ДПС и борбата за управлението на фонда.

Изненадващо на насроченото вчера поредно съвещание се събра нужният кворум. На практика обаче то също не се състоя, тъй като земеделският министър Димитър Греков, директорът на фонда Мирослав Николов и неговата заместничка Виолета Александрова отидоха на среща с премиера Пламен Орешарски. Какви теми са обсъждали четиримата и дали сред тях са били евентуални оставки, както настоява агроминистърът, обаче така и не стана ясно. В съобщение на агроведомството се казва единствено, че "бе постигнато единомислие в позициите за подкрепа на българските земеделски производители и финализиране на проектите по всички мерки, които се разглеждат".

Така предстои да се състои ново заседание на управителния съвет на фонда в сряда, на което по неофициална информация се очаква да се събере кворум. Сред точките в дневния ред са решение за предоставяне на средства по ветеринарната програма за ликвидиране на болестите по животните, субсидии за компенсиране на загубите от природни бедствия през миналата година, отчет за изпълнението на проектите по програмата за развитие на селските райони и др.

Заложена точка за евентуално отстраняване на ръководителите на фонда няма, но принципно такова искане може да бъде разгледано и в точка "Разни". Дали това ще се случи обаче не е ясно. Сутринта преди срещата с Орешарски агроминистърът "омекна" в исканията си, обяснявайки, че те "не са най-важни", въпросът е институциите да си вършат работата.

<#text>

Затлачени проекти

Покрай шума стана ясно, че във фонда има доста забавени проекти по изтичащата програма за развитие на селските райони. Те са общо около 900, като 500 от тях са по двете схеми за неземеделски дейности, станали популярни в последните месеци с подадените бизнес планове за покупка на луксозни автомобили. Останалите проекти са на общини, стана ясно от изказванията на Греков.

На този фон пък ръководството на фонда се готви да представи пред управителния съвет отчет, в който се казва, че има сериозен напредък в работата на институцията. Според доклада през последната година са били обработени 6792 проекта по Програмата за развитие на селските райони, а изплатените суми са 380 млн. евро. Така от фонда правят извода, че 2013 г. е първата, в която не е имало загуба на евросредства за лошо усвояване, макар че такива не бяха регистрирани и преди 2009 г.

Сключване на договори

В отчета на фонд "Земеделие" се вижда и че в момента вървят процедури за сключване на договори по проекти. Така например по двете мерки за неземеделски дейности са приети над 1300 предложения от бизнеса, а одобрените проекти досега са близо 400. Те са на стойност над 70 млн. евро. През миналата седмица земеделският министър съобщи пред депутати в парламента, че по тези две мерки фонд "Земеделие" е одобрил договори за покупка на луксозни автомобили въпреки възраженията на ЕК и разпорежданията на агроминистерството. В отчета няма информация какви точно са одобрените инвестиции, с които се сключва договор. В него е записано още, че по другата атрактивна за земеделците схема - за модернизиране на земеделски стопанства, са приети и обработени 937 проекта. Сключените договори са 85 и са на стойност 45.2 млн. евро. "За останалата сума фонд "Земеделие" чака от началото на годината министерството на земеделието в лицето на министър Греков да разпореди да се прехвърлят средства от Гаранционния фонд, което ще предотврати и автоматична загуба на средства", е записано още в документа. В действителност идеята за прехвърляне на пари от Гаранционния фонд към тази схема беше обявена публично преди около месец, като тогава зам.-министър Явор Гечев каза, че се очаква разрешение от Брюксел.

Кой управлява земеделските пари

Фонд "Земеделие" се управлява от изпълнителен директор и четирима заместници. Директорът на фонда Мирослав Николов и зам.-директорът Виолета Александрова, отговаряща за ключовата програма за развитие на селските райони, са смятани за близки до БСП. Другите двама зам.-директори - Николай Дачев и Атидже Алиева, в чиито ресори попадат директните субсидии за фермерите, оперативната програма "Рибарство и аквакултури", както и т.нар. Пазарни механизми (програмите за подпомагане на лозаро-винарския и пчеларския сектор) са номинирани за постовете си от ДПС. Четвъртият зам.-директор на фонда Татяна Ангелова отговоря за приключилата програма САПАРД, по която текат различни ревизии, както и държавните помощи. Тя бе назначена на този пост преди три месеца, като преди това е била директор на дирекция в институцията.

Зам.-директорите подписват решения в техните области. А управителният съвет (зам.-министри и други) одобрява едри въпроси като разпределение на средства по програми и бюджети.

4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  plf avatar :-|
  Plamen Florov
  • - 1
  • + 1

  Да не се карат много, че още кирливи ризи ще излязат ей!

  Нередност?
 • 2
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51
  • - 1
  • + 2

  Не ми се мисли, какво предстои да се случва. Ако се сключат договори, по отработената система на това управление, ще има санкции и разследвания за корупция и нещата ще трябва да се рестартират, т.е. всички като общество и конкретните участници ще губят.
  Ако не се сключат договори, а причини за това виждаме и чуваме от участниците в този процес, пак се губят време и пари.
  Да ви напомня нещо, особено за последните две години от управлението на предишната тройна коалиция?
  И забележете и тогава и сега двама от (съ)участниците в това безобразие са същите - Станишев и Доган, само Симеон отпадна, за което той вероятно съжалява:))
  И пак като след предишното, оставят след себе си батаци, дългове и пълна бъркотия в управлението на средствата по европейските и вътрешни програми. Докога ще им даваме възможност, да ни играят копаница на главата:)

  Нередност?
 • 3
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 1
  • + 1

  Аз пук се

  Нередност?
 • 4
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 1
  • + 5

  Извинявам се - аз пък се чудя на хората, които все още се чудят на това, което става. Какво толкова някой не може да разбере тук?
  Ако си спомняте, когато се обяви този премиер, дето сега "укротява "Земеделие"" и се опитва да помирява земеделския министър с директора на фонда, и пропагандните машини на БСП, ДПС и Атака и една медийна империя, но и други започнаха да тръбят наляво и надясно какъв велик експерт бил Олигарски, аз само напомних, че не става дума за никакви експерти и експертност, а за чисти безхаберници и негодници, за мошеници! И получих много упреци, вкл.че трябвало да им се дадат 100 дни или 4 години за да си довършели нещата, тоест ДА ДОВЪРшАТ България...както направиха и предния път - при Тройната коалиция. Тези не само живеят в една подменена реалност,но те се опитват наистина много упорито и последователно да я наложат и в обществото - Станишев и до ден днешен разправя колко успешно било управлението му преди години, Йовчев онзи ден се опитва да ни убеждава, че сме щели да го търсиме Олигарски,...? Да, наистина Олигарски трябва да бъде потърсен - ОТ ПРОКУРАТУРАТА И СЪДА, обаче! А и много покрай и ЗАД НЕГО!
  Сега някои се чудят как така великия експерт Олигарски е допусналнад 1.2 милиарда дупка в бюджета, как здравеопзването е пред тотален разпад, как строители на магистрали разботят, а от няколко месеца не си получават заплатите, сега, ЕДВА СЕГА СЕ СЕТИХА И ТАКИВА КАТО Тренчев, разни казионни профсъюзи и работодатели да издигнат глас срещу безхаберието и лъжите на "експертните" мошеници!
  Спомняте ли си колко много реваха тези когато откраднаха властта и изборите с помоща на прокуратурата иглавния прокурор Цацаров, как ГЕРБ рекетирали бизнеса (не че нямаше нещо верно,между другото),..., че задържали плащанията и пр.
  Е, добре де, ама тези сега ХЕМ НЕ ПЛАЩАТ И НА РАБОТНИЦИ (или ги принуждават да се редят срещу купони с часове на миньорите, които им работят за да си купят евентуално парче салам - "Бобов дол" - да не забравяме, че Ковачки е човек на БСП и особено на Доган...с разсрочени 80 милиона лева задължения за 50 години...когато този я е жив, я не е, а и ако е дали ще е в България...),сключиха за 1 ден трескаво договори за 600 милиона, които следващото правителство ще трябва да се чуди как да плаща, отвориха дупка в бюджета, която отива към 1.5 милиарда и започнаха отново да спират парите по европейските програми!

  Вие не си ли спомняте, че на този премиер му спуснаха министрите по списък, и когато му дадоха листа да ги прочете, той ЕКСПЕРТНО даже не можа и да ги прочете без запъвания и грешки? Какво има да се говори в детайли с и за тия, за програми, договори и обезпечения? Не ви ли стана ясно, че става дума за откровени толупи?

  А всеки от много искрено гневните и загрижените за ситуацията сега, който претендира и да е наистина знаещ и можещ, и искрен, вкл. тези дето не слизат от екранитеи медиите - като един Каролев например, да (си) отговори най-напред на много простия въпрос:

  А ЗАЩО БЕ, ДРАГИ ДОБРОНАМЕРЕНИ ВСЕЗНАЙКОВЦИ, АЛАРМИРАТЕ ТОЛКОВА ТРЕВОЖНО СЕГА, А МЪЛЧАХТЕ И НЕ БЯХТЕ ТОЛКОВА РЯЗКИ И НЕПРИМИРИМИ ТОГАВА?
  Като сте такива специалисти и разбирачи, ЗАЩО НЕ РЕАГИРАХТЕ ТОГАВА, ЗАЩО ТОГАВА МНОГО ОТ ВАС ГОВОРЕХА, ЧЕ НЯМАЛО СЪМНЕНИЕ, ЧЕ ОЛИГАРСКИ БИЛ ВСЕ ПАК ЕКСПЕРТ И ПОЧТЕН?

  Има една приказка - като се обърне колата, пътища много! А да даваш на онзи, който ти обръща колата всеки път, когато я подкара - И СА ГО ПРЕДУПРЕЖДАВАЛИ, ЧЕ "НЕ СЕ КАРА КОЛА ТАКА" - ПАК ДА ТЕ УБЕЖДАВА И ПАК ДА Я КАРА, Е ПАТОЛОГИЯ!

  Абе може ли с един негамотен човек да обсъждаш сериозно например един роман, или с човек, който не знае атритметичните действия да говориш сериозно за ... диференциално смятане, само за това, че онзи се представя за много образовани голям математик, и ти да му вярваш или да се правиш, че му вярваш? Тогава на теб колко ти е акълът и колко ти наистина разбираш от тези работи (и колко ти е моралът)? И кой точно е глупакът и игнорантът в подобна ситуация?
  Може ли да оставиш глупакът да те учи на акъл, безхаберният - на отговорност и мошеника - наморал и после, едва после, когато сувсем оплеска нещата да го обвиниш, че е глупак, мошеник, безотговорен!
  А ти какъв си в този случай, какъв се явяваш?

  Гледам го и Първанов сега се явява по медиите, и той много знае, и той морален гораздава, и той критикува - направи си АБВ, за да може и той да получи внимание и време пред камерите///
  Абе Гоце, нали ти създаде Станишев,бе? Нали ти бе гордият конструктор на Тройната банда, наречена коалиция, чиито плачевни резултати на нейната 2-ра версия наблюдаваме в момента!

  Нередност?
Нов коментар