Студентски бизнес проекти ще получат общо 400 хил. лв. безвъзмездно

Документи за конкурса по "Техностарт" се приемат до средата на септември

Общо 400 хил. лв. от бюджета ще бъдат предоставени безвъзмездно за проекти на студенти и докторанти. Националният конкурс по проекта "Техностарт" започна в началото на месеца, а кандидатите могат да подават документи до 15 септември. Целта е да се подпомогнат млади хора да започнат собствен бизнес в най-ранен етап, като им се предостави финансова помощ в размер до 20 хил. лв. за всеки одобрен бизнес план. Пари ще се отпускат само за проекти в сферата на промишлеността, информационните услуги и научната и развойна дейност. Финансирането е една от четирите мерки, за които правителството отпусна средства, за да насърчи иновациите сред малките и средните фирми. Самият конкурс "Техностарт" се организира за втори път, след като през 2008 г. бяха разпределени 220 хил. лв.

Кандидатстване

Проектът е насочен към български и чуждестранни студенти, които през учебната 2013-2014 г. са учили или завършили университет, или са били докторанти. За да получат финансиране, кандидатите с одобрени бизнес планове трябва да регистрират своя фирма (ЕТ или ЕООД). От бенефициентите се изисква да осигурят 10% от размера на безвъзмездната помощ като собствен принос (под формата на пари или материални активи).

Освен съответните удостоверения от университетите кандидатите трябва да представят бизнес план, в който подробно да опишат бизнес идеята си. Това включва както самия продукт или услуга, така също технологията и оборудването, клиентите и конкуренцията в дадената област. Кандидатите трябва да направят SWOT анализ на идеята си, да посочат необходимия капитал и планираните работни места.

Оценяване

Два са критериите, по които ще се оценяват бизнес плановете – жизнеспособност и иновативност. Оценката ще става на три етапа. След като преминат оценката за административно съответствие, плановете ще се оценяват от външни експерти, а одобрените кандидати ще преминат и през интервю с оценяващия комитет. За да стигне до третия етап, кандидатът е необходимо да е получил най-малко 50 точки от експертната оценка. След това той трябва да представи и защити жизнеспособността и иновативността на бизнес плана си пред оценяващия комитет, който предлага за финансиране окончателно одобрените кандидати.

Парите по проектите могат да се използват за закупуване на машини и оборудване, софтуер, за регистрация на патент или полезен модел, за заплащане на наеми и режийни разходи, материали и консумативи. Така също и за заплащане на различни услуги, свързани с изпълнението на бизнес плана, като разработване на уебстраница, счетоводни и консултантски услуги, както и банкови такси във връзка с проекта.

Други мерки

Конкурсът по "Техностарт" е втората стартираща от четирите мерки, за които през април кабинетът отпусна 4.35 млн. лв. Преди месец правителството одобри проект на споразумение, с което България става член на Европейската космическа агенция. Това ще даде достъп на българските предприятия и научни организации до проекти за разработване и внедряване на високотехнологични продукти и услуги, които се финансират от организацията. Заради липсата на такова споразумение българските фирми нямаха право да участват в проекти дори и като подизпълнители. На европейския космически пазар годишно се разпределят над 6 млрд. евро. Членството в агенцията струва около 1 млн. евро годишно, като 90% от вноската гарантирано се връща в страната под формата на поръчки. В това не влизат косвените ползи за бизнеса и икономиката.

Останалите две мерки все още не са започнали. Едната от тях - "Акселератор България в Силициевата долина", ще позволи на малки и средни предприятия да прекарат по три месеца в бизнес инкубатора Plug and Play Tech Center в Калифорния, където да намерят пазар и да изградят дистрибуторска мрежа в чужбина, както и да привлекат партньори или финансиране. Четвъртата мярка предвижда предоставяне на ваучери на малки и средни фирми, които имат конкретни технологични проблеми, с които те да заплащат на изследователски организации, които да ги решават. Този механизъм беше използван веднъж през 2008 г., когато бяха разпределени общо 1 млн. лв.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


16 коментара
 • 1
  realismisthename avatar :-|
  realismisthename

  Колеги, бих желал да ви попитам - според вас, заслужава ли си да се кандидатства по подобни фондове, конкурси и т.н.
  Мислите ли, че е възможно да се получи съфинансиране или всичко се раздава по партиина/шуробаджанашла линия?
  Благодаря предварително.

 • 2
  a4kataaa avatar :-|
  a4kataaa
 • 3
  a4kataaa avatar :-|
  a4kataaa

  До коментар [#1] от "realismisthename":

  Първо се сети в коя страна живееш и тогава сам ще се сетиш дали е възможно.

 • 4
  menada90 avatar :-|
  Enitsa Gabrovska

  Без да се опита, няма как да се разбере! Ако някой има идея, която си струва да бъде реализирана, а аз съм сигурна, че такива хора има много, смело! Подобно иниицативи са лъч светлина в този мрачен инвестиционен климат и е редно поне да бъдат изпробвани. Само дано не се случват един път на всеки 6 години...

 • 5
  tehgruhter avatar :-|
  Pow

  Навярно има и широбаджанащина, но едва ли е САМО шуробаджанащина. Според мен всеки има реален шанс да спечели, ако идеята и проектът му са читави. Аз бих посъветвал всеки да пробва, аз лично възнамерявам да се опитам :)

 • 6
  sutura avatar :-|
  Sutura

  До коментар [#1] от "realismisthename":

  Според мен лично 100%. Макар, че критериите на точно този конкурс са ми малко нереални. SWOT- анализа е много стар инструмент. Бих искал да попитам комисията как се очаква от студентите да получат вътрешна информация за състоянието на сектора, като дори за най-елементарни неща се отказва достъп до нея от фирмите? Още повече, IBM SPSS е платен софтуер- а те лицензи не раздават. Макар, че й с Ексел можеш да направиш анализ на данни.

  Отделно след регистрация на фирма, при първата икономическа дейност, започват да текат осигуровки ~120 лв, което пак си е вид инвестиция.

  В смисъл трябва да се подготви човек и тогава да скочи, премерен риск.

  Ако имаш идея какво искаш да направиш (не казах уникална идея- защото тя не е необходима, за да успееш), започвай да се готвиш. Няма много време, за да се изработят документите. Един добър бизнес план отнема около 150 часа работа. След това SWOT-анализа и т.н. До септември, времето не е много. Успех, ти пожелавам.

 • 7
  slon avatar :-|
  slon

  Избори идват...

  (Не че такива инициативи са лоши, но как така точно сега се питам ?)

 • 8
  greenhuman avatar :-|
  greenhuman

  Определено си заслужава да се кандидатства.
  В случая няма как да има шуробаджинащина, защото всичко е прозрачно, оценяването се извършва от външни експерти, интервютата пред комисия се провеждат при отворени врати, който има някакви съмнения може да присъства и да се увери сам.
  Тук може да се намери пълния регламент на конкурса и как да се кандидатства http://www.mi.government.bg/bg/themes/proekt-tehnostart-nasarchavane-na-inovacionnata-aktivnost-na-mladite-hora-v-balgariya-1390-442.html

 • 9
  capiven avatar :-|
  Венцислав Тарашманов

  Евала за идеята.... както се казва ако не опиташ, 100% няма да те финансират. Така че аз също ще се пробвам.

 • 10
  barona3 avatar :-|
  barona3

  Нищо не пречи да се пробва, нали?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход