БНБ иска спешни законови промени за спасяването на КТБ

Новите текстове дават вариант банката ускорено да се капитализира с държавни пари и намалява възможностите акционери да обжалват решението

До края на тази седмица БНБ трябва да оповести резултатите от проверката на одиторите в КТБ
До края на тази седмица БНБ трябва да оповести резултатите от проверката на одиторите в КТБ
До края на тази седмица БНБ трябва да оповести резултатите от проверката на одиторите в КТБ    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
До края на тази седмица БНБ трябва да оповести резултатите от проверката на одиторите в КТБ    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Целта на регулатора била промените да бъдат внесени в парламента, гласувани и обнародвани във възможно най-кратки срокове.

БНБ е поискала спешни законови промени, с които да се осигурят условия за капитализирането с държавни пари на Корпоративна търговска банка (КТБ), казаха източници на "Капитал", пожелали да не бъдат цитирани. Изготвените изменения били основно в Закона за кредитните институции (ЗКИ), като има и в Закона за гарантиране на влоговете в банките и Закона за Българска банка за развитие.

Целта на регулатора била промените да бъдат внесени в парламента, гласувани и обнародвани във възможно най-кратки срокове, по възможност до края на тази седмица. До приключването на броя обаче няма информация законопроектът да е вкаран в дневния ред на парламента, което може да се окаже проблемно за БНБ.

Бързането е заради времето, което БНБ и държавата имат, за да решат въпроса с оздравяването и национализирането на КТБ преди обявената дата за отварянето й на 21 юли. Дотогава трябва Българска банка за развитие (ББР) и Фондът за гарантиране на влоговете в банките да са влезли в нея като акционери, увеличавайки капитала й и осигурявайки ликвидни буфери за след отварянето й. За разлика от предложените преди дни от БНБ промени в Наказателния кодекс, криминализиращи всяването на банкова паника, новата законотворческа инициатива не е официално обявена на сайта на централната банка.

Какво и защо

Промените обхващали основно мерките за увеличение и намаление на капитала на банка под специален надзор, отписването на правата на акционерите и последствията от обжалването на актовете на БНБ. Целта била да се създадат по-бързи и опростени процедури при действията на регулатора и назначените от него квестори в случаите на поставяне на банка под специален надзор, разширявайки периметъра и възможностите на действие на БНБ.

Според тълкования на променените текстове чрез тях централната банка си оставя възможност обезсили акциите на инвеститорите в КТБ дори и оценката на активите й да не покаже загуба, по-голяма от капитала й, каквито бяха разпоредбите досега.

Имало и поправка, която при поставяне на банка, която е публично дружество, под специален надзор обезсилва разпоредбите на Закона за публично предлагане на ценни книжа, осигуряващи права на акционерите за пропорционално участие в увеличение на капитала, и забранява намаляването на капитала. Ако това се приеме, то ще е сериозен риск за инвеститорите в банкови акции на фондовата борса, които практически вече ще трябва да калкулират опасността при проблеми за банката да изгубят изцяло правата си. Регулаторът предлагал и когато отнеме права или обезсили акции, ако съдът отмени акта на БНБ, това да не възстановява правата на акционерите, а те да могат да претендират само за обезщетение.

Посочените аргументи за конкретните изменения били по-прецизен ред и начин при разпоредбите за действията спрямо капитала, по-голяма правна сигурност при случаите на влизане на ББР и фонда и увеличение на капитал с публични средства, бързи действия, гарантиране на публичните средства, налети в капитала на съответната банка. Посочвало се още, че промените са съобразени с европейската директива за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции, която предстои да се приеме, и с регламента за пруденциалните изисквания за кредитните институции.

Основни моменти

Измененията предлагали общо събрание в банка под специален надзор (то се свиква от квесторите, които управляват банката – бел. ред.) да се свиква в срок от три дни от обявяване на поканата в Търговския регистър, а не както е общия ред – поне месец по-рано от датата на самото общо събрание. При липса на кворум да се провежда на следващия ден независимо от това дали има кворум. Така на практика се осигурява гладко и по-бързо протичане на процесите при специален надзор, като същевременно се гарантира и че необходимите решения ще бъдат взети, при това в кратки срокове. Разписани били и случаи, в които квесторите провеждат събранието, без да е необходима покана в Търговския регистър.

В промените имало предложение, според което изискванията на Закона за публично предлагане на ценни книжа не се прилагат, когато става въпрос за банка под специален надзор, която е публична компания. Такъв е казусът в момента с КТБ. Според ЗКИ БНБ има право да се разпорежда с акционерите, притежаващи над 10% от капитала на банката. Отписвайки техните права и влизайки като нови акционери ББР и фондът, ако я няма тази поправка те ще трябва да отправят търгово към миноритарните акционери в КТБ. За това си има съответни изисквания и срокове, което, освен че бави процеса, го и усложнява. С поправката проблемът се решава.

Друга важна част от промените засягали възможността да се обжалват актовете на БНБ, тъй като всеки нормативен акт на регулатора е обжалваем освен отнемането на лиценз. Това означава, че в сегашната ситуация с КТБ например някой недоволен от това, че са му отнети правата на акционер, може да обжалва и според решението на съда ситуацията да се върне в изходна точка. От БНБ предлагали при обжалване и решение на съда в полза на акционера правата му да не се възстановяват, а той само да има право на обезщетение.

Има и изменения, които дефинират влизането на ББР и Фонда за гарантиране на влоговете като акционери в банка, както и възможностите им за оказване не само на капиталова, но и на ликвидна подкрепа на съответната банка. Още при обявяването, че ББР ще влиза в КТБ, стана ясно, че за това ще е необходима законова промяна, тъй като сега няма такава възможност в закона.

Посочвали се и конкретни срокове за престоя на фонда като акционер при капитализиране на банка - до две години с опция за допълнително удължаване с още две години, и възможността негови представители да влизат в надзорния съвет на банката. | Капитал

Когато надзорът е специален

- Квесторите ще свикват общо събрание в срок от три дни. Ако няма кворум - на следващия ден, без значение дали има или няма кворум

- При отнемане правата на акционерите не се прилага Законът за публично предлагане на ценни книжа, ако банката е публична компания

- При обжалване от акционер на отнети от БНБ права и решение на съда в полза на акционера, правата му да не се възстановяват, а той само да има право на обезщетение

- За ББР се вкарва законов текст, че може да подпомага държавата за запазване на финансовата стабилност, че може да участва в увеличението на капитала на банки, както и да предоставя депозити, заеми ДЦК с решение на правителството
59 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  greenday avatar :-|
  greenday
  • - 2
  • + 130

  "Приватизиране на печалбите и национализиране на загубите"... Това ако е пазарна икономика, здраве му кажи.
  Сетиха се БНБ да мислят как да одържавяват банки, при това спешно, след като в продължение на години "Банков надзор" не си е вършил работата като хората (а са взимали заплати в десетки пъти над средните в страната). Спешно беше и назначаването на Цветан Гунев за подуправител през миналата година, спешно беше и Иван Искров да го преизберат преди изтичането на мандата му през 2009 г. Когато е спешно - няма време да бъдат задавани въпроси. И всичко минава бързичко и тихомълком.
  А кой ще понесе отговорността за липсата на постоянен надзор в двете банки? "Не е луд този, който яде баницата, а този който му я дава", е казал мъдрия ни народ. Ако проблемните кредити на КТБ са наистина 1,7%, равнище неопровергано досега от БНБ, говорим за банка-рекордьор в Европейския съюз. Такава банка няма да струва скъпо на бюджета.
  Ако се окаже, че с ниските си разходи за провизии тази банка най-вероятно си е разпределяла печалба в повече, а акционерите й са ползвали тази печалба, какво правим? Няма ли да има законови изменения и в посока на национализиране на тези печалби? Май това не е толкова спешно...
  А къде е одиторския доклад на Корпоративна банка и Креди Агрикол България, той не беше ли още по-спешен, за да се види за какво точно се правят законовите изменения и допълнения, и най-вече колко ще струва тази операция на всички данъкоплатци?
  И пак питам - кой ще понесе отговорността за цената, която всички ще платим? Тя няма да е малка!

  Нередност?
 • 2
  haralampi avatar :-|
  haralampi
  • + 116

  "централната банка си оставя възможност обезсили акциите на инвеститорите в КТБ дори и оценката на активите й да не покаже загуба, по-голяма от капитала й, каквито бяха разпоредбите досега"

  Това си е предпоставка за злоупотреби - какво пречи да се приложи на напълно здрава банка след атака през медиите?

  Нередност?
 • 3
  gorbachov82 avatar :-|
  Горбачов
  • - 65
  • + 28

  боко наливаше пари на държавните фирми, сега комунистите щат не щат вадят кестените от огъня. наистина смятам, че ако обществото плаща, трябва представителите му да стигнат докрай и да преследват виновните, както и да върнат раздадени активи в сферата на държавната собственост

  Нередност?
 • 4
  greenday avatar :-|
  greenday
  • - 2
  • + 92

  До коментар [#2] от "haralampi":

  Абсолютно. Това е като "Банков надзор" да преценява субективни фактори като "репутация" на банкери. Как точно Иван Искров преценява репутацията, може ли да ми каже някой? Да не говорим с каква репутация е самия той.
  Подобно законодателство може да доведе само до изнудване и ... още нещо. Не мога да повярвам, че това се случва в Европа!

  Нередност?
 • 5
  gorbachov82 avatar :-|
  Горбачов
  • - 3
  • + 100

  ще ми се да чуя един аргумент против присъединяването ни към европейския банков съюз и единния надзор, след като виждаме тоталния провал на БНБ да озапти лакомията на някои български банкери

  Нередност?
 • 6
  aaa avatar :-|
  aaa
  • - 2
  • + 77

  Ако написаното в статията е вярно, БНБ иска не просто необходими, а неограничени правомощия, позовавайки се на проект на незнайна директива! Сигурно пречи законодателството, за решение на проблемите в конкретната банка, ама то законодателството си е за всички и не е костюм по мярка, а конфекция. Тоест трябва да е качествена такава, а това което предлагат е нискокачествен боклук.
  За мен, е крайно неприемливо предложение. Смятам, че акционерите, които определено най-добре знаят какво е наистина дереджето, ако имат желание да налеят свежи пари си е тяхно право! Ако не искат или не могат, чак тогава е редно да влезе държавата.
  На всичко останало му се вика кражба, независимо дали е с етикет национализация, прибързвация или друг термин означаващ присвояване :)
  Не притежавам акции от КТБ!

  Нередност?
 • 7
  coffee.bean avatar :-|
  coffee.bean
  • - 1
  • + 57

  Айде стига - много искат. Така ще могат да крадат банки и да си разиграват коня както искат.
  Защо не осигуриха ликвидност и сега КТБ щеше да си съществува.
  Така собствеността не е защитена, нови законови схеми да се натискат собствениците.

  Нередност?
 • 8
  izabell avatar :-|
  izabell
  • - 30
  • + 13

  Дано вече не е много късно за КТБ.

  Нередност?
 • 9
  fred avatar :-|
  Fred
  • - 3
  • + 57

  [quote#5:"Горбачов"]ще ми се да чуя един аргумент против присъединяването ни към европейския банков съюз и единния надзор, след като виждаме тоталния провал на БНБ да озапти лакомията на някои български банкери[/quote]
  И когато вчера писах, че при нашата корумпирана система по-добре е да отстъпваме суверинитет на ЕС /поне докато се оправим/ някои тук ми писаха да не се подценяваме. Провал след провал и то в базови институции.

  Нередност?
 • 10
  chichka avatar :-|
  chichka
  • - 5
  • + 44

  Интересно как ще приемат закона да важи със задна дата. И понеже няма как да стане с участието на герберите... то ако трябва война ще запалят, но ще постигнат заграбването.
  От седмици пиша, всички знаете как се убива банка- с вестник. Но сега ще научите как се краде банка!
  Интересни събития настъпват.

  Нередност?
Нов коментар