Ели Милушева: Очевидно има връзки на хора от програмата с фирми
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Ели Милушева: Очевидно има връзки на хора от програмата с фирми

Обвиниха ме, че спирам едната процедура заради другата. Мен ме обвиняват, че имам лични интереси в "Енергийна ефективност", а аз имам професионален интерес там.

Ели Милушева: Очевидно има връзки на хора от програмата с фирми

Директорът на "Европейски фондове за конкурентоспособност" пред "Капитал" за спряната процедура за 97 млн. лв

7311 прочитания

Обвиниха ме, че спирам едната процедура заради другата. Мен ме обвиняват, че имам лични интереси в "Енергийна ефективност", а аз имам професионален интерес там.

© Капитал


След решението за спиране на 97 млн. лв започнаха да излизат всякакви сигнали, че то е грешно?

- Аз седя на 200% зад това си решение. Хванала съм грешки, счела съм, че процедурата е опорочена и съм го взела. От момента, в който взех решение да прекратя процедурата, съм с ясното съзнание, че аз съм бомбата. Правилата трябва да се спазват. В противен случай щеше да се стигне до финансови корекции.

Имаме 161 жалби, възражения и т.н. Направихме извадка от първите 42 и разпоредихме проверка. От тях излезе, че осем  отхвърлени проекта трябва да са предложени за финансиране, а един, който е получил, не трябва да е класиран. Това значи, ако се мултиплицира тази извадка, че всеки пети или шести проект не е където трябва.

Но след излязло решение не може да има разместване в класирането.

Защо тогава беше пусната процедурата?

- Първото решение на 13 май, с което одобрявам доклада на оценителната комисия, е много трудно взето. Когато те приключат, излизат с доклад, а аз го давам на вътрешен контрол. Те взеха за преглед 60 проекта, от които 50% имат грешки.

Аз го върнах на комисията, за да си оправят грешките. Те не приеха болшинството от тях; казаха, че имат оперативна самостоятелност и са се подписали, че отхвърлят тези грешки.

Направихме оперативка с началниците на отдели. Аз им казах, че не би трябвало да пускам това решение. Но това беше последна процедура, бизнесът чака, икономиката чака, имаше натиск. Ако знаех размера на грешката, нямаше да пусна сигурно решението. Или трябваше да я пуснем, или да прекратим процедурата, изтичаше срокът.

Тогава защо отменихте процедурата след това?

- В понеделник, след публикуването на решението, заваляха жалбите. Аз отново ги дадох на "Вътрешен контрол". И във всеки проект се вижда разлика между двамата оценители от 10-15 точки. Това е огромна разлика, въпреки че по постановление трябва да е над 20 точки разликата, за да иде на арбитър. Вижда се основанието за жалбите, виждаме, че има порок и че ще стане страшно.

Консултанти твърдят, че има въведени допълнителни критерии от оценителната комисия?

- Има три въведени допълнителни критерия. Фирмите са доста образовани, вече предварително смятат и знаят какво трябва да получат. И споделят, че разликата досега е била 2-3 точки. Но 10-15 точки не е нормално. Има субективни критерии, с които се играе. Например въвеждането на изискване за технически характеристики на всеки подкомпонент в оборудването.

Защо не наредихте цялостна преоценка на процедурата?

- Кой ще я преоцени и за какво време? Ние нямахме време. Аз се свързах с няколко големи одитори да дойдат да направят независима оценка на извадков принцип, за да кажат има ли пороци, няма ли. Поради време и финанси това не се случи.

Имате ли право да спрете процедура?

- Имам пълното право по регламент, когато се открият съществени нарушения в една процедура, дори да има сключени двустранно договори, пак да спра процедурата и се връщат парите. Щяхме да стигнем и до там. Можем да прекратим по всяко време процедура.

Отидох при министъра и му казах, че най-вероятно ще има финансова корекция, ако пуснем процедурата. Той попита откъде накъде ще лягат на държавния бюджет тези корекции.

Но зам.-министър Юнал Тасим не мисли така?

- Каква отговорност носи Юнал Тасим? Никаква. Къде е неговият подпис. Той даже не съгласува решение. Той не носи никаква отговорност, обяснете ми какво е политическа отговорност. Отговорност носим аз и министърът, който ме е назначил.

Срещнахте ли се с компании, които са недоволни от решението?

Да, имахме среща с Мариана Печеян, която е управител на "ВСК Кентавър". Ако лицето на българския бизнес е госпожа Печеян, то имаме проблем. Тя пристига тук с Марияна Велкова - бившият ръководител на междинното звено, и ми размахва пръст, смята, че има запазено място в програмата. Питам откъде тя има вътрешните документи, които са споменати в жалбата й.

Има ли проблем на ниско ниво - връзки на хора от програмата с външни консултанти, фирми?

- Очевидно да. Ето случая с госпожа Печеян, която има вътрешна информация, която няма как да знае без такива връзки. Чувам за списъци преди окончателния, които са се въртели, но това са неща, които аз нямам как да докажа.

Какво ще стане обаче, ако съдът реши да уважи жалбите на фирмите срещу решението ви?

- За мен това е много слабо вероятно. Имаме само една жалба за обжалване на самото решение, тя пристигна сега. От 69 обжалвали предварителното изпълнение 51 са отхвърлени и само за 6 съдът уважава искането. Но ако се стигне дотам, ние нямаме пари.

Какво ще стане с тези пари, вие дори не подписахте договори с компании по "Енергийна ефективност"?

- Защото ме обвиниха, че спирам едната заради другата. Ако тръгнем да подписваме, ще си навлечем скандали. Мен ме обвиняват, че имам лични интереси там. Аз имам професионален интерес - това са най-лесните проекти. Те се изпълняват за около 6 месеца, един аванс и финално плащане. Лесни за мониторинг и управление.

А по повод тези 100 млн., никога не е седял въпросът, че тия пари ги губим. Това са виртуални, хипотетични пари, които излизат при пропадане на други договори. Програмата не губи средства. В момента е наддоговорен 105% от ресурса, изпълнили сме си плана. Принципно се дава възможност да се наддоговори 10% от ресурса, за да има резерв, ако падне изпълнението.

Но икономиката губи 100 млн. лв

За съжаление, да.

След решението за спиране на 97 млн. лв започнаха да излизат всякакви сигнали, че то е грешно?

- Аз седя на 200% зад това си решение. Хванала съм грешки, счела съм, че процедурата е опорочена и съм го взела. От момента, в който взех решение да прекратя процедурата, съм с ясното съзнание, че аз съм бомбата. Правилата трябва да се спазват. В противен случай щеше да се стигне до финансови корекции.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

11 коментара
 • 1
  korki avatar :-|
  Krasimir Koev

  е кво са 100 милки,
  виждал съм как за 1час се изпаряват 9милки,ей така,щото на една министърка и беше криво в петък следобед :)))

 • 2
  alex_yordanov avatar :-P
  alex_yordanov

  До коментар [#1] от "korki":

  А как се изпариха едни 3,5 млрд ?

 • 3
  korki avatar :-|
  Krasimir Koev

  а де :),хихихи :)

 • 4
  stdmv avatar :-|
  stdmv

  Очевидно прокуратурата още не е прибрала Ели Милушева за допуснати злоупотреби и провеждане на непрозрачна процедура

 • 5
  parvanov86 avatar :-?
  parvanov86

  Почти нищо не разбирам от тази материя но нещо ми подсказва, че тази госпожица има наистина европейски манталитет и надпартийно мислене. На фонът на всичко, което се случва в държавата ни, това прилича на оазис на отговорноста!

 • 6
  big_brother avatar :-|
  big_brother

  Тази госпожа е най-партийното чучело, което някога се е пръквало да се занимава с тази материя. Взеха предварително пари, излъгаха фирмите, че проектите им ще минат. Ама няма как тъпотиите и крадливите им намерения да пробият - и хоп - ще кажем, че има разлики в точките! Няма по-голяма глупост от това! Който разбира, ще го разбере...

 • 7
  geirgi avatar :-|
  Георги Чернев

  Ели Милупева е неубедителна. от интервюто по-горе става ясно,че оценяващата комисия е застанала зад проектите. Ели Милушева и Драгомир Стойнев са тези, които имат проблем, а не г-жа Печеян http://www.scci.bg/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=8713&mode=thread&order=0&thold=0

 • 8
  alexthemaina avatar :-P
  alexthemaina

  Вижте видно е че повечето от Вас, нямат никаква представа от проектите. Аз лично имах 3 подадени проекта по тази схема - 1 одобрен за финансиране други 2. Направих си проста преценка на точките и не виждах как 1ния от 2та събира дадените ми точки - те трябваше да се 7 повече както и да се погледне.
  Разберете - тук става дума за сериозно разпределение на парите, още при етап кандидатстване и грубо неспазване на правилата за точкуване. ГРУБО.
  Евала за “топките“ на Ели Милушева

 • 9
  kr avatar :-|
  stile libero

  3 пъти ЕВАЛА на тая жена. Тези проекти, консултанти и прочие 80% са професионални лапачи на готови пари. Госпожата е спряла финансови корекции, което ще рече рязане на европейски пари и покриването им с пари от бюджета. Лапачите си правят далаверата, ЕС ги реже и им плащаме ние.
  Браво и на министъра.

 • 10
  kinshasa avatar :-|
  kinshasa

  Няма евала за никой, може би малко за Милушева, но е ясно едно. Като лапат нИ реват. Спомнете си преди време Велкова, която не познавала фирмата. Колко скандали имаше - председател на комисия, която оценяваше свои проекти, добре, че от БАКЕП повдигнаха въпроса, изложенията в Германия, Дубай и др. дето пак не са те виновни.
  Всичко е интереси, които е на власт, той си бута проектите.
  Томислав Дончев - жена му не е ли с консултантска фирма?
  ДПС -също - държат всички европари - във всяко ведомство?
  ГЕРБ - предприемачески клуб Варна - 10 проекта набутани след приключване на оценките от комисията - 2009 г.
  Стига сте се заблуждавали, че г-жите са случайни. Откъде вътрешна информация? Велкова чрез нарушаване на всякакви закони направи мазало в ИАНМСП - спомнете си и тефтерчето на незнам си кой - ето линк от 17.07.14 г. вижте първия кадър на видеото, началото горе - http://offnews.bg/news/%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0_8/%D0%98%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%9F%D0%B5%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D0%BB%D1%83%D0%B2%D0%B0-%D0%BC%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D0%BE-%D0%BE%D1%82-%D1%82%D0%B5%D1%84%D1%82%D0%B5%D1%80%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%97%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2_364547.html


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK