Реформата е приключена, забравете!

Запазвайки правилата за избор на "тримата големи", кадровиците на съдебната система показаха, че не желаят промяна

Един двучасов маратон на глупостта беляза редовното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) този четвъртък. Тогава кадровиците на съдебната система обсъждаха предложенията за промяна в правилата, по които протича процедурата за избор на "тримата големи" в съдебната система – председателите на Върховният касационен и Върховния административен съд и главния прокурор. Темата е актуална във връзка с предстоящия избор на председател на Върховния касационен съд (ВКС), тъй като мандатът на проф. Лазар Груев изтича в средата на ноември. По закон процедурата трябва да започне не по-рано от шест месеца и не по-късно от три месеца преди изтичането на мандата, т.е. най-късният възможен срок за откриването й е 12 август.

Въпреки призивите на Европейската комисия (ЕК), неправителствения сектор и магистратите за промяна в правилата за избор, която да донесе гаранции за прозрачност и легитимност на избора, мнозинството в правителството на съдебната власт показа пълно безразличие и на практика (с две малки и условни изключения) запази старата процедура. Решението на ВСС от тази седмица е гаранция, че изборът на председател на висшата съдебна инстанция по граждански, търговски и наказателни дела ще мине под сянката на съмнението.

"Реформата е приключена, забравете!", коментира пред "Капитал" Христо Иванов от Българския институт за правни инициативи и добави: "Отново беше доказано, че от един състав на съвета, избран чрез извращаване на идеята за прозрачни назначения на основата на професионални качества и несъмнена нравственост, не може да се очаква нито да формира воля за реформи, нито да скъса със своите зависимости, нито дори да притежава минимален капацитет."

Предложенията за промяна

Преди повече от месец и половина членовете на ВСС от съдебната квота Калин Калпакчиев и Камен Иванов внесоха в правната комисия на съвета проект за промени в правилата за избора на тримата големи. Предложенията бяха в няколко насоки, но основната им цел беше да гарантират, че решението на съвета ще бъде в резултат на състезание, в което всички професионални и морални качества на кандидатите ще получат обективна оценка.

Те предлагат да бъде изготвен профил на длъжността, за която се провежда конкурсът. Той трябва да съдържа подробно описание на професионалните и нравствените качества, необходими за успешно справяне с поста. Това трябваше да стане след анализ на дейността и състоянието на ВКС или ВАС, както и на изминалия мандат на председателя с неговите достижения и недостатъци. Целта е по този начин да се постигне "вземането на рационалното и принципно решение за това какъв професионалист и с какви качества е нужен за справяне с функциите на председател на върховната съдебна инстанция".

Друга идея на двамата членове на съвета е да се даде възможност на съдиите от двете върховни съдилища да могат да правят номинации. Това ще е "гаранция за високо ниво на професионализъм и интегритет, тъй като професионалната подкрепа на съдиите от върховната съдебна инстанция придава допълнителна легитимност на избора на председател", пишат вносителите в мотивите си.

Предлага се също така оценката на моралните качества и интегритета на кандидатите да се прави от Етичната комисия на ВСС, но в заседанията да могат да участват като независими наблюдатели представители на съсловните магистратски организации. "Чрез участието на магистратите и представителите на гражданското общество ще се обезпечи почтеността, легитимността и външната убедителност на процедурата за избор на най-висшите представители на съдебната власт", мотивират се двамата вносители.

Друго предложение е кандидатите да бъдат изслушвани от съдиите от съда, за чието ръководно място кандидатстват. Такава процедура има в почти всички "стари демокрации" и тя е "най-силната гаранция за прозрачност и доверие в процедурата за избор на председател".

Калин Калпакчиев и Камен Иванов предлагат също така гласуването да стане с хартиена бюлетина, а не през системата за електронно гласуване. По този начин ще се гарантира тайната на вота, както и това, че кандидатите ще бъдат поставени при равни условия. Съмненията възникнаха при избора на главен прокурор в края на 2012 г., когато ВСС гласува само кандидатурата на Сотир Цацаров, като преди това изненадващо реши, че кандидатите ще се гласуват по реда на внасяне на предложенията.

"Предложенията за промени в правилата за избор на "тримата големи" имаха за цел да укрепят легитимността на предстоящия избор за председател на ВКС, а оттам и доверието в управлението на съдебната система като цяло. Те бяха формулирани на основата на конкретни несъвършенства на процедурите за избор на административни ръководители, които вече показаха в практиката, че вместо необходимата сигурност произвеждат съмнения и опорочаване и чиито плодове берем ежедневно", коментира Христо Иванов.

Дебат, граничещ с дебилизъм

Въпреки че са внесени преди месец и половина, предложенията бяха разгледани само няколко седмици преди крайния срок за откриване на процедурата. Най-дълго членовете на съвета дебатираха върху предложенията за създаване на профил, като мнозинството или се преструваше, или реално демонстрира липса на капацитет да разбере идеята. Председателят на етичната комисия сравни идеята с процедура по обществена поръчка и попита какво трябва да бъде записано в този профил "да е мъж, жена, съдия". Членът на съвета Михаил Кожарев също скочи срещу промяната, защото му звучала като "длъжностна характеристика за определени лица". Магдалена Лазарова, която ръководи комисията за публичност, попита дали ако някой от кандидатите не отговаря на профила, ще бъде дисквалифициран.

Накрая членовете на съвета се впуснаха в търсене на определение на думата профил, като за целта Михаил Кожарев направи справка в google, а представляващата съвета Соня Найденова – в тълковния речник. В крайна сметка предложението беше отхвърлено, като то беше подкрепено от председателя на ВКС проф. Лазар Груев, вносителите и други реформаторски настроени членове на съвета като Галя Карагьозова, Юлия Ковачева и Незабравка Стоева.

Отхвърлени бяха и други ключови предложения, отново без да са ясни мотивите за това. Беше възприето само едно - че кандидатите ще бъдат изслушвани от общото събрание, но за всеки случай мнозинството в съвета прие, че това е условна процедура.

В разгара на дебата членът на ВСС от съдебната квота Юлия Ковачева постави същината на проблема с въпроса "желаем ли да направим процедурата по-прозрачна", който обаче се оказа риторичен.

"ЕК многократно подчерта колко е важно провеждането на един несъмнен избор – както в докладите си, така и в нарочна позиция по повод искането за промяна на правилата. Това беше важен тест за способността на настоящия състав на ВСС да се учи от грешките си и да влиза в конструктивен диалог с гражданското общество, съдийското съсловие и европейските ни партньори. За съжаление, но не и за изненада, съветът не го издържа", коментира Христо Иванов. И допълни: "Без каквито и да било сериозни аргументи ВСС отказа да създаде минимални гаранции, че предстоящият избор ще бъде основан на конкретна преценка на качествата на кандидатите  (чрез изработване на профил) и че всички съмнения в нравствеността им ще бъдат отстранени по несъмнен начин (с участието на наблюдатели). Въпреки елементарния здрав разум беше отказано да се проведе гласуване с интегрирана хартиена бюлетина и така да се снемат съмненията за манипулиран вот. С това легитимността и доверието в още един ключов избор беше минирана."

Вероятно процедурата за избор на председател на ВКС ще бъде открита в едно от последните заседания на ВСС преди лятната ваканция (членовете почиват през целия август), като през следващите две заседания (в началото на септември) ще могат да се издигат номинации. Това може да става с подписите на поне петима от членовете на съвета. Няколко месеца по-рано и още преди процедурата да е открита обаче, нещата изглеждат предрешени.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
 • 1
  gilermos avatar :-|
  gilermos

  Толкова може да се очаква от купчина хора, значителна част от които нямат абсолютно никакъв капацитет, а всички дружно, с изключение на малцината, посочени в статията, са зависими, безмерно мързеливи, манипулативни, покварени и съвършено зловредни.

  Не искат промяна и не я допускат! До известна степен това е условен рефлекс. Съзнават, че ако има пробив в статуквото, системата може и да ги изплюе или поне да им отреди полагащото се в нея място, от което няма да могат да се вихрят и дерибействат, а ще са принудени да работят.

  Този ВСС е продукт на все така сбърканата система по конструиране и избиране на членовете на въпросния орган. И нищо няма да се случи, нищо хубаво имам предвид, докато не се минимизира възможността в съвета да попадат посредственици, глупци, корумпари, зависими човечета и пр. Как хора с такива "качества" да решат нещо свястно?!
  Отдавна е време да се разпуснат, но не щат.

 • 2
  gilermos avatar :-|
  gilermos

  Изпитвам малко неудобство, че първият ми коментар не постига нищо освен експресия на чувствата. В плах опит да компенсирам ми се ще да отбележа защо е толкова важна тая работа с правилата за избор.

  Както е посочил авторът - биха гарантирали прозрачност и легитимност на избора. Едно от ключовите предложения - за номиниране на кандидат за председател на върховните съдилища от самите съдии в тях - среща особено яростна съпротива от страна ВСС. Резистът е логичен, защото се знае, че съдиите имат потенциал и притежават усет да предложат наистина читав човек. Впрочем не е спорно, че във всяка система работещите знаят най-добре кои сред тях стават за нещо и биха били подходящи за висок пост.
  Ако председателят на съд, особено на върховен, е честен, умен, компетентен и независим от разни скрити и неясни фактори /да не може да бъде държан на къс повод, кариерата му да не е зависела, а и после да не зависи от друго освен от личните му способности и умения/ и най-сетне, - ако притежава прилична доза безстрашие, лобистките, криминалните, политическите и пр. кръгове ще изпаднат в много неприятно, че и непривично положение. Защото такъв човек не подлежи на манипулации и не може да бъде увлечен в нечистоплътни истории. И защото няма да толерира "отглеждането" на зависими /от най-различни неща/ съдии, респективно - ще пресече всякакви попълзновения за непозволени въздействия върху съда. Колкото по-добри съдии подбира председателят за съда, толкова повече може да се очаква от работата на този съдебен орган. Повишава се качеството на правосъдието, доверието на хората т.н

  Например председателят на съда решава кой съдия да бъде командирован. Ако председателят е калпав предпочита подобни нему - калпави. Не се притеснява да мачка онези, които му се пречкат и да поощрява тези дето "слушкат". И обратно - ако е свестен, подбира свестни.
  Това е само един пример за това колко много е важно кой ще е председател. Още много може да се каже, но и без това стана дълго.
  Едно е ясно: ВСС иска да продължава със скандалите, за да избира кукли на конци. И те, и господарите им са доволни! А вече никой не се трогва.....

 • 3
  chernomorski avatar :-|
  Chernomorski

  Много добра публикация. Нека сега се обърне внимание и на други избори в системата - например защо не бе избран шев на апелативна прокуратура Бургас? Ако се направи истинско журналистическо разследване и с агент на ДАНС, примерно ще се даде отговор на този въпрос. И може да се проследят пипалата на политическите партии в опитите им да кадруват в съдебната система и техните послушковци там да определят тарифите за управленски позиции в една система, призвана да опазва законността в държавата. Пълен абсурд!!!

 • 4
  vasileva_24 avatar :-|
  someone

  Отново се видя как "една птичка пролет не прави". Нека се разберат и имената на тези, които се боря

 • 5
  vasileva_24 avatar :-|
  someone

  Отново се видя как "една птичка пролет не прави". Нека се разберат и имената на тези, които се борят за положителни реформи и за прозрачност в системата. Жалко, че дори след "тълкуване" и "търсене в гугъл" някои хора са взели юридическа диплома без да осъзнават тежестта и отговорностите на това събитие в живота им.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход