Реформата е приключена, забравете!

Запазвайки правилата за избор на "тримата големи", кадровиците на съдебната система показаха, че не желаят промяна

Един двучасов маратон на глупостта беляза редовното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) този четвъртък. Тогава кадровиците на съдебната система обсъждаха предложенията за промяна в правилата, по които протича процедурата за избор на "тримата големи" в съдебната система – председателите на Върховният касационен и Върховния административен съд и главния прокурор. Темата е актуална във връзка с предстоящия избор на председател на Върховния касационен съд (ВКС), тъй като мандатът на проф. Лазар Груев изтича в средата на ноември. По закон процедурата трябва да започне не по-рано от шест месеца и не по-късно от три месеца преди изтичането на мандата, т.е. най-късният възможен срок за откриването й е 12 август.

Въпреки призивите на Европейската комисия (ЕК), неправителствения сектор и магистратите за промяна в правилата за избор, която да донесе гаранции за прозрачност и легитимност на избора, мнозинството в правителството на съдебната власт показа пълно безразличие и на практика (с две малки и условни изключения) запази старата процедура. Решението на ВСС от тази седмица е гаранция, че изборът на председател на висшата съдебна инстанция по граждански, търговски и наказателни дела ще мине под сянката на съмнението.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  gilermos avatar :-|
  gilermos
  • + 10

  Толкова може да се очаква от купчина хора, значителна част от които нямат абсолютно никакъв капацитет, а всички дружно, с изключение на малцината, посочени в статията, са зависими, безмерно мързеливи, манипулативни, покварени и съвършено зловредни.

  Не искат промяна и не я допускат! До известна степен това е условен рефлекс. Съзнават, че ако има пробив в статуквото, системата може и да ги изплюе или поне да им отреди полагащото се в нея място, от което няма да могат да се вихрят и дерибействат, а ще са принудени да работят.

  Този ВСС е продукт на все така сбърканата система по конструиране и избиране на членовете на въпросния орган. И нищо няма да се случи, нищо хубаво имам предвид, докато не се минимизира възможността в съвета да попадат посредственици, глупци, корумпари, зависими човечета и пр. Как хора с такива "качества" да решат нещо свястно?!
  Отдавна е време да се разпуснат, но не щат.

  Нередност?
 • 2
  gilermos avatar :-|
  gilermos
  • + 3

  Изпитвам малко неудобство, че първият ми коментар не постига нищо освен експресия на чувствата. В плах опит да компенсирам ми се ще да отбележа защо е толкова важна тая работа с правилата за избор.

  Както е посочил авторът - биха гарантирали прозрачност и легитимност на избора. Едно от ключовите предложения - за номиниране на кандидат за председател на върховните съдилища от самите съдии в тях - среща особено яростна съпротива от страна ВСС. Резистът е логичен, защото се знае, че съдиите имат потенциал и притежават усет да предложат наистина читав човек. Впрочем не е спорно, че във всяка система работещите знаят най-добре кои сред тях стават за нещо и биха били подходящи за висок пост.
  Ако председателят на съд, особено на върховен, е честен, умен, компетентен и независим от разни скрити и неясни фактори /да не може да бъде държан на къс повод, кариерата му да не е зависела, а и после да не зависи от друго освен от личните му способности и умения/ и най-сетне, - ако притежава прилична доза безстрашие, лобистките, криминалните, политическите и пр. кръгове ще изпаднат в много неприятно, че и непривично положение. Защото такъв човек не подлежи на манипулации и не може да бъде увлечен в нечистоплътни истории. И защото няма да толерира "отглеждането" на зависими /от най-различни неща/ съдии, респективно - ще пресече всякакви попълзновения за непозволени въздействия върху съда. Колкото по-добри съдии подбира председателят за съда, толкова повече може да се очаква от работата на този съдебен орган. Повишава се качеството на правосъдието, доверието на хората т.н

  Например председателят на съда решава кой съдия да бъде командирован. Ако председателят е калпав предпочита подобни нему - калпави. Не се притеснява да мачка онези, които му се пречкат и да поощрява тези дето "слушкат". И обратно - ако е свестен, подбира свестни.
  Това е само един пример за това колко много е важно кой ще е председател. Още много може да се каже, но и без това стана дълго.
  Едно е ясно: ВСС иска да продължава със скандалите, за да избира кукли на конци. И те, и господарите им са доволни! А вече никой не се трогва.....

  Нередност?
 • 3
  chernomorski avatar :-|
  Chernomorski
  • + 5

  Много добра публикация. Нека сега се обърне внимание и на други избори в системата - например защо не бе избран шев на апелативна прокуратура Бургас? Ако се направи истинско журналистическо разследване и с агент на ДАНС, примерно ще се даде отговор на този въпрос. И може да се проследят пипалата на политическите партии в опитите им да кадруват в съдебната система и техните послушковци там да определят тарифите за управленски позиции в една система, призвана да опазва законността в държавата. Пълен абсурд!!!

  Нередност?
 • 4
  vasileva_24 avatar :-|
  someone

  Отново се видя как "една птичка пролет не прави". Нека се разберат и имената на тези, които се боря

  Нередност?
 • 5
  vasileva_24 avatar :-|
  someone
  • + 5

  Отново се видя как "една птичка пролет не прави". Нека се разберат и имената на тези, които се борят за положителни реформи и за прозрачност в системата. Жалко, че дори след "тълкуване" и "търсене в гугъл" някои хора са взели юридическа диплома без да осъзнават тежестта и отговорностите на това събитие в живота им.

  Нередност?
Нов коментар