Играта с бюджета

Премиер и финансов министър обикновено говорят за състоянието на бюджета лаконично.

Играта с бюджета

Ревизията на държавните финанси става все по-наложителна

Вера Денизова
5779 прочитания

Премиер и финансов министър обикновено говорят за състоянието на бюджета лаконично.

© Георги Кожухаров


Политиците обичат да пилеят парите на данъкоплатците. Особено преди избори. Не случайно в края на мандата на всяко правителство отчетът за състоянието на бюджета се следи под лупа, а всяко решение на кабинета за отпускането на извънредни разходи предизвиква повдигане на вежди.

Тази година ситуацията е още по-особена. Кабинетът "Орешарски" вече работи в режим оставка, на държавата най-вероятно ще й се наложи да налее извънредно няколко милиарда в рекапитализацията на дъщерната на КТБ банка "Креди Агрикол България", а наличните данни за изпълнението на приходите към май не изглеждат оптимистично. За сметка на това разходите си растат по план.

Камъчето, което катурна колата и повлече дебата нужна ли е или не актуализация на бюджета на държавата обаче, е здравеопазването и недостигът на средства там. Въпросът е, че постепенно дебатът се измести в чисто политическо говорене, в което едната страна настоява, че няма нужда от ревизия на финансите на държавата и отказва да признае проблем, а другата реагира леко истерично. Одитът на КТБ и дъщерната й "Креди Агрикол България" показват, че ще има нужда от сериозна държавна подкрепа, управляващите ще трябва да увеличат поне лимита на дълга, както и нивото на дефицита. Така следващите, които и да са те, ще имат поле за бърза реакция при нужда. Друг е въпросът как ще се гарантира, че това няма да стимулира неефективното харчене.

Политиците говорят

В последния месец опозицията в лицето на ГЕРБ и Реформаторския блок настоява, че има сериозни проблеми с бюджета. Градусът на дебата обаче се вдигна през последната седмица, в която говоренето от страна на управляващите премина през всички амплитуди и възможни варианти, за да се върне в изходна позиция.

"Цифрите в държавата към средата на годината са повече от притеснителни. Ще очаквам отговорно отношение по тази тема", заяви в понеделник президентът Росен Плевнелиев. Според него неизпълнението на бюджета е сериозно, затова и той трябва да се ревизира "изключително спешно". По темата заговориха и ДПС, и ГЕРБ.

Междувременно стана ясно, че след консултациите на парламентарните сили при председателя на парламента Михаил Миков БСП, ДПС и ГЕРБ са заявили, че ще подкрепят исканата от здравната каса актуализация на бюджета й. Това обаче автоматично би довело и до някаква поне техническа ревизия на държавния бюджет, защото една част от парите трябва да дойдат като трансфер от него. Във вторник, след среща с премиера Пламен Орешарски, от работодателските организации заявиха, че той имал няколко варианта за промени на приходите и разходите на държавата.

В сряда лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече говореше как заради рекапитализацията на КТБ и дъщерната й банка трябва да се увеличи поне лимитът на дълга. "Вдига се дългът, задължават се поколенията с още 5 млрд. лв. И се подпира резервът, за да са спокойни хората", настоя Борисов. Той разказа и че председателят на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев (ДПС) поел ангажимент пред него, че "до края на деня, до края на седмицата трябва да има актуализация". Цонев обаче отвърна единствено с "Друго сме си говорили". Междувременно внушението откъм ГЕРБ продължи в посока (донякъде основателно), че в момента управляващите залагат бомби в бюджета, които да гръмнат в ръцете на следващата власт – като се започне от лошото изпълнение на приходите, мине се през здравеопазването и се стигне до замразените европрограми.

Едно интервю на Орешарски обаче върна дебата в изходна позиция. Пред БНР той заяви, че не намира основания за актуализация на бюджета на здравната каса, а още по-малко виждал основания за промяна на държавния.

Фактите - също

Дефицит от почти 890 млн. лв. към май, или над половината от заложения, изоставане на приходите спрямо плана и спрямо миналата година и около половин милиард допълнително одобрени разходи от Министерския съвет. Това са наличните официални данни за състоянието на държавните финанси до май. Според финансовия министър Петър Чобанов приходната част ще се подобри през втората половина на годината, а изоставането основно при косвените данъци е заради по-големите размери, в които те се възстановяват на бизнеса. В същото време тази година заложените в бюджета постъпления са с половин милиард повече спрямо миналата, като от данъци се очакват 1.5 млрд. лв. повече. Според "Сега" само в Агенция "Митници" неизпълнението в приходите от ДДС и акцизи спрямо месечните разчети, заложени от финансовото министерство, е 350 млн. лв. до юни. На месечна основа неизпълнението е най-голямо през последния месец, за който има данни – юни. Информацията беше потвърдена пред "Капитал" и от източник от управляващите, като според него изоставането ще се навакса много трудно, освен ако не се случи чудо и цената на петрола изведнъж не скочи драматично.

В същото време заради реформаторския мързел на няколко поредни правителства назряват скрити дефицити в сектори като енергетика и транспорт, а проблемите в здравеопазването ще останат и след актуализацията на бюджета на касата. Черешката на тази горчива торта са замразените от Брюксел пари по две европрограми. "Към момента има извършени и сертифицирани разходи за над 500 млн. лв., които не са платени. А това си е бомба за бюджета. Отделно от това Министерството на финансите от два месеца е спряло да превежда на общините по "Околна среда" аванси и междинни плащания, които са негови задължения", твъдри Менда Стоянова, депутат от ГЕРБ и член на бюджетната комисия.

С уговорката, че в момента целият дебат около бюджета е политически, Калоян Стайков от Института за пазарна икономика твърди, че ако са нужни само пари за касата (320 млн. лв. по оценки на институцията) има множество възможности за рязане на неефективни разходи, "но едва ли ще се стигне до това - от изпълнението на бюджета в предишни години се вижда, че капиталовите разходи са винаги надценени и не се изпълняват". Другият вариант според него е да се актуализира консолидираният бюджет, тъй като управляващите не желаят да преструктурират разходите. "Тогава трябва да има актуализация на приходите и разходите, така че да се отчетат няколко особености: разочароващо изпълнение на приходната част както заради твърде оптимистичните прогнози, така и заради недобрата работа на приходните администрации; необоснован, на фона на събираемостта, ръст на разходите; непредвидени разходи, като този за НЗОК. С други думи, очакваните приходи трябва да се намалят, а заедно с тях и разходите, за да се запази целта от под 2% дефицит. Във втория вариант може да се наложи актуализация на лимита за дълга", допълва Стайков.

И отново за банковата подкрепа

Въпросът обаче е от колко допълнителни пари ще се нуждае държавата, които да налее в рекапитализирането на "Креди Агрикол България". Оценката засега е за нуждата от между 2 и 2.2 млрд. лв. нов дълг.

"Ще има нужда от рекапитализация, не просто от ликвидна подкрепа. А за това е нужен допълнителен кеш, и то не за няколко месеца. Докато се стабилизира и продаде, може да минат и година-две. Така че ще е нужно увеличение на лимита на дълга. А и не е лошо да се увеличи нивото на фискалния резерв за всеки случай, ако има нова банкова паника", казва Георги Ангелов от "Отворено общество". Той допълва, че това трябва да се случи до края на настоящото Народно събрание, за да има някаква свобода на действие служебното правителство. "Ако се увеличи лимитът на дълга, ще си развържат въжето от шията. Това ще даде възможност да се реагира при кризисни ситуации", допълва икономистът.

Преди няколко седмици правителството набра 3 млрд. лв. от външните пазари, но тези пари могат да се използват само временно, защото те са целеви – за покриване на дефицита тази година и за рефинансиране на доларовата емисия на Велчев в размер на около 1.6 млрд. лв. Представители на управляващите и на опозицията твърдят, че парите, набрани от извънредния аукцион на ДЦК в размер на 1.2 млрд. лв., също не са похарчени. Но една част от набраните чрез дълг средства най-вероятно са депозирани в няколко банки като ликвидна подкрепа, а освен това падежират още в края на тази година. Така че в зависимост от нужната помощ за банката ще се наложи и пласирането на още, този път по-дългосрочен дълг. Вероятно ще се увеличи и дефицитът в бюджета. Финансовият министър Петър Чобанов не изключи и възможността дупката в бюджета на начислена основа да надхвърли позволените в ЕС 3% от БВП"

В малко по-далечна перспектива обаче нищо чудно да се стигне до доскоро немислимото – увеличение на данъци. Защото липсата на реформи си има цена и тя в един момент може да се окаже твърде висока, като например кредитен рейтинг под инвестиционния. Тогава и пазарите ще спрат да ни финансират. А цената отново ще трябва да се плати от данъкоплатеца.

Политиците обичат да пилеят парите на данъкоплатците. Особено преди избори. Не случайно в края на мандата на всяко правителство отчетът за състоянието на бюджета се следи под лупа, а всяко решение на кабинета за отпускането на извънредни разходи предизвиква повдигане на вежди.

Тази година ситуацията е още по-особена. Кабинетът "Орешарски" вече работи в режим оставка, на държавата най-вероятно ще й се наложи да налее извънредно няколко милиарда в рекапитализацията на дъщерната на КТБ банка "Креди Агрикол България", а наличните данни за изпълнението на приходите към май не изглеждат оптимистично. За сметка на това разходите си растат по план.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • 1
  gorbachov82 avatar :-|
  Горбачов

  едно не става ясно - повече хора ли боледуват от миналата година, че болниците са останали без пари, или просто лекари бандити опитват да извиват ръцете на пациентите и на държавата?

 • 2
  andthensome avatar :-|
  andthensome

  До коментар [#1] от "Горбачов":

  Какво да е ясно... солидарност... "защото сме социалисти" и никой не иска да направи нещо реално... добре им е да се краде така.

 • 3
  2.5 avatar :-|
  2.5

  Липсата на реформи ще ни докара нови искания за увеличение догодина... В предишното правителство, Дянков не искаше да задоволява исканията на нереформирания здравен сектор, но сега предизборно ще се изсипват пари, които бързо ще свършат!

 • 4
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Все по-близо сме до момента, в който Дянков ще бъде оценен подобаващо. Цяла България трябва да му е благодарна, за това, което всички преди и след отказват да правят.

 • 5
  today avatar :-|
  today

  Едно време четяхме такива неща само за някакви африкански държави, управлявани от изпращяли диктатори.

 • 6
  greenhrast avatar :-|
  greenhrast

  Нямa здрaвеопaзвaне, имa продaжбa нa здрaвни услуги :/

  Публикувано през m.capital.bg

 • 7
  bi_u avatar :-|
  Sofia Markarian

  Ексминистър: Повече пари за здравеопазване - повече пари за лобитата в системата
  Според Стефан Константинов ситуацията в здравния сектор е хронична
  http://btvnews.bg/article/bulgaria/eksministar-poveche-pari-za-zdraveopazvane-poveche-pari-za-lobitata-v-sistemata.html

 • 8
  nana_56 avatar :-|
  Viliana Penovska

  До коментар [#1] от "Горбачов":

  Държавата не плаща в пълен размер здравните вноски на хората, които осигурява. Клиничните пътеки са недофинансирани, т.е. колкото повече дейности се извършват в дадена болница, толкова повече затъва в дългове. Моля не говорете глупости!

 • 9
  gorbachov82 avatar :-|
  Горбачов

  До коментар [#8] от "nana_56":

  нана, вие май си спорите, за спорта. Ако една болница извършва повече дейности, друга трябва да извършва по-малко, ако здравето на населението като цяло не се влошава. Точно това питам аз, какво се промени спрямо миналата година, че да се налага актуализация на бюджета на здравната каса.

 • 10
  swinging_pigs avatar :-P
  swinging_pigs

  Снимката е Уникална....
  Завесата на Цирка е спусната и Клоуните "обират" овацийте на обезумялата държава...
  по-добро представление никой никога не е гледал.

  "Как се скалъпва Бюджет"-Цирк Де Солей


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход