Финансовият цензор

Финансовият цензор

В опит да прикрие бездействието си, КФН започна саморазправа с медиите

17443 прочитания

© Надежда Чипева


"Тази седмица има доста хора, които са предупредени с протоколи. Дали от тях ще има задържани, ще видим тепърва. Те са предупредени, че това, което извършват, е престъпление - фейсбук публикации, есемеси, имейли, които се разпространяват". Така през седмицата вътрешният министър Цветлин Йовчев отчете работата на службите в разкриването на организаторите на атаката срещу банковата система.

Тезата за заговор срещу банките (всъщност само срещу ПИБ, защото в случая с КТБ държавата е от страната на атакуващия) беше лансирана от самите правоохранителни органи още в първите дни на кризата около Първа инвестиционна банка, но вече няколко седмици институциите така и не успяват да представят каквито и да било доказателства, които да я подкрепят.

Въпреки това финансовите регулатори, които през седмицата трябваше да признаят, че са проспали източване на 3.5 млрд. лева, прегърнаха конспиративната теза за организирана атака. Тя се оказа много удобна и позволи на БНБ и Комисията за финансов надзор да прикриват действията (и бездействията си) зад забраната за разпространяване на слухове, които уж застрашават стабилността на системата.

Все в този дух вече близо две седмици от централната банка и финансовото министерство отказват да дадат информация за механизма, по който на ПИБ беше отпусната държавна помощ. А настояването, че става въпрос за публични средства и съответно тази информация трябва да е публична, се посреща с враждебни неофициални коментари, че питането едва ли не застрашава валутния борд.

Този стил ескалира до степен преди седмица БНБ да предложи, а ДПС да внесе в парламента промени в Наказателния кодекс, които на практика целят криминализирането на всяка критика срещу финансова институция, независимо дали е базирана на вярна или невярна информация.

Въпреки че все още текстовете не са приети, службите заляха съда с искания за разкриване на трафични данни на хора, които са коментирали ситуацията и международното положение в интернет или да изпращат sms-и.

Една институция, която също носи вина за проспиването на източването на КТБ, се открои с особена активност. Потъпквайки базови норми на международната закрила на човешките права и свободата на словото, ръководената от Стоян Мавродиев Комисия за финансов наздор (КФН) влезе в ролята на финансов цензор.

Дай си източника!

През седмицата в редакцията на "Капитал" бяха получени две писма, подписани от зам.-председателя на КФН Николай Попов.

В първото финансовият надзор иска информация за статията от последния брой на вестника "Паниката е по-голяма от проблема". В писмото под угрозата от глоба се дава тридневен срок да се отговори на въпроси за това кой е източникът на "Капитал" и по какъв начин е водена комуникацията с него: "интервю, личен разговор, телефонен разговор, e-mail или друг начин". Искат се и доказателства за разговора.

Второто писмо на КФН е адресирано персонално до Галя Прокопиева, която е изпълнителен директор на "Икономедиа" (дружеството, издател на "Капитал"). Регулаторът отново иска разкриване на източниците на информацията, но този път не за някоя публикация, а за... статус, който тя е написала във facebook.

Исканията на КФН са опасен прецедент. "Преследването за слово може да бъде само за съзнателно разпространяване на невярна информация и в никакъв случай за изказване на критично мнение по отношение на държавните институции и тяхната работа. И журналистите не могат да бъдат задължени да разкриват източниците си, освен ако не става въпрос за тежко умишлено престъпление, което не може да бъде разследвано по друг начин. Всичко друго е възможно най-бързият път към пълното разрушаване на доверието в институциите и създаване на почва за постоянна финансова нестабилност", коментира адвокатът правозащник Йонко Грозев.

Неговият колега, ръководителят на правния екип на Програма "Достъп до информация" Александър Кашъмов коментира, че писмата на финансовия надзор влизат в тежка колизия с Европейската конвенция за правата на човека, която е част от националното законодателство и се прилага с предимство пред нормите на вътрешното право, които й противоречат. Той цитира практика на Съда в Страсбург, според която невъзможността да бъде запазена анонимността на защитените източници би довела до липса на доверие в медиите, а така те не биха могли да получават информация и да изпълняват функцията си на "обществен страж".

Злоупотребата с власт от страна на КФН е отличен пример за това как институциите могат да се възползват от всяко рестриктивно законодателство, подобно на предлаганата и БНБ промяна в наказателния кодекс.

Ръководителят на КФН отдавна води лична битка с "Капитал" заради критични публикации на вестника към него. Миналата година, в лично качество, той се опита да заведе дело срещу фирмата издател на "Капитал" с мотив, че е уронено доброто му име. Софийският градски съд обаче прекрати процеса без въобще да го насрочи за разглеждане. Писмата от последната седмица, макар и формално подписани от зам.-председателя на комисията Николай Попов (в чийто ресор "Надзор на инвестиционната дейност"), са начин за саморазправа от страна на Мавродиев, уж под формата на защита на финансовата система от слухове.

Не, не е от глупост

Освен че прикрива собствената си несъстоятелност и споделената отговорност за фалита на Корпоративна търговска банка (КФН следи като регулатор публичните компании и е органът, който трябва да предпазва акционерите от злоупотреби), с действията си КФН иска да накаже тези, които критикуват бездействието й.

А на практика по закон комисията може съвсем свободно и самостоятелно да направи проверка на всяко публично дружество, без значение че това е банка. Когато тя е и инвестиционен посредник, има същите права. За повишаване на координацията с БНБ пък може да иска целеви и съвместни проверки, когато има съмнения за проблеми в дадената банка,която й е поднадзорно лице.

"Реакцията на институциите на кризата с двете банки е силно обезпокояваща", коментира още адвокат Грозев и допълва: "Стреля се по вестоносеца. Вместо институциите да погледнат критично към себе си и да отговорят на въпроса защо има такива критично ниски нива на доверие към институциите и регулаторните органи в частност, те с дружни усилия решиха да запушат устата на всеки дръзнал да ги критикува. С такива мерки не се повишава довереие. Резултатът ще е точно обратният. Санкциите за злонамерено подкопаване на доверието във финансовите институции не могат да се отклоняват от установените гаранции за свобода на словото в едно демократично общество."

Поведението на комисията създава прецедент за заплаха срещу абсолютно всеки, който си позволи да критикува работата му или дори само да спомене името на която и да било банка. От комисията твърдят, че и срещу други медии са предприели подобни действия, но данни за това няма.

Ако гестаповският подход на КФН остане без санкция, регулаторът ще бъде поощрен да продължи в същия дух. А комисията едва ли ще остане единствената институция, която влиза в ролята на цензор.

Представете си какво би се случило, ако парламентът приеме предложените от БНБ промени в Наказателния кодекс. Предвидените тежки наказания развързват ръцете на службите. Те ще имат възможност да искат прилагането на специални разузнвателни средства - да подслушват и следят по подозрение, че някой има намерение да каже нещо, без значение вярно или невярно, за произволна финансова институция.

Тогава искането, придружено със заплахи, за разкриването на източници на информция, което само по себе си е скандално, ще изглежда като невинна институционална закачка.

"Тази седмица има доста хора, които са предупредени с протоколи. Дали от тях ще има задържани, ще видим тепърва. Те са предупредени, че това, което извършват, е престъпление - фейсбук публикации, есемеси, имейли, които се разпространяват". Така през седмицата вътрешният министър Цветлин Йовчев отчете работата на службите в разкриването на организаторите на атаката срещу банковата система.

Тезата за заговор срещу банките (всъщност само срещу ПИБ, защото в случая с КТБ държавата е от страната на атакуващия) беше лансирана от самите правоохранителни органи още в първите дни на кризата около Първа инвестиционна банка, но вече няколко седмици институциите така и не успяват да представят каквито и да било доказателства, които да я подкрепят.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


30 коментара
 • 1
  hmc12310991 avatar :-|
  hmc12310991

  Добре дошли в Четвъртия райх,раята да мълчи и плаща сметките на мафията,тя за друго не става.Хора,събудете се ,животът ни мина в лапите на тези ДС ОТРЕПКИ.

 • 2
  mitkovasilev avatar :-|
  Митко Василев

  Както казах (за което бях обиждан тук, но модераторите се направиха, че не ми е засегната етническата, сексуалната и другата кво беше, за което се цензурират коментари), истерията с готовност ще бъде използвана за създаване на литературно познатата ни полиция на мисълта. Ето, случва се.

 • 3
  western_ avatar :-|
  western_

  време беше някой да засегне темата за "непотвърдени източници", "сигурни източници на изданието", "вътрешен човек" и тем подобни други ...

 • 4
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  Даже не ми се коментира за КФН и Мавродиев в частност.
  В тази посока и тяхната "работа" и крайния резултат си е чисто посиране.
  А иначе няма как да нямаме съмнения и за надзора и за одита и за резултатите, не защото Василев е човека на който да вярваме безрезервно, а защото ни се разказват съвсем невероятни истории. За всеки нормален човек, изтеглянето и пренасянето зад граница на 206млн лева, па макар и в евро си е една пълна мистификация. Цецо влачи чували през граница... не е сериозно, да не говорим къде е дремал целокупния контрол (митници, ДАНС, и т.н.), все пак доста от нас са пътували и знаят как се пренасят едни прости цигари/алкохол или някой лев отгоре.

 • 5
  krastitel avatar :-(
  krastitel

  регулаторите ви куцат, меко казано ...

 • 6
  ksv2504 avatar :-|
  ksv2504

  Хора защо според вас един адвокат,който създава офшорни фирми ще пожелае да управлява регулатор,който е отговорен такива фирми да нямат досег до Българската финансова система?За власт?За пари?И за двете и то по много.С изумление преди време разбрах,че мой познат,който има 4 фирми и солидни доходи от бизнеса си е назначен за директор в фалиралата БДЖ?Бизнес след определено ниво в България се прави по този начин.Докога?Решава избирателя.

 • 7
  tolex avatar :-|
  tolex

  Мавродиев е просто е поредният некадърник, който се опитва да се изживява за специалист.
  В същност, той е специалист. По безхаберие и крадене. По източване и комисионерство. По лъжи и сластолюбие.

  Не отива на нивото на медията и предварително се извинявам на четящите тук, но в едни други среди бих го нарекъл с откровените шанаджия и чакалъкаджия.
  Жалкото е, че цялата ни държава е сведена до това ниво. От такива като Мавродиев, Искров, Цонев и т.н. дребен слугинаж-планктон.

 • 8
  uprsport avatar :-|
  Uprsport

  До коментар [#7] от "tolex":

  Струва си да се поразрови "Надзор на инвестиционната дейност" какъв контрол е упражнявала над КТБ - АД и защо КФН не е взела мерки да защити мажоритарните акционери. И понеже от сключването на договора за наем на сградата на КФН непрекъснато ги критикувам ще се застраховам.
  Не притежавам акции в КТБ и коментари ми не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.

 • 9
  shwarzspeht avatar :-?
  Клюводървец

  На 10 юли 1934 год.с постановление на ЦИК на СССР по волята на Сталин се създава Народен комисариат на вътрешните работи/НКВД/.Всички грамотни във форума знаят какво следва в ссср-милиони убити без съд и присъда.Та, да не би в нечия глава на български политик да се прокрадва подобна идея.

 • 10
  canon avatar :-|
  canon

  До коментар [#4] от "tsvetko_51":

  Ти сам си отговори: "за всеки нормален човек"... Човек с 200млн кеш и частен самолет не е нормален и има хиляди начини да направи, каквото си поиска.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход