Всички да млъкнат

Правната комисия подготви нова редакция на текстовете от НК за криминализирането на слуховете за банките

Йордан Цонев внесе предложенията на БНБ за промени в Наказателния кодекс
Йордан Цонев внесе предложенията на БНБ за промени в Наказателния кодекс    ©  Надежда Чипева
Йордан Цонев внесе предложенията на БНБ за промени в Наказателния кодекс
Йордан Цонев внесе предложенията на БНБ за промени в Наказателния кодекс    ©  Надежда Чипева

"Аз не мога да си представя какво щеше да стане, ако беше фалирала още една банка и след това ударът се насочи към още 2-3 банки, каквато беше ситуацията. Не мога да си представя! Всъщност мога, спомняйки си сцените в Кипър и в Гърция. Погромите, уличните протести и онова, което беше показано по телевизиите, почти като въстание." Ако беше в сила пожарно внесеният текст за криминализацията на разпространението на заблуждаваща информация за банките покрай паниката около Първа инвестиционна банка (ПИБ), председателят на бюджетната комисия в парламента и едноличен вносител на предложението на БНБ за промяна в Наказателния кодекс (НК) Йордан Цонев можеше да попадне под ударите на закона за това изказване. То по ирония беше направено по време на първото чете на поправките в правната комисия, които предизвикаха недоволството сред медиите и съмненията, че ако се приемат в този вид, ще нарушат свободата на словото.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • 1
  krastitel avatar :-(
  krastitel

  законотворците ни са много зле, само гледат как да запушат устата на медиите и свободните хора с мнение, дори новите промени са безумни и неработещи...
  защо въобще стои този парламент?

 • 2
  sultana avatar :-|
  султана глаушева

  Днес си минаваш от държава в държава свободно, преди няколко десетилетия за това стреляха. Утре могат да те арестуват за една приказка. Решават и криминализират група от населението. Десетте божи заповеди са достатъчни - държавата-мечта е тази, където те и само те се спазват.

 • greenday

  Така работиха гуверньора Иван Искров и заместника му Румен Симеонов (който отговаряше за "Банков надзор") дълги години. Пълно информационно затъмнение.
  По света банки имаха проблеми, в САЩ фалираха стотици институции, Гърция поиска помощ, когато лошите й кредити достигнаха ниво от 18%. У нас плашиха медиите, потулваха истини, мачкаха свестни хора и криеха всичко. Банковата ни система трябваше да изглежда най-добрата. Не можеше да се говори. Искров и Симеонов бяха последна инстанция, срещу която никой не можеше да обели дума.

  И какво стана?

  Сега ни баламосват, че 3,5 милиарда са раздадени за два-три месеца и БНБ не е могла да ги види. Първо, толкова пари няма как да се раздадат за толкова кратки срокове. Второ, как да не ги види, като всеки месец всяка банка изпраща детайлни данни за кредитния си портфейл, включително за новоотпуснатите си кредити в БНБ. Иван Искров, Румен Симеонов, Цветан Гунев, Калин Христов и всички "умници" в БНБ са могли да четат поне данните. И без това не правят много в условията на валутен борд. Нали си продадоха и печатницата.

  Защо Иван Искров ни баламосва, след като тези 3,5 милиарда са раздадени и не са се изпарили. Преди да ги платим всички ние, някой трябва да се опита да ги събере. Моето мнение е, че при добро възнаграждение, ще се намерят хора, които могат да съберат тези пари или поне по-голямата им част.

  В демократична Америка е нормална практика да се обяви възнаграждение за събиране на вземания, докарване на престъпници и за решаване на подобни проблеми. Това е доказано по-добър вариант от прехвърляне на цената на всички граждани.

  Очевидно е, че БНБ не може да си върши работата като хората (а Искров нямал и правомощия, разбирате ли), целия управителен съвет трябва да напусне веднага и да се избере временно управление на централната банка, което да се опита да мисли рационално, да реши проблемите по оптимален за гражданите начин и да потърси отговорност от длъжностните лица, основно в БНБ.

 • 4
  b.manchev avatar :-P
  b.manchev

  Паниката на популистите, да не изгубят контрола над статуквото ги докара до там, че да забравят първото и неотменно правило в политиката.

  Който тръгва срещу словото /медиите/, задължително губи властта си!

  Това е добър знак за онези, които се борим за нормалност, чрез промяна на статуквото.

 • 5
  jonson avatar :-|
  jonson

  Ако по някаква случайност стана свидетел на това, как шеф на банка товари камион с цялото съдържимо на трезора и отпрашва в неизвестно направление, а междувременно в ъгъла догарят досиетата на кредитополучателите, то аз нямам право да съобщя това за да не безпокоя населението... Правилно ли съм разбрал?

 • 6
  nuzzo avatar :-|

  Всички политикани вкупом са последователни във ....всяването на паника със продължаващите си хаотични движения ....на едно място, имитирайки държавническо поведение за пред електората, предвид задаващите се избори. А за електората ли ? Или добро или нищо...

 • 7
  anonymousx avatar :-|
  anonymousx

  https://scontent-b.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/t1.0-9/10313855_617213468366874_3588156952877387198_n.jpg Банковата система е в основата на Новия световен ред, който иска да забрани и протестите (и на практика го прави по заобиколен начин). Възможните промени в НК са опит за ограничаване на последната защита на хората пред банковия олигопол и изобщо пред нежелания заробващ държавен ред. Това е ограничение на свободата на изказванията, все едно да искаш да забраниш facebook, youtube и twitter - ако едното е правилно, да се направи и другото. Освен това, съдейки и по конкретния случай, тъй като конкретната банка не е читава, атаката срещу нея е заслужена и оправдана.
  Атаката към банката беше положително нещо, но не беше избран подходящия момент, който трябваше да бъде след година или повече. Някои искат да сложат край на дивия капитализъм по средата на играта и да узаконят моментното състояние. Конкретната банка не е лоялна, доказателствата за това са налице! Друг е въпроса кой може да ги види заради защита на информацията.

 • 8
  today avatar :-|
  today

  Значи няма да вземат мерки банков надзор да си върши работата качествено, а ще гърчат всеки, който посмее да се усъмни в достоверността на отчетите на някоя банка!
  Да не вземат да отворят пак трудовите лагери, а си казал нещо за банките, а си заминал на трудов лагер да те превъзпитават!

 • 9
  nspassov2007 avatar :-|
  nspassov2007

  Аз обичам банката на Цеко Ската!

 • 10
  ksv2504 avatar :-|
  ksv2504

  Аз предлагам да спрем да се занимаваме с тъпоумните творения на Искров и Цонев.Единственото,за което трябва да внимаваме и да наблюдаваме е Борисов да не се отметне и да влезе с тия мекерата да гласува,каквото и да било.Ако той си удържи на думата,тия простотии няма да минат и не си заслужат вниманието ни.Благодаря.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход