Всички да млъкнат
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Всички да млъкнат

Йордан Цонев внесе предложенията на БНБ за промени в Наказателния кодекс

Всички да млъкнат

Правната комисия подготви нова редакция на текстовете от НК за криминализирането на слуховете за банките

Велина ГОСПОДИНОВА
6113 прочитания

Йордан Цонев внесе предложенията на БНБ за промени в Наказателния кодекс

© Надежда Чипева


"Аз не мога да си представя какво щеше да стане, ако беше фалирала още една банка и след това ударът се насочи към още 2-3 банки, каквато беше ситуацията. Не мога да си представя! Всъщност мога, спомняйки си сцените в Кипър и в Гърция. Погромите, уличните протести и онова, което беше показано по телевизиите, почти като въстание." Ако беше в сила пожарно внесеният текст за криминализацията на разпространението на заблуждаваща информация за банките покрай паниката около Първа инвестиционна банка (ПИБ), председателят на бюджетната комисия в парламента и едноличен вносител на предложението на БНБ за промяна в Наказателния кодекс (НК) Йордан Цонев можеше да попадне под ударите на закона за това изказване. То по ирония беше направено по време на първото чете на поправките в правната комисия, които предизвикаха недоволството сред медиите и съмненията, че ако се приемат в този вид, ще нарушат свободата на словото.

Смут и страх

Първо, защото изявлението му, че "една банка е във фалит, а други 2-3 са били заплашени от такъв, би "могло да предизвикат смут" сред чулите изказването му, а това според текста на предложението е наказуемо. Споменаването на финансовите проблеми в южната ни съседка и намекът, че това може да се случи и в България, пък биха могли "да всеят страх сред населението", което пак би попаднало под ударите на закона според въпросната поправка. По същия начин призивите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за наложителни преговори с МВФ и небоходимостта от вземането на заем от 5 млрд. лв. за справяне с тежката финансова ситуация в държавата също биха могли да се изтълкуват като опит "за всяване на смут и страх в населението". (Между другото за тях вече е сезирана прокуратурата.) Ако за тези изказвания Борисов и Цонев бяха съдени по приетите на първо четене от правната комисия текстове в НК с гласовете на депутатите от ГЕРБ и ДПС, двамата можеше да получат от две до пет години затвор. И понеже това може да не ви се вижда толкова страшно, ще го кажем по друг начин - и вие може да отидете в затвора, за по-голямата част от разговорите си за банки през последните седмици. В затвора. За разговори.

Как се стигна до спорните поправки

До въпросните поправки се стигна след кризата и паниката на БНБ и на политиците как да се справят със ситуацията около ПИБ. След срещата при президента Росен Плевнелиев преди две седмици стана ясно, че централната банка иска да прокара текстове в НК, които да предвиждат строги наказания за разпространие на невярна информация за състоянието на банките. От присъствалите на разговора с държавния глава политици само председателят на парламента Михаил Миков и говорителят на Реформаторския блок Радан Кънев са се изказали срещу криминализирането на слухове за банките с аргумента, че не може при всяка възникнала ситуация въпросите да се решават чрез криминализирането на съответното деяние. Другият аргумент на двамата е бил, че дори и да се приемат, подобни текстове обикновено не работят.

Двете поправки бяха внесени още на следващия ден в деловодството на парламента от председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев. След това бяха скоростно вкарани в дневния ред на заседанието на правната комисия и получиха одобрението на депутатите от ГЕРБ и ДПС. Това се случи въпреки резервите на депутатите от опозицията по текстовете и с уговорката те да се прецезират между двете четения на законопроекта. Народните представители от левицата се въздържаха.

Във въпросните поправки има няколко неща, които са, меко казано, обезпокоителни и са предпоставка за цензура и ограничаване на свободата на словото. Или както се изрази депутат от опозицията по повод спорните текстове, "дори само за споменаването на думата банка може да бъдеш осъден". В единия текст се предвижда затвор от две до пет години за разпростанение на заблуждаваща и невярна информация не само за банките, но и за финансовите институции, без да се уточнява за кои точно ведомства става въпрос. Вторият текст пък предвижда от пет до десет години лишаване от свобода, ако се докажат обвиненията по предходния текст и ако вредите са "значителни".

Срещу текстовете възразиха остро и от Съюза на издателите в България. В сряда от съюза разпространиха декларация, в която определиха въпросните текстове като "налагане на абсолютна цензура върху публикуването на финансови новини". В документа Съюзът на издателите в България е категоричен, че законопроектът де факто забранява на медиите да публикуват дори и вярна информация ("или други сведения"), когато тя не е в интерес на стабилността на финансовите институции и/или засяга качеството на работата на финансовите регулатори, които ще бъдат защитени от чадъра на предлаганата цензура, защото попадат в дефиницията на "финансови институции". В декларацията се дава пример, че медиите не би следвало да публикуват новината, че прокуратурата е повдигнала обвинение на подуправителя на БНБ и ръководител на управление "Банков надзор", защото това може да всее паника у населението". "Съюзът на издателите в България настоява политическите сили да преразгледат подкрепата си за този законопроект и заявява, че ще се обърне към всички европейски институции и световните и европейски медийни организации, в които членува", се казва още в декларацията.

Крачка назад

Очакванията, че веднага след гласуването на поправките в комисията те ще бъдат ударно гласувани на първо четене в пленарна зала, не се оправдаха. В сряда Бойко Борисов заяви в парламента, че ГЕРБ няма да подкрепи предложените от Йордан Цонев поправки в НК. "Няма да приемем в този вид промените в НК, докато БСП не излезе и не си признае вината и огромния крах", каза Борисов. Резерви по отношение на текстовете изрази и членът на изпълнителната комисия на ГЕРБ и депутат Менда Стоянова. Тя обясни, че няма смисъл от приемането на подобни текстове, защото те не работят. Стоянова даде пример с приемането на подобни промени преди година за лекарите, които не са довели до никакъв резултат. "В първия момент господин Борисов каза, че ще подкрепим този текст, защото беше много важно онази неделя наистина да има единство и да може да се внуши доверие. Това свърши работа. Видяхме, че в понеделник банковата паника утихна. Но сега, като гледаме конкретните текстове, става ясно, че те са много общи, много неточни и дават условия за произвол на правоохранителните органи и възможност за ограничаване на свободата на словото", допълни Стоянова. Тя все пак допусна ГЕРБ да подкрепи поправките, но с условието текстовете да се прецезират.

Лидерът на ДПС Лютви Местан гарантира, че ще има редакция на текстовете, така че да не "произтича каквото и да е дори минимално съмнение, че законът цели ограничаване на свободата на словото и че може да въведе цензура". "Текстовете така трябва да се прецезират, че да преследват единствено организирани престъпни действия, които са преднамерени", каза той. Местан дори предложи окончателните текстове на закона да бъдат предоставени на медиите преди гласуването им.

Какви промени в текстовете ще направят в правната комисия засега си остава обаче загадка. Председателят й Четин Казак (ДПС) заяви пред "Капитал" че се подготвят два варианта, но отказа да каже какви ще са те. Зам.-председателят на групата на ГЕРБ Цецка Цачева препрати към двете все още управляващи партии – БСП и ДПС, да кажат какви редакции готвят на поправките. "Вижте, че тази седмица няма заседание на правната комисия. Управляващите да кажат защо не работим и питайте БСП защо не подкрепи текстовете в правната комисия, след като лидерът им е поел ангажименти за това по време на срещата при президента", добави тя.

Запитан каква ще е позицията на социалистите по промените в НК, председателят на парламентарната група на "Коалиция за България" Атанас Мерджанов многозначително заяви: "В този вид ние няма да приемем текста. Ако има някакви корекции, може и да помислим."

Депутати от правната комисия твърдят, че работна група е подготвила вариант на промените, като от тях са отпадали думите "страх и смут", както и "финансова институция. Променени са и наказанията. При новата редакция първият текст изглежда така: "Който съзнателно разпространява информация за банка, която е невярна и може да доведе до значителни вредни последици или облаги за другиму, се наказва с лишаване от свобода до пет години". Във втория текст, който предвижда наказание от 5 до 10 години за причинени значителни вреди или са получени облаги, към наказанието е добавена и възможността за конфискация на имуществото.

Депутати от опозицията определят новата редакция като по-приемлива, но прогнозират, че не е изключено текстовете изобщо да не бъдат придвижени в парламента в оставащите четири седмици до края на работата на това Народно събрание.

"Аз не мога да си представя какво щеше да стане, ако беше фалирала още една банка и след това ударът се насочи към още 2-3 банки, каквато беше ситуацията. Не мога да си представя! Всъщност мога, спомняйки си сцените в Кипър и в Гърция. Погромите, уличните протести и онова, което беше показано по телевизиите, почти като въстание." Ако беше в сила пожарно внесеният текст за криминализацията на разпространението на заблуждаваща информация за банките покрай паниката около Първа инвестиционна банка (ПИБ), председателят на бюджетната комисия в парламента и едноличен вносител на предложението на БНБ за промяна в Наказателния кодекс (НК) Йордан Цонев можеше да попадне под ударите на закона за това изказване. То по ирония беше направено по време на първото чете на поправките в правната комисия, които предизвикаха недоволството сред медиите и съмненията, че ако се приемат в този вид, ще нарушат свободата на словото.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
 • 1
  krastitel avatar :-(
  krastitel

  законотворците ни са много зле, само гледат как да запушат устата на медиите и свободните хора с мнение, дори новите промени са безумни и неработещи...
  защо въобще стои този парламент?

 • 2
  sultana avatar :-|
  султана глаушева

  Днес си минаваш от държава в държава свободно, преди няколко десетилетия за това стреляха. Утре могат да те арестуват за една приказка. Решават и криминализират група от населението. Десетте божи заповеди са достатъчни - държавата-мечта е тази, където те и само те се спазват.

 • greenday

  Така работиха гуверньора Иван Искров и заместника му Румен Симеонов (който отговаряше за "Банков надзор") дълги години. Пълно информационно затъмнение.
  По света банки имаха проблеми, в САЩ фалираха стотици институции, Гърция поиска помощ, когато лошите й кредити достигнаха ниво от 18%. У нас плашиха медиите, потулваха истини, мачкаха свестни хора и криеха всичко. Банковата ни система трябваше да изглежда най-добрата. Не можеше да се говори. Искров и Симеонов бяха последна инстанция, срещу която никой не можеше да обели дума.

  И какво стана?

  Сега ни баламосват, че 3,5 милиарда са раздадени за два-три месеца и БНБ не е могла да ги види. Първо, толкова пари няма как да се раздадат за толкова кратки срокове. Второ, как да не ги види, като всеки месец всяка банка изпраща детайлни данни за кредитния си портфейл, включително за новоотпуснатите си кредити в БНБ. Иван Искров, Румен Симеонов, Цветан Гунев, Калин Христов и всички "умници" в БНБ са могли да четат поне данните. И без това не правят много в условията на валутен борд. Нали си продадоха и печатницата.

  Защо Иван Искров ни баламосва, след като тези 3,5 милиарда са раздадени и не са се изпарили. Преди да ги платим всички ние, някой трябва да се опита да ги събере. Моето мнение е, че при добро възнаграждение, ще се намерят хора, които могат да съберат тези пари или поне по-голямата им част.

  В демократична Америка е нормална практика да се обяви възнаграждение за събиране на вземания, докарване на престъпници и за решаване на подобни проблеми. Това е доказано по-добър вариант от прехвърляне на цената на всички граждани.

  Очевидно е, че БНБ не може да си върши работата като хората (а Искров нямал и правомощия, разбирате ли), целия управителен съвет трябва да напусне веднага и да се избере временно управление на централната банка, което да се опита да мисли рационално, да реши проблемите по оптимален за гражданите начин и да потърси отговорност от длъжностните лица, основно в БНБ.

 • 4
  b.manchev avatar :-P
  b.manchev

  Паниката на популистите, да не изгубят контрола над статуквото ги докара до там, че да забравят първото и неотменно правило в политиката.

  Който тръгва срещу словото /медиите/, задължително губи властта си!

  Това е добър знак за онези, които се борим за нормалност, чрез промяна на статуквото.

 • 5
  jonson avatar :-|
  jonson

  Ако по някаква случайност стана свидетел на това, как шеф на банка товари камион с цялото съдържимо на трезора и отпрашва в неизвестно направление, а междувременно в ъгъла догарят досиетата на кредитополучателите, то аз нямам право да съобщя това за да не безпокоя населението... Правилно ли съм разбрал?

 • 6
  nuzzo avatar :-|

  Всички политикани вкупом са последователни във ....всяването на паника със продължаващите си хаотични движения ....на едно място, имитирайки държавническо поведение за пред електората, предвид задаващите се избори. А за електората ли ? Или добро или нищо...

 • 7
  anonymousx avatar :-|
  anonymousx

  https://scontent-b.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/t1.0-9/10313855_617213468366874_3588156952877387198_n.jpg Банковата система е в основата на Новия световен ред, който иска да забрани и протестите (и на практика го прави по заобиколен начин). Възможните промени в НК са опит за ограничаване на последната защита на хората пред банковия олигопол и изобщо пред нежелания заробващ държавен ред. Това е ограничение на свободата на изказванията, все едно да искаш да забраниш facebook, youtube и twitter - ако едното е правилно, да се направи и другото. Освен това, съдейки и по конкретния случай, тъй като конкретната банка не е читава, атаката срещу нея е заслужена и оправдана.
  Атаката към банката беше положително нещо, но не беше избран подходящия момент, който трябваше да бъде след година или повече. Някои искат да сложат край на дивия капитализъм по средата на играта и да узаконят моментното състояние. Конкретната банка не е лоялна, доказателствата за това са налице! Друг е въпроса кой може да ги види заради защита на информацията.

 • 8
  today avatar :-|
  today

  Значи няма да вземат мерки банков надзор да си върши работата качествено, а ще гърчат всеки, който посмее да се усъмни в достоверността на отчетите на някоя банка!
  Да не вземат да отворят пак трудовите лагери, а си казал нещо за банките, а си заминал на трудов лагер да те превъзпитават!

 • 9
  nspassov2007 avatar :-|
  nspassov2007

  Аз обичам банката на Цеко Ската!

 • 10
  ksv2504 avatar :-|
  ksv2504

  Аз предлагам да спрем да се занимаваме с тъпоумните творения на Искров и Цонев.Единственото,за което трябва да внимаваме и да наблюдаваме е Борисов да не се отметне и да влезе с тия мекерата да гласува,каквото и да било.Ако той си удържи на думата,тия простотии няма да минат и не си заслужат вниманието ни.Благодаря.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK