Най-големите обществени поръчки през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Най-големите обществени поръчки през седмицата

Най-големите обществени поръчки през седмицата

Десислава Лещарска
3142 прочитания

© Юлия Лазарова


Новите правила за възлагане на обществени поръчки, влезли в сила на 1 юли, доведоха до рязък спад в броя на обявленията. Затова тази седмица правим селекция не само на обявените поръчки, но и на най-големите сключени договори. Подборът на договорите е направен на база на информацията в електронния вестник за поръчки на Европейския съюз. В последния ден на изтеклата седмица правителството одобри и новата по-висока такса за обжалване на търговете пред Комисията за защита на конкуренцията. Тя става 2% от прогнозната стойност на поръчката, но не повече от 15 хил. лв. В момента максималната такса е 1700 лв. Увеличават се и таксите за жалби до Върховния административен съд.

Най-големите поръчки

Ремонт на улици в София

17.1 млн. лв.

Столичната община обяви обществена поръчка за ремонт на улици и булеварди в София, разделена на 5 обособени позиции. Сред тях са дългочакваният ремонт на бул. "Княз Александър Дондуков", който ще обхване участъка от ул. "Кракра" до Младежкия театър. В тази обособена позиция е включена и рехабилитацията на ул. "Кракра". Тя е с прогнозна стойност 6.66 млн. лв., ако се съди по гаранцията за участие в процедурата. Втората позиция е за ремонт на бул. "Витоша" - от ул. "Гургулят" до ул. "Бяла черква", с прогнозна цена 4.5 млн. лв. Третата включва рехабилитация на ул. "Koзлодуй" от бул."Княгиня Мария Луиза" до ул. "Константин Стоилов" и ул. "Индустриална" за 2.5 млн. лв. Четвъртата е за бул. "Джеймс Баучър" - от бул. "Черни връх" до площад "Велчова завера", с прогнозна стойност 3 млн. лв. Петата позиция е за консултантски услуги, свързани с ремонтите, за 441 600 лв. Изискванията към канидатите са различни за отделните позиции. Предложената цена има 50% тежест при избора на изпълнител за първите 4 позиции. Оферти се набират до 11 август. Срокът за изпълнение на ремонтите е краят на 2015 г.

Ваксини за Министерството на здравеопазването

6.7 млн. лв.

Министерството на здравеопазването обяви обществена поръчка за доставка на ваксини за извършване на задължителни и целеви имунизации и реимунизации за 2014 г. Тя е разделена на обособени позиции според вида болест: доставка на ваксина срещу туберкулоза; доставка на ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б; доставка на ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, хепатит тип Б, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б; доставка на ваксина срещу тетанус и дифтерия; доставка на ваксина срещу коремен тиф; доставка на човешки специфичен имуноглобулин срещу кримска хеморагична треска; доставка на противоантраксен серум; доставка на противодифтериен серум; доставка на противоботулинов серум. Общата стойност на поръчката е 6.7 млн. лева без ДДС. Срокът за изпълнение е до края на годината. Изискванията към кандидатите са различни за всяка обособена позиция. Не се допуска доставка на ваксини със срок на годност под 35%. При доставка на продукт със срок на годност под 50% се дължи неустойка. Оферти се набират до 18 август.

Корекция на река Суха в Добричка община

764 хил. лв.

Община Добрич обяви поръчка за първи етап от корекцията на река Суха - от опашката на микроязовир "Златия 1" до 500 м от язовирната стена на яз. "Одринци". Целта е промяна на коритото на река Суха чрез вкопаване, изграждане на диги, шлюзове и пешеходна пасарелка, за да се предпазят от наводнения значителни площи от землището и населените места. Първият етап обхваща корекция на коритото от т. А км 0+000 до т. 43 км 2+000 – от опашката на язовир "Златия І", през землището на с. Долина и навлиза в границите на с. Долина. Срокът за изпълнение е 60 дни. Участниците трябва да имат достъп до собствен ресурс от поне 200 хил. лв. Критерият за избор на изпълнител е най-ниска цена. Оферти се набират до 19 август.

Най-големите договори

Система за управление на отпадъците на Велико Търново

23.7 млн. лв.

Община Велико Търново сключи договор за инженеринг (проектиране и строителство) на обект "Регионална система за управление на отпадъците в регион Велико Търново". Изпълнител е обединение "ЕКО БАУ Търново 2014", включващо "Водстрой 98" (25%), "Строймонтаж" (25%). "Политрейд кънстръкшън" (25%), "Евроасфалт", Унгария (1%), "М-У-Т Хунгария", Унгария (24%). Поръчката се финансира от оперативна програма "Околна среда", която е с временно спрени междинни плащания. Офертата на "ЕКО БАУ Търново 2014" е единствената, достигнала до крайния етап на конкурса.

Оборудване и ремонт на нефтено пристанище Росенец

10.25 млн. лв.

"Лукойл Нефтохим Бургас" избра изпълнители на проекта "Доставка на оборудване за привеждане на пирсове 1, 2 и 3 на пристанищен терминал "Росенец" към нормативните изисквания и добрите европейски практики". Поръчката е за 10.25 млн. лева без ДДС. Софийската "Прострийм груп" ЕООД ще извърши доставка на ел. арматури, спирателни кранове, дренажни арматури и др. Гакове, фендери, докинг система и преходни съоръжения между пирса и борда на танкера ще бъдат доставени от компанията "Плана-Б" ООД. Пожароизвестителна система, система за видеонаблюдение и газдетекторна система ще бъдат осигурени от "Интер системс" ООД. Същата компания е избрана за изпълнител и на позицията за доставка на помпи.

Ремонт на парковете и алеите около НДК

4.7 млн. лв.

Столичната община сключи договор за възстановяване на паркови и тротоарни настилки с велотрасета, улично и парково осветление в пространството около НДК. Това е първата позиция от голямата поръчка за обновяване на пространството около Националния дворец на културата. За изпълнител е избран "СК-13 Пътстрой" АД с цена от 4.67 млн. лева без ДДС - с 1.5 млн. лева по-ниска от прогнозната. За позицията са наддавали 6 компании и обединения. Поръчката се финансира с пари от оперативна програма "Регионално развитие". В обхвата на поръчката са възстановяване на алеите, тротоарите и градинките около НДК в карето между бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Витоша", ул. "Шандор Петьофи", ул. "Баба Неделя", ул. "Д-р Христо Стамболийски", бул. "Пенчо Славейков", бул. "България", бул. "Фритьоф Нансен".

Ремонт на бул. "Арсеналски" в София

1.2 млн. лв.

Столичната община сключи договор за инженеринг (проектиране и строителство) за ремонта на бул. "Арсеналски". Това е обособена позиция №4 от голямата поръчка за рехабилитация на улици и булеварди, обявена още в началото на миналата година. За изпълнител е избрано сдружение "Царевец 2013", включващо "Виаком прокет", "Тера прима" и "ПСТ холдинг" с 99% участие. Договорът е за 1.2 млн. лева без ДДС. За позицията са подадени 3 оферти.

Новите правила за възлагане на обществени поръчки, влезли в сила на 1 юли, доведоха до рязък спад в броя на обявленията. Затова тази седмица правим селекция не само на обявените поръчки, но и на най-големите сключени договори. Подборът на договорите е направен на база на информацията в електронния вестник за поръчки на Европейския съюз. В последния ден на изтеклата седмица правителството одобри и новата по-висока такса за обжалване на търговете пред Комисията за защита на конкуренцията. Тя става 2% от прогнозната стойност на поръчката, но не повече от 15 хил. лв. В момента максималната такса е 1700 лв. Увеличават се и таксите за жалби до Върховния административен съд.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK